Kotimaa Politiikka Uutiset

SAK: Kilpailukykysopimus on maksanut palkansaajille jo yli 11 miljardia

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

SAK:n jäsenliitot avasivat yhteisen äänestysaktiivisuuskampanjansa tänään nostamalla esiin kipukohtia palkansaajan asemassa. Kampanja pyrkii nostamaan työväestön äänestysaktiivisuutta.

Vaalistajaksi nimetyssä kampanjassa nostetaan vaalikeskusteluun työntekijöille tärkeitä aiheita. Tällaisia ovat muun muassa kysymykset toimeentulosta ja ostovoimasta, työelämän laadusta ja turvallisuudesta sekä julkisista palveluista ja tulonsiirroista.

Suomalaisesta työväestöstä tyypillisesti vain noin puolet käyttää eduskuntavaaleissa äänioikeuttaan. Vaalistaja on suunnattu erityisesti alle 35-vuotiaille työntekijöille. Se kannustaa myös liittojen jäseniä puhumaan eduskuntavaaleista työpaikoilla ja tarjoaa äänestäjille eväitä äänestyspäätöksen tekemiseen.

Taustalla laaja kyselyaineisto

Kampanjan teemat ja ehdotukset perustuvat SAK:n TNS Kantarilla teettämiin laajoihin kyselyihin, joilla kartoitettiin työväestön asenteita ja prioriteetteja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Kyselyt toteutettiin useassa eri aallossa ja samasta aiheesta kysyttiin useilla eri muotoiluilla.

– Näin näkemyksistä saatiin mahdollisimman kattava ja tarkka käsitys. Liittojen yhteinen tahtotila oli, että kampanjassa näkyvät työntekijöiden tahto ja heille tärkeät asiat, ei se miten Hakaniemessä ajatellaan. Se toteutuu, SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen sanoo.

– Esimerkiksi ajatus työttömyysturvan porrastamisesta ja keston puolittamisesta kohtaa työntekijäväestössä jyrkkää vastustusta, Syvärinen korostaa.

Puoluekyselyssä yllätys

Osana kampanjaa puolueille tehtiin kysely niiden kannoista työväestölle tärkeissä teemoissa. Yksi kysymyksistä koski kilpailukykysopimuksella eli kikyllä vuodesta 2017 alkaen palkansaajien maksettavaksi siirrettyjen 2,05 % työnantajamaksujen palauttamista työnantajille. SAK ja useat ammattiliitot eri keskusjärjestöistä esittivät siirtoa viime vuonna ratkaisuna kiihtyneen inflaation aiheuttamaan ostovoiman romahdukseen.

– Olemme iloisesti yllättyneitä tuloksesta, että puolueiden enemmistö suhtautuu ehdotukseen myönteisesti, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Kyselyssä SDP, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto kertoivat olevansa valmiita kiky-maksujen siirtoon takaisin työnantajille suhdannepoliittisena toimenpiteenä. Puolueista sosiaalidemokraatit ja Vasemmistoliitto ovat jo aiemmin ilmoittaneet julkisesti ajavansa kiky-maksujen siirtoa takaisin työnantajille.

– Ehdotuksen takana on nykyisen eduskunnan enemmistö. Tämä antaa uskoa, että se voidaan toteuttaa. Päätöksenteon tueksi ekonomistimme laski tuoreen arvion siitä, paljonko kilpailukykysopimus on jo maksanut ja paljonko se tulee palkansaajien työuran aikana maksamaan. Tästä on syytä puhua, Eloranta painottaa.

Kiky-kellossa jo yli 11 miljardia euroa

Havainnollistaakseen kilpailukykysopimuksen vaikutuksia työntekijöille SAK käynnisti Kiky-kellon. Sen lähtösumma on palkansaajien tähän mennessä lomarahaleikkausten, työajanpidennysten ja työnantajamaksujen siirron myötä helmikuuhun 2023 mennessä menettämä rahamäärä.

Kello lähti liikkeelle lukemasta 11 384 211 927,80 € ja etenee taustalla olevan algoritmin perustuen 3 818 euron minuuttivauhdilla. Summa kohoaa keskimäärin kahdella miljardilla eurolla vuodessa. Kiky-kello löytyy osoitteesta kikykello.fi jossa on lisäksi tietoa kilpailukykysopimuksen vaikutuksista ja hinnasta palkansaajille.

SAK:n ekonomisti Tatu Knuutila kertoi kiky-maksujen siirron tarkoittavan kokopäivätyötä tekevillä työuran aikana vähimmilläänkin kymmenientuhansien eurojen menetystä. SAK:laisten liittojen jäsenien mediaanituloilla työuran aikainen kustannus noin 36 000 euroa. Kaikkien palkansaajien mediaanituloilla summa kohoaa jo 42 000 euroon.

– Suomalaisten keskipalkalla kiky tarkoittaa jopa 48 000 euron menetystä työuran aikana. Suurimmat vaikutukset kikyllä on ollut julkisen sektorin työntekijöiden ansioihin, joihin heikennykset osuivat laajimmin, Knuutila toteaa.

Veroale vai Kiky-maksun poisto?

Knuutila vertaa kiky-maksujen siirtoa takaisin työnantajille ja aiemmin julkisuudessa ollutta esitystä miljardin alennuksesta tuloverotukseen tasaisesti kaikille tulonsaajille.

– Tuloveroalen vaikutus olisi 3000 euroa ansaitsevalle työntekijälle eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan noin 20 euroa kuussa. Sen sijaan Kiky-maksujen siirron vaikutus olisi karkeasti kolminkertainen, noin 60 euroa kuussa”, Knuutila huomauttaa.

SAK:n puheenjohtaja Elorannan mukaan mahdolliset perustelut palkansaajien toimeentulon pysyvälle heikentämiselle ovat poistuneet: Suomen kustannuskilpailukyky on vahva ja työllisyysaste vahvistuu edelleen. Samaan aikaan kuluttajien ostovoima on painunut viime vuoden aikana 2010-luvun lamavuosien tasolle.

– Yritysten tulokset ovat hyviä, teollisuuden tilauskirjat täysiä ja osinkoja jaetaan ennätystahtia. Tähän mennessä tehdyt työmarkkinaratkaisut ovat olleet inflaatioon ja kilpailijamaiden ratkaisuihin nähden maltillisia. Tilaa ja perusteita ostovoiman korjaamiselle on edelleen, Eloranta sanoo.

Kampanjasivu www.vaalistaja.fi

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puolueeton

On pakko vähentää tuottavan työn palkkoja, jotta pystytään elättämään poliitikot ja heidän byrokratiansa tarvitsemat turhaa työtä tekevät kansalaiset.

ike

Toivottavasti äänestysprosentti nouee vihervasemmiston haitaksi. Eivät Suomen ihmiset kannata tätä ainaista verojen nostoa vain siksi että meillä olisi huompi sosiaaliturva kuin muill a pohjoismailla.

juha II

Työntekijäpuolen työmarkkinajärjestöillä RASVAKOURINEEN ei ole hätäpäivää, sillä WEF:ssä kuunnellaan herkällä korvalla duunareidenn huolia:Josta pirautetaan Suomen ”aluepäällikölle” Sanna Marinille, joka lupaakin KIIHDYTTÄÄ ”vihreää siirtymää”, sillä
11 miljardia kuullostaa aivan ”NAPPIKAUPALTA”. On sitä sen verran suuria rahoja huideltiu sinne sun tänne!!!

juu

Se sipilän kiky kai säädettiin 2016, onko sekin yhtä väliaikainen kun autovero?

vihreä piikkilanka

Montakohan miljardia MokuKemu -linjan ylläpito maksaa nyt vuosittain ?

Listasta saa varsin pitkän

Ja EU tuet Italialle yms, huonojen hävittäjien osto jenkeistä, kotimaisen teollisuuden ulkoistus Kiinaan ja muihin maihin, meille kuulumattoman Ukrainan sodan tukeminen..mitään järkeviä päätöksiä ei ole tehty aikoihin. Äänestäkää vain eduskunnan ulkopuolisia kansallismielisiä puolueita!!!!

seant

Täytyy huomioida suurin osa työntekijöistä on aika pienissä yrityksissä, joita tämä kiky on käsittääkseni eniten auttanut ja estänyt konkursseja.

Oikea ekonomi

Nämä ammattiliittojen kommunisti-ekonomistit saavat juuri sellaisia laskelmia ja tuloksia kuin vasurit haluaa.. ”Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt..”

Sasu

Aivan oikein, kaikki sipilän hallituksen tekemät munaukset tulisi perua. Niinkuin sekin, kun valtiontalouden tasapainoa alettiin korjata määrämällä sairaille 50€ omavastuu lääkkekorvauksiin. Se pa**a on voimassa edelleen, vaikka kaikki on nähneet, ettei valtiontalous sairaita kiusaamalla ole korjaantunut, päinvastoin. SIPILÄ, TÄMÄ MUISTETAAN!

Kake

Kyllä sen väkisin köyhä muistaa kun menee vuoden alussa apteekkiin ostamaan pakollisa lääkeitä ja ne maksaa moninkertaiseti enemmän ilman KELA-korvausta. Tahallista ihmisten kiusaamista tuollainen. Olet sadisti sipilä, lyöt lyötyä kun leikkaat sairaalta. Onneksi joku löi sinuakin, tai itseasiassa tönäsi, sekin piti valehdella.

pertsa

Työntekijöiden ostovoima on pienentynyt koko Kikyn ajan ja nyt on syytä katsella kuinka johtajat saavat jättipalkkioita, erityisesti Valtion yhtiöissä, joten Kiky ei tehnyt sitä mitä lupasi myös työn suoritusportaalle! EU-alueen inflaatio laukkaa ja meillä vaalikamppailussa toimitaan täysin taloudellisten realiteettien vastaisesti. Kuvitelma siitä, että Suomi ei pärjäisi ilman EU:ta on pahasti virheellinen, sillä EU:sta hyötyvät eniten yritykset ja poliittinen eliitti, ei tavallinen kansa! Globalismi on kansakuntien tuhoaja ja syöpä, siksi on Unkarin tavoin säilytettävä itsemääräämisoikeus ja kansalliset arvot.