Merirosvoukseen ja aseistettuihin puolisotilaallisiin järjestöihin liittyvät vaikuttajat käyttävät sosiaalista mediaa väkivallan lietsomiseen Somaliassa, vaikka he asuvat Euroopassa, ilmenee saksalaisten tiedotusvälineiden tutkimuksesta.
ARD:n ”Kontraste”-ohjelman ja Deutsche Wellen tekemän tutkimuksen mukaan Saksassa asuvat somalipakolaiset ovat tiettävästi keskeisessä asemassa Somalian sisällissodan lietsomisessa.
Näitä henkilöitä syytetään jengiväkivaltaan yllyttämisestä, aseellisiin hyökkäyksiin kehottamisesta ja varojen keräämisestä puolisotilaallisille joukko-osastoille – kaikki tämä asuessaan Saksan suojeluksessa.
Tutkimuksen mukaan yksi merkittävimmistä provokaattoreista on Ayub A., somalivaikuttaja, jolla on yli puoli miljoonaa seuraajaa TikTokissa. Joulukuussa 2022 laajalti levinneellä videolla, joka oli kuvattu ilmeisesti Saksassa, Ayub kehotti katsojiaan tarttumaan aseisiin ja sanoi: ”Ottakaa aseenne ja taistelkaa. Menkää katoille ja ampukaa kaikki univormussa olevat”.
Ayub kehottaa videoillaan avoimesti aseelliseen taisteluun ja tarjoaa rahaa niille, jotka ovat valmiita perustamaan miliisejä. ”Vannon, että annan sinulle 20 000 dollaria, jos perustat miliisin”, hän tiettävästi sanoi eräässä klipissä.
Vaikka hänen turvapaikkahakemuksensa hylättiin vuonna 2020, Ayubin karkotus keskeytettiin Somalian turvallisuustilanteen vuoksi. Hän on kuitenkin matkustanut Somaliaan useita kertoja. Videoilla hänet nähdään aseistettujen puolisotilaallisten joukkojen rinnalla, muun muassa kuvamateriaalia, jossa hän ampuu raskaalla aseella yhteenotoissa Pohjois-Somaliassa vuonna 2023.
Mukana Somalian merirosvouksessa
Turvallisuusasiantuntija Moustafa Ahmed varoitti tällaisten vaikuttajien aiheuttamasta kasvavasta uhasta. ”Olemme todistamassa digitaalista sodankäyntiä”, Ahmed sanoi Tagesschau-lehden mukaan ja korosti, että verkossa toimivat provokaattorit auttavat väkivallan kärjistymisessä levittämällä propagandaa ja lietsomalla konflikteja ulkomailta käsin.
Kontrasten mukaan Ayub oli mukana Somalian merirosvouksessa 2010-luvun alussa. Yhdessä merenkulun modernin historian pisimmistä panttivankitilanteista kaapatun rahtialuksen MV Iceberg 1:n entiset panttivangit tunnistivat Ayubin yhdeksi merirosvoista.
Entinen miehistön jäsen Jewel Ahiable kertoi toimittajille: ”Kuvan mies on epäilemättä Ayub”. Somalialaiset lähteet vahvistivat, että hän oli aikoinaan pienemmän merirosvoryhmän johtohahmo.
Ayubin kaksoiselämä – pakolaisena Saksassa ja taisteluiden tukijana Somaliassa – on herättänyt Saksan viranomaisten huomion. Hampurin syyttäjänvirasto kieltäytyi kommentoimasta meneillään olevaa tutkintaa, mutta Kontraste vahvisti, että tutkimukset ovat käynnissä.
Myös muita somalipakolaisia sodanlietsojina
Ayub ei ole ainoa. Toisella Saksassa asuvalla somalivihasaarnaaja Yacqwub Siyaadilla on yli 500 000 Facebook-seuraajaa. Hänet tunnetaan kiihotusvideoistaan, joissa hän kohdistuu kilpaileviin klaaneihin ja vähemmistöihin. Eräällä videolla Siyaad julisti: ”Tappakaa nämä pedot. Poistakaa heidät yhteiskunnasta. Ruoskikaa heitä.” Hän myös rohkaisee aseelliseen väkivaltaan somalialaisten klaanien välillä huutaen: ”Menkää sotaan!” ja on avoimesti pyytänyt lahjoituksia islamilaisille puolisotilaallisille ryhmille, jotka yrittävät kaataa hallituksen.
Siyaad saapui Saksaan myös pakolaisena, ja hän on hyötynyt Somaliaan suuntautuvien karkotusten keskeyttämisestä. Tästä huolimatta hän palasi kotiinsa vuonna 2023, jossa hänet kuvattiin aseistettujen taistelijoiden rinnalla Puntlandissa. Myöhemmin hän palasi Saksaan. Saksan viranomaiset tarkastelevat nyt hänen oleskelulupaansa, ja Kontraste kertoo, että Düsseldorfin poliisi on käynnistänyt tutkimukset mahdollisista vihapuherikoksista. Samaan aikaan somalialainen tuomioistuin tuomitsi Siyaadin poissaolevana 10 vuodeksi vankeuteen islamistisesta verkkopropagandasta.
Ayub on viime aikoina nähty Somaliassa, jossa hän työskentelee tiettävästi neuvonantajana Puntlandissa. Viime viikolla hän kuitenkin julkaisi videon, jossa hän näyttäytyy moottoritiellä Ranskassa.
Joulukuussa 2022 Saksan liittohallituksen luvut paljastivat, että joka kymmenes maassa asuva Somalian kansalainen oli ollut epäiltynä rikoksista.
Vaihtoehto Saksalle (AfD)-puolueen parlamentaarisen pyynnön jälkeen julkaistut tiedot osoittivat, että vuonna 2020 Saksassa asuneista 47 000 Somalian kansalaisesta yli 5 200 oli ollut epäiltynä rikosoikeudellisissa menettelyissä, mikä vastaa hieman yli 11 prosenttia.
Viime vuoden lopulla silloisen liittokansleri Olaf Scholzin johtama Saksan entinen hallitus ilmoitti Somalian hallituksen kanssa karkotussopimuksesta laittomien maahanmuuttajien tai vakavista rikoksista tuomittujen palauttamiseksi.
Vaikka somalien karkotukset voidaan nyt teoriassa panna täytäntöön, ei ole julkista tietoa siitä, kuinka moni on tosiasiassa palannut sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.
Lähde: Remix News
Euroopassa majailevat Somalit ohjattava takaisin isiensä maille, taistelut jatkukoot siellä, ei täällä, lammaspaimenista huhujen mukaan kova pula, joten työtä riittää.