Kotimaa

Sikiön altistuminen lääkkeille voi vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen

Vauvan aivokuoren hermoverkostoja. Kuva Sampsa Vanhatalo

Uusi tutkimus osoittaa, että altistuminen epilepsia- ja masennuslääkkeille sikiöaikana saattaa muuttaa vastasyntyneen aivokuoren hermoverkostojen toimintaa. Tutkimuksessa kehitettiin uusia menetelmiä, joiden avulla voidaan tulevaisuudessa selvittää muidenkin yleisesti käytettyjen lääkkeiden vaikutuksia sikiöön.

Raskaana olevista äideistä arviolta 4–6 prosentilla on käytössä masennuslääkitys ja 1–3 prosentilla epilepsialääkitys. Helsingin yliopiston ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan Uuden lastensairaalan yhteydessä toimivassa BABA-tutkimuskeskuksessa selvitettiin äidin lääkitykselle sikiöaikana altistuneiden vastasyntyneiden aivotoimintaa. Tutkimuksessa mitattiin lapsen unen aikaista aivotoimintaa aivosähkökäyrällä (EEG), ja siitä laskettiin lapsen aivokuoren hermoverkostojen toimintaa.

– Olemme aiemmissa tutkimuksissamme osoittaneet, että aivokuoren toiminta unen eri vaiheissa tuo tärkeää tietoa imeväisen aivojen terveydestä, tutkijatohtori Anton Tokariev kertoo.

Tutkimukset osoittivat, että altistuminen epilepsia- ja masennuslääkkeille sikiöaikana aiheuttaa laajasti aivojen eri alueilla näkyviä, mutta mekanismeiltaan eri tavoin kohdentuneita muutoksia aivokuoren hermoverkostoissa. Masennuslääkkeiden osalta vaikutus oli voimakkaampi aivokuoren paikallisissa verkostoissa. Sen sijaan epilepsialääkealtistuksella oli lääkekohtaisia vaikutuksia eri aivoalueisiin. Yhteistä molemmille lääkeaineryhmille oli vaikutus siihen, miten aivokuori reagoi unen vaiheiden muutoksiin.

– Kliinisesti merkittävää tuloksissa on se, että osalla EEG-löydöksiä havaittiin olevan yhteys myös lasten myöhempään neuropsykologiseen kehitykseen. Voimakkaammat muutokset aivoverkostoissa ennustivat suurempaa poikkeamaa kehityksessä kaksivuotiaana, lastenneurologian erikoislääkäri Mari Videman HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta sanoo.

Lisävalaistusta aivojen varhaiskehitykseen

Tutkimukset tarjoavat täysin uudenlaisen tavan arvioida lääkeaineiden vaikutuksia lapsen aivotoiminnan kehitykseen.

– BABA-tutkimuskeskuksessa kehitetty EEG-mittausmenetelmä sekä siihen yhdistetty erittäin kehittynyt aivojen hermoverkostojen matemaattinen arviointi ovat läpimurtoja varhaisen neurologian kliinisessä tutkimisessa, professori Sampsa Vanhatalo kertoo.

Erityisen tärkeää hänen mukaansa on se, että nyt kehitetyt EEG-mittarit tuovat näkymän aivojen hermosolujen tasolla tapahtuviin mekanismeihin ja tarjoavat kipeästi kaivatun mahdollisuuden verrata ihmislapsilla todettuja tuloksia koe-eläinmalleissa tehtäviin tutkimuksiin. Niissä voidaan arvioida tarkemmin esimerkiksi sitä, mitä merkitystä äidin käyttämän lääkeaineen määrällä tai raskaudenaikaisen lääkityksen ajoituksella on jälkeläisen aivotoimintaan.

– Kehittämämme tutkimusmenetelmät tarjoavat puitteet tutkia laajemmin myös sitä, miten kohtuympäristössä olevat tekijät vaikuttavat sikiön aivojen kehitykseen. Näitä sikiöön vaikuttavia asioita ovat paitsi raskauden aikainen lääkehoito myös äidin ravitsemus, muu terveydentila sekä ympäristötekijät, Vanhatalo summaa.

Viitteet: Anton Tokariev, Victoria C. Oberlander, Mari Videman, Sampsa Vanhatalo: Cortical Cross-Frequency Coupling Is Affected by in utero Exposure to Antidepressant Medication. Frontiers in Neuroscience, 16/2022. DOI:10.3389/fnins.2022.803708

Anton Tokariev, Michael Breakspear, Mari Videman, Susanna Stjerna, Lianne H Scholtens, Martijn P van den Heuvel, Luca Cocchi, Sampsa Vanhatalo, Impact of In Utero Exposure to Antiepileptic Drugs on Neonatal Brain Function, Cerebral Cortex, 2021;, bhab338, DOI: doi.org/10.1093/cercor/bhab338

12 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Joo, mutta rotanmyrkky ja korona piikki ei kuulu joukkoon!!!

Tiku

Voi vaikuttaa lapsen aivojen kehitykseen? Selvähän se on, että vieraat aineet kehityksen ratkaisevassa vaiheessa vaikuttavat jotenkin.

A. Agenda

”Vanhemmat kertovat toivovansa lapsistaan heteroita – ’Sydämeni vuotaa verta’, suree asiantuntija”https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/a/b13ca6d4-cdd6-4445-ac39-d770df613802Tuo juttu henkii ”evoluutioparien” merkityksen vähättelyä, vaikka ne edistävät ihmislajin säilymistä selvästi paremmin kuin ”riemuparit”.

Kata

https://www.instagram.com/tv/CclogmAJpzt/?utm_source=ig_web_copy_link

No tällaista on jo kirkoissaKIN niin ei ihme.Aivan täysin sekoa hommaa.Kiesus tuotakin tekopirteää lyyliä paasaamassa queer-kiihkeänä.

Perhesuhteet on ajettava alas normaaliudesta.Sitten ollaan kuin pikku pioneerit kesälomilla.

Kata

https://m.youtube.com/watch?v=q-nMlMU48wI

Mitä näiden vanhemmat ovat nauttineet…Kun esim kolmas tai neljäs sukupolvi jo käyttänyt e-pillereitä(hyvä asia mutta onko seuraamuksia ….)…eikö se muuta ihmisessä mitään kun katsoo noita täänkin videon ”poikia ja tyttösiä”…yhä enenevässä määrin tätäkin ja vielä opettajakaartissaKIN….estrogeenia on siis jätevesissä mutta onko juomaveden puhdistus kunnollista?
Poikkesin vähän aiheesta mutta ihmttelen joskus näitä nykyihmisiä ja heidän helluvametkoja aivoituksiaan.

Tuumailija

Siitä kun on tullut sen ”vapaan” (lue laiskan ja ajattelemattoman) valinnan symboli, ota nappi niin huolet ovat taakse jääneitä.
Sukelluspukua ei voi nykynykymies käyttää, koska sitä ei löydy äppina puhelimeen, liian tekninen vekotin.

Tuosta estrogenistähän oli viimeksi puhetta n.10 vuotta sitten, kun tutkijat olivat havainneet että se muuttaa jopa vesieliöiden sukupuolta, eikä se laimene kovin nopeasti sukupolvien aikana koska se on synteettistä.
Eivätkä nuo ”ihme”pillerit ole terveellisiä syödä vain laiskuutensa vuoksi, harva todellisuudessa niitä tarvitsisi jos olisi kasvatettu korkeammalla moraalilla vastuuseen tekemisistään.
On henkilöitä joille ei ole muuta vaihtoehtoa esim. allergiat, kuukautiskivut/krampit yms. mutta nämä ovat loppujen lopuksi hyvin marginaaliryhmä.

Toinen asia on sorbitolin käyttö lääkkeissä, tämä aine johon lääkkeaineesta osa on sitoutunut, pystyy läpäisemään aivo-veriesteen juuri sorbitolin ansiosta. Joten aivan samoin se toimii sikiönkin kohdalla.
Miksi edes halutaan kuljettaa lääkeainetta aivoihin, jos sen vaikutus on tarkoitettu muualle kehoon tai sairauteen/sairauden ehkäisyyn?

Kata

Erittäin asiaa!

Maila Laukas

Ajatelkaa, miten moni nykynuoriso-äiti on masentunut ja mistä oikein mahtaa johtua? Ja Suomiko muka maailman onnellisin maa..? Ei kyllä vaikuta siltä. Pitäisikö Suomi- mamat viedä tutustumaan etelän ”niin ihkua” kulttuuriin, siellä luulisi naisen alistetun mielen virkistyvän. Vai pitäisikö ensin vähentää sitä kännykän käyttöä, somea, tinderiä ja itsensä jatkuvaa kännykällä kuvaamista. Se on sitä sairasta touhua.

Kata

”Delhi Crime”, tositapahtumiin perustuva sarja flixillä vuoden 2012 raa’asta kuuden miehen julmista teoista naiselle(ei edes mikään eläin tee sellaista kuin kuski rautatankoineen) ja tämän poikakaverille bussissa…tämä sarja ei kaunistele naisen asemaa Intiassa…ja samaa muuallakin kuten tiedämme.
Ei siis ymmärrä mikä masentaa nykyäitiä tai juuripa se some kaikkine ”tinnereineen” ja tosiaan itsensä jatkuvaan kuvaamiseen.
Sitten popsitaan mielialalääkkeitä ja tilanne tuskin paranee niilläkään.
Joillekin tosiaan on apua lääkkeistä mutta onko sekin ”muotia”että ahdistaa….kun ajattelen äitiäni sodan jälkeen lapsineen pahvimökissä keskellä talvea…oli senverran puuhaa ettei joutanut kuin kantamaan vettä ja laittaan puita kamiinaan,kokkaamaan ja pesemään nyrkkipyykkiä ja sama taas alusta!Ahdistukselle ei aikaa vaikka olisi ollut syytä!
Stamina puuttuu nykyihmisiltä.

Piikkilampaat

Siitä voikin alkaa päättelemään kuinka paljon on syntymättömiä lapsia vammautunut kun äidit on odotusaikana koronapiikitetty.

jegros vekkuli

Mieti paljon noilla jätkillä kuolee syntymättömiä lapsia joka päiva kun kirjoittaa tänne putinin totuustoimiston uutisia

jegros vekkuli

Ja mieti jos ne pesää sattuisi saamaan niin sieltä tulisi ihan yhtä lahjakkaita lapsia kuin tietyillä ihmisryhmillä