Kotimaa Politiikka

Sinimusta Liike: Uusi poliittinen sotepalveluiden hallintoporras on turha

Tiedotteensa mukaan perusteilla oleva puolue Sinimusta Liike perustaisi vaaleilla valittavan hallintoportaan sijaan valtion alaisuuteen lakisääteisten sote-palveluiden, kuten perusterveydenhuollon, sosiaalipalveluiden, erikoissairaanhoidon ja pelastustoimen palveluorganisaation, Katen (Kansan terveys), jota johdettaisiin asiantuntijavetoisesti ja ohjattaisiin poliittisesti.

”Puolueemme ohjelman mukaan perustulomalliin siirryttäessä purettaisiin nykyinen tukijärjestelmä, eli käytännössä lähes kaikki nykyisen kansaneläkelaitoksen palvelut. Kelan purkamisesta vapautuisi resursseja uuden soteorganisaation käyttöön. Uuden organisaation sotevaltuusto muodostettaisiin eduskuntavaalien tuloksen mukaan valituista kansanedustajista, jotka puolestaan päättäisivät hallituksen kokoonpanosta siten, että kaikki maakunnat olisivat edustettuna, sekä lisäksi hallituksessa olisi asiantuntemus kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen osa-alueilta. Jokaiseen maakuntaan perustettaisiin valtakunnallisen sote-organisaation tulosyksikkö, jonka alaisuuteen palvelut jaetaan,” tiedotteessa linjataan.

Puolue kritisoi eduskuntapuolueiden vaalilupauksia, jotka ovat vailla rahoitusehdotuksia

Sinimustan Liikkeen mielestä nyt toteutettava malli on epäonnistunut ja perustettava uusi halllintoporras on turha. Meneillään olevissa vaaleissa kaikkien eduskuntapuolueiden ohjelmissa luvataan suuria parannuksia sote-palveluihin, mutta ei ratkaisuja niiden toteuttamiseksi. Yhdenkään puolueen ohjelmassa ei ole ehdotuksia lupausten rahoittamiseen. Perustettaville hyvinvointialueiden hallinnoille ei ole tulossa omaa rahoitusmallia, vaan alueet saavat lähes koko rahoituksensa valtiolta, joka korvaa vastaisuudessa alueille palvelutarpeen kasvusta aiheutuneet menot vain 80-prosenttisesti, tiedotteessa todetaan.

Verotulot suomalaisten palveluihin, ei hallintobyrokratiaan

”Sinimustan Liikkeen Suomessa perusterveydenhoito ja sosiaalipalvelut ovat lähipalveluita, jotka löytyvät jokaisesta kunnasta ja jokainen suomalainen saa viipymättä tarvitsemansa palvelut sosiaalisesta tai taloudellisesta asemastaan riippumatta. Keskus- ja yliopistolliset sairaalat sijaitsevat siten, ettei kenenkään matka hoitoon ole kohtuuton. Myös pelastuspalvelut on järjestetty niin, että henkilöstö pääsee ajoissa paikalle, kun sitä tarvitaan. Tähän kaikkeen ei tarvita kallista ja monimutkaista hallintohimmeliä, vaan valtion kustantama ja johtama asiantuntijavetoinen palveluorganisaatio, jossa verotulot laitetaan suomalaisten sote-palveluihin, ei hallintobyrokratiaan. Puolueemme sote-mallissa rahoitus tulisi suoraan valtiolta, ilman nykyisenkaltaista kuntien valtionosuusjärjestelmää tai ilman suunniteltua uutta maakuntaveroa. Kustannukset jakaantuisivat tasaisemmin koko maahan, eikä kuntien tarvitsisi kilpailla väestörakenteesta rahan vuoksi. Valtiovastuisen mallimme palveluverkko kattaisi koko maan, ja takaisi kaikille suomalaisille riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut riippumatta asuinpaikasta tai sosiaalisesta tai taloudellisesta asemasta.”

Lisäksi puolue leikkaisi vierasväestön aiheuttamaa kuormitusta julkiselle taloudelle, joka tarkoittaisi esimerkiksi tulkkipalveluista, kotouttamispalveluista, turvapaikanhakijoiden etuuksista ja monista muista monikulttuurisuutta ja väestönvaihtoa edistävistä sosiaali- ja terveyspalveluista aiheutuvien kustannusten poistumista.

Lue koko kannanotto täältä.

11 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kaitsu

Ei se todellakaan sosiaali- ja terveyspalveluita paranna, että palkataan kaikki mahdolliset kumminkaimat ja muut hupihenkilöt istuskeleen verorahoilla jonnekin hallituspalatsiin ja pitämään palavereita, juomaan kahvia ja kuluttamaan aikaansa.
Keskityttäis nyt vain olennaiseen ja unohdettais moinen leikkiminen.

Völkischer Beobachter

Että lisää hallintoa. Sotejutut ovat toimineet tähänkin asti ilman hallintoa aivan itsestään. Vai onko?

FIXIT

olisi mielenkiintoista tietää, kuinka moni thl -virkahenkilö on valittu poliittisin perustein/ansioin virkaansa ja toimittavatko nämä nyt nk. asiantuntijoina lausuntojaan yleisölle? tietääkseni thl:ssä pesii poliittisissa palkintoviroissaan useitakin nk. asiantuntijoita.

Pertsa

Ja TV-uutisia seuranneena THL:n edustajat ovat kuin pulimummoja jotka pyjamanpaita päällään ovat herätetty ”kommentoimaan”.

juha II

SOTE on hillotolppa, jolla ei ole µitään tekemistä kansanterveystyön sen kaikkien osa-alueiden kanssa!!!

Rahasyöppö malli se vaan on

Siinä ovat täysin oikeassa.

murre riepunen

Abdullahille tarjottu loisto, vailla vastiketta, kunnioitusta kantaväeltä vaativa röyhkeyden mallikas, Afganistaniin lapioidut sadat miljoonat, joilla ostettu kasa vihkoja sekä kyniä, siinä kaikki, näiden satojen miljoonien käyttöä omassa maassa olisi ehkä tarvittu, sama laulu jatkuu, siihen lisäksi vielä ns. vihreää loikkaa, konttallaan ollaan.

Pertsa

”Maksa lisää veroja koska ilmastonmuutos uhkaa.” Ja rahat menevät siihen että Ahmedille saadaan pihviä pöytään.Me veronmaksajathan kuulemma joudetaankin kuulemma syömään kasviksia.

Tuumailija

Sellainenhan suomessa oli, mutta se on hiljalleen korruptoitu, pilkottu ja toimenkuvamuutettu aivan päinvastaiseen tarkoitukseen.
Montako kymmentä vuotta on kaadettu rahaa potilasjärjestelmiin, joista ei ole saatu yhdenmukaisia saati että tieto siirtyisi paikasta toiseen realiajassa? Viro hankki hyvän systeemin miljoonalla eurolla, tietty halvalla ei saa hyvää, mutta he korjasivat ja kehittivät sitä ja vot, murto osalla kustannuksista maan kattava potilasjärjestelmä mikä ei perustu varastokirjanpitoon.

Vieraslajeilta pitäisi poistaa tai radikaalisti vähentää näitä ilmaispalveluja, se voisi toimia kannustimena oppia kieltä, alkaa opiskelemaan, hakea töitä ja parhaimmillaan muuttaa takaisin sinne mistä tulikin. Samalla katoaisi kaikenlaiset suojatyöpaikat/ammattinimikkeet, joita väen vängällä on perusteltu auttamisperusteilla.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
Markku Nieminen

Erinomainen analyysi, josta mm. Halla-aho on puhunut aina!
Mutta, eihän tässä maassa saa puhua totta, eikä ongelmien ratkaisumalleista, puhumattakaan virkamafian karsimisesta.

Hh55

Totta saa puhua, jos on valmis linnatuomiolle.

Uusimmat uutiset