Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Somalialaismies nosti syytteen Suomea vastaan syrjinnästä – Ihmisoikeustuomioistuin: Ei syrjintää

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). Kuva: Wikimedia Commons.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ottanut tutkittavaksi väitettyä syrjintää työntekijän oleskelulupaa hakiessa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on 17. maaliskuuta 2022 päättänyt olla ottamatta tutkittavakseen ratkaisun, joka koski väitettyä syrjintää valittajan hakiessa työntekijän oleskelulupaa Suomesta.

Valittaja saapui Suomeen vuonna 2015 Somaliasta turvapaikanhakijana. Maahanmuuttovirasto hylkäsi vuonna 2018 somaliaslaismiehen hakemuksen työntekijän oleskeluluvasta, sillä hän ei pystynyt todistamaan henkilöllisyyttään. Koska miehelle ei myönnetty oleskelulupaa, hänelle ei myönnetty myöskään muukalaispassia. Mies valitti viraston päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi valituksen. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Somalialaismies kertoi joutuneensa irtisanoutumaan vakituisesta työstään.

Mies katsoi, että asiassa on loukattu Euroopan ihmisoikeussopimuksen artiklaa 14 (syrjinnän kielto) luettuna yhdessä artiklan 8 (oikeus nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta) kanssa sekä 12. pöytäkirjan artiklaa 1 (kaikkinaisen syrjinnän kielto). Mies katsoi häntä syrjityn, koska Somalian kansalaiset eivät voi saada työntekijän oleskelulupaa, sillä Somalian passia ei Suomessa lähtökohtaisesti hyväksytä, ja koska Somalian kansalaiset eivät myöskään voi saada muukalaispassia, sillä heille ei myönnetä työntekijän oleskelulupaa.

EIT toteaa, että Suomen lainsäädäntö edellyttää kaikkia työntekijän oleskelulupaa hakevien todistavan henkilöllisyytensä. EIT katsoo, ettei Euroopan ihmisoikeussopimus edellytä mahdollisuutta poiketa tästä vaatimuksesta, sillä sopimus ei takaa oikeutta työhön. EIT katsoo niin ikään, että vaatimus henkilöllisyyden todistamisesta on vaatimuksena sillä tavalla tasapuolinen, että se kohtelee kaikkia samalla tavalla riippumatta heidän kansallisuudestaan.

Mitä tulee epäsuoraan syrjintään ja siihen, ettei Somalian passia lähtökohtaisesti hyväksyttäisi henkilöllisyystodistuksiksi, EIT huomauttaa, ettei valittaja ole tukeutunut Somalian passiin hakiessaan oleskelulupaa. EIT toteaa, että käsillä olevan asian ydin on siinä, ettei valittaja ole todistanut henkilöllisyyttään. Tältä osin EIT hyväksyy Suomen perustelut siitä, että vaatimuksella henkilöllisyyden todistamisesta työntekijän oleskelulupaa hakiessa on yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät kohtuulliset perusteet.

Päätös on luettavissa EIT:n verkkosivuilla.

 

Lähde: Ulkoministeriö

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Pena

Kyllä hän varmaankin korvaukset on saanut. Ja lakimies myös.

Hakki

Miksi somalimuslimi on edelleen Suomessa jos hänelle ei ole annettu oikeutta jäädä maahan?

erkkielukka

TAPU TAPU TAPU…………….

Piikkilampaat

On mätisuvakeilla päässä haisevaa nestettä.
Nuo väittää että 3 maailman väki on ihan samanlaista kun Suomaliset pakolaiset jotka joutui Karjalan jättämään.
Nyt ne vertaa 3 maailman loispaskoja Ukrainan sotaa pakoon lähteviin naisiin ja lapsiin.
Joka suvaitsevainen natsi pitäsi hävittää tästä maasta ennen kun on myöhäistä.

Neiti Marple.

Missä somali siellä ongelma. Somalit osaavat uhriutumisen taikatempun. 7vuotta Suomessa täysihoidossa majaillut somali mies on saanut useita kielteisiä turvapaikka päätöksiä nyt mies odottaa Migriltä myönteistä turvapaikka päätöstä.
7vuotta näillä oikeus saada täyshoitoa ja taloudellista tukea Suomen valtiolta. Somali mies voisi turvallisesti palata takoisin omaan kotimaahansa. Mutta kun ei, se ei käy.
Tämä 7 vuotta Suomessa majaillut Somali on pahoittanut mielensä siitä kun me suomalaiset toivotimme Ukrainalaiset tervetulleiksi Suomeen mutta miksi somaleita ei ole toivotettu tervetulleeksi Suomeen.
Tämä kateellinen katkera somali mies itse joka on saanut julkisuutta mediassa ja tarkoituksen hakuisesti pahansuopaisesti kylvää eripuraisuutta turvapaikan hakijoiden keskuudessa ja antaa ymmärtää että Somalit ovat oikeasti niitä ”hädänalaisia pakolaisia”. Media rakastaa näitä uhriutujia.

mie ite

Tämä värivammainen sai paikan suomesta, ainakin jos on Husu Husseiniin uskomista.

Ansku2

Tämähän kertoi olleensa töissä ja joutunut irtisanoutumaan ??? herää kysymys, jos ei ole esittää henkkareita, niin kuis maksaa veroja tuloistaan ???

Bidee

Niin oliko Biaudet jälleen asialla? Vai kuka se yhdyntä valtuutettava väkisin näille kolmansista maista tuleville ongelmille on?

Hannele Korpela

Yhdenvertaisvaltuutetun kanta kertoo, että hän toimii joko ideologian pohjalta, tai hän ei ole tehtäviensä tasalla. Tai molempia.

murre riepunen

Yhdenvertaisuusvaltuutettu maksakoon omasta pussukasta kaikki oikeudelliset kulut. Oppii hiivatin kyttyrä puolustamaan näitä luopioita.