Eurooppa Kotimaa Talous

Stora Enso suunnittelee neljän paperitehtaan myymistä – Suomesta myydään Anjalan paperitehdas

Stora Enso Anjalan paperitehdas, kombivoimalaitos (2015). Kuva: Nina Metsälä.

Myyntikohteina ovat Anjalan paperitehdas Suomessa, kaksi paperitehdasta Ruotsissa ja yksi Saksassa, kerrotaan Stora Enson antamassa tiedotteessa.

 

Metsäyhtiö Stora Enso on käynnistänyt prosessin neljän paperitehtaansa mahdollisesta myynnistä.

Yhtiön antaman tiedotteen mukaan myyntisuunnitelmat koskevat Stora Enson Anjalan paperitehdasta Suomessa, Hylten ja Nymöllan paperitehtaita Ruotsissa sekä Maxaun paperitehdasta Saksassa.

Yhtiö perustelee myyntiä linjauksellaan, jonka mukaan paperi ei ole konsernin strateginen kasvualue. Sen sijaan Stora Enso keskittyy uusiutuvien tuotteidensa pitkän aikavälin kasvupotentiaaliin pakkauksissa, rakenneratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

“Myymällä valtaosan paperiyksiköistämme voimme keskittyä entistä enemmän strategisiin kasvualueisiimme, joita ovat pakkaukset, rakennusratkaisut ja biomateriaali-innovaatiot. Arvioidessamme mahdollisia myyntivaihtoehtoja etsimme uutta omistajaa, joka tarjoaa vastuullisen ja pitkäaikaisen tulevaisuuden yksiköillemme ja siellä työskenteleville ihmisille”, toimitusjohtaja Annica Bresky sanoo tiedotteessa.

Stora Enson mukaan neljä tuotantolaitosta on tarkoitus myydä yhdessä tai erillisinä kauppoina. Yhtiö ei ole sitoutunut mihinkään määräaikaan, johon mennessä myyntiprosessi olisi saatettava päätökseen.

Myyntihankkeen käynnistäminen ei myöskään vaikuta suoraan Stora Enson paperitehtaiden toimintaan, vaan asiakkaiden palvelu jatkuu ennallaan. Stora Enson Langerbruggen tehdas Belgiassa pysyy edelleen konsernin omistuksessa.

Stora Ensolla on tällä hetkellä viisi paperitehdasta, joiden toimintaa tukevat divisioonien myynti-, johto- ja hallintotoiminnot. Paperidivisioona työllistää tällä hetkellä yhteensä noin 2 200 henkilöä. Paperidivisioonan liikevaihto oli viime vuonna 1 703 miljoonaa euroa.

 

Lähde: Stora Enso

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Suomi romuksi

Näin hallitus romuttaa Suomen ja metsäteollisuuden vihervasemmistolaisuudellaan. Sekä vihreällä siirtymällä.

juha II

Suomi ajetaan kompurat pussiin aivan kuin huli-vili tyttöjen hallitrusohjelmassa lukeekin!

”Buid back Better” realisoituessa onkin ruma rupisammakko eikä satujen kaunis prinsessa.

Ilkka Forsten

Jos paperilla ei ole enää tulevaisuutta, pyyhimmekö ruohoon ? Tietokoneen kovalevy raapii per***tä ikävästi. Ja sitten se vakavampi osuus. Miksi kukaan ei kysy oleellista kysymystä, eli kuka ostaa myytävät tehtaat, jos tulevaisuus tarkoittaa sitä ettei ne kannata, eikä ole jonkun ilmastohömpän takia hyväksyttäviä tekeleitä. Jos joku siis ostaa ne, hän kokee että niillä on myöskin potenttiaalinen kannattavuus ja sijoitus ei mene hukkaan.

Runtiti-pou

Mun peba ei kestä paperia, joten käytän suihkua tai lunta

Rudi

Mielenkiintoiseksi päätöksen tekee se että tehtaat ovat myynnissä. Tähän mennessä tehtaita on lopetettu ja syynä ollut paperin tuotannon ylikapasiteetti. Ilmeisesti näillä tehtailla ei ole kilpailukykyä riittävästi ja tulevat olemaan uudenkin omistajan kanssa vaikeuksissa, mutta jos joku haluaa ostaa niin eurot on euroja. Asiastahan en mitään tiedä mutta kunhan tämmöistä julkista itsekseenajatteua.

Ilkka Forsten

On sitä tavattu huonompaakin ajattelua, hyvinhän tuo meni.

Rudi

Muistaakseni Kemijärvellä aikanaan siellä suljetuksi päätetylle sellutehtaalle olisi ollut ostaja mutta sitä ei suostuttu sille myymään. Tehdas laitettiin mieluummin pakettiin. Ja taitaa vastaavia tapauksia olla muitakin. Nää on niin näitä kun asioihin vaikuttaa kapasiteetit ja strategiat jotka molemmat vaihtelee sen mukaan millaiset on ajat tai päättävät miehet/naiset.