Kotimaa Talous Uutiset

Suomalainen puusatelliitti loppuvuodesta avaruuteen

Pixabay

Seinäjoella testattiin viikolla vanerista rakennettua satelliittia lähettämällä se 30 kilometrin korkeuteen. Satelliitin taivaalle nostanut kuminen heliumpallo räjähti ilmanpaineesta tavoitekorkeudessa. Lento kesti noin kuusi tuntia ja satelliitti laskeutui suunnitellusti Mäntsälän pohjoispuolelle.

Kokeessa tarkkailtiin suomalaisen puusta valmistetun satelliitin viestintä- ja ohjaustoimintoja sekä puomin päässä olevan kameran toimintaa. Puusatelliittiin kiinnitetty selfiekeppi avattiin kokeessa ja se kuvasi satelliitin pintaa.

Nyt kokeiltu mallikappale ja myöhemmin tänä vuonna avaruuteen laukaistava nanosatelliitti on sivuiltaan kymmenen senttimetrin kokoinen ja painaa noin kilon. Pienten, vain muutaman kilon painavien nanosatelliittien uskotaan tulevaisuudessa korvaavan suuret satelliitit. Pienet satelliitit voidaan laukaista avaruuteen halvemmalla ja helpommin.

Suomalaisen WISA Woodsat- puusatelliitin mallikappaletta testataan heinäkuussa Hollannissa. Mikäli testit ovat onnistuneita, vanerisatelliitti laukaistaan avaruuteen Uudesta Seelannista vuoden 2022 lopulla.

WISA Woodsat ammutaan 500 kilometrin korkeuteen. Satelliitin on määrä toimia kiertoradalla parin vuoden ajan ja siinä oleva minilaboratorio mittaa biomateriaalissa tapahtuvia muutoksia, kuten kosteuden haihtumista. Lakattuaan toimimasta, se kiertää maapalloa 5-10 vuotta ja palaa poroksi palatessaan ilmakehään.

Suomalaisen vanerisatelliitin suunnitteluun on osallistunut UPM Plywood, suomalainen Arctic Aeronautics-yhtiö ja teknologiasuunnittelija Huld.

Suomalainen WISA Woodsat on maailman ensimmäinen puusta valmistettu satelliitti.

Lähde Yle

29 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Puusta tehtynä

Onkos ne johtimet sielä erikeepperistä? Puu kun johtaa melko huonosti sähköä. Tai ne aurinkokennot.. pihkako sielä virtaa?

Tuumailija

Tavallinen telkänpönttö jossa kierrätetty Luxorin lautasantenni lisänä yhteydenpitoon. High tech, low solution.
Ei ole hukkaan mennyt raketti-insinöörien tuominen itämailta, suomen oma nasa alkaa olemaan kuosissa ja kilpailukykyinen.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
FIXIT

Erinomaista puuosaamista Suomesta, taas kerran! Puu on sopinut niin maalle, merelle kuin ilmaan jo yli sadan vuoden ajan. Tietotaitoa pitää kehittää ja siitä voi tulla myyntimenestys maallemme, joka on huonon itsetuntonsa kanssa ajettu eurosvoliiton maksajan rooliin, etelän vetelien nauttiessa.
Myös isäni kokeili sodan aikana puusta tehtyä hävittäjälentokonetta, mutta sen aikaisista koneista puuttui tehokkaat lämmittimet ja jalat oli vaarassa paleltua. Nykyaikainen vaneri voi olla lujempaa kuin teräs, mutta keveämpi. Ei ole suotta suomalaista puuosaamista kehitetty maailmanluokan tuotteeksi. Ihan turha mollata uusia innovaatioita, jos ei niistä mitään tiedä.

I'm only assking

Seuraavaksi kai kokeillaan satelliittien valmistamista kaarnasta tavoitteena työllistää uussuomalaiset raketti-insinöörit.

Eka Kettunen

”Puusepät sangen tärkeät on yhteiskunnassa,
ei yksin maailmassa vaan myöskin taivaassa,
ei mitään voida aikaansaada ilman heitä,
sen tahdon tässä todistella ilman leikkiä.
Jos elää, kuolla aiotaan, puuseppää silloin tarvitaan.
Jos katsees minne kääntänet, puusepän töitä aina näet.”

Ilkka Forsten

” Puuseppää aina tarvitaan, pas****e miestä kantamaan..”

Ruupo Kustaa

Hyödyllisempää olisi tehdä puuraketti ja pakata siihen hallitus+kokoomus ja lähettää avaruuteen.

Puolueeton

Puuhan on hienoa materiaalia. Siitä on tehty lentokoneitakin. Voisi vieläkin rakentaa todellisen ruostumattoman häivehävittäjän. F-35 kuulemma ruostuu märissä oloissa,
Puusta tehty satelliitti on aivan hyvä ja halpa keksintö, koska avaruudessa ei ole vettä sitä lahottamaan eikä toukkia sitä syömään. Se on paljon kevyempää kuin titaani eikä estä sähkömagneettisten aaltojen etenemistä. Palatessan ilmakehään se ei aiheuta vaaraa, koska puu muuttuu kaasuiksi palaessaan. Vähäiset elektroniikan metallisosat ovat mitättömän pieniä. Hyvä Suomi!
Jutun pallo ei räjähtänyt ilman paineesta vaan sisäisestä paineesta.

John Quiman

Suomalaiset tekevät suomalaisille ominaisesta matskusta satelliitin. Kohta ruotsalaiset panevat mielestään paremmaksi ja tekevät satelliitin ruotsalaisesta tulitikkuaskista.

ike

Suomen hallitus panee paremmaksi ja tekee tikusta ”asiaa”, meinaan ilmastotikusta.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
John Quiman

Jos haluaa välillä nauraa tämän hullun maailman seuraamisen rasittamaa mieltä keventääkseen, on tässä komea sarja luettavaa:

Osa 1:
https://cutt.ly/CPtoDJO

John Quiman
John Quiman

Osa 3:
https://cutt.ly/7PtoBHg

Vielä löytyi netistä. Jos kuukkeloi mainitun kaasun nimen, saa huomata, että tämä suomalainen tarina on saanut huomiota paljonkin englanninkielisillä sivustoilla.

Tämä piti hajottaa osiin ja välttää mainitsemasta kaasun nimeä, jotta ei tarttuisi odotushuonefiltteriin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Piti laittaa henkinen alennusvaihde päälle jo yhden osion jälkeen..

John Quiman

Juu, siinä onkin hurjan hupaisaa tarinaa, joten pipoa pitää löysätä.

Kata

😀 Voi hyvät hyssykät….

ike

😂. Vastaavia kiersi aika paljon 80-luvulla. Toinen toistaan parempia. Täytyykin kaivaa ”arkistoista” jos löytyy. Jotkut olivat tosihyviä.No sitten kun menen käymään kotiosoitteessa. Yhdessä ”henkilökohtaisessa” kirjeessä jossa valitettiin vanhusten aiheuttamista kustannuksista kehotettiin ottamaan oma uunipelti mukaan ja saapumaan tiettyyn paikkaa, no aika monisanaisesti. Toinen hyvä kirje oli laadittu niin että kun sen luki luuli olevansa ainakin kahden promillen humalassa kun se loppui, en edes muista mitä typerää sen ajan asiaa se kritisoi, mutta kirjoittaja oli kyllä hyvä. Noita kiersi siihen aikaan jonkinlaisena ”ketjukirjeinä” työpaikoilla. Faksit oli muistaakseni käytössä vai tulivatko vain sisäisessä postissa, en muista. Kyllä ne kanavat jotenkin aina löytyivät. Kopiokone oli kuitenkin jo keksitty 😊.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Kaitsu

Nyt on niin ekologista, että mahtaa viherpiiperöilläkin pyöriä sukat jalassa.

Ilkka Forsten

Nyt tuli vastaus siihen mistä kaikki lappalaisten porot ovat kotoisin. Ne on ilmakehässä palaneita vanerisateelliitteja. Tekstihän kertoo että 5 -10 vuotta maata kiertänyt satelliitti palaa ” poroksi.” Voitaisiin siis puhua että Aslak Soikiopäällä on itse asiassa vanerinen paliskunta.

Uutisesta ei käy ilmi onko vanerit alunperin poroja, josta muokataan valmistusmateriaali satelliittiin, joka sitten kierrätyksen kautta on taas poro ? Uskon että Emma Kari voisi vastata tähän, koska hänelle kierrätys on sydämen asia. Hiilineutraalius ei kuitenkaan ole paras mahdollinen koska syntyy palamiestuote, ( poro ) joka todennäköisesti savuaa tullessaan lisäten pienhiukkasten määrää stratosfäärissä. Toisaalta, tämä saattaa selittää savuporon syntymekanismin joka onkin aina askarruttanut mieltäni.

Kata

😀

John Quiman

Jos ei muuta, niin kyllä tuolla saa palstatilaa maailman lehdissä ja Suomi mainitaan.

Ilkka Forsten

Päästään hullunkirjoihin ihan virallisesti. Ajattele nyt. Pohjois-Korea laukaisi nelinkertaisella äänen nopeudella lentävän ohjuksen, ja Suomi ilmapallolla lentävän vanerilaatikon. En ole varma antaako kansainväliset sopimukset lupaa tälle, koska maaltamme on kielletty kaikki ” kehittynyt ” sotamateriaaliksi kelpaava innovaatio. Mehän voisimme nyt pommittaa Moskovaa, ilman että asiasta oli mitään vihiä YK:n taholla. On siis parempi että hylkämme idean ja keskitymme syömään pettuleipää tuohivirsut jalassa kumartaen kohti Brysseliä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Ilkka Forsten
John Quiman

Ei kai ihan, mutta jos sitä yritettäisiin lähettää Suomesta puuraketilla, sitten kyllä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Ilkka Forsten

Silloin kun Kekkonen oli Presidentti, heitti joku vääräleuka ilmoille vitsin joka kuului näin. ” Muilla on mannertenvälinen ohjus, ja meillä mannertenvälinen nahjus.”

Kata

Vähän kökkö on vanerilaatikko 😀 mutta liikkuukohan se yhtä jäykästi kuin aikanaan ”Kuuraketti” Bondissa.No siitä on jo aikaa joten ymmärrettävää… oli ihan jees leffa kyllä.

Ilkka Forsten

Vaikka jotkut kohtaukset oli vanhemmissa filmeissä kökköjä toteutukseltaan, niissä oli se hyvä puoli että näyttelijä liikkui aidoissa kulisseissa. Nykyään näytellään vihreää kangasta vasten, ja koko näkymä on tietokoneella luotu feikki. Toisaalta on aika vaativaa hosua ja huitoa hiki päässä olematonta todellisuutta mukaillen. Tulos näyttää tietysti mahtavalta, ei käy kieltäminen, mutta luulisi näyttelijää jotenkin turhauttavan ” kuvitelmien ” seassa suoritettu koreografia.

Kata

No eläytymiskykyä kyllä vaaditaan!Toista se oli Hyvät Pahat ja Rumat jne leffoissa…Mutta esim LOTR:n joukkokohtaukset olis hurjaa oikeilla immeisillä..
Kyllä vanhoja leffoja silti mielellään katsoo…just menossa iki-idolini James Dean-kausi 🙂 Taas… 😀

ike

Nyt kun lähes kaikki mitä voidaan ajatella voidaan myös tehdä elokuvissa aivan ”realistisesti”. Olisiko aika alkaa keskittyä elokuvien sisältöön. Ymmärrän että näin ei nykyään tehdä. Kun lapsi saa uuden lelun sillä tahtoo leikkiä. Siitä ei kuitenkaan pitäisi tulla itsetarkoitus. Hyvä että otit esiin tuon lännenelokuva-sarjan. Siinä kyllä Sergio Leone teki työtä jota on aika vaikea ylittää, vaikka italovesterneistä aikoinaan puhuttiin aika väheksyvästi. Osansa tietenkin teki Ennio Morriconen musiikki.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Kata

Totta…Ennio Morricone täydensi huippuleffat…eikä Leonelle ole tullut voittajaa lännenelokuvien saralla.

Uusimmat uutiset