Kotimaa Talous

Suomelle ennustetaan Euroopan halvinta sähköä uudella ydinvoimalalla

Olkiluodon ydinvoimalat ja tuulivoimala. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain / (CC0) / kallerna.

Suomessa on pian Euroopan alhaisimmat sähkönhinnat, koska maassa on runsaasti uutta kapasiteettia, muun muassa 1,6 GW:n Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitos. Näin arvioi StormGeon analyytikko Sigbjörn Seland.

– Ennusteemme mukaan Suomeen rakennetaan 25 TWh uusiutuvaa energiaa vuoteen 2030 mennessä, mikä luo paineita hintoihin”, Seland sanoi Montelin Suomen Energiapäivässä 15.6.2023 Helsingissä.

Ensimmäinen kuukausittainen sähköylijäämä lähes 20 vuoteen tuli jo toukokuussa, ja suuntaus jatkuu vuosittain.

Suomen nettovienti voi nousta tänä vuonna 2 TWh:iin viime vuoden 12 TWh:n nettotuonnin jälkeen, Seland sanoi ja totesi, että nettovienti voi nousta 6 TWh:iin ensi vuonna.

– Suomi ei ole enää korkean hintatason alue, vaan se on nähtävä alhaisen hintatason alueena, joka vastaa Pohjois-Ruotsin SE1-aluetta, hän sanoi.

StormGeon viimeisimmän ennusteen mukaan Suomen sähkönhinnat ovat tänä vuonna keskimäärin 58 euroa/MWh ja ensi vuonna 51 euroa/MWh, mikä on selvästi alle viime vuoden 154,04 euroa/MWh:n keskiarvon.

Euroopan alhaisin hinta

Selandin mukaan Suomen hinnat voivat laskea vielä enemmän, koska tuuli- ja aurinkovoiman tuotantokapasiteetin odotetaan lisääntyvän.

– Jos kulutus ei kasva merkittävästi, Suomen keskimääräinen spot-hinta voi laskea alle 45 €/MWh ensi vuonna ja alle 40 €/MWh vuonna 2025, hän sanoi.

– Kaikella on hintansa, ja sijoittajien on saatava sijoitukselleen tuotto. Mutta Suomen hinta tulee olemaan Euroopan alhaisin.

Lähde: Samnytt.se

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Halpa sähkö on maan taloudelle edullista.

Marko Kyllönen

Kuka voi sanoa että tuulivoima on ”puhdasta energiaa”?
Tuulivoimapuistot todellakin tuhoaa kirjaimellisesti luonnon.
Vaikka en ole mitään tutkimuksia tenhyt, niin aivan varmasti tuhoavat myös lintuja ja eläimiä.
Tehdään semmonen empiirinen tutkimus, kaikki helsingin vihreät menee kuukaudeksi seisomaan samaan paikkaan, ja heiluttavat käsiä kuukauden verran yhteen suuntaan.

John Quiman

On tiedossa, että tuulivoimaloiden ääni haittaa luontoa ja myös ihmisiä. Tuulivoimalan potkureihin kuolee paljon lintuja ja lepakoita. Ne ovat luontovihamielisiä värkkejä, jotka eivät ole missään mielessä puhtaita, paitsi idealistien kuvitelmissa.

Marko Kyllönen

Ja minkä takia ne isot ja pienemmätkin yritykset on tulossa tänne vetybisnekeen? Koska täällä on tyhmät vähällä lahjottavat päättäjät, ja vetttä. Meidän päättäjien pitäs ymmärtää että jatkossa vesi on niin tärkeää että me voisimme olla maailman rikkain valtio.
Mutta ne pellet antaa senkin pilkkahintaan pois.
Joku akun lataaaminen vie vetyteollisuudessa niin paljon vettä, että samalla määrällä elättäisi jotain kylää 10-vuotta.
Tässä ei ole mitään järkeä.

John Quiman

Vesi ei katoa mihinkään. Jos siitä erotetaan vety polttoaineeksi, tulee siitä palamisen yhteydessä vettä. Pitää muistaa, että palaminen on aineen yhtymistä happeen. Lopulta se vesi kulkeutuu sateiden mukana takaisin pohjavesiin.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
S. “seant” A

Ruotsissa jo vihreiden edustaja puhuu ydinvoimasta, sillä vetyterästehtaat tulevat tuplaamaan sähkönkulutuksen Ruotsissa eli siihen ei riitä tuulivoima varsinkin sen vastustus on lisääntynyt ja haitat on tulleet julkiseen keskusteluun, jotka aiemmin oli tabu.Myös puhutaan onko kaikki sähö laittaa vetyyn, jossa hyötysuhde kolme sisään ja yksi ulos jos muu teollisuus saa kärsiä sähkön puutteesta.

Marko Kyllönen

Kuka vetää voitot tuulivoimapuistoista ja vety investoinneista? voisinpa vannoa että Suomi vain kärsii.
Se on Suomen luonnolle varmasti pahempi kuin ydinvoima.
Suomessa on edelleen ihan uniikkia luontoa enemmän kuin koko EU alueella yhteensä, mutta Suomessa on myös tyhmemmät päättäjät kuin missään muussa maassa.
Heitä parimiljoonaa me jaetaan se keskenään ja saat raiskata ihan rauhassa meidän luonnon..

Ilkka Manttari

Tuskinpa hintaa niin alas päästetään. Kyllä valtio hoitaa. Suomessa oli myös aikoinaan (kauan sitten) tilanne jossa sähkö oli edullisinta euroopassa. Eihän se käy. Kun tämä yleisesti tiedostettiin ei mennyt kauaa kun se saatiin nostettua ”eurooppalaiselle” tasolle.

Ilkka Forsten

Olihan uutisen perässä jo niin sanottu disclaimer, joka tarkoittaa vapaasti muotoiltuna vastuuvapauslausumaa. Se kuului näin. ” Kaikella on hintansa ja sijoittajien on saatava sijoitukselleen tuotto.” Se paljonko he haluavat tuottoa, onkin ihan mielivaltaista eikä sen tarvitse perustua mihinkään ” kaikki on halpaa ” periaatteeseen. Saimme viime talvena oivallisen esimerkin siitä mitä hinnoittelu voi olla, eikä siihen tarvittu kuin sota ukrainassa. Piankos sitä vedotaan johonkin seuraavaan sotaan ? Kiina uhkaa uiguureita tai päätää ottaa Taiwanin, ja pomps, maksamme taas roimaa ylihintaa, vaikka jokju voisi kysyä miten kiinan tekemiset vaikuttavat hintaan. Aivan samala tavalla nyt kysytiin miksi tulitikkuaskin hinta nousi nelinkertaiseksi, vaikka tikkuja ei tuotettu ukrainasta.

PS: Ukrainan nimi tulee siitä kun ensimmäiset intiaanit näkivät elokuvaesityksen ja totesivat UGH,raina.

John Quiman

Suomennettuna: ”on halvalla kiva tuottaa, mutta myydessä on vielä kivempaa kun ei mene halvalla”.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by John Quiman

Uusimmat uutiset