Kotimaa Talous

Suomen Pankki: Toukokuussa vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin huomattavasti aiempaa enemmän

Suomen pankki. Kuva: Piqsels.

Toukokuussa 2022 luottolaitoksista nostettiin vakuudettomia kulutusluottoja 368 milj. euron edestä, mikä on 15 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin kuukauden aikana. Uusista vakuudettomista kulutusluotoista suurin osa (237 milj. euroa) oli muita kulutusluottoja kuin ajoneuvolainoja[1]. Kasvu toukokuussa edellisvuoden toukokuuhun verrattuna johtui pääosin niistä, kerrotaan Suomen Pankin julkaisemassa tiedotteessa.

Uusia vakuudettomia kulutusluottoja nostettiin huomattavasti aiempaa enemmän. Kuva: Suomen Pankki.

Uusien vakuudettomien kulutusluottojen[2] keskikorko laski huhtikuusta ja oli 8,2 % toukokuussa. Uusista kulutusluotoista hieman yli puolet oli sidottu euriboreihin. Euriborkoroista käytetyin oli 3 kk:n euribor. Vakuudettomissa kulutusluotoissa käytetään myös kiinteitä korkoja ja muita viitekorkoja enemmän viitekorkoina kuin muissa kotitalouslainoissa.

Myös korttiluottojen käyttö on lisääntynyt viime kuukausina. Toukokuun 2022 lopussa kotitalouksien korttiluottokanta oli 3,4 mrd. euroa ja sen vuosikasvu lähes 10 %. Toukokuussa korttiluotoista 81 % oli pidennettyjä korttiluottoja ja loput korotonta maksuaikaluottoa. Pidennettyjen korttiluottojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli toukokuussa 9,6 %. Näistä hieman yli 87 % oli euriborsidonnaisia.

Suomessa toimivien luottolaitosten myöntämät kulutusluotot kattavat 69 % kotitalouksien kaikista kulutusluotoista (24,3 mrd. euroa[3]).

Lainat

Suomalaiset kotitaloudet nostivat toukokuussa 2022 uusia asuntolainoja 1,9 mrd. euron edestä, mikä on 180 milj. euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 143 milj. euroa. Uusien asuntolainojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 1,13 % toukokuussa. Asuntolainakanta oli toukokuun 2022 lopussa 107,7 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 3,2 %. Sijoitusasuntolainoja oli asuntolainakannasta 8,8 mrd. euroa. Suomalaisten kotitalouksien lainoista oli toukokuun lopussa kulutusluottoja 16,9 mrd. euroa ja muita lainoja 18,1 mrd. euroa.

Suomalaiset yritykset nostivat uusia lainoja toukokuussa 2,2 mrd. euron edestä, ja niistä asuntoyhteisölainoja oli 460 milj. euroa. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko nousi huhtikuusta ja oli 1,93 %. Suomalaisille yrityksille myönnettyjen lainojen kanta oli toukokuun lopussa 100,8 mrd. euroa, mistä asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 40,6 mrd. euroa.

Talletukset

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli toukokuun 2022 lopussa 112,2 mrd. euroa ja talletusten keskikorko 0,03 %. Talletuskannasta oli yön yli ‑talletuksia 103,1 mrd. euroa ja määräaikaistalletuksia 2,1 mrd. euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat toukokuussa 42 milj. euron edestä. Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli toukokuussa 0,30 %.

Lisätietoja antavat:

Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi,

Usva Topo, puh. 09 183 2056, sähköposti: usva.topo(at)bof.fi.

Seuraava raha- ja pankkitilastotiedote julkaistaan 1.8.2022 klo 10.

Tiedotteen pohjana olevat tilastoluvut ja ‑grafiikka ovat luettavissa myös Suomen Pankin verkkosivuilla osoitteessa https://www.suomenpankki.fi/fi/Tilastot/rahalaitosten-tase-lainat-ja-talletukset-ja-korot/.

[1] Suomen Pankin rahalaitostilastoissa vakuudettomiin kulutusluottoihin lasketaan myös kulutusluotot, joissa lainan vakuutena on mm. ajoneuvo. Vakuuksiksi hyväksytään ainoastaan ne vakuudet, jotka hyväksytään luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa. Tällaisiin vakuuksiin kuuluu mm. kiinteistö.

[2] Pl. ajoneuvolainat ja tili- ja korttiluotot.

[3] Maaliskuun 2022 lopun luku.

Suomen Pankki

8 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eetu

Tapa orjuuttaa kansa on pistää se velkaorjuuteen. Tällä menetelmällä Kiina jo on uuskolonialisoinut Afrikan ja rahapiirit orjuuttaneet USA:n koko koplan.
Vakuudeton kulutusluotto = pikavippi. Tällä menetelmällä Suomen nykyhallitus orjuuttanut Suomen EU:lle maksamaan DolceVita-maiden fiestat. Erona on vain, että Suomi ei ole saanut itselleen nostamiansa pikavippejä, vaan nekin on rahdattu meitä rikkaampien etelän vetelien juhlien kuluihin. Eli rahoja emme saaneet, mutta sitten taas vastaavasti saamme maksaa muidenkin ottamat vipit.
Mutta suomalaiset ovat niin tyhmiä, että antavat tämän itselleen tehdä. Ja tunnettua on, että on moraalisesti väärin antaa kusipäiden pitää omat rahansa.
Allahu akbar.

Ilkka Forsten

Eikös Björn Wahlroos joskus sanonut ettei ” tavis ” tuo pankkiin muuta kuin hiekkaa jaloissaan, nyt sitten ollaan menossa siihen wahlroosin ihanuuteen ettei tule hiekkaakaan, mutta korot pysyy ylhäällä ja tavisten mökin listataan lunastettavaksi.

ike

Kun en oikein tuota taloustiedettä ymmärrä niin kysyä kai sopii kysyä miksi eivät yhtään kertaa ole onnistuneet ennustamaan esim. maailmanlaajuista lamaa, silti heiltä aina asioista kysytään. Jos asiat menevät pieleen niin miten sitten joihinkin tehtäviin valitaan ihmisiä jotka nyt keskivertoiseti eivät ole mitään muuta osoittaneet kuin hyvää sosiaalista ”silmää”. Käsittääkseni taloustiede yrittää kertoa miksi jokin meni pieleen, ja se on periaatteessa matematiikan ja psykologian sekoitus. Kai tuo jo riittää ketomaan ajatukseni Suomen Pankista.

Ilkka Forsten

Talouspuolella on samanlaisia ” tietäjiä ” kuin Migrissäkin tai Arkadianmäellä. 2015 kaikki tavikset näki ja tiesi että matuvirta välimeren yli räjähtää käsiin, mutta asiantuntijoille se oli täydellinen yllätys. Ei millään muka osattu aavistaa mitä tuleman pitää, mutta heti kun sakki oli täällä, osattiin kertoa keitä he ovat, missä syntyneet ja yhdelläkään ei sitten ollut taustalla mitään hämärää. Vainottuja työnhakijoita joka ikinen, joista ei tainnut kukaan työllistyä ja nyt eletään vuotta 2022.

Kata

Just näin.Tässäpä just 10v nuorimies ymmärsi paremmin asiat kuin nuo tollikat Arkadian ja kaikkitietävät Migrin matamit.Ja ihmetteli miten naapurimaassa oli bensa paljon halvempaa ja myös cola…jne jne…fiksu tyyppi!
Länsinaapurissa siis.

ike

Olen yhä enemmän tullut tulokseen että tätä maata johdetaan ulkomailta käsin. Muutenkin kannattaa tuota Tuomas Malista seurata. Jos joku ei vielä tiedä, tai vaan haluaa verestää muistia, niin https://www.youtube.com/watch?v=zcr8-kf_zfA

Kata

Totta,seuraan Malista Instassa ja hieno mies!Järki päässä!Kunpa olisi maan johdossa tällainen talousmies!

Mutta ei taida toive toteutua…on vain urapolitiikkoa pönöttämässä ja Instassa poseerataan kuin holliwooti-tähtönen…on kyllä ellottavaa.

Video on katsottu ja on hyvä!

ike

Unotui sanoa että sisällis-sotia syttyy ja yhä enemmän ymmärrän miksi.

Uusimmat uutiset