Kotimaa Maahanmuutto Rikos Uutiset

Suomen poliiseille suuri toimivalta Pohjois-Ruotsissa

Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED / Santeri Viinamäki.

Suomea ja Ruotsia erottavan Tornionjokilaakson poliisit ovat jo pitkään tehneet yhteistyötä, ja voineet kutsusta toimia myös toistensa alueella. Ruotsin hallitus on vastikään laajentanut Suomen poliisin toimivaltaa Ruotsin alueella. Tulevaisuudessa suomalaispoliisit voivat toimia ja pidättää ihmisiä Pohjois-Ruotsissa myös ilman Ruotsin poliisin kutsua tai läsnäoloa.

Syynä päätökseen on Ruotsin poliisien vähäinen määrä pohjoisessa Ruotsissa. Ruotsalaispoliisit tarvitaan Etelä- ja Keski-Ruotsin jengiväkivallan riivaamilla alueilla. Tornionjokilaakso sen sijaan on ruotsalaisen mittapuun mukaan rauhallinen, joskin etelän jengit ovat levittäytyneet myös pohjoiseen, ja rikollisuus ylittää rajat. Ruotsin poliisi ei omin voimin kykene vastaamaan jokaiseen annettuun hälytykseen.

Suomalaispoliiseilla on oikeus pidättää rikoksista epäiltyjä Ruotsin alueella vakavien rikosten ollessa kyseessä, kuten murhien, raiskausten tai ryöstöjen. Kun Pohjois-Ruotsissa on ihmisiä  vaarassa, esimerkiksi onnettomuuden tai luonnonkatastrofin tapahtuessa, suomalaispoliisit saavat toimia ilman Ruotsista tullutta kutsua.

Ruotsin hallituksen päätös antaa Suomen poliiseille epätavallisen suuret valtuudet Ruotsissa. Tässä vaiheessa on epäselvää, kuka suomalaispoliisien toiminnan Ruotsissa kustantaa. Suomen poliisi on valittanut jo nykyisten tehtäviensä aiheuttamaa miespulaa ja toiminta Ruotsin puolella vain pahentanee tilannetta.

Tässä vaiheessa Suomen poliisilla tulee olemaan valtuudet toimia Torniojoen varrella olevissa Haaparannan, Kiirunan, Pajalan sekä Matarengin ruotsalaiskunnissa.

Lähde SVT

Tilaa
Ilmoita
1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Hallitus voisi ehdottaa, että Tornionjokilaakso liitettäisiin Suomeen ja tarvittaessa esitellä historialliset syyt, joka on nykyään tulossa muotiin. Hieman laajemmin tulkiten kuuluisi myös Kiirunan alue Suomeen.

Kun kävin 70-luvulla Kiirunassa, puhuttiin siellä suomea paljon. Juttelin yhden suomenkielisen kanssa ja hän sanoi, että jos Kiirunassa ei osaa suomea, on puolikielinen.

Viimeksi muokattu 13 päivää sitten by John Quiman

Uusimmat uutiset