Kotimaa Talous

Suomi menettää jopa yli sata miljoonaa verotuloja pimeiden yritysten vuoksi – käteismaksujen kieltäminen joillakin toimialoilla voisi olla avuksi, arvioi Verohallinto

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / (CC0)

Suomi menettää jopa yli sadan miljoonan euron verotulot vuosittain pimeiden, viranomaisrekisterien ulkopuolella toimivien yritysten vuoksi, arvioi Verohallinto.

Verohallinnon mukaan Suomessa oli vuonna 2021 arviolta jopa yli 7 000 yritystä, jotka harjoittivat elinkeinotoimintaa, mutta eivät kuuluneet arvonlisävero-, työnantaja- tai ennakkoperintärekisteriin. Määrä vastaa noin 1–2 prosenttia suomalaisyritysten määrästä.

Verohallinnon mukaan suuri osa viranomaisrekisterien ulkopuolella toimivista yrityksistä harjoittaa harmaata taloutta, minkä vuoksi valtio menettää vuosittain 90–120 miljoonaa euroa verotuloja.

– Rekisterien ulkopuolella toimivien yritysten lukumäärä ei ole kansainvälisesti vertailtuna suuren suuri, mutta arvioidemme mukaan ilmiöllä on varsin merkittävä vaikutus julkiseen talouteen, sanoo johtaja Janne Marttinen Verohallinnon harmaan talouden selvitysyksiköstä.

Marttisen mukaan käteismaksujen kieltäminen joillakin toimialoilla sekä arvonlisäveroilmoituksen tietosisällön laajentaminen antaisivat Verohallinnolle nykyistä paremmat mahdollisuudet puuttua ongelmaan.

Erityisesti työvoimavaltaisilla palvelualoilla

Epävirallinen, rekistereiden ulkopuolinen yritystoiminta voi olla esimerkiksi käytettyjen autojen kauppaa, jossa kauppias myy autoja käteisellä. Koska kauppias ei ilmoita tuloja Verohallinnolle, verot liiketoiminnasta jäävät maksamatta.

Epävirallista yritystoimintaa voivat olla myös esimerkiksi remonttityöt, joita tehdään pimeästi ilman kuittia.

– Rekistereiden ulkopuolelle jäävillä yrityksillä on liiketoimintaa erityisesti työvoimavaltaisilla palvelualoilla: rakennus-, ravintola-, hius- ja kauneudenhoitoalalla sekä kaupan alalla. Nämä ovat perinteisiä harmaan talouden toimialoja, joilla on paljon muitakin harmaan talouden ongelmia, kuten pimeää palkanmaksua, Marttinen sanoo Verohallinnon tiedotteessa.

Käteiskaupan ohella rekistereiden ulkopuolisten yritysten rahaliikenne voi toimia myös tilisiirtojen ja korttimaksujen kautta, mutta tuloja ei siltikään ilmoiteta Verohallinnolle.

Ei enää käytettyjä autoja käteisellä?

Verohallinnon selvityksen mukaan rekisterien ulkopuolella toimivissa yrityksissä on vastuuasemissa usein henkilöitä, jotka ovat aikaisemmin laiminlyöneet maksuvelvoitteensa. Selvityksen mukaan peräti 58 prosenttia epävirallisten yritysten vastuuhenkilöistä oli ulosotossa ja 16 prosenttia liiketoimintakiellossa.

Marttisen mukaan jotkut rekisterien ulkopuoliset yritykset yrittävät vaikuttaa passiivisilta ”pöytälaatikkofirmoilta”, vaikka harjoittavatkin aktiivista liiketoimintaa.

Verohallinto hyödyntää valvonnassaan tietoja, joita se saa esimerkiksi pankeilta ja maksunvälittäjiltä.

– Käteismaksujen kielto joillakin toimialoilla, kuten käytettyjen autojen kaupassa, auttaisi epävirallisen yritystoiminnan havaitsemisessa, sillä pankkitilien kautta kulkevista maksutapahtumista jää aina jälki, Marttinen sanoo.

Epävirallisen yritystoiminnan vähentämiseksi Marttinen kehottaa kuluttajia suosimaan kortilla maksamista ja varmistamaan, että ostoksesta saa kuitin, jossa on alv-erittely ja tieto ostetuista tuotteista tai palveluista.

STT

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Selitys käteismaksujen kieltämisestä verotuksellisin syin on valehtelua, kun käteisen käyttö kielletään siirtyy toiminta enemmän mustaan talouteen täysin viranomaisten ulottumattomiin.
Käytetyn auton oston voi siirtää pimeälle puolelle myymällä auton epäkuntoisena tai vaurioituneena ja merkitsemällä hinnaksi vain pienen osan auton arvosta. Jos auto ostetaan yritykselle voi vielä vähentää ostajan tuloksesta olemattomia korjauskuluja.

Valvonta vie vain syvemmälle mustaan talouteen ja mahdollistaa verottoman ketjun jatkamisen, kuten esimerkissä firmalle ostetusta käytetystä autosta.

Todellinen syy lienee perusteen etsimisen käteisrahan hävittämiselle käytöstä ja valvontayhteiskunnan laajentamisen koskemaan yksityishenkilöidenkin ostoja ja hankintoja.

John Quiman

Tuo sata miljoonaa on pelkkää kuvittelua. Pimeät työt tekevät monissa tapauksissa esim. jonkin rakentamisen mahdolliseksi ja ilman sitä jäisi rakentamatta. Pimeä raha puolestaan alkaa pyöriä taloudessa ja tuottaa verotuloja koko ajan.

Kyse on ehkä paremminkin yhdestä uudesta selityksestä sille, että halutaan saada käteinen pois käytöstä, vaikka askel kerrallaan. Tavoite on saada käteinen pois käytöstä, jotta kansalaisten jokaista askelta voitaisiin valvoa ja myös rangaista sulkemalla pankkitili kokonaan, jos on esim. väärää mieltä asioista. Jos tällainen totaalisen kontrollin väline kehitetään, tullaan sitä jossain vaiheessa myös käyttämään. Poliitikot ovat vallanhimoisia ja totalitaristinen yhteiskunta takaa heille vallassa pysymisen.