Eurooppa Terveys ja hyvinvointi

Tämän vuoden ensimmäinen Ruotsissa syntynyt lapsi ”vältti sukupuolen määrityksen”

Kuvituskuva. Kuva: Pixabay / CC0.

Malmössä syntyneestä tyttövauvasta tuli ensimmäinen Ruotsissa vuonna 2024 syntynyt tyttö. Mutta ei pelkästään se – hänestä tuli myös ensimmäinen, joka ”välttyi sukupuolittamiselta” klinikan tilastotaululla, kertoo Sydsvenskan.

Tyttö syntyi 1. tammikuuta Malmön äitiyspoliklinikalla.

Sydsvenskanin mukaan klinikalla on ”ikimuistoisista ajoista lähtien” ollut ilmoitustaulu, johon vastasyntyneiden sukupuoli on merkitty sinisillä ja vaaleanpunaisilla nuppineuloilla.

Tänä vuonna taulu on kuitenkin korvattu pellavakankaalle maalatulla puulla, jossa kutakin lasta edustaa virkattu kukka.

Puun on luonut kätilö Gabriella Aicholzer Hedström, joka on myös taiteilija.

”Vaaleanpunaiset ja siniset neulat tuntuivat vanhentuneilta. Nyt he voivat valita kaikista mahdollisista väreistä”, Gabriella Aicholzer Hedström kertoo Sydsvenskanille.

Tytön äiti on kuitenkin tyytyväinen synnytykseen sekä henkilökunnan ja kätilön työhön. Hän toteaa olevan myös etu, että tyttö on luokkansa vanhin, kun hän aloittaa koulun.

Lähde: Sydsvenskan

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ismo Meinander

Vuotta myöhemmin: kätilö lipsauttaa vanhasta muistista synnytyksen jälkeen ”tulipas sieltä potra poika!”.

Seuraa mediaspektaakkeli ja ”kohu”. Kätilö erotetaan ja synnytyssairaala haastetaan oikeuteen syrjinnän ja heteronormatiivisuuden vuoksi. Yleisradio järjestää ohjelmia, joihin marssitetaan setan edustajia ja erityistason seksuaaliterapeutteja, marxilainen seksuaalikasvatuksen emeritusprofessori ja lgbtqrsmilgy -aktivisti. Koko valtakunnan annetaan olevan kriisissä ja vaarassa, ja äärioikeiston uhka luvataan valtiotasolla ottaa vakavammin kuin koskaan.

John Quiman

Sääli, että on joutunut woketuksen ensimmäiseksi uhriksi.