Kotimaa Politiikka

Tänään äänestetään Suomeen uusi eduskunta

Kuva: Nina Metsälä.

2.4.2023 | STT

Tänään äänestetään eduskuntavaaleissa ja Suomeen valitaan uusi eduskunta.

Vaalihuoneistot avautuvat aamulla kello yhdeksän ja sulkeutuvat kello 20.

Jos äänestyspaikalla on illalla jonoa, saavat kaikki sulkemisaikaan mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa.

Tänään äänestävän on äänestettävä siinä paikassa, joka on ilmoitettu etukäteen saadussa ilmoituksessa.

Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä, mutta äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan.

Vaalien tuloslaskenta etenee niin, että heti iltakahdeksan jälkeen kerrotaan tilanne siihen mennessä laskettujen ennakkoäänten perusteella. Koko tulos valmistuu vasta myöhäisillassa tai alkuyöstä, sillä suurten vaalipiirien, kuten Uudenmaan, laskenta etenee perinteisesti verraten hitaasti.

Tällä kertaa vaaleissa on noin 4,5 miljoonaa äänioikeutettua. Äänioikeutettu on Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.

Ennakkoäänestys päättyi viime tiistaina. Noin 40 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista äänesti ennakkoon.

19 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Mielenkiintoista Sanna-kultista:
https://oikeamedia.com/o1-198104

Ilkka

Tulipa tuossa kesken kaiken mieleeni ajatus tekstin sisällön myötä. Sanotaan että äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä, mutta äänioikeusilmoitusta ei tarvitse ottaa mukaan. Onko näin ollut aina ? Saatan nyt foliohattuilla koska olen muistavinani että myöskin ilmoitus äänioikeudesta on aiemmin vaadittu esitettäväksi. Jos mitään ei tarvitse todentaa, kuten ei nyt tarvitse, eikö se anna mahdollisuuden äänestää myöskin niille joilla ei ole edes äänioikeutta. Kebab Kemal Mustafa, jolla ei ole äänioikeutta voi siis mennä ja näyttää jotain läpyskää, ja jos ikä täsmää, niin vot, ole hyvä ja vaikuta suomen asioihin..

John Quiman

Vai olisiko niillä jokin tietokantas, mistä tarkistavat oikeuden äänestää, kun joku menee äänestämään?

Olisi aika outoa, jos sitä ei mitenkään tarkisteta. Silloin tulisi kovin amerikkalaiset vaalit. No, amerikan demokraatteiltahan ottavat kovasti mallia muissakin asioissa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka

Minä kävin ennakkoäänestämässä toisena vaalipäivänä, ja äänestyspaikan ovella ollut nainen sanoi ettei tarvita muuta kuin henkilötodistus. Sen jälkeen piirsin riimuni läpyskään ja vein sen vaalivirkailijalle, joka ei ainakaan minun mielestäni katsonut yhtään mitään, hän vaan löi leiman pahviin, ja pyysi laittamaan sen kirjekuoreen ja sulkemaan kuoren. Nimi alle paperiin että on äänestänyt, ja kirjekuori laatikkoon. Missä siinä käytiin läpi se onko minulla äänioikeutta vai ei. Siis oikeasti, saako tässä maassa äänestää kuka tahansa kun näyttää henkilökortin, tai ajokortin ? Miten varmistetaan etten käy jossain toisessa ennakkoäänestyspaikassa tekemässä uuden kierroksen, ja taas ja taas ?

John Quiman

Vaikuttaa hieman oudolta ja alttiilta väärinkäytöksille.

Marko Kyllönen

Vähän turhaa tuo äänestäminen tässä EU:n sivuosavaltiossa, täällähän ei mitään enää päätetä ilman EU:n lupaa tai käskyä.
Mutta kai se täytyy olla ”strateginen äänestäjä” ja äänestää vasemmistoa vastaan, ihan vaan ois kiva nähdä niiden hajoaminen.

John Quiman

Kannattaa äänestää parhaan mahdollisen muutoksen puolesta. Mitäpä muuta voisi.

Toni Lajos

Toivottavasti Suomi-pursi saa uuden suunnan ja tuulta purjeisiin jotta voimme seilata kohti parempaa huomista.

John Quiman

Voi käydä valitsemassa, että kannattaako nykyistä älyttömyyttä, vai haluaako pysäyttää älyttömyyden.

Ilkka

Niitäkin on jotka ilmoittaa jättävänsä äänestämättä, koska ” se on paras protesti ” poliitikkoja kohtaan. Niin, paitsi ettei ole. Jos ei tee mitään edes yrittääkseen vaihtaa suuntaa, ei ole oikeutta vinkua tuloksistakaan. Se että jättää kokonaan äänestämättä on sama kuin menisi äänestämään vastapuolen ehdokasta.

John Quiman

Ehkä ei ihan noin, paitsi sen mielestä, jonka mielestä hänen kantaansa tukevaa ehdokasta tulee käydä äänestämässä ja äänestämättä jättäminen on pois siitä. Mikäli äänestämättä jättävä ei kerta kaikkiaan keksi ketä äänestää, on ehkä rehellisempää olla äänestämättä, ettei vahingossa laita ääntään laariin, jota katuu seuraavana päivänä.

On tietysti totta, että äänestämättä jättävät vähentävät äänestysprosenttia ja silloin jokin puolue voi hyötyä siitä.

Äänestämättä jättäminen on ”synti” sitten, jos kannattaa sydämessään jotain puoluetta, mutta ei laiskuuttaan viitsi mennä äänestämään. Se menee toisten puolueiden hyväksi.

Ilkka

Tietyt puolueet ja niiden kannattajat ovat aina aktiivisia, Näistä tulee mieleen lähinnä kokoomus ja vihreät, kuten myöskin vasemmistoliitto. Enkä usko että kovin moni RKP:n kannattajakaan jättää käyttämättä mahdollisuutta pakkoruotsittamiseen. Jos ei äänestä, takaa näille entistä suuremmat mahdollisuudet jatkaa sössimistä.

Katsotaan nyt miten vaalit menee, mutta jos, siis jos seuraavan hallituksen kaksi suurinta on kokoomus ja demarit, voidaan olla varmoja että PS torpataan ulos. Tilalle otetaan vihreät, takuuvarmasti, näin ilmastohätätila ja kuukerisoutu on taattu seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Orpo on niin nössö, ettei kykene pitämään mitään rotia, vihreät vie taas koko paletin surkeimmalla äänimäärällä ja pomottaa hallitusta. Näin siinä kävi viimeksikin kun demarit saivat autuaasti unohtaa sen että heti seuraavana heidän jälkeensä oli PS, joka olisi normaalin järjen mukaan pitänyt olla hallituksessa. Tämän maan ongelma on ettei äänimäärällä voiteta mitään kun voittaja saa valita kumppaninsa. Se että mitätöidään suuren ihmisjoukon antamat äänet, ja valtaa lahjoitetaan jollakin ilmastolahkolle mitä ei äänestä kuin marginaalinen ryhmä, sotii minun oikeuskäsitystäni vastaan.

John Quiman

Poliitikot pelaavat vallasta ja tekevät oman vallanhimonsa tyydyttämisen näkökulmasta ratkaisujaan. Ensin oma itse, sitten puolue, sitten jotain muuta ja jonon hännillä kansan etu.

Persut ovat nyt toiseksi suurin heti kokkeleiden jälkeen, joten saa nähdä kuinka käy. Jos Kokoomus haluaa järjettömyyden jatkuvan, se haluaa hallitukseen demarit. Mikäli Kokoomus haluaa lähteä Tanskan linjoille, se valitsee perussuomalaiset.

Ilkka

Jos nyt kokoomus ei menekään PS:n kanssa samoille raiteille, ja tekee koaliittion demarien kanssa, se tarkoittaa satavarmasti sitä että seuravassa hallituksessa istuu kaikki ne häviäjät, kuten vihreät ja jokainen meistä tietää millaista politiikkaa siitä seuraa taas neljä vuotta. Kun katsoi sitä karttaa jossa näkyi vaalipiireittäin eri puolueiden suurimmat kannatusluvut, niin PS oli suurin voittaja. Jos se jätetään koomuksen suunnalta huomioimatta, ja hallituksen pohjaksi tulee taas ilmastohätätila ja maailmanlopun ennusteet, niin sitten alkaa olemaan kapinan paikka. Ei voi olla millään tavalla oikein että loputtomasti ohitetaan jollain tekosyyllä PS:n saama kannatus.

Kumpula-Natrin hastattelu eilis-iltana antoi jo hyvän esimerkin siitä miten demarit valehtee silmät kirkkaina. Hän kauhisteli ajatusta kokoomus PS hallituspohjasta, ja esitti että euroopassa on nyt meneillään niin vakava oikeiston nousu, suorastaan katastrofaalinen, ettei se enää rajoitu maahanmuuton rajoittamiseen vaan ” paljon vakavampaan ” ja sen lisäksi PERUS-SUOMALAISET ON ÄÄRIMMÄISEN VENÄJÄMYÖNTEISIÄ !!! ” haloo !!!!!! Eihän tästä ole kuin hetki, jolloin Halla-aho sanoi haluavansa oman pommin minkä käy pudottamassa Putinin niskaan ihan mieluusti, ja demarit kiljui pillit käheänä että niin kauheaa ihmisvihaa ja venäläisten halveksuntaa ei saa esittää. Nyt siis PS on muka venäläisten juoksupoika ja demarit suuria pelastajia. PS taisi olla ensimmäinen puolue joka otti kantaa ukrainan sotaan, ja sanoi heti ettei venäläisille saa antaa mitään pelivaraa.

John Quiman

Juu, on tuo Halla-ahokin ollut niin venäjämyönteinen aina, että on jo ikiajat sitten halunnut Suomen liittyvän Natoon.

Ilkka

Ihan kohta nähdään miten Marin pettää häntä äänestäneet. On päivänselvää ettei ” selfiekeppi ” tule jäämään rivikansanedustajaksi kaiken sen hypetyksen jälkeen, Ei ei ei… Hän pinkaisee ihan ilman omantunnon vaivoja EU:n suojatyöpaikkaan samalla tavalla kuin Urpilainenkin. Kotimaan politiikasta kun loppuu noste ja ei saa enää esittää maailman valtiasta, luistetaan nopeasti johtamaan jotain mielipuolista afrikan pelastusta. Ja sitten kuullaan kommentteja kuinka kokoomus hoitaa suomen taloutta aivan katastrofaalisesti, velka ei lyhene, työttömyys vaivaa, elinkustannukset on korkeita jne.. HÄN EI MUISTA kuka sen sopan keitti, mutta ottaa kyllä itsestään selfien ja ilmoittaa miten hän olisi tehnyt kaiken paremmin.

Ohisalo huokailee seuraavat neljä vuotta, ja julistaa joka käänteessä miten maailmanloppu tuli nyt yhdessä illassa, ilmaston tila vaihtui laakista sietämättömäksi, toista olisi ollut tuhannen vuoden päästä jos olisi saatu korottaa polttoaineen jakeluvelvoitetta ja pakottaa ostamaan sähkökotteroita joilla ei tee mitään. Niin ja lihan kulutus kasvaa, sillä persut syö lihaa, kun taas sivistyneet afrikkalaiset ovat kasvisruokaan orientoituneita ja osaavat ajatella myöskin tulevaisuutta.

Jos saan ehdottaa, niin voisiko Ohisalo nyt mennä istumaan ” perhe ” jässä Mannerheimintien tukkeeksi keloapinoiden rinnalle. Siinähän tulisi tehtyä konkreettista ilmastotyötä, vai onko sittenkin niin että penskat on ohjelmoitu olemaan lahkon juoksupoikia ? Katsotaan onko maailma nutullaan neljän vuoden kuluttua, vai olisiko sittenkin niin ettei 5.4 miljoonaa sierainparia vaikuta kahdeksan miljardin tekemisiin millään tavalla. Jos maailma on nutullaan, se EI johdu siitä että ME olemme eläneet vähemmän kunnianimoisesti ja köyhdyttäneet koko valtion afrikan hyväksi.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka
John Quiman

Marin haluaa lehtien sivuille ja kansikuvatytöksi, eikä se oikein toimi, jos on rivikansanedustaja. Pitää olla vähintään merkittävä ministeri tai sitten, kuten totesit, EU-virassa, jolla ura nousee muutaman askelen heti kerrasta. Sen jälkeen uusia EU-virkoja uskollisesta mielistelystä ja lopulta joskus elämän illan lähestyessä suojatyöpaikkaan Suomen Pankissa, onhan hänellä kokemusta raha-asioista, kun on ollut kassatyttönäkin.

Keloapinat ovat juoksupoikia, hyödyllisiä itiootteja, eikä Ohisaloa itseään kiinnosta juosta kaduilla, koska hän on korkeamman tason hyödyllinen itiootti.

Koska ilmastovouhotus on poliittinen väline, ei ole mitään syytä vouhkata CO2-päästöistä ja kurittaa omaa talouttaan valheilla. Sen sijaan voisi taloutta pyörittää täysillä ja vieläpä vauhdittaa ottamalla polttoaineverosta kaksi kolmasosaa pois, jotta liikkumisesta tulisi halpaa ja talous siitä piristyisi. Sen kokoinen vero riittäisi vallan hyvin teiden hoitoon ja rakentelemiseen. Huomio oikeisiin saasteisiin ja niiden levittämisen estämiseen.

Kysyvät sitten, millä rahoitetaan polttoaineveron alentaminen. Heille se tarkoittaa sitä, että millä muulla nimikkeellä kansalta tyhjennetään kukkarosta se mitä siellä on. Sitä ei tarvitse rahoittaa millään. Pitää vaan karsia turhia kuluja pois. Kun ottaa turhat pois, voi verotuksenkin puolittaa ja talous kehittyy niin että suhisee.

Verotus on sitä, että poliitikot siirtävät itselleen päätäntävallan kansalaisen rahoista. On aika palauttaa kansalle oikeus päättää itse omista rahoistaan ja minimoida verotus. Poliitikot vain törsäävät rahoja milloin hyvävelikorruptiona, milloin ostelevat kansainvälistä uraa itselleen jne.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka

Tässä alkaa hiljalleen huolettamaan etenkin se onko Orpo selkärankainen vai ei. Nyt RKP, joka listasi itsensä heti ulos seuraavasta hallituksesta, alkaa selittelemään että he voivat olla sittenkin mukana jos ei tehdä perussuomalaista politiikkaa, ja ruotsinkielen asemaa vahvistetaan. ( Niinpä tietenkin. ) Sitten Ohisalokin on ehtinyt ilmoittamaan että vihreät voivat tulla hallitukseen, mutta ilmastotavoitteista ei tingitä, vihreä siirtymä on oltava heiden mukaistaan. ( Niinpä tietenkin. ) Ja kohta vasemmistoliitto julistaa että he ovat valmiit hallitukseen kunhan kommunismista ei luovuta. Mieti nyt tätä pas****amaan touhua. Kaikki päivänselvät häviäjät huutavat jo nyt että he määräävät miten hallitus toimii jos sattuisivat pääsemään mukaan, ja alan pelkäämään että orpo menee siitä mistä aita on matalin, eli ottaa TAAS demarit, ituhipit, ruotsalaiset ja kommunistit jauhamaan samaa myllyä josta kansa oikeasti halusi eroon. Jos kokoomus tekee tämän, voimme sanoa hyvästit kaikelle. Ilmastonmuutos ei pilaa mitään mutta punavihreä politiikka takuuvarmasti meidän jokaisen elämän.

Suomi niminen valtio on neljän vuoden kuluttua pelkkä haiseva tunkio, jota kansoittaa erittäin huonosti pärjäävä ihmisryhmä, mikä kaiken lisäksi joutuu sietämään naapurinaan yöt läpeensä kuuluvaa minareettijoikua.

John Quiman

Eräs pakinoitsija, en muista kuka, sanoi aikoinaan, että poliitikolla pitää olla niin paksu nahka, että se ei tarvitse selkärankaa ollenkaan. Olisikohan tämän pakinoitsijan nimi ollut Olli.

Nyt alkavat siis selkärangattomien neuvottelut, joissa jokainen janoaa pohjattomasti valtaa, eikä mistään muusta olekaan kyse.

Toivon mukaan selkärangaton pääministeri valitsee toiseksi suurimman puolueen hallitukseensa, mutta ehkä selkärangaton pääministeri arvioi omalle vallalleen olevan edullisempaa valita joukko muita, joita olisi helpompi pyöritellä sormen ympäri, kun modernit ideologiset sekoilut ovat melko yhtenevät.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman