Eurooppa Historia Kulttuuri Maahanmuutto

Tutkimus: Maahanmuuttajat hävittivät Skandinavian ensimmäisen väestön

Kuva: Pixabay / (CC0).

Kun ensimmäiset maanviljelijät saapuivat Skandinaviaan 5900 vuotta sitten, metsästäjä- ja keräilijäkansat kuolivat sukupuuttoon muutamassa sukupolvessa, ilmenee Nature-lehdessä julkaistusta uudesta tutkimuksesta. Nature-lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan tulokset – jotka ovat vastoin totuutta – perustuvat nykypäivän Tanskasta löydettyjen luurankojen ja hampaiden DNA-analyyseihin.

Kansainvälinen tutkimusryhmä on pystynyt tekemään uusia päätelmiä muuttoliikkeen vaikutuksista esihistoriallisiin populaatioihin poimimalla DNA:ta muinaisten ihmisten luista ja hampaista.

Tutkimus osoittaa, että Tanskassa on tapahtunut kaksi lähes täydellistä väestömuutosta viimeisten 7300 vuoden aikana. Ensimmäinen väestömuutos tapahtui 5 900 vuotta sitten, kun erilaista alkuperää ja ulkonäköä oleva talonpoikaisväestö syrjäytti Skandinaviaa aiemmin asuttaneet keräilijät, metsästäjät ja kalastajat.

Vain muutamassa sukupolvessa lähes koko metsästäjä-keräilijä-väestö kuoli tutkijoiden mukaan sukupuuttoon.

”Tätä siirtymää on aiemmin kuvattu rauhanomaisena, muun muassa Tanskan historiaa käsittelevässä televisiosarjassa ja vastaavassa ruotsalaisessa sarjassa. Tutkimuksemme viittaa kuitenkin päinvastaiseen. Ennenaikaisen kuoleman lisäksi monet keräilijät kuolivat todennäköisesti karjasta peräisin olevien uusien taudinaiheuttajien takia”, sanoo Anne Birgitte Nielsen, geologian tutkija ja Lundin yliopiston 14C-datauslaboratorion johtaja.

Tuhat vuotta myöhemmin, noin 4 850 vuotta sitten, tapahtui toinen väestömuutos, kun ihmiset, joilla oli geneettiset juuret jamna-kulttuurissa – indoeurooppalaisessa paimentolaiskansassa, jonka juuret ovat Etelä-Venäjällä – matkustivat Skandinaviaan ja hävittivät entisen talonpoikaisväestön. Tutkijoiden mukaan tämäkin saattoi tapahtua sekä väkisin että uusien taudinaiheuttajien avulla. Suurikokoiset ihmiset elivät puolipaimentolaista elämää aroilla, kesyttivät eläimiä, pitivät karjaa ja liikkuivat hevosilla ja vaunuilla laajoilla alueilla. Meidän leveysasteillemme asettunut kansa oli sekoitus jamnojen ja itäeurooppalaisen talonpoikaiskansan kivikautista väestöä – geneettinen profiili, joka on Tanskassa yhä nykyäänkin vallitseva, kun taas ensimmäisen talonpoikaisväestön DNA-profiili on käytännössä hävinnyt.

”Jälleen kerran väestömuutos oli nopea, eikä heidän edeltäjistään ollut käytännössä lainkaan jälkeläisiä. Ruotsista meillä ei ole yhtä paljon DNA-materiaalia, mutta se, mitä meillä on, viittaa samanlaiseen tapahtumasarjaan. Toisin sanoen myös monet ruotsalaiset polveutuvat suurelta osin näistä puolipaimentolaisista”, Anne Birgitte Nielsen sanoo lehdistötiedotteessa.

Tulokset eivät ainoastaan kumoa aiempia teorioita etnisten ryhmien välisistä rakkaudellisista ja rauhanomaisista kohtaamisista. Tutkimus antaa myös syvällisemmän käsityksen historiallisista muuttovirroista ja tärkeitä avaimia arkeologisten löydösten sekä paleoekologisista aineistoista löytyvien kasvillisuuden ja maankäytön muutosten tulkitsemiseen.

”Tuloksemme edistävät perintömme syvällisempää tuntemusta. Mutta myös tiettyjen tautien kehityksen ymmärtämiseen. Tämä voi pitkällä aikavälillä olla hyödyllistä esimerkiksi lääketieteellisessä tutkimuksessa”, Anne Birgitte Nielsen sanoo.

Lähde: Fria Tider

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Tutkimustoiminta on bisnestä, jossa totuus muutetaan eniten tarjoavan mielen mukaiseksi.

Ismo Meinander

Pohjolan mytologiassa Indo-Eurooppalaisten Aasojen tuleminen ja kitka alkuperäisten Vaanien kanssa on kuvattu heidän välisenä esi-historiallisena sotana, jonka seurauksena muinaiseen skandinaviaan asettuneet metsästäjä-keräilijät, jotka palvoivat hedelmällisyyden ja luonnon syklien vegetatiivisia jumalia, sulautuivat Aasojen kanssa, jotka edustivat Ratsailla ja pyörillä kulkevaa soturikansaa, jokaisen perinteisen sivilisaation tri-funktioon (papit, soturit, työläiset ja kauppiaat). Tämän myötä Pohjolan Freyrin ja Freyan kultti muuntui Odinin (Männerbunde), Thorin (Kuninkaat) ja Freyrin kultiksi, ja Vaani-Freyasta tehtiin sovinnon myötä Odinin Kuningatar ja valkoisen magian opettaja Idästä saapuneelle Mestarille.

Kauko Aalto

Silloin oli helppo hävittää, koska olimme sivistymättömiä puusta pudonneita.
Nyt on helppo hävittää, koska olemme sivistyneitä omia ihmisoikeuksiamme barbaareille luovuttavia barbarialle hyödyllisiä idiootteja.