Kotimaa Ympäristö ja luonto

Tutkimus: Tuulivoimalat vaikuttavat kielteisesti luonnonvaraisiin eläimiin

Kuvakollaasi: Pixabay / CC0.

Uusi suomalainen tutkimus osoittaa, että tuulivoimaloilla on merkittävä ja kielteinen vaikutus läheiseen luontoon. Monet lajit siirtyvät jopa viiden kilometrin päähän, kun tuulivoimaloita pystytetään niiden elinympäristöjen läheisyyteen.

Tuulivoimalat eivät aiheuta ongelmia vain ihmisille. Uusi suomalainen tutkimus osoittaa, että tuulivoimalat voivat vaikuttaa kielteisesti myös eläinten elinympäristöihin. Erityisesti linnut ja nisäkkäät näyttävät välttelevän tuulivoimaloita.

Luonnonvarakeskus (LUKE) teki tutkimuksen, jossa käytettiin tietoja 84 tutkimuksesta 22 maassa. Tutkituissa tapauksissa 63 prosenttia linnuista, 72 prosenttia lepakoista ja 67 prosenttia maanisäkkäistä siirtyi kauemmas tuulivoimaloista.

Tutkijoiden käyttämissä tutkimuksissa tarkasteltiin seurauksia, kuten populaation vähenemistä, muutoksia lintujen parittelukäyttäytymisessä, lisääntymisen vähenemistä ja poikasten korkeampaa kuolleisuutta.

”Tutkimusten mukaan vaikutukset vaihtelevat todella paljon. Jotkut yksilöt väistyvät kokonaan pois alueelta, mutta tutkimuksissa huomattiin myös lintujen poikaskuolleisuuden kasvua tai reviiri- tai soidinkäyttäytymisen muutoksia silloin kun ne jäivät alueelle. Me huomioimme kaikki nämä muutokset ’väistymisenä’ ja määritimme keskimääräisen matkan, johon nämä vaikutukset tutkimuksissa ulottuivat. Samankin lajin sisällä oli valtavasti vaihtelua”, sanoo tutkimusta johtanut Anne Tolvanen Lukesta tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

Tutkimuksen perusteella suomalaiset kannustavat tuulivoimahankkeita suunnittelevia yrityksiä käyttämään uusinta tutkimuskatsausta apuna uusien tuulivoimaloiden sijoituksen suunnittelussa. Näin vaikutukset ympäristöön ja eläinten elinympäristöihin voidaan minimoida.

Luonnonvarakeskus kertoo myös, että ensimmäistä tutkimusta jatketaan nyt tutkimalla tuulivoiman vaikutuksia suteen, poroon ja maakotkaan.

Lähde: Luonnonvarakeskus (LUKE)

Lue lisää aiheesta:

Tutkimus: Lepakot pakenevat tuulivoimaloita

 

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
S. “seant” A

Asia on tiedetty alusta asti, mutta sitä ei ole haluttu tuoda esille, muuta kuin vaihtoehto mediassa. Norjassa pitää tuulimyllyt poistaa kun porot ei siirtyneet niiden takia kesälaitumilta talvilaitumille. Pohjois-Ruotsissa joutui luontomatkailu kohde lopettamaan toimintansa kun eläimet eivät tulleet ruokintapaikoille ja järvestä katosi kaikki linnut.
Sama juttu Pohjanmeren tuulimyllyt ovat muuttaneen kalojen käyttäytymistä eli merivoimalat on yhtä pahoja ja lisäksi ne estää pääsemästä sateet maalle, koska ne toimii kuin vuoristo.

Ilkka

Mutta emme voi laittaa uskoamme ydinvoimaloihin, sillä on vaan ajan kysymys koska Itämerellä tapahtuu voimakas vedenalainen tulivuoren purkaus joka synnyttää tsunamin. Näinhän tapahtui Japanissa, joten meidän tulee uskoa että sellainen on mahdollinen täälläkin. Ja voihan olla että ydinvoimalassa tehdään koe kuten Tsernobylissä, jolloin asiat karkaa hyppysistä, mehän olemme kovia matkimaan muiden tekemisiä. Meidän tulee muistaa joka hetki nämä uhat, elää pelkokertoimen kanssa ja toivoa että vihreä siirtymä mullistaisi energiatalouden. Se että kalat katoaa meristä ja linnut puista on äärimmäisen pieni hinta siitä, kun voimme iloita ” kunnianhimoisesta ” ja esimerkillisestä toiminnasta jota koko maailma seuraa esimerkin valossa. Seismologit mittaavat kaiken aikaa maan värähtelyjä, elämme kuulemma hyvin lähellä suuren maanjäristyksen tuloa, vai oliko se nyt USA:n etelärannikolla mutta kuitenkin. Viimeksi kun maa tärähti niin että viisarit heilahtivat, elettiin hetkeä kun ryssien Kursk ydinsukellusvene poksahti, Syntyikö tuolloin tsunami, halkesiko Loviisan ydinvoimalan reaktorikammion lattia, vai tuliko pysyvä vuoto joka näkyy nyt kohonneina cesiumarvoina Pernajassa ? Mikä siis avuksi. Ilmalämpöpumppujen ketju, tai maan kattava ilmastointi joka laitetaan päälle, kun lämpötila kohoaa noin + 1 C asteen seuraavan tuhannen vuoden kuluessa. Mistä virta moiseen kompleksiin. No kaikille kuntopyörä huusholliin, siihen dynamo ja velvoite sotkea päivittäin noin kuusi tuntia virta valtakunnan verkkoon. Näin kansan terveyskin pysyy kohdallaan että jää enemmän rahaa jaettavaksi Afrikkaan.

Ilkka

Heh heh heh… Mahtaisiko temppu toimia kun pystytettäisiin Afrikka täyteen noita propelihimmeleitä, olisiko niillä ” poikastuotantoa ” haittaava vaikutus myöskin hottentottien lajikäytökseen, jos olisi niin hyvä, mutta itse veikkaan että muuttoliike nopeutuisi EU:n suuntaan, kun punavihreät saisivat julistaa miten kyseinen teknologia toiseuttaa ja häiritsee. Meidän elämämme ei heitä kiinnosta tälläkään hetkellä.

Ikivanha vitsihän on se jossa kerrottiin vihreiden nostaneen kaikki kalat pois koskesta, ja teko oli niin hieno että rannalla kalat suorastaan haukkoivat henkeään.