Kotimaa Politiikka Uutiset

Ukraina: reserviläiset aktivoituvat Suomessa

Kuva: Pixabay.

Puolustusvoimat on menneen viikon aikana saanut runsaasti yhteydenottoja osallistumisesta maanpuolustukseen.

Puolustusvoimien mukaan Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa. Reserviläisten ja varusmiesten koulutusta jatketaan suorituskyvyn ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi sekä nykyisiä että tulevia tarpeita varten.

Puolustusvoimilta on muun muassa kysytty, voiko palvelukseen hakea vielä vanhemmalla iällä.

Tämä on hieno osoitus suomalaisten motivaatiosta ja halusta osallistua tarvittaessa maan puolustamiseen, sanoo eversti Jukka Nurmi Pääesikunnasta.

Reserviläiset muodostavat Suomen puolustuskyvyn perustan, sillä 97% Puolustusvoimien sodan ajan vahvuudesta on reserviläisiä. Suomen puolustusvoimilla on kaikkiaan 900 000 koulutettua sotilasta reservissä.

Reserviläisiä koulutetaan jatkuvasti Puolustusvoimien omissa kertausharjoituksissa ja myös vapaaehtoisissa harjoituksissa.

Eversti Jukka Nurmen mukaan Puolustusvoimat kehottaa reserviläisiä itse harjoittelemaan poikkeusolojen tehtäviä hakeutumalla mukaan vapaaehtoiseen maanpuolustukseen.

Vaikka itsellä ei olisi nimettyä tehtävää reservissä, voi silti kouluttautua vapaaehtoisen maanpuolustuksen piirissä.

Jos mahdollisuutta palveluksen suorittamiseen ei ole, suosittelemme tutustumaan Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) koulutustarjontaan, tai osallistumaan maanpuolustusjärjestöjen toimintaan. MPK:n koulutustarjonta on laajaa aina johtamisen opinnoista aselajikursseihin ja arjen turvallisuutta tukevaan koulutukseen, kertoo viestintäpäällikkö Miia Iivari Maanpuolustuksesta.

Lähde: Puolustusvoimat

17 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
taakankantaja

Maan puolustamiseen ei riitä a s e i s t e t t u j e n tunkeutujien torjuminen.

Siihen tarvitaan lisäksi keinot rajoittaa a s e e t t o m i e n tulijoiden määrä sellaiseksi etteivät yhteiskunnan jäsenet koe sitä jollakin tavoin haitalliseksi.

Ilkka Forsten

Ainakin voimme harjoitella sotilaan parustaitoa, ampumakoulutusta. Siihen riittää myöskin ilma-aseet jos ei ole omistuksessa ruutiversioita.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hatsan Herkules 6.35mm, lähtönopeus 360m/s. Vipulukko ja 13 panoksen lipas. Käy muuhunkin kuin tarkkuusammuntaan.

Hinnakas

On vain aika hinnakas, 1300€ näyttää maksavan Hatsan. Tosin tuohan ei tietääkseni lupaa tarvitse. Harjoitteluun kyllä toimisi varmaankin ihan perus Gamon ilmakivääri tai pistooli.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Hatsan bt 65 alle tonnilla . 6.35mm , lähtönopeus 330m/s. Ns.pulttilukko ja 9 panoksen lipas. Tarkka ja tehokas.

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Ja mukavampi kantaa kuin Herkules. Painoero melkoinen. Ainakin näin vanhana käpynä.

Hinnakas

Olen itse käyttänyt oikeitakin pyssyjä monesti, kuten hirvikivääri Valmet Petra .308, puoliautomaattista RK-62 siviilimallia, sekä Mossberg pumppuhaulikkoa- ja samoin puoliautomaatti haulikko Berettaa, myöskin pienoiskivääriä. Armeijaa en ole käynyt, johtuen terveydellisistä syistä.

Voisihan tuollainen tehokas ilmakivääri olla myös mielenkiintoinen kokeilla joskus.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Hinnakas
Ilkka Forsten

Ilmakivääri kuvitellaan usein lasten leluksi, mutta harvempi tietää että niitä on myöskin sotilaskäytössä. Bundeswehrin tarkka-ampujayksiköillä on 9 mm versio, joka ei siis ole pelkkä harjoitusase, vaan tositoimiin tarkoitettu tarkkuuskivääri. Suht äänetön, riittävän pitkille matkoille tehokas ja toimii joka paikassa.

Itse olen pitkän linjan asehullu, myönnän, ja vaikka ruutiaseita on enemmän kuin pienessä asekaupassa, tykkään kesäaikaan harjoitella ilma-aseilla koska niillä voi ampua vaikka omalla pihalla. Ne on lupavapaita, ja oikeasti tarkkoja. Ihan mikä tahansa peltipyssy ei ole mistään kotoisin, mutta kunnon merkki ja nimekäs valmistaja, kuten juuri Hatsan antaa ihan saman fiiliksen kuin ruutiaseetkin.

Ilma-aseilla on itse asiassa vaikeampi osua, koska luodin niin sanottu piippuaika on paljon pidempi mitä ruutiversioissa. Pieni virhe laukaisussa kostautuu enemmän kuin ruutiaseilla. Muistutan vielä siitä, ettei luodin suurta lähtönopeutta kannata pitää ainoana valintakriteerinä. Usein se vähän vähemmän puhtia omaava on tarkempi. 6.35 mm on suurin mitä saa lupavapaasti, sitäkin isompia on, mutta miksi sellaisen hankkisi ?

Kata

Vesipyssyllä ei kai tee mitään?Voi siihen laitaa jonkun liuoksen…ja onhan mulla puolimetrinen l***u…liian lähelle ei kannata tupata.
Toki isä antoi kerran pamauttaa h****lla mutta ei kertonut että se potkaisee joten toinen kuti lähti suoraan ylöspäin maasta… Olin siis jotain 12v. 😀 Kuiten hauska muisto.
Toivotaan että ei kuitenkaan tuu mittään…tarvetta.
Katsotaan meneekö muotoilun kautta julkiseksi tämä.Surseenpeti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Katariina Pihl
Kata

Jaahas tää hurjan hurja juttu on mennyt seulasta…sillai sitten niin.
Hyvää yötä ja huomenta!

Kata

Jahhas,lapsuusmuisto vei jutun tutkintakammioon……

Kata

Miksi hitossa ei siis voi poistaa sitä omaa kommenttia?On täällä aika hirveitä juttuja viime aikoina mutta tämä oli siis liikaa?Sirselinsurseli olkoon!

Ilkka Forsten

Oli minunkin juttuni hetken aikaa suurennuslasin alla, mutta julkaistiin. Hyvin harvoin kirjoitus hylätään lopullisesti. Siihen nähden miten paljon suollan tänne mielipiteitäni, sanoisin että vain harvat on kokonaan jätetty julkaisematta. En ehkä aina ole samaa mieltä syistä, mutta miellän sen niin että toimitus saa valita ja päätellä mitä hyväksytään.

Kata

Totta mutta olisi hyvä olla se mahdollisuus poistaa koko oma kommentti.Oli vain muisto siitä kun isäni antoi kerran h*****lla a***a.Kohta on kirjoitus sellaista pistepirkkoa ettei paremmasta väliä! 😀
Samoja sanoja täällä käyttää moni muukin…

Tehdäänkehitysmaayhdessä

Monissa maissa tehokkaita ilmakivääreitä käytetään metsästykseen. Iskuenergia on 22cal. luokkaa +/-. Youtubessa videoita pienempi tehoisella El Gamolla jopa villisian ampumisesta. Videossa sika kyllä tipahti , mutta kyllä tuo saattaa mennä jo eläinrääkkäyksen puolelle. Suomessa mielestäni järkevät lait metsästyksen osalta, vaikka en metsästystä harrastakkaan.Jää siis pahvien puhkominen ja vedellä täytettyjen tölkkien ampuminen minulle. Hauskaa sekin. Enempi tulee jousiaseilla tarkkuutta ammuttua. Niissä kyllä riittäisi tehoa vaikka hirven kaatoon. Edellyttäen että olisi Robin Hoodin veroinen ampuja. Itse en ole vaikka vuosikymmeniä olen harjoitellut paikallaan jököttäviin tauluihin. No, kiikarilla varustetulla taljavarsijousella osuu joka toinen nuoli 30 metristä tyhjäksi juotuun olut tölkkiin. Tuelta . Käsijouset eri juttu.😀

Horace Smith

Tarvitsee luvan. Yli 4.5mm ilma-aseet pitää nykyään luvittaa. Jos omidtaa ruutipyssyn, riittää ilmoitus kyseisenlaisen aseen hankinnasta