Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Ukrainasta paenneiden kansainvälisen suojelun hakemusten määrä on selvässä kasvussa

Ukrainasta paenneiden kansainvälistä suojelua hakeneiden määrä on kasvanut huomattavasti viime viikon aikana. Venäjän hyökkäyksen jälkeen 9 247 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa, kerrotaan Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

 

Ukrainasta paenneiden kansainvälistä suojelua hakeneiden määrä on kasvanut huomattavasti viime viikon aikana. Venäjän hyökkäyksen jälkeen 9 247 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomessa.

Suurin osa hakee Suomesta tilapäistä suojelua, jota Suomi myöntää muiden EU-maiden tavoin Ukrainasta paenneille. Tilapäistä suojelua hakeneista valtaosa on ollut naisia ja lapsia.

“Vaikka määrät ovat olleet selkeässä nousussa, edelleenkin suurimmalla osalla Ukrainasta paenneista on ollut aiempi side Suomeen”, kertoo turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen.

Tilapäistä suojelua voidaan myöntää myös niille Venäjän hyökkäyksen takia paenneille EU:n ja Schengen-sopimuksen ulkopuolisten maiden kansalaisille ja kansalaisuudettomille, jotka ovat oleskelleet laillisesti Ukrainassa ja joiden paluu lähtömaahan turvallisesti ja pysyvästi ei ole mahdollista. Muut kuin Ukrainan kansalaiset ovat jättäneet tähän mennessä 93 tilapäisen suojelun hakemusta.

Ukrainalaisten todellinen määrä Suomessa on suurempi. Kaikki Ukrainasta paenneet eivät hae kansainvälistä suojelua, kun saapuvat Suomeen. Ukrainalaiset voivat oleskella Suomessa viisumivapaasti kolmen kuukauden ajan. Heillä voi olla myös jokin muu oleskeluluvan peruste, kuten työpaikka tai perheenjäsen Suomessa.

Tilapäisen suojelun hakemuksien käsittely etenee
Tilapäistä suojelua haetaan poliisilta tai rajaviranomaiselta, minkä jälkeen Maahanmuuttovirasto myöntää luvan. Maahanmuuttovirasto aloitti tilapäisen suojelun lupien myöntämisen Ukrainasta paenneille reilu viikko sitten. Tähän mennessä tilapäisen suojelun päätöksiä on tehty 409.

Tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika on tällä hetkellä noin kaksi viikkoa. Kun päätös on tehty, Maahanmuuttovirasto tilaa henkilölle oleskelulupakortin, jonka saaminen kestää noin kaksi viikkoa.

“Hakemusten käsittely kuitenkin nopeutuu koko ajan”, kertoo Lehtinen.

Maahanmuuttovirasto on saanut paljon kysymyksiä myös siitä, miten Ukrainasta paenneiden määrä vaikuttaa muuhun turvapaikkahakemusten käsittelyyn. Yksi tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönoton syistä EU:ssa oli se, että akuutti Ukrainasta paenneiden määrä ei ruuhkauta pitkäaikaisesti EU-maiden turvapaikkajärjestelmiä.

“Kansainvälisen suojelun hakemuksia vastaanotettiin viime viikolla päivässä käytännössä yhtä paljon kuin koko viime vuonna tuli yhteensä uusia turvapaikanhakijoita Suomeen. Tämä olisi johtanut koko turvapaikkajärjestelmän ruuhkaantumiseen. Nyt pystymme käsittelemään myös muita turvapaikkahakemuksia normaalisti”, kertoo Lehtinen.

Kaikkiaan Maahanmuuttovirastossa on tehty 24.2.2022 alkaen muille kuin Ukrainasta paenneille turvapaikkapäätöksiä 287 ja puhutteluita on järjestetty 274, eli normaalisti.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden määrässä ei merkittäviä muutoksia

Maahanmuuttovirasto seuraa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa tiiviisti muuttoliikennettä Suomen rajoilla ja Euroopassa.

Venäläisten jättämien turvapaikkahakemusten määrässä ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Venäjän kansalaiset ovat jättäneet tänä vuonna 115 turvapaikkahakemusta. Määrä on viime vuosien vaihteluvälissä.

Hiljattain turvapaikkahakemuksen tehneille ei ole vielä tehty turvapaikkapuhutteluja. Turvapaikan hakemisen perusteita ei ole mahdollista eritellä. Turvapaikanhakijan suojelun tarve arvioidaan yksilöllisesti.  Yleisesti ottaen viime vuosina merkittävimpiä hakijaprofiileja Venäjän kansalaisten osalta ovat olleet pohjoiskaukasialaiset hakijat, poliittiset aktivistit ja Jehovan todistajat.

Lisäksi 28 Venäjän kansalaista on hakenut tilapäistä suojelua. Tilapäistä suojelua hakeneet Venäjän kansalaiset ovat tyypillisimmin Ukrainasta paenneiden perheenjäseniä.

Venäläiset ovat yleensä Suomessa myös yksi suurimmista oleskelulupien hakijaryhmistä. Venäläisille myönnetään vuosittain oleskelulupia perheen, työn ja opiskelun perusteella. Oleskelulupahakemuksissa ei ole tällä hetkellä näkyvissä merkittäviä muutosta. Viime vuonna venäläiset jättivät 4 345 ensimmäistä oleskelulupaa koskevaa hakemusta.

 

Lähde: Maahanmuuttovirasto

9 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Sensuroimaton Totuus

Mites me SUOMALAISET? Kuka meitä auttaa?

Lieväasteinen

Ei kukaan paitsi itse. On aika järjestäytyä.

Tomppa

https://rumble.com/vy1llt-ukraine-russian-troops-evacuate-civilians-from-azov-held-mariupol.html
Azov-natsit käyttävät siviilejä ihmiskilpinään ja panttivankeinaan. Venäläiset sen sijaan evakuoivat siviilejä.

Eka Kettunen

Olen ihmetellyt ettei refugees wellcome kylttejä ole kukaan heilutellut kuten tuhansien kilometrien ja lukuisten turvallisten maiden läpi tulleille tapahtui vuonna 2015.
Ettei vain sukupuoli, ikä tai ihonväri ole eriarvoisen kohtelun takana kun tulijat ovat tällä kertaa oikeasti hädänalaisia naisia ja lapsia, silloin nämä kylttimaakarit aatetovereineen saisivät hävetä rasismiaan aktiivisesti lopun ikänsä.

Tuumailija

Ukrainalaiset hakevat enimmäkseen väliaikaista turvapaikkaa, eli heillä on suunnitelmissa palata kotimaahansa kun asiat siellä rauhoittuvat ja järjestyvät kohtalaiselle tasolle.

Toisin on näillä itämaan tietäjillä, jotka tulevat rauhallisista maista pelkästään elintason (vapaamatkustuksen) vuoksi, eivätkä aio palata takaisin (koska täällä on taattu yltäkylläisyys ilman vastinetta lopun iäksi).

Kata

Kyllä näin mutta rahaa sekin vaatii…ja meitä just kehoitettiin valmistautumaan elintasomme laskuun terveisin salskapuurikko.
Velkarahalla autetaan muita ja omat ruokajonoissa.Just just.Sillälailla.

Itämaan tietäjämme ovat varmaan talvilomalla kotimaissaan.Me maksamme.

Tuumailija

Tosi, mutta se apu jota saavat täällä on lähempänä kantaväestön saamaa, ei sillä tasolla kuin näillä aavikkoturnipseilla.

Osa tulee tekemään myös töitä täksi ajaksi, koska tällä palkkatasolla/kk elää ukrainassa 3h perhe puoli vuotta vaivattomasti (jos on saatavilla elintarvikkeita yms.) ja on varaa lämmittää asuntoa+ tehdä ruokaa = varaa kaasuun.

En muista kuka se lausui julkisesti, että aivan turha lähettää rahaa ukrainaan, koska se katoaa teille tietymättömille (eliitin/ oligarkien taskuun) eikä hyödytä tavallista kansalaista. Näin on tapahtunut vuosia ja rahoituseriä perä perään, joita eu on sinne kaatanut, miljardeja kankkulan kaivoon.
Valtiotason korruptio, ihmis-ja asekauppa on siellä sellaisessa mittakaavassa, että siksi sitä halutaan väkisin eu jäseneksi, täyttää ”oikeus”valtioperiaatteen.

Raketti-insseille olisi suotavaa antaa vain menolippu, ne kun eivät tuota mitään muuta kuin harmia joka tasolla.

Kata

https://www.youtube.com/watch?v=oifqp1bJp8Y

Tuo kannattaa katsoa…olet oikeassa rahan lähetyksestäkin…ja muustakin.Eli toki autamme pakolaisia mutta…..
Hyviä kommentteja myös tuossa videossa.

Lieväasteinen

”Ukrainalaiset hakevat enimmäkseen väliaikaista turvapaikkaa, eli heillä on suunnitelmissa palata kotimaahansa kun asiat siellä rauhoittuvat ja järjestyvät kohtalaiselle tasolle.”

Juuri niin. Tuo on asian ydin. Hakevat EU-direktiivin mukaista tilapäistä suojelua ja palaavat Ukrainaan heti kun tilanne rauhoittuu. YLE lukuisissa uutislähetyksissään on tarkoituksellisesti vääristänyt faktoja, jonka tuloksena syntyi mielikuva, että ukrainalaiset saavat turvapaikat ja oleskeluluvat automaattisesti muihin tp-hakijoihin verrattuna. Korostan, että tarkoituksellisesti. En usko, että YLE:n hommissa on niin tyhmä porukka. (Tsadin Pravda on suunnilleen samoilla linjoilla.) Tarkoituksena oli yllyttää ”rodullistettuja” vihatwittailuun (on ihan konkreettisia esimerkkejä) ukrainalaisia kohtaan ja rasismi- sekä uskontokortin heilutteluun, jonka tuloksena kaikki ”lemmikit” saisivat turvapaikat ja oleskeluluvat tulevaisuudessakin yhtä nopeasti kuin ukrainalaiset nyt. Lemmikit saavat kuitenkin pysyvät turvapaikat eikä vain tilapäisen suojelun kuten ukrainalaiset. Tuo on jutun juoni eli väestönvaihto ei-valkoisiin heti ja nyt ukrainalaiset tekosyynä. Se, että tämän tuloksena suomalainen yhteiskunta romahtaa, ei kiinnosta äärivasureita pätkääkään, koska se onkin tarkoitus — ”muutettava on kaikki” ja (kantasuomalaisten) luovuttava kaikesta. Valkoinen nainen voi tavallaan luopua valkoisuudestaan ottamalla ei-valkoisen miehen ja tekemällä lapset hänen kanssaan, mutta valkoiselta mieheltä ei-valkoisen naisen ottaminen ei onnistu uskonnollisista ja demografisista (tulijoiden valtaosa on miehiä) syistä. (”Edistyksellisissä” piireissä myös paheksutaan, jos valkoinen mies ottaa ei-valkoisen naisen, koska mies silloin käyttää etuoikeuksiaan ja etuoikeutetun asemansa väärin, mutta jos valkoinen nainen ottaa ei-valkoisen miehen, asia on ihan ok.) Näin valkoiselle heteromiehelle on varattu ”uudessa monikulttuurisessa ja tasa-arvoisessa Suomessa” sukupuuttoon kuolevan orjan asema. Naisen jos onnistuu ottamaan niin vain sen, jota ei enää kukaan muu tarvitse (esimerkkinä jokin erittäin kehopositiivinen lähiövalas erivärisine ja eri isien tekemine lapsikatraineen).

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Lieväasteinen