Kotimaa Politiikka Rikos

Ulkoministeriön ex-ylitarkastajalle ehdollista virkavelvollisuuden rikkomisista – tuomitun mukaan kyseessä on ajojahti

Helsingin käräjäoikeus, 2022. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 DEED / HAUKKUA.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut ulkoministeriön ylitarkastajana toimineen 67-vuotiaan miehen neljän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Oikeuden mukaan mies teki vuonna 2021 muun muassa tilauksia salassa esimiehiltään.

– (Syytetyn) on selvitetty kyseisen virkavelvollisuuden rikkomisen osalta aktiivisesti salanneen menettelynsä esimiehiltään ja pyrkineen erehdyttämään näitä tilausten sekä niitä koskevien sopimusten kuulumisesta toiseen asianmukaisesti perustettuun sekä määrärahoitettuun hankkeeseen, tuomiossa sanotaan.

Käräjäoikeuden mukaan entisen virkamiehen toiminta aiheutti ulkoministeriölle huomattavan taloudellisen vahingon. Vahingon suuruus on salattu tuomion tiedotusvälineille lähetetystä versiosta.

Toinen syytekohta koski syytetyn hallussaan pitämäänsä aineistoa. Tuomion mukaan miehen kotona tehtiin kotietsintä, jossa häneltä löytyi muun muassa muistitikkuja, joilla oli turvallisuusluokan 5 mukaista materiaalia. Lisäksi hänen hallustaan löytyi paperiasiakirjoja, jotka kuuluivat turvallisuusluokkiin 2 ja 3.

Irtisanottiin syksyllä 2021

Mies kiisti oikeudessa syytteet. Hänen mukaansa hankinnoille oli osoitettu määrärahat ja hän teki tilaukset määräysten mukaisesti. Puolustuksen mukaan aineiston hallussapito liittyi siihen, että syytetty tarvitsi asiakirjoja puolustautuakseen virkamiesoikeudellisessa prosessissa ja mahdollisessa rikosoikeudenkäynnissä.

Tuomitun mukaan koko rikosepäily ja syyte perustuvat ulkoministeriön perusteettomaan väitteeseen siitä, että hän olisi edistänyt keksittyjä, niin sanottuja haamuhankkeita.

– Kyseessä on (syytetyn) käsityksen mukaan ollut täysin perusteeton ajojahti häntä kohtaan, minkä seurauksena hänen virkasuhteensa on päätetty ilman laillista perustetta, puolustus totesi oikeudessa.

Tuomiosta ilmenee, että syytetty pidätettiin virasta ja irtisanottiin syksyllä 2021.

STT