Kotimaa Rikos

Useita petosrikoksia väärennetyillä tilisiirroilla Itä-Uudellamaalla

Itä-Uudenmaan poliisille on kirjattu tämän vuoden alkupuolella vajaa parikymmentä petosrikosta, joissa tuotteet on saatu haltuun esittämällä kuva tekaistusta tilisiirrosta. Näistä tapauksista viisi on koskenut autokauppoja.

Kyseiset tapaukset ovat olleet yksityishenkilöiden välisiä kauppoja. Kaupanteon yhteydessä omasta puhelimesta on näytetty myyjälle tehty tilisiirto ja näin saatu myyjä vakuuttuneeksi kaupan oikeellisuudesta. Tilisiirrot ovat kuitenkin osoittautuneet väärennöksiksi.

Esimerkiksi viime viikon sunnuntaina 27.3 oli kaksi tapausta, joissa myyjän erehdyttämiseksi käytettiin tekaistuja tilisiirtoja.

– Toisessa tapauksista kauppaa tehtiin 2900 euroa maksavasta autosta. Myyjälle maksettiin osa kauppasummasta käteisellä ja sen lisäksi näytettiin puhelimesta 1000 euron tilisiirtoa myyjän tilille. Toisessa tapauksessa kauppaa käytiin 800 euron puhelimesta, jossa niin ikään kaupanteon yhteydessä näytettiin puhelimesta tehtyä tilisiirtoa myyjän tilille. Tässä tapauksessa myyjää vielä erehdytettiin maksamalla 300 euroa pyydettyä kauppasummaa enemmän ja näin saatiin myyjä nostamaan erotus petostelijalle käteisenä, kertoo Itä-Uudenmaan poliisin rikostarkastaja Marianne Mettovaara.

Näissä kummassakaan tapauksessa rahat eivät koskaan päätyneet myyjien tileille. Kumpikaan myyjistä ei osannut olla varuillaan, koska tilisiirrot näyttivät aidoilta. Poliisi neuvoo sopimaan kaupanteon aina mahdollisimman julkiselle paikalle ja varmistamaan rahojen perilletulon oman pankin puhelinsovelluksesta ennen kuin kauppatavara vaihtaa omistajaa.

– Jos epäilee joutuneensa huijatuksi, tilanteeseen kannattaa reagoida heti ilman viivytyksiä, jolloin tapausta päästään selvittämään nopeammin, Mettovaara kehottaa.

Petoksen kohteeksi joutuneiden nopeasta reagoinnista huolimatta osa tapauksista jää pimeiksi.

– Tämä on melkoisen ammattimaista touhua. Osa tapauksista toki selviää rikostutkinnassa ja epäiltyjen henkilöllisyys saadaan selville, summaa Mettovaara.

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Tuumailija

Niin se vain on, että lapsenuskoisesti toimien menettää rahansa. Rehellinen kauppa kasvotusten ja käteisellä, siinä ei hippi ehdi pitkälle jos huijaus on kyseessä.
Samalla kun ituhippi tutustuu lemminkäisen taidonnäytteeseen bitumialalta, 44 numeron varsikengän alla, voi kaivella hänen taskuistaan maksamansa rahat ja osan pa-kuluista sekä palauttaa epäkurantin kaupankohteen ilman reklamaatiota.

Ansku

Nyt on myös paljon koiranpennun myyjiä joilla ei ole koiria ollenkaan ja netissä pitää nopeasti maksaa varausmaksu pennusta, sitä näkemättä, kun on muka sata muuta ostajaa jo tulossa…

N123

Onhan näitä riittänyt juu, lähipiiriini kuuluva oli myymässä erästä tuotetta, ”ostaja” vaikutti jo heti alkuun omituiselta, nouto ei yhtäkkiä onnistunutkaan, tuote olisi pitänyt ”kuriirin” kautta lähettää, eikä sekään sopinut, kun tehtiin ehdotus, että voin tuoda tuotteen ovelle, kun välimatka ei ole niin hirveän pitkä.
Keskustelua käytiin eräässä pikaviestipalvelussa, jossa tämä ”ostaja” olikin vaihtanut profiilikuvakseen ihan toisen näköisen naisen naamakuvan kuin mitä siinä alunperin oli, ”ostajaa” näpäytettiin siitä ja kummasti ostoaikeetkin hiipui. Olkaahan tarkkana näiden kanssa.

Uusimmat uutiset