Kotimaa Uutiset

Utin jääkärirykmentin erikoisjoukkokoulutuksen hakijamäärissä 2000-luvun ennätys

Utin jääkärirykmentin laskuvarjohyppynäytös Lappeenrannan Rakuunanmäellä lippujuhlan päivänä 2014. Kuva: Wikipedia / Public Domain.

Utin jääkärirykmentti järjestää valintakokeet varusmieheksi laskuvarjojääkärikoulutukseen sekä sopimussotilaaksi Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille pyrkiville 22. – 27. tammikuuta 2024. Koulutuksiin saatiin 2000-luvun ennätysmäärä hakemuksia.

Maanantaina 22. tammikuuta alkavien valintakokeiden tarkoituksena on arvioida varusmieheksi Laskuvarjojääkärikomppaniaan tai sopimussotilaaksi Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille hakeneiden henkilöiden fyysiset ja psyykkiset edellytykset läpäistä vaativa erikoisjoukkokoulutus.

Valintakokeiden perusteella laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan vuosittain 60 – 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Fyysisten testien lisäksi haastavaan varusmieskoulutukseen hakevien soveltuvuutta arvioidaan terveystarkastuksessa, haastatteluilla ja psykologisilla testeillä. Laskuvarjojääkärikoulutukseen haetaan Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille sopimussotilaaksi pyrkivien valintakoe on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe järjestetään tammikuussa ja sen hyväksytysti suorittaneet kutsutaan toiseen, keväällä järjestettävään vaiheeseen. Erikoisjoukkokurssille valitaan vuosittain noin 15 henkilöä.

Valintakokeisiin on kutsuttu vain osa hakijoista. Hakemusten suuresta määrästä johtuen esikarsintaa tehtiin aiempaa enemmän.

Hakuaika koulutuksiin päättyi 30. marraskuuta.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi reserviläisille

Monipuolista ja haastavaa koulutusta tarjoava Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi on 12 kuukautta kestävä ammattimaisen erikoisjoukkotoiminnan peruskurssi. Erikoisjoukkokurssille voivat hakea missä tahansa maa-, meri- tai ilmavoimien joukko-osastossa varusmiespalveluksensa suorittaneet miehet ja naiset, joilla täyttyvät kurssille pääsyn edellytykset.

Erikoisjoukkokurssille voi hakea jo varusmiespalveluksen aikana, mutta varusmiespalveluksen pitää olla suoritettu loppuun erikoisjoukkokurssin alkuun mennessä. Erikoisjoukkokurssilla koulutettavat sopimussotilaat ovat määräaikaisessa virkasuhteessa puolustusvoimiin.

Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssin pääsyvaatimuksia on tarkennettu vuoden 2023 lopulla siten, että kurssille voivat jatkossa hakeutua enintään 30 vuotta täyttäneet, ja erityisistä syistä yli 30-vuotias voidaan hyväksyä kurssille. Ikäraja oli aiemmin 25 vuotta. Erikoisjoukkokurssille voi hakea enintään kaksi kertaa.

Heinäkuussa 2024 alkavalle Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssille tuli ennätykselliset 162 hakemusta. Lisäksi parhaillaan varusmiespalvelustaan suorittavat laskuvarjojääkärit voivat jättää hakemuksensa myöhemmin keväällä, suoraan erikoisjoukkokurssin valintakokeen toiseen vaiheeseen.

Vaativa varusmieskoulutus kiinnostaa vuodesta toiseen

Laskuvarjojääkärikoulutuksen hakijamäärä nousi edellisvuodesta noin 80:llä. Varusmiespalvelukseen laskuvarjojääkärikurssille haki kaikkiaan 623 henkilöä, joista kahdeksan oli naisia. Eniten hakijoita oli Uudeltamaalta, Lounais-Suomesta ja Pirkanmaalta.

Hakijamäärät aluetoimistoittain (suluissa edellisen vuoden hakijamäärä)

 • Etelä-Savon aluetoimisto 8 (13)
 • Hämeen aluetoimisto 54 (56)
 • Kaakkois-Suomen aluetoimisto 23 (30)
 • Keski-Suomen aluetoimisto 41 (21)
 • Lapin aluetoimisto 9 (11)
 • Lounais-Suomen aluetoimisto 60 (52)
 • Pirkanmaan aluetoimisto 60 (38)
 • Pohjanmaan aluetoimisto 36 (27)
 • Pohjois-Karjalan aluetoimisto 11 (13)
 • Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetoimisto 45 (53)
 • Pohjois-Savon aluetoimisto 15 (20)
 • Uudenmaan aluetoimisto 261 (210)
 • Yhteensä 623 (544).

Läpäistäkseen vaativan erikoisjoukkojen varusmieskoulutuksen, on koulutukseen valittavilla oltava hyvä fyysinen lähtötaso. Hakijat voivat tutustua valintakokeen fyysisiin testeihin etukäteen ja harjoitella niitä varten.

Varusmiespalvelus laskuvarjojääkärikurssilla alkaa kerran vuodessa, heinäkuun saapumiserän yhteydessä.

Utin jääkärirykmentti
Maavoimat

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Vuosittain 15 henkilöä. Ei kuulosta kovin suurelta määrältä. Paremminkin tulee mieleen, että saisi tuota lukua kasvattaa aika reippaasti.