Kotimaa Politiikka

Uusi eläinten hyvinvointilaki kieltäisi uskonnolliset rituaaliteurastukset

Kuva: Pixabay

Muslimien halal- ja juutalaisten shechita-teurastukset eivät olisi enää sallittuja uuden eläinten hyvinvointilain tultua voimaan. Muslimifoorumin mielestä laki on islamofobinen ja Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston mielestä laki rikkoisi Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Islamilainen halal-teurastus ja juutalaisten shechita-teurastus tapahtuvat oikeaoppisesti leikkaamalla tajuissaan olevan eläimen kurkku auki nopeasti terävällä veitsellä ja valuttamalla eläimen veri ulos. Suomessa eläimen teurastaminen ilman tainnutusta on kielletty eläinsuojelulaissa, mutta poikkeukset sallitaan uskonnollisista syistä. Uusi eläinten hyvinvointilaki voimaan tullessaan kieltää halal- ja shechita-teurastukset.

Uusi laki koskee paitsi uskonnollisista syistä noudatettavaa rituaaliteurastustapaa, myös yksityiskäyttöön teurastettavaa siipikarjaa.

Suomen Muslimifoorumi ry, Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto ja uskontojen yhteinen USKOT-foorumi ovat jättäneet eläinten hyvinvointilain ehdotuksesta lausunnot, joissa ne vastustavat vaatimusta tainnutuksesta ennen verenlaskua.

Näiden yhteisöjen mukaan rituaaliteurastuksen kielto rajoittaisi muslimien ja juutalaisten uskonnonvapautta sekä rapauttaisi näiden kahden uskonnollisen vähemmistön yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa.

USKOT-foorumin lausunnon mukaan lakiehdotuksen hyväksyminen olisi muslimeille ja juutalaisille signaali siitä, ettei heidän uskonnollista vakaumustaan kunnioiteta ja etteivät he kuulu, ainakaan pysyvänä osana, suomalaiseen yhteiskuntaan.

Muslimifoorumin mukaan ”Kielto on eläinten hyvinvoinnin kannalta tarpeeton, sekä osoitus islamofobiasta ja yleisestä uskontovastaisuudesta. Kielto estäisi suomalaisia muslimeja nauttimasta kotimaisesta lihasta. Tämä ei ole yhdenvertaista, eettistä tai ekologista.”

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvosto toteaa lausunnossaan, että ”Suomen olisi vaikeaa, kenties mahdotonta, säätää Shechita de facto kielletyksi rikkomatta Euroopan ihmisoikeussopimusta.” Lausunnon mukaan shechitaa suojellaan kansainvälisesti lainsäädännössä monin tavoin ja sen kieltäminen olisi erittäin poikkeuksellinen toimenpide.

USKOT-foorumin lausunnossa todetaan, että ”esityksen eläinten teurastusta koskeva säännös olisi ristiriidassa Suomen
perustuslain 11 §:n kanssa, jonka mukaan jokaisella on uskonnon ja omantunnon vapaus.”

Eläinsuojelulain uudistus on ollut vuosia tekeillä ja siihen perustuva uusi eläinten hyvinvointilaki on vihdoin valmistumassa. Laki on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2022 ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta alkaen.

24 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Luonnonsuojelija

Miksi uskonnon pitäisi oikeuttaa eläinrääkkäys?

Eka Kettunen

Eläinten kiduttaminen osana uskontoa kertoo varsin hyvin miten takapajuisesta ja brutaalista uskonnosta on kyse.

Jukka

Me kristitytkin voisimme ”kehittää” eläinten teurastusta samaan suuntaan eli kurkku auki ilman tainnutusta. Ilmoittaisimme vain, että uskonnon vapauden toteutumisen kannalta ja oikeutanamme haluamme nauttia uskonnollista lihaa kuten kaksi muutakin uskontokuntaa. Kuinkahan kauan saisimme mussuttaa lihaamme ennen kuin kieltolait nuijittaisiin. Aika katsottaisiin sekuntikellolla!

Mimmi

Emmekös me suomalaiset saada kotimaassamme laatia sellaisia lakeja kuin haluamme? Uskon että alkuperäisväestöstä määräenemmistö 100/0 tukee kulttuurimme mukaista tuskatonta teurastusta. Mutta onhan näitä kaikenmoista. Pitää rääkätä päivätolkulla tai kepillä hakata yms. että on sitten oikeasti hyvää ja aatteen mukaista. Saa ihmetellä missä vaiheessa joku virkamies on edes lähtenyt käsittelemään tuollaisia huihai viiltelyjä. PS. Tuossa jutussa sanotaan että ”leikataan nopeasti terävällä veitsellä”. No mikä on nopeasti ja mikä on terävä? Ei siinä varmaan partaveitsiä välillä terotella. Enemmälti hangataan vanhalla vesurilla.

Haim Reznik

Suomeksi on ”šehita” tai ”šhita” eikä mikään ”shechita” ja (rituaali)teurastaja ”šohet” tai ”reznik” (z = soinnillinen ässä eikä mikään ”ts”), myös sukunimenä. Olen syvästi, sukujuuriani myöten loukkaantunut.

Ilkka Forsten

Suo anteeksi meille ” Soinillisille.”

Irma

Mielipuoliset barbaarit ovat huolissaan koska heidän oikeutensa kiduttaa ja tappaa julmalla tavalla eläimiä ollaan kieltämässä. Muslimeille ja J-sanoille pitäisi tehdä sama mitä he tekevät eläimille.

Minervan Pöllö

Tämä ei tule koskaan toteutumaan, sen enempää kuin lasten sukupuolielinten silpominen, koska se johtaa muslimien kapinaan, jotka saattavat äityvät väkivaltaiskiksi. Tämän maan lainsäätäjien olisi jo aika tajuta : he eivät päätä näistä asioista. Me olemme kovaa vauhtia menossa kohti muslimien arvojen mukaista yhteiskuntaa, kiitos Geneven pakolaisopimuksen, ja väärin ymmärrettyjen rasismin, suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden, uskonnonvapauden ja ihmisoikeuksien, muutamia mainitakseni. Nämä « oikeudet » ovat etuoikeuksia Suomea, kuten koko Eurooppaa, tänne islamilaisesta maailmasta tulevasta {joka monessa osin täyttää invaasion tunnusmerktit} väestölle, joka on alistamassa koko maanosaa islamamin ikeen alle, se on helppoa, koska me sitä tuemme ja otamme vastuullemme kaikki kustannukset ja tästä seuraavat lieveilmiöt, joita voisi kutsua esimerkiksi miehitykseksi epäkonventionaalisin asein, sillä miksi voi kutsua omista arvoista vapaaehtoisesti luopumista ja sen kritiikitöntä hyväksymistä. I :llä alkavista ongelmista ilmastonmuutos ei ole akuutein ongelma. Onko meneillään puolikuunretki ? Tasapuolisuuden nimissä on todettava, että ristiretkiäkin tehdään vielä tänäkin päivänä, eron kuitenkin puolikuunretkiin on se, että ristiretkeläiset eivät kustannuta ilosanomansa jakamista « pelastettavien » kustanuksella, kuten muslimit tekevät. Jääkö renessanssista alkanut Euroopan käynti {joskus pahoinkin horjuvin jaloin} kohti korkeampaa ihmisyyttä ja sivistystä, jääkö se kuriositeetiksi historian kirjoihin meidän siirtyessämme vapaaehtoisesti takaisin lähtöruutuun. Onko yhteiskunnan dystopia jossa obskurantismi on korkein päämäärä, teokratia ei pysty muuta tarjoamaan, koska se on ainut sen vallassa pysymisen ehto, kuten esimerkiksi Afganistanissa näemme. Jääkö renessanssista alkanut Euroopan kulku {joskus pahoinkin horjuvin jaloin} kohti korkeampaa ihmisyyttä ja sivistystä, jääkö se kuriositeetiksi historian kirjoihin meidän siirtyessämme vapaaehtoisesti takaisin lähtöruutuun. Onko yhteiskunnan dystopia jossa obskurantismi on korkein päämäärä,  jota teokratia merkitsee, koska se on ainut sen vallassa pysymisen ehto, kuten esimerkiksi Afganistanissa näemme. Hegelin mukaan historia on jatkuvaa muutosta. tiedon ja sivistyksen pysähtyminen merkitsisi ihmisen henkisen elämän kuolemaa.

Kun muslimien osuus väestöstä kasvaa, se alkaa väistämättä näkyä koko yhteiskunnan tasolla, ja sen vahva asema yhteiskunnassa tulee nykyisellä kehityksellä tekemään länsimaille saman, mitä se on tehnyt Lähi-idälle ja osalle Afrikasta.

Ps. kun muslimit puhuvat ihmisoikeuksista, he eivät tarkoita niillä sitä, kuinka me nämä oikeudet ymmärrämme, eli {ainakin toivoakseni} universaalisksi oikeuksiksi. Tässä näimme rasimikortin innovaation : « ihmisoikeudet ». He puhuvat myös islamofobiasta. Eikö siihen ole selkeät syyt, hän joka ei koe « islamofobiaa » on joko kulttuurielativisti {käyttäisin jopa relativisti määritelmän tilalla epiteettiä fasisti} tai todellisuuden tajunsa menettänyt, mikäli sitä koskaan on ollutkaan.

 

 

Sami

Paras kommentti ikinä!

Loistavaa 🙂

Johan

Jos eläiten teurastus uskonnollisin perustein kielletään, tulisi kieltää myös lasten leikkely ja silpominen. Nykyinen laki suojelee vain tyttölapsia silvonnalta, poikalapsia saa edelleen leikellä ja silpoa täysin vapaasti uskonnollisin perustein. Myös poikalapsia tulisi suojella sukupuolten tasa-arvoa kunnioittaen ja eläiten saamat oikeudet myös miehiin ja poikalapsiin ulottaen. Nykyinen feministinen hallintomme on avoimen sukupuolirasistinen lainsäädännöissään.

GLGL

Susiongelman kanssa painiville poropaliskunnille nämä perustelut sopivat hyvin. Pitää vain perustaa uskonto, jonka keskeisenä rituaalina on sudenmetsästys.

kasimir

Tässä näkee taas kuinka helvetin voimakas ja pelätty tuo islamofobiakortti (ja rassekortti) on nykyään täällä lännessä. Judet sentään koittaa vedota kv sopimuksiin – eikä lainkaan huono argumentti, koska niihinhän nuo päättäjät aina itsekin vetoavat. Eli ei huono veto. Mutta muslimit katsoivat siis nähtävästi islamofobiaan vetoamisen ja kantaväestön syyttämisen olevan kaikista demokratian tarjoamista vaikutusmahdollisuuksista ylitse muiden – ja se kaikkein vahvin ”argumentti” jolla saa parhaiten vastapuolen kritiikin hiljennettyä ja oman asiansa läpi . Kertoo aika paljon meidän yhteiskunnasta. Ei tosin yllättäne enää kai ketään.

Eihän suomalaisia häiritse millään tavalla homojen tai islamista pois kääntyneiden tappaminenkaan. Tai pilapiirtäjän pään katkaisu. Noiden kritisointi on jälleen islamo- ja ksenofobiaa. Eli ennemminkin ilkeät suomalaisrasistit haluavat vain kiusata tätä yhtä ainutta uskonryhmää nimenomaan näiden uskontonsa vuoksi ja päänkatkaisujen ”muka-laittomuus” onkin vain jokin persujen hatusta vetämä huono pikainen tekosyy, jolla päästään kiusaamaan muslimeja taas kerran.

Näinhän se oli Rotherhamissakin, Englannissa. Tuhannet lastenraiskaukset jätettiin tutkimatta ja katsottiin läpi sormien koska ne olivat pienempi paha kuin se että asiaan olisi puututtu. Puuttuminen kun olisi saattanut vaikuttaa rasistiselta, raiskareiden ollessa muslimeja. Oli siis järkevämpää ja korrektimpaa antaa raiskausten jatkua ja lasten jopa kuolla. Oulussa toimittiin pitkälti samaan tapaan männä vuosina. Eli kyllä tuolla rasistikortilla on sitten aivan julmettu voima.

Ja tämä järjetön nöyristely yhdessä asiassa tekee vain entistäkin vaikeammaksi panna kampoihin tai kritisoida mitään islamiin tai mamuihin liittyvää jatkossakaan. En tajua miten nuokin juuri perheenlisäystä saaneet ministerit nukkuvat yönsä. Luulisi että Suomen tulevaisuus ja turvallisuus, sekä maailman parhaiden arvojen vaaliminen kiinnostaisi noita ohareita ja marineita kun on omia lapsia joille tämä paskottu maa jätetään elettäväksi.

Sami

Kehisten esittämällä rasismikortilla ei ole voimaa, mutta Punavihreän eliitin rasismikortin voima on suurin mahdollinen. Punavihreät käyvät hybridisisällissotaa omaa kansaansa vastaan.

Lieväasteinen

”Hybridisisällissota” on erittäin hyvä termi. Otan sen käyttöön.

pää määrää

Jos otettaisiin myös buddhalaisten elämän ohje huomioon, vältä tuottamasta vahinkoa eläville olioille, koko teurastushomma loppuisi.
Nykyaikana raaka tappaminen on tarpeetonta uskonnollisistakin syistä, koska ei ole näyttöä, että kiduttamalla tappaminen parantaisi lihan laatua.
Vain heikkoälyiset uskovaiset vaativat älyn ja tietämyksen vastaisia toimia. Niihin ei tule suostua Suomessa.

Neiti Marple.

Nyt on kysymys eläintenoikeuksista. Ihmisoikeuksilla ei ole mitään yhteistä eläintenoikeuksien kanssa. Eläimen teurastamiseen rittää yksi tapa, teurastaa eläin tainnuttamalla.
Halal-teurastus viiltämällä eläimen kaulasuoni on barbaarinen tapa. Muslimeilla on luontevaa viiltää tarvittaessa vääräuskoisen kaula ja katkaista kaula terävällä veitsellä.
J-sanojen tapaa teurastaa eläin ei pidä hyvksyä. Muslimit eivät ymmärrä eläintenoikeuksia. Muslimit syövät lihaa paljon palloa ja eivätkä halua pienentää hiilijalanjälkeään.

Ali

Hyväksytään heidän vaatimus, sillä ehdolla,että jos joku näiden kahden uskonnon edustaja joutuu sairallaan leikkatavaksi,niin se leikkaus suoritetaan ilman puudutusta tai nukutusta. Saavat sitten pitää  halal- ja shechita-teurastukset.

Ilkka Forsten

Ongelmaa ei ratkaista sillä että suvaitaan, koska muslimit uskovat että jos pää käännetään kohti Mekkaa, kärsimystä ei ole ja koko homma on ok.

Lieneekö syy sama kun kipapäät pitää aina haudata niin että pääpuoli näyttää heidän pyhään kaupunkiinsa Jerusalemiin ?

Neiti Marple.

Eläintenoikeuksia pitää kunnioittaa. Suomessa pitää olla voimassa yksi laki joka sallii eläimen teurastamisen tainnuttamalla. Rituaaliteurastuksia ei pidä hyväksyä. Halal-teurastuksessa eläimelle aiheutetaan sietämättömiä kärsimyksiä.
Nyt pitää ymmärtää eläintenoikeudet ja ihmisoikeuksillla, mukaan lukien rituaaliteurastuksella, ei ole mitään yhteistä eläintenoikeuksien kanssa.
Suomeen saapuneet Irakin kurdit ovat innokkaita lihanruuan ja lihan syöjiä. Innokkaat lihalla herkuttelijat eivät ole valmiita vähentämään lihan syöntia jotta maapallo pelastuisi.
Helsingin Itäkeskuksen maahanmuuttajien kaupoissa myydään lampaan lihaa 4 euron kilohinnalla. Televisio uutisissa, kerran näytettiin Itäkeskuksen maahanmuuttajien myyntipaikkoja.

Tuumailija

Lihan syönnin vähentäminen ei vähennä muuta kuin ruoan tuottamista.

Lihan ja viljan tuottamisen logiikkaa: https://www.youtube.com/watch?v=1xLD44Q2dmQ
Mitenkä mielestäsi meni nuo tuotantoprosessit ja kumpi oli vähemmän resursseja kuluttavampaa?

Kurdiaanot kyllä syövät ”lihaa”, aika lailla kaiken mitä vuohesta irtoaa, siksi niiden keitoksetkin haisevat sen mukaisesti kun yrittävät mausteilla peittää p****n hajun sekä maun. Samalla mallilla ”kokkailevat” afrikan ”ystävät”.

Halal-ja kosher lihan teurastus tarvitsee erillisen maksullisen luvan, näitä varoja sitten ohjaillaan aika paljon fundamentalisteille.

Lopuksi ei voi kuin todeta, että on kummallista markkinointia: Onnellisen kanan munia, Onnellisen lehmän lihaa/maitoa. Mikä antipatia on onnellisia eläimiä kohtaan, joilla on hyvä ja vapaa olla.
Katsotaan että tuopa kana tai lehmuli kirmaa iloisesti, laitetaampa saman tien lihoiksi ettei tartu muihin. Taasen olemiseensa/olosuhteisiin kyllästyneitä pidetään kaikin keinoin hengissä tappiin saakka, ihan kuin ihmisiä, pääasia että saadaan aiheutettua kärsimystä ja kulutettua resursseja (Miltonin talousoppi, ylituotanto on kannattavinta).

murre riepunen

Tämä, kuten moni muukin vieraiden kyttyröiden maahamme tuotu ihanuus on otettava jo kouluissa opin aiheeksi meille karvakorville, jotta tiedämme suuren maailman elkeet, ei jäädä mistään paitsi.

vesku

MUN ASIALLINEN TOSI TARINA KOKI HYLKÄYKSEN,,,,IHMEELLISTÄ,,,

Ruupo Kustaa

Hiton hankala valinta kun pitää päättää, että rapautetaanko kahden uskonnolisen vähemmistön yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa. Vai annetaanko kahden uskonnollisen vähemmistön rapauttaa yhteiskunta. Veikkaan seuraavaa: eläinten hyvinvointilaki lähtee jollekkin lausuntokierrokselle galaksin ympäri, ja palannee eduskuntaan aikaisintaan v 3022

jupi

ai tunne etteivät kuulu yhteiskuntaan? menkää takaisin mistä toi teidän kulttuuri on tullutkin, siellä teitä ei syrjitä.

Uusimmat uutiset