Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Talous

Vähemmän kuin joka viides ukrainalaispakolainen työllistyy Saksassa

Ukrainalaispakolaisia Puolassa (2022). Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 2.0 DEED / Mirek Pruchnicki from Przemyśl, Sanok, Polska.

Poliitikot eri puolilta poliittista kenttää ovat arvostelleet ukrainalaisille pakolaisille tarjottavia anteliaita sosiaalietuuksia, jotka estävät monia siirtymästä työmarkkinoille.

Vain murto-osa arviolta 700 000:sta työikäisestä ukrainalaisesta pakolaisesta on löytänyt työpaikan Saksaan saavuttuaan, ilmenee saksalaisen Der Spiegel -lehden raportista.

Raportin mukaan vain 19 prosenttia Saksassa olevista ukrainalaisista pakolaisista on löytänyt töitä, ja loput elävät tällä hetkellä maan sosiaaliturvan varassa.

Useat poliitikot eri puolilta poliittista kenttää ilmaisivat huolensa jatkuvan tuen tarjoamisen kestävyydestä.

Thüringenin osavaltiossa sijaitsevan Nordhausenin piirineuvoston puheenjohtaja Matthias Jendricke kuvaili tilannetta ”pettymykseksi”. Hallitsevan sosiaalidemokraattisen puolueen (SPD) jäsen Jendricke sanoi, että hänen mielestään ukrainalaiset olisi ollut helpompi integroida työmarkkinoille kuin muut pakolaiset.

Venäjän hyökkäystä seuranneina viikkoina hän jopa bussitti ukrainalaispakolaisia Berliinistä omaan vaalipiiriinsä, koska maakunta tarvitsi kipeästi työvoimaa.

”Asiat menivät täysin pieleen”, hän selitti ja paljasti, että vain murto-osa pakolaisista oli kiinnostunut liittymään työmarkkinoille.

CDU:n oppositioon kuuluva Joachim Walter, joka on Baden-Württembergin Tübingenin piirikunnan piirikunnanvaltuuston puheenjohtaja, oli samoilla linjoilla.

”Ukrainalaispakolaisten halukkuus tehdä työtä on vähentynyt merkittävästi tuen takia”, hän väitti.

Hän syytti liittovaltion hallitusta liian anteliaasta suhtautumisesta ukrainalaispakolaisille tarjottaviin sosiaalietuuksiin ja väitti, että ”korkeat julkiset maksut” eivät ”kannusta ihmisiä työskentelemään täällä”.

Walter paljasti, että hänen piirinsä oli ottanut vastaan 3 400 ukrainalaista pakolaista, joista vain 60 oli sittemmin löytänyt työpaikan. Suurin osa aikuisista on etuuksien varassa, ja vain 720 pakolaista opiskelee tällä hetkellä saksaa.

Der Spiegelin mukaan Jendricke ja Walter ovat vain kaksi monista poliitikoista, jotka ovat viime aikoina puhuneet samansuuntaisesti. Myös Saksan lääninhallitus vaati muutama viikko sitten, että vastikään saapuneet ukrainalaiset sotapakolaiset eivät saisi heti saada siviilituloja (sosiaalietuuksia) Saksassa.

Tämä aiheuttaa Saksalle pitkän aikavälin ongelman, sillä heinäkuussa julkaistu kyselytutkimus osoitti, että lähes puolet kaikista ukrainalaisista pakolaisista, jotka ovat muuttaneet maahan Venäjän kanssa käynnissä olevan konfliktin aikana, eivät aio palata kotiin sodan jälkeen.

IAB-tutkimusryhmän tekemän kyselyn mukaan noin 44 prosenttia Ukrainasta saapuneista uusista pakolaisista haluaa jäädä Saksaan pitkäksi aikaa.

Myös saksan kielen taito on edelleen hyvin heikko, sillä vain 8 prosenttia ukrainalaisista ilmoittaa osaavansa kieltä ”hyvin” tai ”erittäin hyvin”.

Lähde: Der SpiegelRemix

Lue lisää aiheesta:

Irlanti pyrkii rajoittamaan ukrainalaispakolaisten etuuksia, sillä 30 prosenttia viimeaikaisista uusista tulijoista on peräisin muista EU:n jäsenvaltioista

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Peter Kreisler

Eikö järjestäytynyt rikollisuus ole työtä?

John Quiman

Nyt ukrainalaisten kohdalla puhutaan työllistymisen heikoudesta ja tukien suuruudesta, mutta ei puhuttu silloin, kun oli afrikalaisia ja oikeauskoisia hankittu eläteiksi. Heistä vastaavassa ajassa tuskin moni työllistyi, eikä moni ole vieläkään työllistynyt. Mutta olisi rasismia puhua siitä ongelmasta. Pitää vaan olla hiljaa ja maksaa.

Marko Kristian

Eihän ne valepakoloiset ole tänne rehellistä työtä tullut tekemäänkään.
Heitä houkuttaa se että täällä saa tekemättä mitään vuodessa samanverran rahaa kuin kotimaassa 10-vuoden raskaalla työllä.
Toki eivät ymmärrä sitä että hintatasokin täällä on aivan toista luokkaa kuin jossain hiekkap–sereiän kylällä.
Ja kyllähän nuo töitä tekee, se ei vaan näy tilastoissa kun rasistisessa Suomessa huumekauppa, ryöstelyt ym on laitonta.

Marko Kristian

Vaikka olenkin sitä mieltä että ukrainalaiset on niitä joita Suomenkin pitää auttaa, toisin kuin jotain afrikan ja lähi-idän klaaneja.
Niin ei ukrainalaiset ja venäläiset eroa toisistaan mitenkään. Kyllä he edelleen ovat ihan samaa neuvostoliiton kansaa molemmat.
Olen sitä kymmeniä vuosia ihmetellyt, miksi tänne saa venäläiset tulla työttömiksi juopoiksi elämään kelan rahoilla?
Täällä itä-helsingissä heitä meinaan on paljon, ja on ollut jo pitkään.
Ehkä nuorempi ukrainalais sukupolvi voi tästä erotakin jatkossa, mutta tällä hetkellä kukaan suomalainen ei erota venäläistä ja ukrainalaista.
Sen takia täällä varmaan ukrainalaisillekin suomalaiset raivosi ja huusi kun venäjävihassaan luulivat heitä venäläisiksi.

John Quiman

Kun on neuvotoliitossa useampi sukupolvi kasvanut, on niistä tavoista pitkä matka parempiin tapoihin ja ajatteluihin. Ukrainalaiset ovat siirtyneet kauemmaksi neuvostoajoista kuin venäläiset. Korruptio Ukrainassa on vähäisempää kuin Venäjällä, eli on kehitystä tapahtunut. Silti korruptio on länsimaisesta näkökulmasta katsoen hurjaa.

Ukrainalaiset haluavat lähestyä länttä ja varmaan oppia paremmille tavoille, sillä ovat kyllästyneet venäläisiin ja venäläisten tapojen tarjomaan ikuiseen köyhyyteen. Pitkä on matka, mutta jos on haluja, se onnistuu parin sukupolven aikana.