Kotimaa Politiikka Talous Uutiset

Valtiovarainministeriö: Viranomaiset pyrkivät turvaamaan päivittäismaksamisen vakavissa häiriötilanteissa

Kuva: Wikimedia Commons.

Viranomaiset luovat varajärjestelyt päivittäismaksamisen turvaamiseksi siltä varalta, että yhteiskunnan vakavissa häiriötilanteissa tai poikkeusoloissa ei voitaisi käyttää normaaleja maksamisjärjestelmiä. Varautumisen ministerityöryhmä on päättänyt varajärjestelyjen toteuttamisesta, kerrotaan Valtiovarainministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

”Viranomaiset ovat seuranneet rahoitusalan turvallisuustilannetta kevään ajan tiiviisti eivätkä ole havainneet mitään poikkeavaa. Alan yksittäiset toimijat ovat varautuneet hyvin esimerkiksi kyberhyökkäyksiin. Meidän pitää kuitenkin jatkaa varautumistamme koko yhteiskunnan tasolla siihen, että pystymme turvaamaan päivittäismaksaminen myös kaikkein vakavimmissa häiriötilanteissa”, sanoo ministerityöryhmän puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Toimintakyvytön pankki siirtäisi asiakas- ja tilitiedot

Jos pankki kärsisi pitkäaikaisesta vakavasta toimintahäiriöstä, sen asiakkaiden tili- ja korttipalvelut voitaisiin hoitaa perustettavassa huoltovarmuustilijärjestelmässä. Asiakkuus alkuperäisessä pankissa säilyisi ennallaan, sillä huoltovarmuustilijärjestelmä tarjoaisi keskeiset päivittäismaksamisen palvelut toimintakyvyttömän pankin puolesta väliaikaisesti.

Jos varajärjestelmä otettaisiin käyttöön, häiriöstä kärsivän pankin asiakas voisi

– tehdä eurotilisiirtoja omalta pankkitililtään ja vastaanottaa maksuja tililleen
– maksaa debit-korteilla (credit-korttimaksut eivät mahdollisia)
– nostaa käteistä ainakin sellaisista automaateista, joiden järjestelmät ovat Suomessa (Otto-automaatit)
– tehdä rajoitetusti mobiilimaksuja kotimaisissa Siirto- ja Pivo-sovelluksissa.

Pankin asiakkaan ei tarvitse tässä vaiheessa tehdä muuta kuin pitää huolta, että hänen yhteystietonsa ovat ajan tasalla pankissa ja väestötietojärjestelmässä.

Päivittäismaksamisen turvaamisella vahvistetaan Suomen kriisinsietokykyä

Päivittäismaksamisen varajärjestelmää ovat valmistelleet yhteistyössä valtiovarainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Pankki, Finanssivalvonta ja Rahoitusvakausvirasto. Viranomaiset ottavat työhön mukaan pankki- ja maksupalvelusektorin sekä päivittäismaksamisen kannalta kriittisiä toimijoita, kuten vähittäiskaupan yrityksiä.

Päivittäismaksamisen varajärjestelmä on osa kokonaisuutta, jolla lisätään yhteiskunnan kriisinsietokykyä. Perustettavan huoltovarmuustilijärjestelmän ohella kokonaisuuteen kuuluu muun muassa pankkien välisen maksuliikenteen turvaaminen. Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen nopea muutos on kiihdyttänyt tarvetta kansallisen varajärjestelmän luomiselle.

Varajärjestelmän toimeenpano vaatii tarkennuksia lainsäädäntöön. Hallituksen on tarkoitus antaa esitys lainmuutoksista keskiviikkona 22. kesäkuuta.

Lisätietoja:

Lainsäädäntöneuvos Jaakko Weuro, puh. 02955 30322, jaakko.weuro(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Joel Kuuva, puh. 050 414 6444, joel.kuuva(at)gov.fi

Kysymyksiä ja vastauksia päivittäismaksamisen turvaamisesta
Maksamisen kotivara (Suomen Pankki)

 

Valtiovarainministeriö

27 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Erdgas macht frei !

”Saksa aloittaa hätä­toimen­piteet energian­saannin turvaamiseksi – hallitus aikoo valjastaa lisää hiili­voimaloita käyttöön”Shaisse meni kuin menikin nahkahousuihin vaikka monet varoittivat sakemanneja syömästä niitä Putinin keitoksia.

Lieväasteinen

Ensin luodaan (globaalia) kaaosta ja sitten pohditaan ns. kriisiratkaisuja.

Ilkka Forsten

Niin. Suomessa ekonomistit ovat sanailleet että nykyiset elinkustannuksen tulevat nousemaan aina vuoteen 2024 asti, ja sitten voi olla odotettavissa hiljentymistä, mutta hinnat tulevat kuulemma jäämään korkeiksi.. Niinpä niin, mahtaako muualla tapahtua samaa vai ollaanko ihan omassa kastissa. Apropoo, maailmanlopun ennuste siirtyi taas askeleen pidemmälle, sillä Grönlannista löytyi suuri jääkarhupopulaatio, jota ei haittaa millään tavalla jäätiköiden sulaminen. Tutkijat ovat innoissaan löydöstä, mutta vihreät ei varmaan ole, sillä taas meni yksi väittämä nutulleen koskien ilmastonmuutoksen vakavia seurauksia, ellei bensiilitran hintaa nosteta suomessa kymmeneen euroon jotta jääkarhut säästyvät sukupuutolta.

Koko ilmastolässytys on tuubaa, mikään ei olle katoamassa, tai jos on, sitä lajien katoamista on tapahtunut läpi vuosimiljoonien mutta siitähän ei tarvitse välittää, sillä tuijotamme ” mittaushistoriaan ” joka alkaa teollisesta vaiheesta ja on kattavinaan koko maapallon historian syntyhetkeen asti.

järki sukassa

Iltalehti uutisoi, että sähkölasku uhkaa jopa viisinkertaistua lähikuukausina.
Sellainen valuu tietenkin myös moniin muihin hintoihin.

”Viranomaiset pyrkivät turvaamaan päivittäismaksamisen vakavissa häiriötilanteissa”
Millä keinoilla viranomaiset turvaavat sitten sen yleisimmän vakavan ”häiriötilanteen” jossa asiakkaiden tili on oikeasti tyhjä ?

Lieväasteinen

Tässäkin on munattu ja lammasrahvas maksaa.

Ilkka Forsten

En pitäisi iltalehden uutista niin kovin suuressa arvossa, mutta hinnat kyllä nousevat koska kommunistinen suomi haluaa, toisin kuin muissa länsimaissa, palata Neuvostoliiton aikakauteen.

Sensuroimaton Totuus

J..talaisten juonia.

Puolueeton

Pankkien tietokonesusteemien paikat ovat varmasti mahdollisen vihollisen vakoilemat. Ohjus näihin tai pankin sähköjärjestelmän vaurioittamonen niin tilit katoavat ainakin vähäksi aikaa. Jo pelkkä pieni laitevika on pannut tilit kiinni kunnes vika on selvinnyt ja korjattu.

Zardex

Pankkisalaisuus menee.

Lieväasteinen

On jo mennyt vuosia sitten.

juha II

Niin kuin kaikella nykyisessä maailmassa. Voi tälläkin ”häiriötilanteilla” on jokin muukin syy, joka vain ”puetaan valepukuun” primäärisen syyn ollessa vain savuverho.

Tuntematonta lainatakseni. ”Kun ihmisille näyttää kuuta taivaalla, jotkut katsovat kuuta, jota sormella näytetään. Osa sormea, jolla kuuta osoitetaan.”

Paljon yksinkertaisempaa

Miksei ministeriö voisi vain tehdä lakia että ns. normaalit maksut (energia, vesi, kiinteistövero, vuokrat jne) voisi maksaa etukäteen. Suomalaisten yksityistileillä on yli 93 miljardia euroa rahaa. Ja kun säköt ja öljyt on kuitenkin maksettava vesimaksujen, kiinteitöverojen ja muiden kanssa niin miksei niitä voi sitten maksaa etukäteen?

Ns. perusmaksut olisivat sisällä ja ruokaa varten voisi olla vain pieni summa käteistä rahaa. Näin energialaitokset ja kunnat voisivat vähentää etukäteen maksetuista summista käytetyn energia tai kiineistöveron tai vesi- ja jäetesimaksut.

Tuumailija

Ongelma on siinä, että täällä maksetaan kulutuksen mukaan, kulutukselle on määritelty tietty tariffi yksikköä kohden.
En usko että kuluttajat tai laskuttavat yritykset alkavat maksamaan ylimääräisiä siirtokuluja kahteen suuntaan välikäsille, saati että panttaisivat ”liika”maksuja tileillään.

Välistävedon ja korruption vuoksi ei ennakkomaksuja makseta, koska tiedostetut ongelmat tulisivat kalliimmiksi kun aletaan epäselvyyksiä ratkomaan ”oikeudessa”.

Kuitenkin tuo pääosa rahasta on vain muutamilla tileillä ja ulkomaisilla ”järjestelytileillä” on saman verran yhteensä kuin valtionvelka.

Miksi korjata jotain joka ei ole rikki, kuten hallitus ja eri instanssit tekevät nyt ”uudistusten” nimissä. Hyviä toimivia asioita muutetaan aivan päinvastaiksiksi ja epäkäytännöllisiksi.

Paljon yksinkertaisempaa

No, on minulla ainakin enegiayhtiölle ja siirtoyhtiölle viiden vuoden etukäteismaksu sisällä. Ja niistä tulee normaali lasku mutta maksettavaa-rivillä on aina 0€, Tämä ptäisi saada vain lakiin.

Kata

https://www.instagram.com/reel/Ce6apXxrfFK/?utm_source=ig_web_copy_link

Asiasta kolmanteen mutta koska me teemme kuin italialaiset kun papanat kököttää kadulla?
😀 Molto bene!

Yli vaan

Tostahan voisi vaan ajaa yli. Oppisivthan istumaan asfaltilla.

Kata

Nuo kuiten toimi ite ei ootelleet että poliisi kantaa sitten joskus!Hyvä homma!

murre riepunen

Valmistautuminen on pitkällä, ruutupaperi ja kynät kauppojen kassoilla, ostorajoitukset, jotkut tarvikkeet myydään varta vasten painettuja ostokuitteja vastaan jne. Huoltovarmuuskeskuksen toimet eivät loistaneet koronan aloitettua taivalluksen, maskeista kova kysyntä, ministeriltä kysyttiin miten maamme maskivaranto kestääkö…ministerin vastaus ei yllättänyt ” maskeja riittää niin kauan kun riittää ”

Kata

Uhkia siellä,uhkia täällä,jokapuolella uhkia hiialahiialahoi!

Eka Kettunen

Kannattaa varautua häiriöihin hankkimalla parin viikon hätävararuoat ja käteistä tarpeen mukaan.

ike

Hätätila olisi heti jos ihmiset yrittäisivät nostaa kaikki varansa pankeista tyynyn alle.

Ilkka Forsten

Siksi laitammekin ne tyynyn päälle.

Tuumailija

Järjestelmästä pyritään tekemään mahdollisimman haavoittuva, käteisen poistoa ajetaan kulisseissa. Kaikki poikkeusolon sähköinen rahaliikenne siirretään valtion hallintaan ”keskus”pankille.

Sehän on normaalia, että koko maan kattavia maksujärjestelmän kaatumisia tapahtuu vähän väliä, ei mitään poikkeuksellista.
Käteisen kohdalla ainoa häiriö on painokoneiden pysähtyminen/musteen loppuminen, seteli/kolikko käy edelleen maksuvälineeksi.

ike

Olisikohan tuo paluu oravan-nahkoihin ajankohtainen, niillä on kuitenkin jotakin arvoa täällä pohjolassa, ainakin talvella. Italialaiset eivät niistä mitään ymmärrä, kuten eivät rahastakaan, ainakaan niin kauan kuin sitä pohjoisesta sinne syydetään.

Kata

Montakohan nahkaa tarttis kaffipakettiin…siinä vois olla mummolla hommaa hahahahhaahahhaa hyppiä perässä.Jousipyssy ois hyvä mutta ehkä ei onnistu kuin nuorena.

Ilkka Forsten

Oravan-nahoista luovuttiinkin vain siksi että ne tukki pajatsot.

Känkkä

Eli valtio rakentaa pankkijärjestelmän. No siitähän on ”mukava” siirtyä suoraan keskuspankkijärjestelmään Kiinan mallin mukaisesti.