Kotimaa Rikos

Varsinaissuomalaiseen yhtiöön kohdistuva laaja talousrikostutkinta syyteharkintaan

Keskusrikospoliisi on syksystä 2018 lähtien tutkinut varsinaissuomalaiseen yhtiöön liittyvää laajaa talousrikoskokonaisuutta. Nyt valmistuneessa ja syyteharkintaan siirtyvässä esitutkinnassa poliisi on selvittänyt, onko yhtiön toiminnassa syyllistytty laajamittaisiin talousrikoksiin. Samaan kokonaisuuteen liittyvä rahanpesuepäilyä koskeva tutkinta on edelleen kesken.

Nyt valmistuneessa esitutkinnassa poliisi epäilee, että varsinaissuomalainen yhtiö on käyttänyt toiminnassaan pimeää työvoimaa ja siten välttänyt veroja ja työeläkevakuutusmaksuja yhteensä noin 2,85 miljoonaa euroa. Keskusrikospoliisi on tutkinut asiaa törkeänä veropetoksena, törkeänä työeläkevakuutusmaksupetoksena ja törkeänä kirjanpitorikoksena.

Esitutkinnassa on asetettu omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 1,8 miljoonan euron arvosta. Poliisi epäilee rikoksista yhteensä 12 henkilöä.

– Esitutkinta on ollut poikkeuksellisen pitkäkestoinen ja laaja, minkä osoittaa esimerkiksi noin 20 000 sivua pitkä esitutkintapöytäkirja. Tutkinnan kestoon ovat vaikuttaneet mittavat datatakavarikot sekä oikeus- ja virka-apupyynnöt, joita on tehty yli 20 maahan. Esitutkinnassa on tehty laajaa yhteistyötä kotimaisten ja kansainvälisten viranomaisten kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Mikko Laaksonen Keskusrikospoliisista.

Esitutkinta siirtyy nyt syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjäalueelle. Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 9.2.2022 pidetyssä käsittelyssä pidentänyt syytteennostamista koskevaa määräaikaa 10.6.2022 asti. Asiassa on määrätty syyttäjiksi erikoissyyttäjä Petri Rautio ja aluesyyttäjä Anja Rantanen-Lahti.
KRP:n esitutkinta koskien rahanpesuepäilyä jatkuu edelleen.

Samaan kokonaisuuteen liittyvä esitutkinta koskien rahanpesuepäilyä on edelleen kesken. Asiassa odotetaan keskeneräisiä oikeusapuvastauksia, joilla on keskeistä merkitystä esitutkinnan etenemisen kannalta. Poliisilla on edelleen takavarikossa käteisvaroja noin 3,5 miljoonaa euroa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on jatkanut poliisin pyynnöstä syytteennostamisen määräaikaa 15.7.2022 saakka.