Kotimaa Muu maailma Talous

Venäjä haastaa Suomen oikeuteen epäonnistuneesta Rosatom-projektista

Hanhikivi 1 -työmaa kesäkuussa 2021. Etualalla Fennovoiman hallintorakennus. Kuva: Flickr CC BY-NC-ND 2.0.

Venäjän ydinvoimaan keskittyvä valtionyhtiö Rosatom on nostanut kuusi kannetta suomalaista Fennovoima-yhtiötä vastaan. Rosatom vaatii 3 miljardin euron korvauksia sopimusrikkomuksesta.

Kyseessä on Pyhäjoella suunnitellun Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakennushankkeeseen liittyvän sopimuksen purku. Ydinvoimalan rakennustyöt oli tarkoitus toteuttaa yhteistyössä Rosatomin tytäryhtiö RAOS Project Oy:n kanssa.

Venäjän hyökättyä helmikuussa 2022 Ukrainaan, esittivät hallituksen edustajat, ettei projekti voisi jatkua. Fennovoima irtisanoi sopimuksen toukokuussa 2022 vedoten Rosatomista johtuviin merkittäviin viivästyksiin, syyttäen Rosatomia kyvyttömäksi toimittaa ydinvoimalaitosta. Fennovoima on myös päättänyt sopimuksen ydinpolttoaineen toimittamisesta Rosatomin tytäryhtiön TVELin kanssa.

Fennovoima ilmoitti viikko sitten hakevansa 2 miljardin vahingonkorvauksia Rosatomilta johtuen viivästyksistä, kyvyttömyydestä toimittaa projekti ja muista seuraamuksista. Tästä summasta 800 miljoonaa euroa olisi Rosatomille annetun etukäteismaksun takaisinmaksua. Rosatomin pääjohtaja Aleksey Likhachev kuitenkin ilmoitti, että Fennovoimalla ei ole hyväksyttävää syytä irtisanoa toimitussopimus, jonka vuoksi Rosatom vaatii korvauksia projektiin uponneista kuluista.

Uutta ydinvoimalaa on suunniteltu rakennettavaksi sen saatua Suomen hallitukselta ensimmäisen rakennusluvan vuonna 2010. Alun perin ydinvoimalaitoksen oli tarkoitus käynnistyä 2016-2018 välillä. Lukuisat suunnittelu-, lupa- ja toimitusvaikeudet olivat kuitenkin viivästyttäneet projektia pahasti, jonka vuoksi aikataulu projektissa oli venynyt. Viimeisin arvio laitoksen valmistumisesta olisi ollut vuonna 2029.

Venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima oy omistaa Fennovoimasta 34 %. Fennovoiman omistajuudesta 66% prosenttia kuuluu suomalaiselle Voimaosakeyhtiö SF:lle, jonka takaa löytyy suomalaisia kuntia, paikallisenergiayhtiöitä ja muutama suomalainen suuryritys.

Lähteet: Russia sues Finland over nuclear project – media

Fennovoima vaatii Rosatomilta vahingonkorvauksia

Kansalainen uutisoi aiheesta aiemmin:

Valtioneuvosto päätti Fennovoiman rakentamislupahakemuksen käsittelyn raukeamisesta

Fennovoima peruutti Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen

Talouselämä: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassa

 

35 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Jos tämän voimalan piti toimia jo 2018, ja nyt ollaan vuodessa 2022 ja puhutaan että olisi ehkä toiminut 2029, niin onhan tuo viivästys huomattava.

Jutustahan ei nyt selviä kummasta osapuolesta nämä lupa- ja suunnitteluongelmat johtuvat.

Muutenkin näyttää että suurin osa kommentoijsita on vain lukenut otsikon ja siirtynyt sitten kommentoimaan 😀

Ilkka Forsten

Maksetaanko nyt ruplilla vai euroilla. Suosittelen ruplan käyttöä sillä vaihtokurssilla mikä nyt on, niin putoaa parikymmentä nollaa pois perästä.

Ilmari

Ihan pilkkua viilaten: otsikko on harhaanjohtava, mutta ingressi kertoo asian oikein.

juha II

Tämähän on väärin, mutta suomalaisilla on kansainvälisissä projekteissa nk. ”kusta juosten”.

Pelkästään liiketaloudelliselta pohjalta nykyään kaikki kilpailutetaan kuralle ostajan puolelta ja ”kravartaalitalouden” ja voiton maksimoimisen niin yritykselle itselleen kuin vallankin osakkeenomistajille saatavien osinlkotuottojen kannalta. Esim. kansainväliset rakennusfirmat käyttävät nykyään lukuisia alihankkijoita ja vuokratyövoimaa, jotka on ”kustannustehokkaita” eli lähestulkoot orjatyövoimaa. Tämä merkitsee työntekijöiden ammattitaidon kannalta heikentävästi ja lisäksi työntekijöiden eri äidinkielten sekamelska ole ainakaan omiaan parantamaan lopputulosta.

Lisäksi sopimusta tehtäessä on kaikki mahdolliset ja mahdottomuudet viitsittävä paperille tarkasti ja erittäin tärkeiden ja kalliiden kohteitten osalta pilkkua rakastaen.

Olkoot syyt kenen hyvänsä. Yksi on varmaa. ME maksamme ja pääministeri Sanna Marinin hallitus ei itke muuta kuin, että verivihollinen Venäjä saattanee saada vahingonkorvauksia eikä miljardit mene johonkin EU:n rahastoon. Eli kuin pieru Brysseliin!

Kullanmurut! V. 2023 verot kaikissa tuloluokissa nousevat rukiisisesti! Tämä merkitsee ”ison jaon” alkamista, jossa tavallisten kansalaisten todellinen RYÖSTÄMINEN alkaa. WEF:n ”The Great Reset” edellyttää yksittäisten kansalaisten henkilökohtaisen varallisuuden ja omaisuuden ”sosialisointia”, sillä ”Me olemme onnellisia kun emme omista mitään”!

USA:ssa Bidenin hallinto perustaa veronkantajien aseistetun armeijan, jolla on ”licence to kill” ja tunkeutua koteihin tekemään ”verotarkastuksia”. Tämä keskiluokan kimppuun käynti on tarkoituksellinen, koska elinvoiva keskiluokka on ollut jokaisen läntisen demokratian kulmakivi. Kuten Neuvosto-Venäjällä murhattiin omistava luokka ja ”kulakit” eli maata omistavat maanviljelijät. Kun vielä väkisin Yhdysvalloissa demokraatit tapansa mukaan ajavat väkisin laillisten aseiden takavarikointia nk. kunnon kansalaisilta, sillä tekosyyllä, että murhat vähenesivät. On TODELLINEN tarkoitusperä ilmiselvä ellei pidä ranteessa ”mikkihiiri” kelloa. ”Verotarkastukset” ovat tavallisille työssäkäyville tavallisille kansalaisille ja vielä täysin tekaistujen korona sulkujen jäljiltä jäljellä oleville pienyrittäjille täysin ylivoimaisia vastustta. Koska heillä ei ole eikä ole mitenkään varaa asianajajien armeijoihin riitauttaa asiaansa ja vaatia oikaisua verotukseensa niin kuin suuryrityksillä Yhdysvalloissa, jossa *”Raha ratkaisee” saatko nk. oikeusturvaa. Mutta sekin on pelkkä myyti, sillä rikkailla on rahaa ja valtaa. Joten se siitä!
*Irwin Goodman.

Ja ettei maailman hulluus loppuisi: Bill Gates alkaa kasvattamaan keinokohdussa aivottomia vauvoja. ”Vauva kuumeen” syy on ”Organ harvesting” tai miksipä ei vauva hamppareita kun lihakarja pierii faunan turmiolle!

Jegros

Niin tuonkin ydinvoimalan olisi voinut tilata jostain sivistysvaltiosta roistovaltion sijaan, mutta suomen vihervasemmisto vastusti hanketta niin pitkään, että vain ryssien tarjous jäi jäljelle… Venäjään kääntyneitä luopiota nekin puolueet täynnä.. Luulisi, että olisi jo venäjän satamavarkaudesta viimeistään opittu ettei roistovaltioon ja roistokansaan pidä luottaa..

Tane

Ihan oikein. Suomen pitää maksaa lasku kun perui sovitun kaupan. Nimet on paperissa, mistään ei ole epäselvyyttä. Ei Venäjä ole hyökännyt suomeen joka olisi pätevä peruste sopimuksen perumiselle.

ike

Nimet on papetrissa mutta koska noita paperien laatioita aletaan vetämään vastuuseen täydellisestä ammattitaidottomuudesta.

Ilkka Forsten

En vastusta ajatustasi maksaa ,ole hyvä..

Jegros

Niin, että taas kerran roistovaltioksi osoittautuminen ja toiseen valtioon aloitettu sota ei ole peruste? Siinä olet oikeassa, että tuo olisi pitänyt loppua jo 2014 mutta kun suomessakin on niitä venäjä desantteja eduskunnassa..

erkkielukka

On tää p..kele kummaa touhua Jumalauta annetaan niille 30mrd:in p..kahallitus ja matut mukaan, niin ollaan sujut.

Eka Kettunen

Jaahas, lyhyestä virsi kaunis, taas tuli tappiota suomalaisille, tällä kertaa 800 miljoonaa.

otto suni

Ryssän vihaajille tiedoksi, Suomen kaikista luotettavin ydinvoimala Loviisassa on tahkonnut rahaa myös Fortumille ja toiminut yli 40 vuotta! On valitettavaa huomata, että kansa on niin tyhmää ettei huomaa Fortumin käyttävän tilaisuutta hyväkseen ajaakseen omakotiasujat n. 400.000 lähes henkilökohtaisiin konkursseihin sähkön hinnan hilaamisella yli kaiken kipurajan ja Lintilä nauraa, Sanna bilettää. Hyvin mene valtakunnassa!

ike

Voisihan sitä ajatella noinkin että ainakin suuri osa automaatiosta meni uusiiksi kun ei ollut ajan tasalla. No kyllä tuo atomienergia hallitaan myös suomessa, jos siitå ei tule liian vanhanaikaista.

Jegros

Ryssän vihaajille tiedoksi venäläinen vodka sisältää myös alkoholia ja sitä on juotu jo huomattavasti pidempään ja ryssän vihaajille tiedoksi, että käytännössä kaikki venäjän osaaminen ydintekniikankin saralta on varastettua..

Kuka yllättyi?

No, noinhan tekee kun osaa pitää puoliaan.
Eipä tässä kyse siitä mitä mieltä Venäjästä vaan pitkästä jatkumosta ja taloudesta.
Suomen pyrkyripojat ja spaisgirlsit eivät ole osanneet vuosikymmeniin kasvattaa ja suojella Suomen intresseja ja lopputulos näkyy tässäkin asiassa.
S**tanan tunarit!

Jegros

Näinpä, venäjä on pitkässä juoksussa ollut aina ollut imperialistinen roistovaltio ja sellaisen kanssa ei suuriin sopimuksiin tai hankkeisiin pidä lähteä jonkun lyhyen jakson perusteella 50vuotta voisi olla sopiva aika seuraaviin..

Irina_G

Homma pitäisi pistää jäihin odottamaan Ukrainan sodan loppumista ja pakotteiden hellittämistä. Sota ei jatki ikuisesti ja Venäjä on luonnonrikkauksiltaan runsas. Ydinvoimalan myöhästyminen muutama vuosi lisää ei ole mikään iso uutinen ja sähköä tullaan tarvitsemaan tulevaisuudessakin.

Letunviuhake

Ja varmaan ymmärrät sen myös että Ukrainan sota ei ole ihan vielä vähään aikaan loppumassa, mutta meiltä Suomessa on kohta kaikilta kynitty taskut tyhjäksi meidän hallituksen toimilla!!

Tuumailija

Ei auta enää suomea vaikka se konflikti loppuisi huomenna. Lyhytnäköisessä hegemoniassaan päättäjät ovat polttaneet kakki sillat tehokkaasti, kyky diplomaattiseen keskusteluun kun on -0 sekä näkemys tulevaan.

Oma ja globalistien etu on ensisijainen, kauppasuhteista viis kuten omavaraisuudestakin, oma kansa on suuri riippa, verrattuna loisiviin elintasoturisteihin, sekä sen ajatteleminen on jo vahingollista. Siksi Santtukin omien sanojensa mukaan heitti jauhot ja sidukat kehiin kun muiden maiden ahdinko kävi ylipääsemättömäksi.

Yki

Kaikkien suomalaisten rakastama Sauli Niinistöhän se poltti ne sillat sanomalla, että normaaleihin suhteisiin Suomen ja Venäjän välillä ei ole enää paluuta? Eikö sittenkään kun rauha aikanaan koittaa? Sauli elää vain tässä ja nyt, niinkuin myöhäispuperteettinen pääministerimmekin huomaamatta, että tulevaisuuskin on olemassa.Sauli on sekaisin kuin seinäkello. Voi meitä raukkoja pätemättömien johtajiemme alaisia.

Jegros

Lyhytnäköistä todellakin ennekuin venäjän kanssa mihinkään kauppoihin alunperin alettiin olisi pitänyt odottaa sen verran, että se opettaisi oikeaa historiaa ja tuomitsisi neuvostojoukkojen teot sen sijaan, että kouluissa lapsille opettaa vääristeltyä historiaa seuraavaa valloitus sotaansasa silmällä pitäen ja seuraavaa roistosukupolvea kasvattaen…

Rudi

Kaikki järkisyyt ovat sen kannalla että voimala olisi tullut rakentaa, ei vähiten se että sinne on tehty valtavia infrahankkeita jo valmiiksi. Tunneasioista sitten voi keskustella, eli ryssävihasta, ja että onko se riittävä sille että hanke peruttiin. Mutta tämä nyt on vain yksi projekti joka meni vituralleen, parempi että ei ala laskemaan yhteen niitä kaikkia jotka oli varaa lyödä läskiksi. Ettei tule paha mieli.

Jäitä hattuun

Niin, eihän Suomi laittanut USA:n kanssa käytävää kauppaakaan jäihin Vietnamin sodan aikana, vaikka amerikkalaiset tappoivat siellä miljoonia!

Tuohon verrattuna nämä nykyiset Ukrainan tapahtumat ovat vielä sangen vähäisiä, mutta jostain kumman syystä juuri niistä on nyt päätetty nostaa tällainen haloo, ja lopettaa kaikki mahdollinen yhteistyö Venäjän kanssa – jopa sellaisissakin tapauksissa, joissa tästä yhteistyöstä olisi nimenomaan Suomelle etua (esim. energian ostaminen edulliseen hintaan).

Ilkka Forsten

Mutta minua huolettaa kun Pohjois-Korea ilmoitti syvästi paheksuvansa Suomen natojäsenyyttä. Onneksi he ovat sopivan välimatkan päässä, muuten voisi tulla sanktioita ja he eivät enää lahjoittaisi rahaa kansamme hyväntekeväisyyteen. Tämän lisäksi välillämme oleva kauppa näivettyisi, kirjaimellisesti, sillä emme saisi enää pjongjangissa tuotettuja pettuleipiä vähittäiskaupan hyllyihin.

Piikkilampaat

Antaa ryssien itkeä.

Typerää ylimielisyyttä

Ja Suomessako on varaa naureskella?

Piikkilampaat

Ryssillä ei ole mitään oikeutta syytellä tai vaatia miltään maalta mitään, sen oikeuden menettivät kun hyökkäsivät ilman mitään syytä itsenäiseen maahan alentaen oman maansa terroristimaaksi. Etteköhän te ryssän tiltut itke kun tulette kohta katselemaan miten itäinen naapuri tulee tuhoutumaan omaan vereensä.

Jäitä hattuun

Heh, sujuvasti ohitit kahdeksan edellisen vuoden tapahtumat, ja aloitit asioiden tarkastelun vasta helmikuusta 2022.

Miksi näin?

Oliko syynä puhdas tietämättömyys – vai pyritkö ihan tietoisesti johtamaan harhaan?

John Quiman

Niin, kahdeksan vuotta sitten Venäjä miehitti Krimin ja Itä-Ukrainan ja on pitänyt niitä rautaisessa otteessaan aina siitä lähtien. Jopa väärät mielipiteet ovat hengenvaarallisia niillä alueilla siitä alkaen.

Jegros

Eihän tuo piikkihammas väittänytkään, ettei venäjä olisi hyökännyt jo 2014 ja aloittanut, terroria ja kaasuvarantojen ryöstöretkeä joilla oli kiire jotta ukraina ei päässyt niitä myymään ja rikkomaan venäjän monopolia, kyllähän nyt venäjä oli jo silloin suunnitellut varsinaisen kansanmurhan ja ukrainalaisten tuhoamisen ja sulauttamisen venäjään ei toi ole mitään uutta muuta kuin teille venäjän mediasta ”tietonne” kopioville..
Sitä luetun ymmärtämistä kannattaisi harjoitella.

saul

Suomihan se tulee itkemään.

Yki

Totta. Suomi on lähtenyt EU:n tahdosta mukaan sellaiseen peliin, että se ei voita mitään. Se häviää ja maksaa, tai itkee ja maksaa.

Hane

Unkari on toista maata, vaikka se on EU:n jäsen, niin sillä on sentään isenäinen ja oman kansan etua ajava johto.

Ilkka Forsten

On kuulemma epädemokraatista ajatella oman kansan parasta, sillä EU niminen kolhoosi kyllä tietää mitä pitää tehdä. Miksi emme luottaisi Sanna Mariniin ? Sanna pelasti meidät koronalta, ja otti Corona Extraa palan painikkeeksi.

Jegros

Ai itsenäinen, miksi se nuolee venäjän perää ja on siitä riippuvainen?