Kotimaa Politiikka

Valtioneuvosto päätti Fennovoiman rakentamislupahakemuksen käsittelyn raukeamisesta

Hanhikivi 1 -työmaa elokuussa 2021 (Fennovoima). Kuva: Flickr CC BY-NC-ND 2.0.

Valtioneuvosto teki 9.6.2022 päätöksen, jonka mukaan Fennovoima Oy:n Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemuksen käsittely raukeaa. Valtioneuvoston päätös lopettaa hallintotoimet hakemuksen käsittelemiseksi.

Päätös pohjautuu Fennovoiman 24.5.2022 työ- ja elinkeinoministeriöön toimittamaan ilmoitukseen, jossa yhtiö kertoi peruvansa valtioneuvostolle jättämänsä rakentamislupahakemuksen.

Yhtiö oli jättänyt valtioneuvostolle osoitetun rakentamislupahakemuksen ministeriöön kesäkuussa 2015, päivittäen sitä elokuussa 2015 ja viimeksi vuonna 2021.

Fennovoima tiedotti 2.5.2022 päättäneensä venäläisen RAOS Projectin kanssa solmitun laitostoimitussopimuksen.

Eduskunta oli hyväksynyt 5.12.2014 päivitetyn periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimalaitoksen rakentamisesta. Alun perin vuonna 2010 hyväksyttyä periaatepäätöstä päivitettiin tuolloin niin, että ydinvoimalan laitostoimittajaksi vaihtui venäläinen Rosatom ja Fennovoiman vähemmistöomistajaksi RAOS Voima Oy.

Lisätiedot:

ylijohtaja Riku Huttunen, TEM, p. 050 431 6518
erityisasiantuntija Jaakko Louvanto, TEM, p. 029 504 8274

Valtioneuvoston päätös ydinvoimalaitosta koskevan rakentamislupahakemuksen käsittelyn raukeamisesta (9.6.2022)

Työ- ja elinkeinoministeriö

 

Kansalainen uutisoi aiheesta aiemmin:

Talouselämä: Fennovoiman ydinvoimalatyömaa on venäläisyhtiön hallinnassa
Fennovoima peruutti Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemuksen

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Bling Bling

Suomen pitäisi välittömästi määritellä uudelleen valtakunnallinen energiapolitiikka perustuen omavaraisuuteen, modulaarisiin ja maan alle rakennettaviin pienreaktoreihin sekä ydinvoiman polttoaine- ja jätekiertoon ja varautua lähitulevaisuudessa uudentyyppisten reaktorien käyttöönottoon (esim. sulasuola-thorium reaktorit) ja pitemmällä aikavälillä fuusioreaktorien käyttöönottoon.
Ei mulla muuta.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Bling Bling
Tuumailija

Tietotaitoa ja osaavia rakentajia kyllä löytyy, vaikka päättäjät vetoavat siihen että Aalto yliopiston mukaan tällaista ei ole suomessa, kuten ei kaivososaamistakaan siksi ulkomaiset korruptiokaivosyhtiöt.

Yhteistyö Intian kanssa olisi kova sana, koska siellä valtio on antanut thorium voimalan kehittämiseen lähes rajattoman budjetin ja arvaa millä maalla on tämän aineen suurimmat (sekä helpoiten saavutettavat) esiintymät.
Mutta herttinen, siitähän voisi tulla liikaa tuloja valtiolle ja kun Intia ei ole eu maa niin kilpailukin vääristyisi, omavaraisuus energian suhteen olisi kauhistus kun ei enää olisi mahdollista ostaa ja myydä veronmaksajien piikkiin tuulivoima zombieyhtiöitä.

ike

Sitten tulee tuollainen asia kuin 0-piste energia. Kuinka paljon meidän todellakin pitää sijoittaa vanhoihin energiayhtiöihin. Olisiko hyvä ajatus nyt hypätä yhden kehitysvaiheen yli ja valmistella sitä mikä todella on tulossa, ilman että menetämme miljardeja euroja vanhaan teknologiaan, kuten tuulienergiaan tms. Ei edes tarvitse hypätä koska se on jo tunnettua teknologiaa mutta arvaatteko haluavatko öljy-yhtiöt sitä julkisuuteen. Murhien lista on loputon. Olisiko suomella nyt aika todellakin alkaa suhtautua vakavasti tulevaisuuteen Joku nyt sanoo että tuo ei ole mahdollista, niin sanottiin myös Teslalle. Ilman häntä teillä ei olisi edes sähkömoottoria. No tuo oli kai liikaa sanottu. Jos suomella ei ole tuohon liittyen mitään nk. vakoilutoimintaa, niin suosittelisin aika nopeasti siihen ryhtyä. Ajat muuttuvat ehkä nopeammin kuin luulemme.

Tuumailija

Amerikoissahan oli koekäytössä noita Thorium voimaloita pari kappaletta, toinen toimi ihan useampia vuosia ja pukkasi sähköä tulemaan tosissaan. Mutta kun tietää tämän amerikkalaisten workmanshippin niin jossain joku kämmäsi ja voimala suljettiin pysyvästi. Tämä tapahtui -60 luvulla muistaakseni ja siitä ollaan tultu aika harppaus eteenpäin niin teknisesti kuin materaalisesti.

Uskoisin että suomi intia yhteistyö tekisi aika mullistavan harppauksen tällä alueella, kummallakin on oikeasti fiksua sekä osaavaa porukkaa niin suunnittelemaan kuin toteuttamaan tällaista projektia. Kysehän olisi taas vain tahtotilasta, halutaanko turvata oma itsenäinen energiantuotanto joka ottaa oikeasti tosissaan myös tulevaisuuden pitkällä aikajänteellä.