Kotimaa Politiikka Uutiset

Venäjä päätti rajasopimuksen Suomen kanssa

Kainuun raja-asema. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 DEED / de_vald.

Vuonna 2012 voimaan tullut yhteistyösopimus päättyi keskiviikkona.

Suomen ja Venäjän välistä rajat ylittävää yhteistyötä koskeva valtiosopimus on rauennut. Sopimus päättyi keskiviikkona.

Venäjä ilmoitti sopimuksen yksipuolisesta irtisanomisesta lokakuussa ja syytti Suomea vihamielisestä suhtautumisesta itänaapuriinsa. Määräyksen allekirjoitti maan pääministeri Mihail Mišustin.

Sopimus oli tullut voimaan kesäkuussa 2012. Sen tavoitteena oli edistää alueiden kehitystä rajan molemmin puolin. Alun perin sopimus nähtiin myös keinona yrittää sitoa Venäjä lähemmäs EU:ta ja vähentää kriisien mahdollisuutta.

Sopimuksen täytäntöönpano oli keskeytetty jo helmikuussa 2022 sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt laajamittaisesti Ukrainaan. Venäläiset tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona, että sopimuksen päättymisen ei odoteta johtavan suuriin muutoksiin käytännössä.

– Sopimuksen irtisanomisen merkittävin käytännön seuraus näyttää olevan se, että institutionaalinen viitekehys rajat ylittävän yhteistyön suunnittelulle ja koordinoinnille lakkaa olemasta, Venäjän Suomen-suurlähetystöstä kerrotaan valtionmedia Ria Novostille.

Samaa arvioi Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) lokakuussa.

Jos tai kun Suomi jonain päivänä ryhtyy palauttamaan suhteita Venäjään, mahdollinen uusi sopimus on rakennettava uudelta pohjalta.

Suomen hallitus on määrännyt Suomen ja Venäjän väliset rajanylityspaikat suljettaviksi 11. helmikuuta asti. Rajavartiolaitos ilmoitti keskiviikkona, että Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontex pitää henkilöstöään ja kalustoaan itärajalla ainakin kesään asti.

Lähde: Iltalehti

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ilkka

Suhteiden palauttaminen ei ole mahdollista ainakaan niin pitkään kun Putin on vallassa, ja tuskin ihan heti sen jälkeenkäään. Venäjä veti itsensä pesuveden mukana alas viemäristä, teki kaikista länsimaista itselleen vihollisen, ja yrittää yhä selittää kuinka länsi on hyökkäämässä itään hävittäen ” pyhät ” venäläiset arvot.