Eurooppa Maahanmuutto Uutiset

Venäjän hybridisodankäynti vyöryttää laittomia rajan ylittäjiä Valko-Venäjältä Puolaan

Tilanne Puolan ja Valko-Venäjän rajalla marraskuussa 2021. Kuva: Flickr.

Puolan rajavartijat pysäyttivät syyrialaisten maahantulijoiden ryhmän avaamalla tulen lähellä Valko-Venäjän rajaa, osuen syyrialaismiestä selkään ja haavoittaen tätä vakavasti 3. marraskuuta.

Ainakin neljä laukausta ampuneet rajavartijat kertoivat puolalaiselle kansalaisjärjestölle osuman olleen vahinko.

Puolan rajavartiosto on joutunut tiukan paikan eteen taistelussa laitonta siirtolaisuutta vastaan Valko-Venäjän vastaisella rajalla, sillä viime vuonna yrittäjiä laskettiin olleen lähes 16 tuhatta. Tämän vuoden puolella rajan yli on yrittänyt yli 24 tuhatta laitonta siirtolaista.

Euroopan hybridi­uhkien torjunnan osaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolaisen mukaan rajan ylittäneiden siirtolaisten lukumäärän lisääntyminen selittyy osittain sillä, että rajavalvontaa on tehostettu.

Venäjän hybridisodankäynnin tarkoituksena on luoda kaaosta Puolan rajalle, vahvistaa Puolan valtiojohto

Puolan ja Suomen välinen ero rajakriisissä on se, että Puolaan metsän kautta yrittävät ja rajavartijoita pakoilevat siirtolaiset jatkavat matkaansa Puolan kautta muuhun Eurooppaan kuten Saksaan. Suomeen tullaan ensisijaisesti hakemaan turvapaikkaa virallisten väylien kautta.

Siirtolaiset ovat peräisin Lähi-Idästä ja Keski-Aasiasta. Vuonna 2021 alkanut tulijoiden vyöry pyrkii aggressiivisesti Puolan kautta Eurooppaan Valko-Venäjältä. EU-maissa tulijoiden vyöry on tulkittu hybridisodankäynniksi.

Vastatoimena Puola rakennutti rajalleen 186 kilometrin mittaisen piikkilangoitetun teräsaidan. Puolan ja Valko-Venäjän välinen raja on kuitenkin 400 kilometriä pitkä. Laittomat siirtolaiset saavat apua aidan ylittämiseen ja kiertämiseen Valko-Venäjän rajavartijoilta sekä ihmiskauppiailta. Heille tuodaan mm. tikapuita ja työkaluja piikkilangan katkomista varten, myös aidan alitse kaivaudutaan.

Puolan rajavartiosto on asennuttanut valvontakameroita ja liiketunnistimia. Rajalla partioivien rajavalvojien lisäksi sotilaiden määrää on lisätty tuhansilla tänä vuonna. Tehostetusta rajavalvonnasta huolimatta tulijat pyrkivät aggressiivisesti Puolaan.

Laittomat siirtolaiset suosivat maastoreittejä vältelläkseen Puolan rajavartijoita ja palautusta Valko-Venäjälle. Vuonna 2021 Puola sääti erityislain jonka ansiosta laittomat tulijat voidaan käännyttää välittömästi.

Puolaa velvoittavat samat kansainväliset lait kuin Suomea, joiden mukaan turvapaikkaa pyytävä henkilö on otettava turvapaikkakäsittelyyn. Puolassa toimivien turvapaikka-aktivistien mukaan Puolan rajavartijat käännyttävät näitäkin henkilöitä takaisin Valko-Venäjälle. Turvapaikka-aktivistien mukaan Puolan rajaviranomaiset ovat myös pahoinpidelleet tulijoita, rikkoneet heidän puhelimensa ja vieneet heidän rahansa.

”Kaikki tämä tehdään, jotta heidät saataisiin luopumaan rajanylittämisestä”, sanoi pakolaisia auttava aktivisti Anna Alboth Euronewsille heinäkuussa.

Puolan rajavartiosto kiistää laittomuuksien tapahtuneen.

Valko-Venäjän rajavartijat toimivat samalla tavalla kuin Venäjän rajavartijat: laittomia siirtolaisia ei päästetä enää takaisin vaan heidät työnnetään kohdemaan rajaa ylittämään.

Laittomia siirtolaisia saattaa piileskellä kylmissä olosuhteissa raja-alueen metsissä jopa viikkoja odottamassa salakuljettajia jotka avustavat heidät Puolaan. Avustusjärjestöt väittävät, että metsistä on löydetty yli 50 ruumista viimeisen kahden vuoden aikana. Puola on joutunut maksamaan turvapaikanhakijoille 28 tuhannen euron korvauksia rikottuaan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia jotka velvoittavat ottamaan turvapaikanhakijat vastaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja oikeusoppineet ovat kritisoineet Puolan pakkopalautuslakia. Saksan sisäministeri Horst Seehofer on puolestaan pitänyt Puolan käytäntöä keinona vastustaa Venäjän ja Valko-Venäjän hybridioperaatiota. On mahdollista että Puolaan saapuu erityisen suuria joukkoja laittomia siirtolaisia.

Kohtuullinen kiinnijäämisen riski saattaa ehkäistä tulijoiden virtaa kun heitä uhkaa välitön pakkopalautus. Matka ei kannata jos maahan yrittävä palautetaan ja matkaan laitetut rahat ja vaivannäkö menevät hukkaan.

Hybridiosaamiskeskuksen Savolainen sanoo, että Puolan toimet ovat perusteltuja.

”Vuoden 2015 siirtolaiskriisissä yli miljoona ihmistä tuli pääosin veneillä Kaakkois-Eurooppaan ja lähti sieltä kävellen kohti Keski-Eurooppaa. Tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 143 000 ihmistä on halunnut lähteä hengenvaaralliselle merimatkalle Libyasta Italiaan. Kun maahanpääsy alkaa onnistua jossakin, yrittäjiä ilmaantuu valtavasti lisää.”

Saksan poliisin mukaan vuoden 2023 kevään aikana Puolasta onnistui päästä Saksaan lähes 10 tuhatta laitonta siirtolaista. Saksan ja Puolan välistä rajavalvontaa on tehostettu.

Puolan mukaan toimien tarkoitus on suojella niin Puolaa kuin Eurooppaa.

Lähde: Suomen Kuvalehti

(Artikkelin kirjoittanut: Taika Mourujärvi)

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

> Puola on joutunut maksamaan turvapaikan-
> hakijoille 28 tuhannen euron korvauksia

      Kun tuollaisista summista puhutaan julkisuudessa niin sehän on kuin avaisi hunajapurkin houkuttelemaan lisää pakolaisia.
      Kannattaisi kysyä myös mikä saa turvan hakijat lähtemään pois sieltä Venäjältä ja Valkovenäjältä. Jos puhutaan hybridihyökkäyksestä, kyse ei ole rahasta vaan jostain muusta: onko siis pötypuhetta, että Saksan ylivertainen sosiaaliturva olisikin se hunajapurkki vaan että heidät on värvätty tai harhautettu menemään Saksaan.

Marko Kristian

Ei tähän tarvita venäjää.
Venäjän on kyllä helppo avustaa tätä touhua, mutta syy löytyy ihan meidtä itsestämme.
Jos ei osata vahtia rajojamme niin se on ihan oma syy.
Tarvittaessa pitäisi vaikka ampua laittomasti rajan yli tulevat, mutta sen sijaan me viedään heille kahvia ja pullaa.