Kotimaa Politiikka

Viisi valtakunnallista järjestöä saa valtionavustusta ruoka-avun järjestämiseen

Euroopan Unionin ruoka-apukassin sisältöä Tampereella 2022. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Tommi Nummelin.

Tiedote 20.1.2023 | Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt 800 000 euroa valtionavustusta ruoka-apuun vuoden 2023 loppuun saakka. Tukea ruoka-avun koordinointiin ja toteuttamiseen saa viisi valtakunnallista toimijaa, joilla kaikilla on vakiintunutta ruoka-aputoimintaa hyvin laajalla maantieteellisellä alueella.

Valtionavustusta saavat:

Via Dia ry, 231 051 €
Samaria rf, 214 807 €
Työttömien keskusjärjestö ry, 181 018 €
Sininauhaliitto ry, 97 835 €
SPR, 75 289 €

Avustuksen myöntämiseen liittyvässä harkinnassa painotettiin toiminnan maantieteellisen kattavuuden lisäksi yhteyttä kansalliseen kehittämiseen, kuten Ruoka-apu.fi-palvelun käyttämiseen, sekä ruoka-apuun liittyviä suoria kustannuksia.

Hakemuksia ruoka-avun järjestämiseen saapui määräaikaan mennessä 10 kpl, ja ne kattoivat yhteensä 127 järjestötoimijaa. Rahoitusta haettiin yhteensä yli 2,5 miljoonaa euroa, kun haettavana oli 800 000 euroa.

Vuoden 2022 talousarvioon oli varattu ruoka-aputoiminnan rahoitukseen miljoona euroa. Varatusta rahasta kohdennettiin jo aiemmin 200 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille ruoka-aputoiminnan kansallisen järjestökoordinaation kehittämiseen.

Seuraavat avustukset tulevat hakuun mahdollisimman pian

Vuoden 2023 talousarviossa ruoka-aputoiminnan järjestämiseen ja kehittämiseen on varattu rahoitusta 2 miljoonaa euroa. Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää vuoden 2023 talousarvioon sisältyvän rahoitukseen liittyvien avustusten haun helmikuun aikana.

Haun alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Lisätietoja

sosiaalineuvos Virva Juurikkala, etunimi.sukunimi@gov.fi

Sosiaali- ja terveysministeriö

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juu

Marinille vois muuten antaa sen aamupala etuuden takasin, se raukka näyttää meinaan aivan riutuneelta. Taitaa mennä koko pieni palkka jauhoihin?

Jone

Miksei se voi mennä ministeritoverittarensa Annika Saarikon kanssa yhdessä kokkaamaan?

Hanski

Mitä jos ihmiset alkaisi oma-aloitteisesti parantamaan toimeentuloaan, kiertäisivät talosta taloon kerjäämässä ruuantähteitä. Sopisiko tämä suomen ”arvostettujen” päättäjien ohjelmaan?

Hanski

Hyvä ehdotus, pasiivinen ruuanjakaminen laiskistaa ihmisen. Myös omaehtoinen edullisen asunnon kyhääminen olisi askel eteenpäin. Jokainen voi helposti rakentaa pahvilaatikoista ja aaltopellistä itselle kelvollisen asunnon eikä ruinata valtion maksamia asumistukia, joille rahoille valtiolla on muutakin käyttöä, kuten kaikki tietää.

Joku tolkku

SPR. Voi että se herättää luottamusta se SPR.

Jallu

Olikohan Hurstin avustusjärjestö edes anojien joukossa, koska se on aikaisemmin niin usein jäänyt ilman rahoitusta ainakaan valtion toimesta. Somali Husuhan lomaili sillä Mogadishussa ilmeisesti jonkun somalijärjestön rahoilla. Somalijärjestöillehän on järjestetty ilmeisesti joku automaatti, mistä saat aina rahaa ja auta armias, jos asetat sen kyseenalaiseksi. Silloin olet se Sanna Marinin rasisti varmasti.

mikä vitsi

Oho. Ettäkö oikein 800 000 ? Kyllä nyt kelpaa polleilla köyhyystutkijan.

Tarkkamarkka

Tähän todella tärkeään asiaan valtiolta liikeni ”huimat” 0,8 MEUR, kun MATUJEN kulupiikki on täysin auki ja siihen kuluu varovaisenkin arvion mukaan yli 3200 MEUR joka vuosi veronmaksajien rahoja.

Jallu

Väärin, siihen kuluu 4500 MEUR joka vuosi. Mutta mitäs pienistä määristä miljoonia, velkarahalla ja sitähän vihervasemmiston mukaan ei tarvitse koskaan maksaa takaisin. Eihän auringon laskuakaan kukaan maksa tai ampumahiihtäjien sakkoja.

Observer

Arvojärjestys, vieraat ensin.

ike

”Varatusta rahasta kohdennettiin jo aiemmin 200 000 euroa Suomen Punaiselle Ristille ruoka-aputoiminnan kansallisen järjestökoordinaation kehittämiseen”. Ei sitten Suomesta kai löytynyt riittävästi vapaaehtoisjärjestöjä tuohon avustushommaan kun tuostakin pienestä miljoonan euron summasta vielä piti lohkaista tuo 200 000 pois byrokraateille,punaiselle ristille, ties mihin sekin menee.

Peter Kreisler

Huomasin aivan saman, korruptoitunut ja tehoton SPR sai valtion rahaa, jonka jokin vapaaehtoisten pyörittämä järjestö olisi kohdentanut ja käyttänyt avun saajille eikä hallinnon ”kuluihin”.

Jupi

Joka on töissä omassa tai toisen perustamassa järjestössä, saa nostaa laillisesti palkkaa, kulukorvauksia ja kokouspalkkiota. Jokaisesta eurosta menee tulovero. Jos haluatte vaikuttaa, niin lopettakaa SPR tukeminen

juu

Itse aina välillä on käytävä jonottamassa.
Olen ollut myös töissä ruokajonossa, ilman palkkaa siis.
Hallitushan halusi poistaa ”leipäjonot” koska se näyttää ulkomaille pahalta.
Meinasivat että tekevät tiloja joissa ”kokkailaan yhdessä”
Taas niin älytön idea kun olla voi. Joku siellä kokkaillessa syö yhden kerran, mut kyl se paremmin täyttää jos on kotona jotain syömistä.
Aika harva pärjää kerran viikkoon syömällä.

sähköä, suihkeita ja sheriffejä

Soppajonoissa lienee moku-Suomen tulevaisuus.

Niissä saanee sitten värjötellä ja odottaa omaa hernekeittokippoaan samalla kun kuuntelee vartijoiden käskyjä ja jostakin kantautuvaa rukouskutsun ulinaa.

juu

Se määrä mitä kaupat heittää pois täysin hyvää ruokaa on järkyttävä.
Neljällä rekalla haettiin joka päivä mutta ei ne ruuat silti mahtunnu mihinkään.

Eetee

Ilmankos on kallista kun maksetaan poisheitetytkin.

Anomaster

Ainakin vielä 80-luvulla oli Helsingissä kivijalkaruokakauppoja, joissa kauppias pakkasi poistettavat ruoat erityisen hyvin suojattuina ja laittoi roskiksen pinnalle viimeisenä, jotta elämän laitapuolen kulkijat saivat sieltä haetuksi kelvollista ruokaa.

Uusimmat uutiset