Kotimaa

WWF:n vieraslajitalkookausi käynnistyy – lauantaina hävitetään espanjansiruetanaa luonnonsuojelualueella

Kuva Wikimedia Commons, espanjansiruetana

Vieraslajit ovat eläin-, kasvi- ja sienilajeja, jotka ovat levinneet ihmisen tahallisen tai tahattoman toiminnan seurauksena luontaisilta esiintymisalueiltaan uusiin sijainteihin. Haitalliset vieraslajit uhkaavat maassamme luontaisesti esiintyviä lajeja. Kun alueen luontaiset kasvit häviävät, katoavat myös niistä riippuvaiset perhoset, kovakuoriaiset ja pistiäiset.

WWF järjestää lauantaina Espoon Laajalahdessa talkoot espanjansiruetanan poistamiseksi yhdessä Metsähallituksen kanssa. Tapahtuma käynnistää WWF:n talkookauden, jonka aikana poistetaan luonnon monimuotoisuutta uhkaavia vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden läheltä.

WWF:n talkoissa tartutaan vieraslajiongelmaan lauantaina 14. toukokuuta, kun vapaaehtoiset poistavat espanjansiruetanaa Espoon Laajalahden luonnonsuojelualueen itälaidalla. Suurina yhdyskuntina etenkin ihmisten muokkaamissa ympäristöissä elävä espanjansiruetana syö nopealla tahdilla lukuisia kasvilajeja ja levittää haitallisia bakteereita uhaten alkuperäistä luonnon monimuotoisuutta.

”Vieraslajien torjuntaa on tärkeää kohdistaa luonnonsuojelualueille ja niiden läheisyyteen, sillä näissä paikoissa luonnon monimuotoisuus on suurta. Poistimme espanjansiruetanaa Laajalahdessa myös viime vuonna, mutta työtä on jatkettava”, kertoo WWF:n talkookoordinaattori Vilja Tupola.

Talkoisiin ilmoittautuminen käynnissä

WWF:n talkoot keskittyvät tällä kaudella Uudellemaalle. Ne järjestetään yhdessä Metsähallituksen sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa. Vieraslajitalkoisiin voi ilmoittautua kuka vaan, ja kausi jatkuu pitkälle syksyyn. Kaikki talkoot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät osoitteesta wwf.fi/kalenteri. Kalenterista löytyvät myös muut WWF:n talkookauden tapahtumat.

Talkoissa poistettavia lajeja ovat jättipalsami, komealupiini, kurtturuusu ja espanjansiruetana.

”Vieraslajeja hävittämällä suojelemme luontoa sekä vähennämme haitallisten vieraslajien aiheuttamia haittoja. Samalla tarjoamme vapaaehtoisille osallistujille merkityksellistä ja hyvää fyysistä kuntoa ylläpitävää talkootyötä”, sanoo WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki.

Kurtturuusun kitkemisellä on erityisen kiire. Kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi 1. kesäkuuta mennessä, eikä sitä sen jälkeen saa kasvaa edes yksityisillä pihoilla tai mökeillä. Kielto ei koske jalostettuja tarhakurtturuusu-lajikkeita.

”Kurtturuusua ei tämän kevään jälkeen saisi enää kasvaa missään Suomessa. Mitään haitalliseksi säädettyä vieraskasvilajia ei saa pitää omalla pihallaan, vaikka sitä hoitaisi, kitkisi, karsisi ja trimmaisi. Haitallisten vieraslajien hallinta on aina vaikeaa ja riski leviämisestä ympäristöön on korkea”, Niinimäki sanoo.

Koska WWF kitkee vieraslajeja pääosin vain Uudellamaalla, Niinimäki vinkkaa mahdollisuudesta pitää yksilöllisiä talkoita missä päin Suomea vaan. Suomen luonnonsuojeluliitto koordinoi VieKas-LIFE-hanketta, joka on yksi järjestäjätahoista toukokuussa alkavassa soolotalkoot-kampanjassa. Kampanjalla kannustetaan kaikkia osallistumaan talkoisiin yksin, pienessä porukassa tai oman yhdistyksen kanssa.

Lähde: WWF

7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Mitä sitten tehdään näiden poliittisten ”vieraslajien” kuten kommunistien kanssa. Mitä tehdään näiden muuntuneiden vieraslajien kanssa kuten SDP. Nämä vieraslajit uhkaavat maassamme luontaisesti esiintyviä suomalaisia. Kun luontaiset suomalaiset häviävät katoavat myös niistä riippuvaiset matut ym. Noinko pitkälle täytyy asioiden antaa tapahtua.

....

Niin juha Ykköset ja kakkoset zardexeineen ja ”puolueetomine” kavereineenei eivät millään pysty kotoutumaan rehellisten kakkaa puhumattomien suomalaisten joukkoon vaan ovat tuon asian irvikuvia, jotka vaativat suomea kunniottamaan vieraan vallan johtajien tahtoa. Tuollaiset ihmiset eivät kuulu suomen maahan eikä ansaitse suomen kansalaisuutta…

juha II

Mitä väliä tuolla on?

Kuolevathan suomalaisetkin ”valkoiusen ylivaltansa” alle.

Etenkin valkoiset lihaa syövät herteromiehet ovat kaikkein vaarallisin ”kot-iaji” toksisuude4ssaan, joka tappaa elämänilon kaikilta muilta paitsi neardenthalin muijilta!

Tuumailija

Eipä ole saatu pujoa tai lupiinia kitkettyä, kaupunkikin ajaa teinvieret vasta sitten kun nämä ovat jo kukkineet.
Koko ajanhan vieraslajeja saapuu maahan, niissäkin olisi perkaamisen paikka.

Jep jep

Hyvä hyvä. Milloinkahan WWF sitten aloittaa somalien poistamisen

Ylilyöntejä

Tässä kurtturuusu-asiassa on menty jo ylilyönteihin. Ihmiset eivät erota tarhakurtturuusua ja/tai lhes samannäköisiä muita ruusulajeja. Kaikki luokitellaan kurtturuusuiksi joilla on samanväriset kukinnot.

....

kakat, ihmiset pitää niitä kun ei ne meidän pihalta mihinkään leviä jne.. kaikilla vissiin kasvihuone pihamaana….