Muu maailma Tiede ja teknologia

Ensimmäiset tulokset planetaarisen puolustuksen testistä julkaistiin – avaruusluotaimen törmäys lyhensi taivaankappaleen kiertoaikaa 33 minuuttia

Italian avaruusjärjestön LICIACube-satelliitti otti tämän lähikuvan 26. syyskuuta 2022 noin 50 kilometrin etäisyydeltä hetki sen jälkeen, kun DART oli törmännyt Dimorphokseen. Suurempi Didymos näkyy oikealla ylhäällä ja pienempi Dimorphos vasemmalla alhaalla, ja siinä näkyy selvästi sinkoutuneen aineen leviävä verho. Credit: ASI/NASA

Ensimmäiset vertaisarvioidut tulokset Nasan DART-luotaimen törmäyksestä Didymos-asteroidin kuuhun Dimorphokseen osoittavat, että planetaarisen puolustuksen testi onnistui.

DART-luotain törmäsi Dimorphos-kuuhun 26. syyskuuta 2022. Kokeen tarkoitus oli muuttaa kuun rataa ja tutkia kuinka tehokas tällainen törmäys olisi asteroidin radan muuttamiseksi.Nämä tavoitteet saavutettiin. Kuun kiertorataa pystyttiin muuttamaan törmäyttämällä. Kerätyn datan perusteella voidaan suunnitella, kuinka torjutaan maata uhkaavat asteroidit tositilanteessa.

Tulokset on julkaistu äskettäin viidessä Nature-tiedelehden artikkelissa, joista kahdessa on kirjoittajana Helsingin yliopiston tutkijoita. Artikkeleissa esitetään kohteena olevien asteroidien yksityiskohtainen fysikaalinen karakterisointi, kuvaus DART-iskun seurauksista, kuten laajasta heittelepilvestä (sinkoutuneen materian pilvi), mittaus Dimorphosin 33 minuutin muutoksesta sen kiertoajassa Didymos-asteroidin ympäri sekä kuvaus siitä, kuinka liikemäärä siirtyi avaruusluotaimesta kuuhun.

Dimorphos osoittautui kivikasaksi

– Pienestä koostaan huolimatta kohdeasteroidi Dimorphos osoittautui sorakasaksi – irtonaisten lohkareiden ja pikkukivien kasaumaksi. Löyhän koostumuksen takia avaruuteen sinkoutunut materiapilvi oli odotettua massiivisempi. Törmäysheitteleiden syntyminen myös edesauttoi merkittävästi avaruusluotaimen liikemäärän siirtymistä asteroidille, mikä kasvatti kiertoaikaan aiheutettua muutosta, sanoo yliopistotutkija Tomas Kohout Helsingin yliopistosta.

Kohout on yhdessä muiden tutkijoiden kanssa rekonstruoinut DART-luotaimen vaikutuksen Dimorphosiin. He kuvailevat myös törmäyskohdan sijaintia ja luonnetta ja huomauttavat, että se oli kahden lohkareen välissä, joista toista luotain pyyhkäisi törmäyshetkellä. Analyysi auttaa tulevien tehtävien suunnittelussa ja auttaa ennustamaan vastaavien törmäysten tuloksia tarkemmin.

Dimorphoksen kiertoradan muutos Didymosin ympärillä DART-törmäyksen seurauksena määritettiin ja kaksi riippumatonta lähestymistapaa viittaavat siihen, että kiertoaika lyheni noin 33 minuuttia.

Teleskooppihavaintoja maailmanlaajuisesti

Helsingin yliopiston apulaisprofessori Mikael Granvik ja yliopistotutkija Tomas Kohout raportoivat yhdessä muiden tutkijoiden kanssa Hubble-avaruusteleskoopin havaintoja sinkoutuneesta materiasta eliheittelepilvestä.

Heitteleiden nopeudet ja ajallinen kehitys voivat selittää DART-luotaimen Dimorphos-kuulle aiheuttaman liikemäärän muutoksen. Andrew Cheng kollegoineen huomauttavat, että Dimorphos-kuun ratanopeus pieneni törmäyksen seurauksena merkittävästi ja siksi he ehdottavat, että liikemäärän siirtymistä avaruusluotaimesta kuuhun paransi törmäyksen tuottamien heittelevirtojen rekyyli.

Ariel Graykowski kollegoineen raportoivat Dimorphos-havainnoista ennen törmäystä, sen aikana ja sen jälkeen maailmanlaajuisella teleskooppiverkostolla, mukaan lukien kolme Réunionin saarella ja yksi Nairobissa, jotka tallensivat törmäyksen hetken. He arvioivat sinkoutuneen pölyn massan ja energian sekä sen ajallisen kehityksen, mikä voi auttaa meitä ymmärtämään törmäysmissioiden tuloksia.

–Tieteellisesti kiinnostava piirre DARTin tuottamassa heittelepilvessä on, että sitä tultaneen käyttämään erittäin hyvin kalibroituna vertailupisteenä asteroidivyöhykkeellä verrattain usein tapahtuvien asteroidien keskinäisten törmäysten ja niiden seurauksista tehtyjen teleskooppihavaintojen tulkinnassa. DARTin merkitys on siis huomattavasti laajempi kuin saattaisi ajatella, lisää Mikael Granvik.

Dimorphos tai Didymos eivät aiheuta vaaraa planeetta Maalle ennen tai jälkeen DARTin kontrolloidun törmäyksen Dimorphosin kanssa.

Johns Hopkins AppliedPhysicsLab rakensi ja operoi DART-avaruusluotainta ja hallinnoi NASAnPlanetaryDefenceCoordination Officen DART-missiota viraston PlanetaryMissions -ohjelmatoimiston projektina. LICIACube on Italian avaruusjärjestön (ASI) projekti, jonka toteuttaa Argotec. Lisätietoja DART-missiosta on osoitteessa https://www.nasa.gov/dart tai https://dart.jhuapl.edu.

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
puutarhan hoito

Sen enemää vähättelemättä artikkelin merkitystä tieteelle tai kiinnostuneille ihmisille, niin sanoisin että lähitulevaisuuden merkitys kasvaa ihmiskunnalle.

Esim. Iso-Britaniassa on toisissa kaupoissa ruvettu rajoittamaan kurkkujen ostamista 3kpl/henki jotta niitä riittäisi siihen asti kunnes satoa saadaan. Ja jos Iso-Britaniassa jo nyt rajoitetaan ostamista niin ei se ole kaukana meiltäkään.

Eli, nyt kun tiistaista eteenpäin on laskeva kuu, niin kaikkien kynnelle kykevien tulisi pistää siemenet itämään ja harjottelemaan kotitarveviljelyä. Voin sanoa että ei onnistu ensimmäisellä kerralla. Ja kun elon vuosia on edessä useita, niin viljelyharrastuksesta ei ole haittaa.

Siihen nähden miten pysyt omavaraisena… sateliittien törmäily avaruuden kappaleisiin tuntuu turhalta. Ja toisaalta, jos joku tärmää maahan, niin eipä sillä viljelyllä ole kuitenkaan merkitystä.

Sillä jos kuvitellaan että maapallo olisi halkaisijtaltaa 1m, niin tätä kovaa maankuorta jossa taaperretaan on alle 2mm. Ja sen alapuolella on sulaa rautaa. Eli, yksi reikä maankuoreen ja planeeettamme repeää kuin kananmuna.