Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Helsingin kaupunki: Pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajaväestön työllisyystilanne ja tulotaso heikompi kuin alueen asukkailla keskimäärin

(Kuvahenkilöt eivät liity tapaukseen). Kuvituskuva: Unsplash. (CC0-lisenssi).

Helsingin kaupungin tiedote 15.12.2022 / STT

Helsingin kaupungin uusi tutkimus Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: asuminen, työllisyys ja tulot vuonna 2020 tarjoaa tietoa maahanmuuttajien – ja soveltuvin osin heidän lastensa – kotoutumisesta Espooseen, Helsinkiin ja Vantaalle.

Tutkimuksen mukaan Suomeen muuttaneiden ulkomaalaistaustaisten osallistuminen työvoimaan on alemmalla tasolla ja tulotaso yleisesti ottaen matalampi kuin suomalaistaustaisilla. Tutkimus on jatkoa Helsingin kaupungin aikaisemmille selvityksille samasta aiheesta. Uusin tutkimus osoittaa, että koronapandemia keskeytti sitä edeltäneiden vuosien suotuisan kehityksen.

”Maahanmuuttajaväestö asuu kantaväestöä enemmän vuokralla, ja etenkin lapsiperheissä ahtaasti asuminen on yleistä. On kuitenkin muistettava, että maahanmuuttajaväestö, kuten muukaan väestö, ei ole yhtenäinen ryhmä. Kokonaiskuvaa ei kannata rakentaa ainoastaan vaikeimmassa tilanteessa olevien tai keskiarvojen perusteella. Maahanmuuttajien keskuudessa on esimerkiksi taustamaaryhmien ja sukupuolten välillä suuria eroja työllistymisessä ja työmarkkinoille sijoittumisessa”, sanoo tutkimuksen laatinut erikoistutkija Pasi Saukkonen Helsingin kaupungilta.

Maahanmuuttajat ja heidän lapsensa muodostavat kiinteän osan Espoon, Helsingin ja Vantaan väestöstä. Pääkaupunkiseudulla asui vuoden 2020 lopussa 220 000 ulkomaalaistaustaista henkilöä, joista noin 180 000 oli syntynyt ulkomailla. Heidän osuutensa seudun työikäisistä oli jo viidennes. Ulkomaalaistaustaisten suhteelliset väestöosuudet ovat Espoossa ja Vantaalla kasvaneet viime vuosina selvästi suuremmiksi kuin Helsingissä. Vuonna 2020 Helsingissä tähän väestöryhmään kuului 17 prosenttia väestöstä, Espoossa 19 prosenttia ja Vantaalla 22 prosenttia.

Maahanmuuttajaväestön työllisyystilanne ja tulotaso keskimääräistä heikompi

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajien työllisyystilanne on selvästi heikompi kuin seudun suomalaistaustaisilla asukkailla. Vaikeamman työllisyystilanteen lisäksi on yleisempää, että maahanmuuttajaväestö sijoittuu heikommin urakehitystä mahdollistaville toimialoille ja alhaisempaa koulutustasoa vaativiin tehtäviin, ilmenee tutkimuksesta.

Suomeen muuttaneiden ulkomaalaistaustaisten tulotaso on yleisesti ottaen matalampi, ja suomalaistaustaisiin verrattuna suurempi osa pääkaupunkiseudun maahanmuuttajista myös sijoittuu alimpaan tuloneljännekseen. Vaikka maahanmuuttajien keskimääräinen tulotaso oli Espoon, Helsingin ja Vantaan alueella korkeampi kuin koko Suomessa, ero suomalaistaustaisten ja ulkomailla syntyneiden ulkomaalaistaustaisten välillä oli pääkaupunkiseudulla suurempi.

Keskimäärin katsottuna maahanmuuton toiseen sukupolveen kuuluvat aikuiset pärjäävät koulutuksen, työllisyyden ja tulojen kautta tarkasteltuna elämässä huonommin kuin heidän suomalaistaustaiset ikätoverinsa. Molemmissa väestöryhmissä naisten tilanne näyttää koulutuksen ja työllisyyden osalta paremmalta kuin miesten.

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajat asuvat kantaväestöä enemmän vuokralla. Alueen suomalaistaustaisista 61 prosenttia asui vuonna 2020 omistusasunnossa, kun taas ulkomailla syntyneistä ulkomaalaistaustaisista vastaava luku oli vain 26 prosenttia. Omistusasuminen kuitenkin yleistyy maassaolovuosien myötä.

”Maahanmuuttajien onnistuneella kotoutumisella pääkaupunkiseudulla on suuri merkitys paitsi Espoolle, Helsingille ja Vantaalle, myös koko Suomelle. Myös täällä syntyneiden muuttajien lasten oman paikkansa löytäminen yhteiskunnassamme on äärimmäisen tärkeätä”, erikoistutkija Saukkonen summaa.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: asuminen, työllisyys ja tulot vuonna 2020

Tiivistelmä

Lisätiedot:

Erikoistutkija Pasi Saukkonen
Kaupunginkanslia, kaupunkitieto
pasi.saukkonen@hel.fi
Puh. 040 334 4800

Helsingin kaupunki

62 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Kukavaan

Jos maahan asumaan pyrkivistä ei seulota pois aineista, joka ei tule menestymään Suomessa, saadaan maahanmuuttaneita, jotka eivät menesty Suomessa.

Anomaster

Menestyvät kyllä sossun luukulla ja rötöstelyissä sekä kanta-asukkaiden turvallisuuden vaarantajina.

Sari Saarela

Kun katsoo eräänkin vähemmistön naikkosten ympärysmittaa, niin ei tuo ”tulotason matlauus” ainakaan siinä näy…

skeptikko

Merkkivaatteet päällä kuljeskelevat ”kurjuudessaan”.

Ilkka

Ennen olisi voinut sanoa että PIN kooditonna kuljeskelevat. Mutta niillä kaikilla on PIN koodi ja ikähaarukka mikä pysyy loputtomasti luvussa 16. Hagerttien onnenluku oli aikoinaan ” viis töistä ”, ja siihen ehti jo tottua, mutta tämä ikuinen kuusitoista alkaa haittaamaan keskittymistä.

Timppis

Silti tummempi porukka elelee leveemmin ja kulkee tuhansien merkkivaatteissa.mut ei onnistu tavan duunarilta moinen pröystäily kaikkien pakollisten menojen jälkeen ja hinnat eikun nousee

juu

Tää on niin naurettavaa, nyt meillä media kuvittelee että trumppi on nyt saatu kiinni niin se kertoisi kaiken eri mieltä olevista.
En minä esimerkiksi ole koskaan kannattanut trumppia.
Jos tätä Suomen mediaa joksikin journalismiksi kutsutaan, niin on kyllä häettävää touhua.
Kai se vaan on niin että sen leipää syöt kenen lauluja laulat.

XxX

Jostainsyystä tässä on mixattu kaikki maahanmuuttajat? Ei siis ole eroteltu kansallisuuksien perusteella.

ike

Noin lyhyesti olen sitä mieltä että mainitut kaupungit voivat nyt sitten ottaa vastaan sen rikkauden mitä nuo matut tuovat. Vaikka Suomen eduskunta vaikuttaa Helsingissä tuskin sillä tai sen ympäristöllä on oikeus alkaa verottaa koko maata huonoista poliittisista valinnoista. Olkaa onnellisia monikulttuurisessa kaupungissanne. Mikään kansakunta ei ole ollut kuolematon. Tämä loppuu ilmeisesti nopeammin kuin luulette. Missä sitten olette Suomen eduskunta tai hallitus. Teitä ei ole. On vähän vaikeaa teitä vetää vastuuseen. Toisinsanoen, tuossa on se poliittinen vastuu.

Anomaster

Jos uskaltaisivat kertoa totuuden eri ”maahanmuuttajista”, voisi näyttää tältä: virolaisten työllisyys 80 % ja somalien työllisyys 8 %.

Tätä ei suvakki halua sinun tietävän, koska totuus on heidän mielestään ideologisesti katsoen valhe, johon halutaan nojata ainoastaan ideologian autuuden heikentämiseksi.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Löhveni

Älkää olko hädissänne sillä tuloissa huomioidaan vain ns verotettavat tulot ei pimeitä. Ihan hybin heillä menee

Aatu H.

Taitaa tutkija-Pasi olla kohta työtön, kun meni tuollaiset tutkimustulokset julkistamaan kaupungissa, jossa suurimmat puolueet muodostavat sutki-koksut ja vajakki-suvakki-matupatjat…

Heikki Salama

Miten on mahdollista että maahamme lassotut erittäin suuren luokan osaajat eivät olekaan työllistyneet, vaikka maassamme on huutava työvoimapula ja nimenomaan ulkomaalaisvahvistusta on toivottu saatavan? Tästä on noussut yhä kasvava huoli.

Anomaster

He tulivat nauttimaan Allahin lupaamista rahoista. Ei heidän tarvitse tehdä töitä.

Valitettavasti

Kyllähän ne työllistyivät, mikäli sellaiseksi lasketaan huumekauppa ja poraaminen suomalaisia tyttöjä joka reikään…

Ja N EEKERI !

ULLATUUS, taas marakatit lööpeissä lapsen raiskauksista..

ike

Olisikohan aika luopua tuosta tasapäistämisajattelusta. Jollakin kertoimella kai tuo ikuinen huono työllistyminen tulisi ottaa huomioon. Ehkä pitäisi olla jokin miinusmerkkinen kerroin joka laskee tänne muuttaneiden (virallisesti tai ilman) sosiaalisia etuuksia verrattuna kantaväestöön. Ei ole oikein että se on aina kantaväestö joka aina kantaa suurimman vastuun mutta tulijat aiheuttavat miinusmerkkistä ”kasvua” vuositolkulla. Ei koske kaikkia maita. Ehkä se johtaisi siihen että nuo lähtisivät vaikka Ruotsiin. Otimmehan mekin heiltä aika ison negatiivisen potin jo vuonna 2015. Kiitos sosialisti Orpon joka ei mitään ymmärrä taloudesta.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Galina Manttari
Orvaskeden väri..

Kolmen erään maan MM-jalkapalloilijaa epäillään joutuneen kameliviruksen kouriin. Jotain parittelujuttuja? Mutta ei ihmekään, kun katsoo joukkuetta…

anon

”Kamelivirus on hengityselimistötauti, joka voi tarttua ihmisiin eläimiltä, pääasiassa kameleilta. Virukseen tiedetään kuolleen lähes 1 000 ihmistä. Tautia esiintyy enimmäkseen Saudi-Arabiassa.”

https://www.iltalehti.fi/jalkapallon-mm-2022/a/58cb0e01-c429-4484-b984-76b26721f9a7

seant

Vielä kun huomioidaan heidän määrään nähden, kun Espoossa menee HUS labraan tai terveyskeskukseen on kuin olisi tullut ulkomaille. Ei ihme, että päivystys tökkii Espoossa. Ruotsin tie on tulossa kantasuomalaisille, etteivät he tule samaan kunnallisia palveluita jonottamatta. Kuten eräs Ruotsissa palasi maahanmuuttajavaltaiseen kotimaakuntaan ja halusi tarkastaa hampaansa, niin ensimmäinen aika oli viiden vuoden päästä.

Ilkka

Suurin piirtein se aika siinä menee ennen kuin koko Syyrian proteesitarve on tyydytetty, ja sitten on jonossa Sudanilaisten leegot joten lisätään saman tien 10 vuotta jonotusaikaan. Älkää hermostuko, jonotus on maksuton…

Kata

😄👍

Ilkka

Mukavaa että olet taas pelissä mukana. Minä rustasin uuden profiilin ja profiilikuvan harrasteautostani, joka ei kokonaan mahtunut kuvaan, voi itku.

anon

Ohoh.. siinä on 70-luvun lopun Lincoln Mark V tai Lincoln Continental Town Coupe. Ja pata lienee 460 kuutiotuumainen. Mahtavaa. Miljoona yläpeukkua!

Ilkka

Auto on Lincoln Continental 2d Town Coupe vuosimallia 1977. Nokalla on isolohko V8 nimen omaan se 460 kuutiotuumainen, eli 7.5 litraa. Kokopituus 6 metriä, leveys 2.2 metriä, paino 2500 kiloa ja kokonaismassa 3000 kg. Polttoainetankin tilavuus 92 litraa ( joka tuntuu olevan siitä huolimatta aina tyhjä. ) Autosta löytyy kaikki herkut ja ne myöskin toimii. Kyyti on kuin istuisi pumpulissa. Todellinen katuristeilijä.

Ainoa harmi on parkkeeraus kaupungissa. Ei mahdu yhteen ruutuun ja taaksepäin ei näe juuri mitään. Vinoparkissa jää aina pari metriä taka-osasta ajotielle, koska suomen olosuhteissa ei yhtään ole ajateltu autojen pituutta. Niin ikään on harmittavaa kun ei ymmärretä viereen parkkeeratessa ovien pituutta. Ne on todella pitkät, ja jos tullaan ihan kylkeen kiinni, on aina sanottava että ota vähän kauemmas. Onneksi ihmiset ymmärtää asiallista puhetta.

Kukavaan

Tuon auton dimensioilla tiukkaa tehnee mahtuminen 20 jalan merikonttiin. Siis konteissahan noita tuotanee meren yli. Ja voi olla, että ei taivu kulkemaan tiukimmissa kauppakeskuksien paikoituslaitoksiin johtavissa tunneleissa. Poikkeuksena tietenkin Stokkan parkki.

Ilkka

Totta, vaikeaa meinaa välillä olla kääntymistenkin suhteen. Tätä kyseistä mallia kaksiovisena ei ole Suomeen rekisteröity kuin neljä kappaletta, siis kolme oman autoni lisäksi. Alunperin auto on kotoisin Milwaukeesta, joten kaukana kotoa ollaan mutta hyvin on toimeen tultu. Mitään isompaa juttua ei ole tarvinut tehdä, jarrut tosin uusittiin kaikkineen edestä ja takaa, pääsylinteri uusiksi samoin jarruputket, uusi laturi ja startti sekä remmit yhteensä neljä kappaletta. Sisusta on kermanvaaleaa plyyshiä, johon on kirjailtu istuimien selkänojiin monogrammina lincolnin logot koristeineen. Kromit kaikki on ok, listat kaikki tallella myöskin korin sisäpuolella, ovissa, penkkien sivuissa sekä sivulasien reunoissa. Kynnyslistat on kiillotettua rosteria Ford Lincoln alkuperäislogojen kanssa. Moottorin lohko on ford:n sininen, samoin venttiilikopat, imusarja ja ilmanputsari. Tulpan johtoja ei olisi välttämättä tarvinut vaihtaa, mutta laitoin nekin sitten sävy sävyyn periaatteella, ja nyt siellä on Accelin 8 mm Copper Coret niin ikään sinisenä. Virranjakaja on kärjetön Dura spark, erillisellä virtayksiköllä. Kaasuttajan säädätin ihan ammattimiehellä, koska se on paras tapa ja seokset on kohdallaan.

Kaasutin on myöskin alkuperäinen Motorcraft:n nelikurkkuinen malli. Konehuone on täynnä tavaraa jo edestä alkaen koska sinne on pitänyt mahduttaa ilmastointikompura, ohjaustehostimen pumppu, laturi ja alipainepumppu + kaikki letkut ja syylärit ( 2 kappaletta. ) Toinen on moottorin jäähdytykseen, ja sen alapuolella vaihteistoöljyn viilentämiseen tarvittava hiukan pienempi versio Ajovalot on luukkujen takana, ja luukut toimivat alipaineella, sama alipainepumppu hoitaa jarrutehostimen toimintaa. Kun laitat ajovalot päälle, nousee luukut ylös ja niiden takaa paljastuu kahdet umpiot ( 2 per puoli.) Vastaavasti kun sammutat valot laskeutuu luukut alas. Jos ajaa niin sanotusti parkit päällä, kuten kesäaikaan on tapana, pysyvät luukutkin kiinni. Kuvasta sen näkee että ne on alhaalla koska kuva on kesällä otettu.

Autossa on viisi ( 5 ) sisävaloa, neljä tuhkakuppia, kolme tupakansytytintä, sähköllä nouseva ja laskeva radioantenni, sisältä sähköllä avattava takaluukku, sähkö lasit, sähköllä säätyvät peilit, samoin penkit, ( säädöt kuuteen eri suuntaan. ) Automaattisesti himmevä taustapeili, automaattisesti säätyvät mittarivalot, keskuslukitus, ilmastointi, radio, automaattivaihteisto ( C6 heavy Duty, ) lukkoperä, tilttiratti, yläreunasta tummennettu tuulilasi, takalasin huurteenpoisto, joka lämmittää myöskin sivupeilit, neljä äänentoistosta vastaavaa kaiutinta ja niin sanottu räikkämallinen käsijarru. Vaatii polkaisemaan kolme kertaa ennen kuin tarttuu lopullisesti kiinni. Se lähtee pois päältä automaattisesti kun laittaa pykälän pesään, sisältä avattava konepelti, vakionopeudensäädin, jaksottain toimivat lasinpyyhkijät ( neljä eri nopeutta. Kun kääntää ne off asentoon, painuvat pyyhkijät konepellin takareunan taakse piiloon ) Erilliset käsinojat etu ja takapenkeillä, ( nautinto on parhammillaan kun autossa on vain neljä henkilö ) Ulkopuolella palaa sivumarkerit edessä ja takana, sekä takatolpassa pitkät pystyvalot. Takaluukun voi avata myöskin ulkopuolelta kun nostaa lincoln logon pystyasenoon takapellin alareunasta, sen alta paljastuu normaali avaimella toimiva lukko.

Että sellaisella tässä kesäajat rullataan. Ai niin, meinasi unohtua eräs pieni yksityiskohta Kun laskee sähköllä sivulasit alas, aukeaa ensin pieni niin sanottu tuuletusikkuna ja vasta kun se on alhalla laskeutuu varsinainen sivulasi. Kun haluaa lasit kiinni, tapahtuu toiminta päinvastoin. Ensin tulee iso ikkuna ylös ja vasta lopuksi pieni. Joku nyt ehtii tietysti sanomaan että kaikki vastaavat on nykyautoissa, niin on, mutta oliko ne vuonna 1977 muissa kuin Amerikkalaisissa ? Ei pidä verrata nykyautoja näihin, jos tekee vartailun on otettava saman ikäinen eurooppalainen tai Japanilainen verrokiksi. Silloin se oikea ero vasta paljastuu.

Anomaster

Luksusta tuntuu olevan. Mikä on räikkämaallinen käsijarru? Kysyy asiantuntematon. Onko lattiassa oleva polkaistava? Tuo on varmaan automaattivaihteisto, niin on lattiassa tilaa kolmannelle polkimelle. Minulla on nykyisin sellainen kärry, jossa on lattialla ”käsijarru”. Silti vielä välillä menee käsi käsijarrua etsimään etupenkkien välistä.

Tuollaista rakkaudentunnustusta en toki kotterostani kirjoittaisi 🙂

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Ilkka

Räikkämallinen tarkoittaa sitä että niin sanottu käsijarru ei ole kädellä operoitava, se nimen omaan polkaistaan vasemmalla jalalla päälle, mutta toisin kuin monessa muussa USA autossa, se ei ota täysillä kiinni ensimmäisen eikä vielä toisenkaan polkaisun jälkeen. Vasta kolmas vetää pyörät lukkoon. Polkaisujen välillä poljin siis nousee aina ylös, siitä nimi räikkä. Automaattivaihteistosta on kyse, kun sanoin että käsijarru vapautuu laitettaessa pykälä päälle, siis valitsin D asentoon. Se vapautuu myöskin R, eli paruutusvaihteen kautta.

Amerikkalaisessa termistössä käsijarru on myöskin ” hätäjarru.” Räikkämallinen on tarkoitettu hallittuun takapyörien lukkiutumiseen jos normaali jarrujärjestelmä ei toimisi. Mikäli jarru vetäisi heti liinat kiinni, tietää jokainen mitä tapahtuu kun käsijarrulla lukitaan takapyörät kovassa vauhdissa. Sen jälkeen mennään perä edellä eikä kukaan hallitse mitään. Nyt kun jarrutus tapahtuu hidastetusti, auton hallinta säilyy.

Et ole ensimmäinen joka hakee käsijarrukahvaa penkkien välistä. Niin se meni itselläkin alkuvaiheessa ja toinen missä tulee haparoitua liitttyy vaihteenvalitsimeen. Ajan siviiliajoni vuoden 2020 Camryllä, jossa on myöskin automaattivaihteisto, mutta valitsin on keskikonsolissa, kun jenkeissä se on rattiputkessa. Talven jälkeen kun menopeli vaihtuu, ottaa aikansa ettei kopeloi keppiä vika paikasta, ja sama tapahtuu syksyisin. Se ei ole ihan yksi kerta kun olen syyspuolella nykäissyt toyotan lasinpyyhkijät päälle ollessani lähdössä liikkeelle, kuvitellen laittavani vaihteen D asentoon. Tottumus on toinen luonto.

Anomaster

Juu, pätee monessa asiassa tuo tottumus, joka ei aina ihan heti kohta katoa.

ike

En tiedä. Vanhassa STW-Letukassani jos polkaisi tuon ”käsijarrun” niin sinnehän se jäi, ei vapautunut kuin kuin vieressä olevasta vivusta 😊 , ei pitänyt olla mikään karvalakkiversio. Kaikki ”herkut” oli.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Galina Manttari
Ilkka

Minulla oli aikoja sitten Chrysler New Yorker Brougham vuosimallia 1971, ja siinä oli sama ominaisuus. Ei tosin räikkänä, mutta kun laittoi vaihteen D asentoon pomppasi käsijarru pois päältä. Sen vieressä oli pieni vipu siltä varalta ettei homma hoituisikaan. Yleensä hoitui. Sitten ajoin sillä autolla kaksi kertaa läpi vuoden, siis myöskin talvikuukaudet, ja silloin en käyttänyt käsijarrua koska se olisi voinut jäätyä eikä mikään vipu olisi laukaissut jäätynyttä tekelettä.

Voi luoja sitä bensiinin kulutusta talvi-aikaan. Miltei kirjaimellisesti talviaamun kylmäkäynnistys sai aikaan sen että sitä mukaa kun lämpömittari nousi, bensamittari laski. Moottorina oli 440 isolohko V8. Joka toinen päivä kävin huoltoasemalla lorottamassa soppaa tankkiin, enkä ostanut mitään muutaman litran tippaa, vaan ihan kunnon tankkauksen. Kun moottori lämpeni, siinä riitti kyllä lämmintä vaikka muille jakaa. Sen puoleen hyvä talviauto. Liukkaalla ei sitten enää ollutkaan mitään hyvää sanottavana. Aliohjautuva painava rotisko pyrki puskemaan mutkat suoraksi. Kaksi kertaa ajoin tahattomasti naapurin portista sisään ennen omalle portille pääsyä, kun ei kääntynyt millään. Onneksi ei ollut heikäläisten autoa pihalla, siinä olisi tullut kallista ruttua.

Anomaster

Täytyy ostaa pienempi auto, jotta se mahtuisi kuvaan 🙂

Katariina

👍🚗Upea kaara!Kirjoitan jos sallitaan….

Anomaster

Kävin 90-luvulla Rinkebyn kunnan hammaslääkärissä lukuisia kertoja. Kerran sanoi hammaslääkäri, että voi kun kaikki olisivat kuten minä, että tulevat ja lähtiessään maksavat käteisellä. Odotushuoneen porukasta päätellen asiakkaina oli lähinnä matuja. Ilmeisesti he tapasivat sanoa hoidon jälkeen, että maksan joskus myöhemmin. Mikäli maksoivat, varmaan saivat rahat sossusta, sillä sillä alueella työllisyys oli hyvin heikoilla.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
ike

Tuo on aika selvästi sanottu. ”Keskimäärin katsottuna maahanmuuton toiseen sukupolveen kuuluvat aikuiset pärjäävät koulutuksen, työllisyyden ja tulojen kautta tarkasteltuna elämässä huonommin kuin heidän suomalaistaustaiset ikätoverinsa”. Nykyisellä maahanmuutolla siis haetaan sukupolvet ylittäviä vaikeuksia lapsillemme. Olisikohan aika vaikka ottaa oppia tuosta Australian tavasta toimia rajoillaan.

Ilkka

Ainahan ne voitaisiin viedä Ahvenanmalle opettelemaan pakkoruotsia, kun niistä kuitenkin ollaan tekemässä suomalaisia. Härre gyyd, min kakka på housut..

Ilkka

Miten jokin mitään osaamaton on yhteiskunnallemme äärimmäisen tärkeä. Kysyn samalla miten omistusasumisen muoto lisääntyy jos mitään ei kuitenkaan tehdä ?

patton

Heillä on taitoja joita emme aina osaa arvostaa ja eräs näistä on valtaisa kyky siittää lapsia joiden halu ”kotoutua” on pyöreä nolla!

Anomaster

He varmaan osaisivat tehdä monia asioita, mutta lähes yhdellekään niistä ei löydy Euroopasta kysyntää.

Joke

Hyi, en menisi tuonne asumaan edes pakon edessä.Voisin muuttaa Pohjois-navalle jos siellä toimisi nettiyhteydet ja valtio tukisi yhtä avokätisesti elin-ja lämmityskustannuksissa niinkuin tukee Itä-Helsingin matujakin.

Hh1488

no jo on ajat eletty ku ihmiset ei pärjää enään ilman nettiä.kaatamalla netti ,suomi on lyöty

ike

Netti on nykypolitiikan pahin vihollinen. Sieltä löytyy myös oikeaa tietoa ja sen leviämistähän vihervasemmisto pyrkii välttämään.

Joke

Aivan oikein, mutta etätyötä varten minä sitä nettiä tarvitsisin, en muuten.

Anomaster

90-luvulla netti kehittyi välineenä siten, että 90-luvun lopussa minulla oli asiakkaita, joille tein töitä ja kaikki hoitui netin kautta. Silloin älysin, että ihan sama missä asuu, kun ei korttelin päässä olevan asiakkaan luona tarvitse edes käydä. Niinpä lopulta muutin sitten Espanjaan ja myöhemmin muihinkin maihin.

En ole tosin enää pitkiin aikoihin tehnyt mitään tilaustöitä, pelkästään omia juttuja nykyään, mutta netti on siinäkin todella kätevä väline eli asu missä vaan, kunhan on netti.

Kun Starlink kattaa koko maailman ja vakiintuu niin, että se toimii hyvin, voi asua vaikka autiolla saarella, eikä ole kaukana muusta maailmasta.

Mutta vielä kestää ennen kuin huonekaluja tilauksesta tekevä puuseppä voi hoitaa kaiken ihan vain netin kautta.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Anomaster

Kun 90-luvun alkupuoliskolla sain Internetin käyttöön, ei kestänyt montaa päivää tutustua, kun jo ajattelin, että tästä tulee iso piikki poliitikkojen takapuoliin. Jos mitä on mitään etukäteen oikein, niin ainakin tämä aavistus on todella toteutunut.

No aavistin Ruotsissa jo 80-luvun alussa, että maahanmuutto oli menossa huonolle linjalle ja viekkasin, että tästä tulee ongelmia, kun tulee liian paljon ja liian nopeasti. Näinhän on käynyt Ruotsissa, vaikka 80-luvulla haitallinen maahanmuutto oli vasta alkutaipaleellaan. Sitä en aavistanut silloin, että Suomi menee samaan jamaan.

Anomaster

Mihinkähän perustuu tuo ”maahanmuuttajien” työllisyysaste ja työttömyysaste?

Veikkaan, että tilastoa on kaunisteltu ja työllisistäkin suuri osa on jotain tulkkeja ja ”maahanmuuttajien” neuvonantajia sekä tukihenkilöitä ym. Siis töitä, joita ei ilman ”maahanmuuttajia” edes olisi.

Jep

Bernerin taksiuudistus toi töitä matuille :)))

Anomaster

Ja siltä sitten tuloksetkin näyttävät.

Ilkka

Niitä on myöskin postin palveluksessa, minkä jälkeen lähetyksiä on jäänyt saapumatta ennätysmäärä. Sekin vaatii osaamista että hävittää kaiken eikä koskaan myönnä tehneensä mitään väärää.

Anomaster

Kehitysmaissa postia katoaa, koska jotkut työntekijät etsivät niistä rahaa tai muuta arvokasta. Näin on sitten Suomeakin monikulttuuririkastettu, toisinsanoen kehitysmaalaistettu.

murre riepunen

Salainen tutkimus vuotanut julkisuuteen, jota sitäkin yritetty kaunistella. Tutkimus kutakuinkin samaa tasoa kuin erään henkilön tekemä tutkielma siitä, että liukkaalla kelillä ihmiset kaatuvat helpommin kuin kesällä.

juu

Jos maahanmuuttajataustaisilla tarkoitetaan afrikan ja lähi-idän porukkaa, niin tulotaso ei ainakaan näytä olevan heikompi kuin suomalaisilla työttömillä.
Kärryt kukkuroillaan ruokaa kaupassa aina ja hienoilla autoilla kuljetaan.
Afrikansarven kauppa tuossa vieressä, niin jatkuvasti sinne tulee uusilla autoilla ostoksille naisia joilla vain silmät näkyy.
Lähi-idän ananastukkamiehet puolestaan ajelee kalliilla autoilla ja päällä pelkästään kalleimpia merkkivaatteita ja kaulassa paksut kultaketjut.
Mikäs siinä ostella omilla rahoillaan, mutta kokonaisuuteen nähden heitä näkee hyvin vähän töissä missään.
Naiset joilla silmät vaan näkyy kaavun alta, niin en ole ikinä nähnyt töissä missään, mutta rahaa tuntuu riittävän.

Klasu

Tutkijamiesfeministi tarkoittaa tietysti verotettavaa tuloa, nämähän ei osallistu hyvinvointivaltion ylläpitoon mitenkään. Miksi Tytti Tuppurainen ei hae EU:lta tukea tähän täysin ylimääräiseen menoerään? EU:han se ajaa näiden asuttamista sinne sun tänne ja varsinkin tänne.

Jukka

Maahanmuuttajataustaisilla tarkoitetaan kaikkia vieraskielisiä. Pari vuotta sitten Espoossa oli 15% vieraskielisiä. Vieraskielisille meni kaikista sosiaalituista 40%. Osa vieraskielisistä on hyvinkin työllistynyt, mutta sitten on se humanitaaristulijat (haittamaahanmuuttajat), pakoloiset, Asylum-räkijät. He ovat niitä lorvailijoita, joille menee tukieuro poikineen ja he osaavat vaatia.

ike

Olen kiinnittänyt huomiota samaan. Menkää Lidlin pihaan vähäksi aikaa ja samalla kun funtsailette että mihinkä omat rahat riittää niin katsokaa niitä Kelakavereita ja minkälaisia kärryjä työntävät autoilleen.

Anomaster

Lisäksi hyvä ymmärtää, että poliitikot ottavat kantisten taskuista ne rahat, joilla ylellinen elämä eletään. Jos et ole hyväksynyt niitä päätöksiä, on sinut ryöstetty.

Joku viitannee enemmistön päätöksiin, mutta ei enemmistöllä ole moraalista oikeutta antaa kutsuvieralleen reippaasti suurempia avustuksia kuin kanta-asukkaille. Päättäjät väittävät, että heidän kutsuvieraansa saavat samoilla ehdoilla avustuksia kuin kanta-asukkaatkin, mutta se on päättäjien ja median tietoisesti ylläpitämä valhe.

Viimeksi muokattu 11 kuukautta sitten by Anomaster
Sintti

Menkää käymään KELA:ssa, siellä saa käsityksen ketä ne KELA:n femakot palvelee ja ketkä taas heitetään solvaushuutojen saattelemana ulos.

Kake

Kelafemakot toimii näin, koska se feministien sairaan ajatusmaailman mukaan vähentää rasismia ja eriarvoisuutta. Todellisuudessa käy juuri päinvastoin, lapsikin sen tajuaa.

Jukka

Olen käynyt piruuttani pari kertaa tsekkaamassa Leppävaaran Kelan asiakaskunnan. Paristakymmenestä asiakkaasta kolme neljä suomalaisen näköistä. Kaikki muut tummahipiäisiä. Kaikilla avustajat neuvomassa, miten avustuksia haetaan ja rahaa rosvotaan veronmaksajilta.

ONNEA HELSINKI !

Taitaa mennä kaupungin maksamista toimeentulotuista jo yli puolet matuille ja osuus kasvaa vauhdilla. Sama suunta muissakin sosiaalietuuksissa, kuten asumiatuissa jne, valitettavasti. Varmaan kiva paikka asua omien lasten kanssa, kun loisia ja kurkunleikkaajia ympärillä..

juu

Eikös tää Hellsink i ole vihreiden ja kokoomuksen hallussa.
Nyt täällä on kuulemma poikkeustila lumen takia 😀
Mut 46-vuoden kokemuksella täällä on talveen lähes aina kuulunut lumi ja pieni pakkanenkin..
Ilmeisesti ne luuli että täällä kasvaisi jo palmuja ja olisi hellettä joulukuussa, niin ovat pistäneet aurauskaluston lihoiksi ja työntekijät johkin harjotteluun paapomaan mamuja?