Kotimaa Kulttuuri Uutiset

Kansalaisen sunnuntaiekstra: kulttuurikollektiivi Tulenväki

Kuva: Tulenväki.

Kansalainen esittelee Suomen kansallismielisiä yhdistyksiä haastatteluineen. Esittelyssä on tänään kulttuurikollektiivi Tulenväki.

 

Mikä on Tulenväki?

Tulenväki on kollektiivi, joka järjestää kulttuuritoimintaa. Tarkemmin sanottuna pääasiassa konsertteja isänmaallisella otteella.

Toimintanne keskittyy kulttuuriin. Miten näette kulttuurin vaikutusvallan metapoliittisena vaikutuskeinona?

Tähän mennessä järjestämämme konsertit ovat yhtyeiden osalta olleet NSBM- ja RAC-painotteisia. Jotain jo pelkästään näiden tyylien metapoliittisesta vaikuttamisesta kertoo se, että tyylit ovat eläneet jo kymmenien vuosien ajan vihamielisessä ympäristössä. Vaikka musiikki ei saa aikaa radiossa, sitä sensuroidaan internetissä ja lyriikoita kirjoittaessa saa miettiä, mitä sananvapauslait ovat taiteesta mieltä, leviää se silti.

Nämä tyylit ovat rosoisia, eivätkä ehkä vetoa korkeakulttuuripiireihin, mutta tiedämme varmaksi, että ne tarjoavat pelkästään Suomessa tuhansille tai kymmenille tuhansille ihmisille väylän purkaa tunteitaan musiikin kautta. Tapahtumissamme voi havaita, että kyseiset tavat ilmaista itseään vetoaa enemmän sellaiseen luolamiesmäiseen väestönosaan kuin suuria matemaattisia yhtälöitä laskevaan. Musiikin metapoliittinen vaikutus ei ole mitenkään helposti laskettavissa tilastoin, mutta tiedämme sen olevan laajempaa kuin mitä voimme itse nähdä.

Mitä tulee kulttuuriin ylipäätään, niin nähdäksemme kaikki laajat yhteiskunnalliset muutokset lähtevät kulttuurin kautta. Mikäli kulttuuria muutetaan, onnistuu myös poliittiset muutokset. Mikäli tehdään poliittisia muutoksia, jotka hankaavat kulttuurin kanssa liian kovaa vastaan, eivät muutokset ole kestäviä. Tästä syystä olemme valinneet tieksemme kulttuurillisen vaikuttamisen, sillä sen vaikutus kestää sukupolvien yli.

Suomessa on jo ainakin 1990-luvulta saakka järjestetty konsertteja samoilla teemoilla ja osittain myös samoilla bändeillä, kuin mitä konserteissanne näkyy. Mitä uutta voitte siis jo syvään juurtuneelle skenelle tarjota?

Olemassaolomme tarkoitus johtuu monesta syystä.

Ensinnäkin tahdomme tuoda tätä musiikkikulttuuria kaupunkeihin, joissa ei vielä ole elävää musiikillisen vastakulttuurin liikettä. Suurissa kaupungeissa on jo pitkään ollut näitä tällaisia konsertteja, mutta esimerkiksi Mikkeli ja Lappeenranta, joissa olemme järjestäneet konsertteja, ei sellaisia ole ennen meitä ollut. Tai jos on, niin ei hyvin pitkään aikaan.

Toisekseen, jotta kulttuuri voi elää, tulee sen eteen tehdä aktiivisesti työtä. Tässä näyttelemme valtakunnallisella tasolla omaa rooliamme ja tuemme samalla perinteisempiä samanlaista kulttuuria luovia ryhmiä. Emme siis mitenkään pyri kilpailemaan näiden kanssa, vaan luomaan laajempaa kokonaiskuvaa ajatellen suurempaa vastakulttuuririntamaa.

Kolmanneksi, tietyllä tapaa haluamme luoda uudenlaista kulttuuria kulttuurin sisälle. Käytännön esimerkki tästä on viime kesänä järjestämämme festivaali, jossa oli bändien lisäksi kamppailua sekä puheita. Tällaista emme muista Suomessa nähneemme tällä alalla. Ensi kesänä sama toistuu, mutta isommin.

Tulemmeko näkemään konserteissanne muitakin musiikkityylejä kuin Black Metallia sekä RAC:ia?

Toki! Se on vain tarjonnasta kiinni. Eli sitä mukaa kun löydämme myös totutusta poikkeavaa musiikkia tekeviä artisteja, tulemme niitä myös pyytämään tapahtumiimme soittamaan.

Tämä ei rajoitu myöskään pelkkään musiikkiin. Ensi kesäksi olemme järjestämässä White Boy Summer Fest-tapahtumaa, jossa on myös nyrkkeilyä sekä puheita. Tällä haluamme luoda tilaa sekä urheilulliselle soturikulttuurille että asiallisemmalle poliittiselle keskustelulle kansallismielisen liikkeen siinä osassa, jossa monesti aktivismi on tällaisiin ”sisäisiin” tapahtumiin osallistumista. Tahdomme näitä ihmisiä kannustaa myös urheilun sekä poliittisen aktivismin pariin aktiivisemmin.

Tämä on siis samalla kulttuurillista vaikuttamista kulttuurin sisällä.

Miten toimintaanne voi tulla mukaan?

Emme varsinaisesti ole jäsenjärjestö, vaan enemmänkin kollektiivi. Eli käytännössä tule tapahtumiin, tutustu ja tarjoa apuasi. Yleensä ylimääräisiä käsipareja ei ole liikaa tarjolla.

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
vesku

tuli katseltua MOT. OHJELMAA,,,,Huonolta näyttää Ruotsissa,,,,LIIALLISUUKSIIN ON MENNYT,,,Sääli KUNINGASKUNTAA,,,EIKÖ MURIAANEJA SEKÄ TRASSELIPÄITÄ SAADA POISTETTUA MAASTA,,,,,IHMEELLISTÄ,,,,

Uusimmat uutiset