Muu maailma Tiede ja teknologia

Kiina väittää murtaneensa Applen Airdrop-salauksen

Kuvakollaasi: Piqsels / CC0.

Kiinalaiset asiantuntijat ovat onnistuneet murtamaan yhdysvaltalaisen teknologiajätti Applen Airdrop-toiminnon salauksen, kertovat kiinalaiset viranomaiset uutistoimisto AFP:n ja uutiskanava CNN:n mukaan. Airdrop on Applen laitteiden välinen langaton tiedonsiirtotoiminto, joka on tähän saakka ollut salattu ulkopuolisilta.

CNN raportoi, että Airdropia on käytetty Kiinassa mielenosoittajien toimesta viestien levittämiseen anonyymisti, erityisesti julkisissa liikennevälineissä, kuten metrossa. Toiminto on ollut suosittu häiriköintiviestien lähettämisessä sekä hallitusta vastustavien tietojen jakamisessa.

Pekingin paikallishallinnon oikeusvirasto ilmoitti, että Wangshendongjian Technology -yhtiön asiantuntijat ovat onnistuneet ratkaisemaan Airdropin anonyymiyteen liittyvät tekniset haasteet. Tämän avulla viranomaiset ovat pystyneet jäljittämään henkilöitä, jotka ovat lähettäneet Airdropin kautta ”sopimatonta informaatiota” Pekingin metron matkustajille.

Asiantuntijat ovat onnistuneet saamaan esiin viestien lähettäjien puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet, mahdollistaen poliisin pääsyn lähettäjien jäljille. Kiinalaisten viranomaisten mukaan tämä läpimurto on estänyt sopimattoman tiedon levittämisen ja mahdolliset kielteiset vaikutukset.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, onko salauksen murtaminen johtanut pidätyksiin tai oikeudenkäynteihin. Viranomaiset eivät ole myöskään valottaneet tarkemmin ”sopimattomien” viestien sisältöä.

Vuonna 2019 Kiinan hallinnon vastaiset mielenosoitukset hyödynsivät laajasti Airdropia viestintävälineenä, ja myös vuonna 2022 puhjenneet presidentti Xi Jinpingiä vastustavat mielenosoitukset käyttivät Airdropia. CNN:n mukaan mielenosoittajat käyttivät Airdropia muun muassa hallitusta kritisoivien lehtisten lähettämiseen.

Apple rajoitti Airdropin toimivuutta Kiinassa marraskuussa 2022, vaikeuttaen tiedostojen jakamista muiden kuin omien kontaktien kanssa. Yhtiö on saanut kritiikkiä Kiinan hallinnon painostuksen noudattamisesta ja sananvapauden rajoittamisesta maassa. Toisin sanoen Applen ”salaus” oli vain taloudellisen painostamisen päässä. Apple ei ole vielä kommentoinut väitettä Airdrop-salauksen murtamisesta.

Lähde: HS

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Onko murtanut? Onko saanut Applen antamaan avaimet? Onko pelkkä bluffi, jotta kukaan ei uskaltaisi käyttää sitä?