Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Latvian Artis Pabriks Verkkouutisille: kaikki tulijat työnnettävä takaisin epäröimättä

Artis Pabriks, Wikimedia Commons

Latvialainen tutkija ja huippupoliitikko Artis Pabriks sanoo Verkkouutisten haastattelussa, että Suomi on otettu kohteeksi nyt samaan tapaan kuin Baltian maat ja Puola aiemmin Valko-Venäjän järjestämissä operaatioissa. Latviassa Valko-Venäjän rajalle lähettämiä tulijoita ei pääsääntöisesti päästetä maahan lainkaan. Takaisin työntämiseksi (push-back) kutsuttua linjaa on sovellettu myös Puolassa ja Liettuassa.

Artis Pabriks on toiminut Latvian ulkoministerinä 2004-2007 ja puolustusministerinä 2010-2014 ja 2019-2022. Välissä Pabriks oli europarlamentaarikkona. Nykyisin hän toimii Northern European Policy Center -ajatushautomon johtajana.

– Tämä on melkoisen vakavaa, Artis Pabriks sanoo Suomen itärajan tilanteesta.

– Venäjä ei aiemmin ollut järjestämässä tätä siirtolaisten liikettä vaan kyse oli Valko-Venäjästä. Tämä merkitsee sitä, että virolaisten naapuriemme tulisi myös olla varuillaan, hän jatkaa.

Kremlin on kuitenkin syytetty toimivan Valko-Venäjänkin hankkeen takana.

Kukaan ei kiellä pyytämästä turvapaikkaa Venäjältä

Artis Pabriks puolustaa kansalaisjärjestöjen ja ihmisoikeusasiantuntijoiden arvostelemaa käytäntöä.

– Vaikka henkilö sanoisi hakevansa turvapaikkaa, joudun ikäväkseni sanomaan, että meitä ei kiinnosta lainkaan. Me katsomme, että kyse on vaarasta kansalliselle turvallisuudellemme ja ennalta järjestetystä yrityksestä tuoda nämä ihmiset maahan, sanoo Pabriks.

– Jos tässä haluaa lähteä leikkiin näiden [käytäntöä arvostelevien] kansalaisjärjestöjen kanssa – joista osa on Venäjän palkkalistoilla, yksinkertaisesti naiiveja tai myös joskus oikeasti huolissaan ihmisoikeuksista – ei kukaan kiellä [tulijoita] pyytämästä turvapaikkaa Valko-Venäjältä tai Venäjältä.

– Kun nähdään, että heidän poliisiviranomaisensa ja asevoimansa tuovat näitä ihmisiä autoilla rajalle, auttavat heitä ja jopa leikkaavat reikiä raja-aitoihimme ja kun tiedetään tarkoituksena olevan turvallisuutemme horjuttaminen, miksi meidän pitäisi taipua tällaiseen venäläiseen ja valkovenäläiseen toimintaan, hän kysyy.

Pabriks varoittaa, että jos tänään maahan otetaan sata tulijaa, voi seuraavana päivänä määrä olla tuhat ja kuukauden päästä kymmenentuhatta.

Pelaamme suoraan Venäjän pussiin

Artis Pabriks taivastelee Suomenkin mediassa kuultuja vaatimuksia päästää tulijat maahan.

– Suomalaisia lehtiähän voi nykyisin jo kutsua länsimaisiksi lehdiksi, Pabriks heittää.

– Olemme todella vihaisia siitä, miten läntinen media ei ymmärrä näitä myrskyisiä geopoliittisia haasteita, joiden eteen totalitaarinen Venäjä meidät asettaa. Me pelaamme suoraan Venäjän pussiin. Tämä on uskomatonta, hän jatkaa.

Artis Pabriks sanoo suoraan, ettei näe mitään sellaista poliittista voimaa, joka voisi muuttaa Baltian tai Puolan linjaa turvapaikanhakijoihin, joita käytetään vaikuttamisoperaatioissa maita vastaan ja saada rajat aukeamaan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että maat ovat silti ottaneet jonkin verran turvapaikanhakijoita sisään yksilöllisen harkinnan perusteella. Pabriksin mukaan kyse on ollut esimerkiksi lapsista tai terveydellisistä perusteluista.

Suomen ei pidä epäröidä tulijoiden takaisin työntämisessä

Itärajalle tulijoiden määrä on toistaiseksi vaihdellut muutamien ja muutaman kymmenen välillä päivässä. Venäjän on myös väitetty ruvenneen nyt estämään tai rajoittamaan tulijoiden virtaa. Neljän Kaakkois-Suomen raja-aseman sulkemisesta ilmoitettiin tänään. Kansainvälisen suojelun hakeminen on taas keskitetty Pohjois-Suomen Sallaan ja Vartiukseen. Tänään uutisoitiin, että Kuhmon Vartiukseen oli jo saapunut joukko turvapaikanhakijoita pyörillä.

Entisen Latvian puolustusministerin mukaan Suomen itärajan operaatiossa ei sinänsä ole itse ilmiönä enää mitään uutta. Hän kuitenkin arvioi, että asia on vaikeampi suomalaisille kuin esimerkiksi latvialaisille.

– Teidän yhteiskuntanne ajattelee enemmän ”länsimaisesti” kuin meidän. Ja minun on ikävä kyllä myönnettävä, että tällainen haastaa teitä enemmän kuin meitä.

Latvian rajan vaikuttamisoperaatioiden kanssa vuosia painineen Artis Pabriksin ohje Suomelle on silti selvä.

– Olen pahoillani, mutta neuvoni teille – ja tämä on teille todella vaikeaa, koska rajanne on valtava – on, että minkäänlainen epäröinti [tulijoiden] takaisin työntämisessä ja siinä, ettette päästä heitä sisään, tulee tuomaan vain lisää huomiota ja painetta rajallenne.

Venäjä tulee maksamaan kansalaisjärjestöille

Artis Pabriks kehottaa myös valmistautumaan jo seurauksiin.

– He tulevat maksamaan kansalaisjärjestöille, jotta ne pitäisivät tästä meteliä. Ikävä kyllä aina on myös niin sanottuja hyödyllisiä idiootteja, jotka tulevat vaikuttamaan julkiseen mielipiteeseen.

Artis Pabriksin mukaan Suomella ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin toimia samalla tavalla kuin Latvia.

– Tähän ei ole muuta lääkettä. Tämä on ainoa tapa. Me [länsi] olemme sodassa ja se olisi hyvä tajuta nopeasti.

Tilaa
Ilmoita
7 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

> Kun nähdään, että heidän poliisiviranomaisensa
> ja asevoimansa tuovat näitä ihmisiä
> autoilla rajalle, auttavat heitä ja jopa
> leikkaavat reikiä raja-aitoihimme ja kun
> tiedetään tarkoituksena olevan
> turvallisuutemme horjuttaminen

Onneksi Euroopassa valtiot eivät kuljeta pakolaisia Välimeren yli tai USA:ssa valtio ei revi osavaltioiden rakentamia turva-aitoja pois: sen tekevät suurliikemiehet, jotka asettavat valtioille hallitukset ja johtavat virastoja «SyvänDemokratian poluille».

John Quiman

Sattumoisin USA:n hallinnon edustajat leikkelivät reikiä Teksasin rakentamiin piikkilanka-aitoihin, jotta laittomat tulijat pääsisivät läpi.

John Quiman

Jokainen maahan laskettu tietää lisää maahan tunkeutuvia. Jos ne pysäytetään säännönmukaisesti, loppuu mokoma tunkeutumisyrittely.

Venäjä kokeilee, miten lepsuja Suomesa ollaan ja pistetään tyytyväisinä merkille, että tuonne saa upotettua paljon ongelmia, koska eivät ymmärrä estää ongelmien tuloa, vaan säälittelevät ja ottavat hoivatakseen vaikka kuinka monta.

John Quiman

Latviassa myönnetään totuus, Suomessa sitä peitellään mahdollisimman hyvin, eikä ole haluja estää laittomien siirtolaisten virtaa.

Ilman muuta pitäisi tylysti todeta, että Venäjä on turvallinen maa, hae sieltä turvapaikkaa, tänne ei pääse.

Toni Lajos

Takaisin on työnnettävä, sekä maahamme pesiytyneet saatettava isiensä maille, polkupyörä on siihen hyvä kulkepeli, raja-asemilla vapaasti käytettävissä, jos matka suuntautuu ryssälän suuntaan.

Marko Kristian

YLEllä aamulla surkuteltiin että kohta Suomen rajalla on pakkasessa värjötteleviä pakolaisleirejä kun Suomi ei päästä heitä sisään.
Ensinnäkään ei ole mitään pakolaisia, ja toisekseen ympäri maailmaa käännytetään ne joilla ei ole matkustusasiakirjat kunnossa, ja he sitten palaavat sinne mistä ovat tulleet, eli tässä tapauksessa venäjälle. Jos nyt sitten johkin venäjän puolelle pakkaseen omasta tahdostaan leiriytyvät, niin mitä se meille kuuluu?

Jukka Severinkangas

Ei tosiaankaan kuulu!Eikö Venäjällä olekin joka toverin oikeudet!