Eurooppa Muu maailma Politiikka

Lavrov kiistää suunnitelmat suursodasta Naton kanssa

Sergei Lavrov. Kuva: Wikimedia Commons / CC BY 4.0 DEED / www.kremlin.ru.

Yhä useammin väitetään, että Venäjä hyökkää Baltian maihin, jos se saavuttaa voiton Ukrainassa. Venäjän ulkoministerin mukaan tällaiset väitteet ovat kuitenkin ”absurdeja kenelle tahansa, joka tuntee historiaa”.

Ruotsin Sälenissä pidetyn Yhteiskunta ja maanpuolustus -konferenssin yhteydessä sekä Ruotsin hallitus että puolustusvoimat varoittivat, että Venäjän kanssa voi tulla sota. Hiljattain myös Ruotsin puolustusvoimat tuli SVT:n kautta julkisuuteen ja väitti, että tietynlaisten hyökkäysten riski Ruotsia vastaan kasvaa, kun maa liittyy Natoon.

Yhden teorian mukaan Venäjä hyökkäisi voiton jälkeen Baltian maihin, oletettavasti varmistaakseen käytävän Valko-Venäjältä Venäjän Itämeren enklaaviin Kaliningradiin, jonka Liettua saartoi vuonna 2022.

Mutta nyt Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiistää väitteet, joiden mukaan Moskovalla olisi suunnitelmia konfliktin laajentamisesta Nato-maihin.

”Tällaisten väitteiden absurdius on ilmeistä kaikille, jotka ymmärtävät Ukrainan erityisen sotilasoperaation, josta ilmoitimme aivan avoimesti, historian ja tavoitteet”, hän sanoi.

Lavrov viittaa Kremlin ilmoittamaan tavoitteeseen ”demilitarisoida ja denatsifioida” naapurimaa, jolla varmistetaan, ettei Ukrainasta koskaan tule Naton jäsenmaata ja että venäläiset separatistit itsenäistyvät. Venäjä on kuitenkin sittemmin liittänyt entiset Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat sekä osia kahdesta muusta Ukrainan alueesta.

Lavrovin mukaan Ukrainan sodassa on kyse ”historiallisen vääryyden” korjaamisesta, pyrkimyksestä estää naapurimaan historian uudelleenkirjoittaminen ja yrityksestä käyttää Venäjän aluetta ”ponnahduslautana, jota Yhdysvaltain johtama Nato voi käyttää uhatakseen [Venäjän] turvallisuutta”.

Lähde: Nordfront

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Venäjä on vain sotaharjoituksissa Valko-Venäjällä. Ei suunnittele hyökkäämistä Ukrainaan.

Vappu Simanen

Ei ole olemassa moraalia – On vain valta
      Länttä ei voi arvioida puheiden perusteella. Ne ovat vain valheiden verho, jolla oikeutetaan teot. Tämä on yhden sortin «ylimielisyyttä» kaikkia muita, alempiarvoisia valtioita, kohtaan.
      Tältä pohjalta katsottuna KAIKKI neuvottelut ja sopimukset ajavat vain ja yksinomaan taustalla hääräävän eliitin omaa etua. «Neuvottelut» jatkuvat niin kauan kunnes vastapuoli on saatu taipumaan ja KAIKKI KEINOT ovat sallittuja «sopimukseen» pääsemiseksi, mukaan luettuna miljoonien ihmisten murhaaminen. — Ja näin on jo tapahtunut (Vietnam, Afganistan, Syyria, Libya, …) ja tulee tapahtumaan niin kauan kuin «neuvottelut» jatkuvat.alempiarvoisia valtioita, kohtaan.

      Mekin täällä Suomessa olemme kovin herkkäuskoisia luottamaan USA:n lupauksiin. Haluamme päästä «isojen poikien» geopoliittisiin peleihin nostaaksemme omaa arvoamme ja niinhän me pääsemmekin, mutta emme pelaajina vaan pelinappuloina; — nappuloina jotka on helppo uhrata suuremman voiton saavuttamiseksi.

Ilkka

Sinä sitten liitit Suomen samaan kerhoon Vietnamin, Afganistanin, Syyrian ja Libyan kanssa. Edes yhteenlaskettuna noista maista ei tule ” miljoonia ” murhattuja, mutta en halua rikkoa illuusiota jota ylläpidät. Onneksemme Venäjä EI OLE tehnyt mitään väärää, he ovat vasta kaksi vuotta tuhonneet Ukrainaa oman panslavistisuutensa kiihottamana. Niin ja kannatta muistaa että myöskin Afganistanissa ja Syyriassa VENÄLÄISET ovat olleet osallisina, mutta emmehän anna tämän häiritä kokonaisuutta.

Vappu Simanen

      Unohdit kokonaan mainita miten Venäjä on valloittanut ja pitänyt satoja vuosia hallussaan amerikkalaisille öljy-yhtiöille kuuluvia Siperian kaasu- ja öljyvaroja. Näiden palauttamisesta oikeille omistajilleen tässä sodassa on perimmältään kyse.
      … Unohtamatta ollenkaan Palestiinan edustalla olevia öljy ja kaasuvaroja, joita palestiinan kansa on pitänyt hallussaan jo tuhansia vuosia.

      Kunpa lopultakin palautettaisiin maailman energiavarat niiden oikeille omistajille, joille ne kuuluvat.

John Quiman

”Palestiinan kansa” ei ole pitänyt mitään hallussaan tuhansia vuosia, sillä Palestiinan alueen arabit ovat aika myöhäisiä tulokkaita alueella. Melkein kaikki niistä tulivat alkaen satakunta vuotta sitten, kun alueelle alkoi muuttaa j-laisia, joka johti alueen vaurauden kehittymiseen. Sen vaurauden vuoksi sinne alkoi muuttaa arabeja muualta.

J-laisia kuningaskuntia siellä on ollut jo tuhansia vuosia sitten. Ei arabeja ennen islamin levittämistä ja kuten todettu arabit Palestiinassa ovat enimmäkseen olleet siellä vasta vuosikymmeniä. Mitään Palestiinan kansaa ei ole koskaan ollut olemassa. Arafat keksi joskus 70-luvulla alkaa kutsua Palestiinan arabeja palestiinalaiseksi kansaksi poliittisista syistä, vailla mitään historiallisia perusteita.

John Quiman

”Palestiinan kansa” ei ole pitänyt mitään hallussaan tuhansia vuosia, sillä Palestiinan alueen arabit ovat aika myöhäisiä tulokkaita alueella. Melkein kaikki niistä tulivat alkaen satakunta vuotta sitten, kun alueelle alkoi muuttaa j–talaisia, joka johti alueen vaurauden kehittymiseen. Sen vaurauden vuoksi sinne alkoi muuttaa arabeja muualta.
J–talaisia kuningaskuntia siellä on ollut jo tuhansia vuosia sitten. Ei arabeja ennen islamin levittämistä ja kuten todettu noin 90 % arabeista Palestiinassa ovat olleet siellä vasta vuosikymmeniä. Mitään Palestiinan kansaa ei ole koskaan ollut olemassa. Arafat keksi joskus 70-luvulla alkaa kutsua Palestiinan arabeja palestiinalaiseksi kansaksi poliittisista syistä, vailla mitään historiallisia perusteita.

John Quiman

Venäjä on todellakin valloittanut toisten kansojen alueita, joilla kaikki öljyesiintymät ovat. Mikään niistä ei siis kuulu venäläisille. Miten tässä (siis missä?) sodassa palautettaisiin luonnonvaroja oikeille omistajilleen?

Kauko Aalto

Venäläisiltä voi odottaa mitä tahansa.

Kääpä

Romanitkin on rehellisiä verrattuna venäläisiin. Voisikin kysyä, mitä hyvää suomi on saavuttanut historian aikana luottamalla venäjään?

Pekka Viherä

Kääpänen, etkö tunne historiaa vuodelta 1808. Silloin syntyi ensimmäinen autonominen suomalaisten valtio venäläisten toimesta. Suomi oli ollut muiden vallassa 600 vuotta. 1800 luvulla suomalaien kulttuuri laajeni vapaasti räjähdysmäisesti.