Kotimaa Kulttuuri Rikos

Poliisihallitus antoi jatkosuosituksia syrjinnän estämiseksi poliisitoiminnassa

Kuva: Kansalainen.

Tiedote 2.6.2023 | Poliisi

Poliisihallitus antoi kaksi vuotta sitten Helsingin poliisilaitokselle moitteet 2010-luvun puolivälissä romaniväestöön kohdistuneesta ennaltaestämis- ja tiedonkeruuoperaatiosta (KURI1).

Laillisuusvalvontaa on jatkettu tämän jälkeen ja siinä selvitettiin muun muassa operaation laajuutta, toimenpiteiden perusteita, operaatiolla saavutettuja tuloksia, kerättyjen tietojen käyttöä ja tietojen hallintaa.

Poliisihallituksen selvityksen mukaan operaatiolla todettiin sinänsä saavutetun tuloksia ja olleen vaikutusta sen aloittamiseen johtaneisiin juurisyihin, mutta jatkoselvityksessä tehtiin myös joitakin lisähuomioita.

– Poliisin toiminnan ehdoton edellytys on kansalaisten luottamus kaikilta väestöryhmiltä. Ainoastaan tiettyyn väestöryhmään kohdistuva menettely ei voi olla osa normaalia poliisitoimintaa, eikä henkilön oikeuksiin voida puuttua ainoastaan tämän etnisen taustan perusteella, poliisijohtaja Janne Paavola Poliisihallituksesta sanoo.

Paavola korostaa, että poliisissa on viime vuosina tehty monia kehittämistoimenpiteitä yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi.

– Ohjeistusta on päivitetty ja poliisiyksiköissä on järjestetty useita etnisen profiloinnin kiellon ja syrjinnän estämistä käsitteleviä koulutustilaisuuksia.

– Kaikille poliisihenkilöille on tullut myös pakolliseksi suorittaa yhdenvertaisuusasioita käsittelevät verkkokoulutukset, ja asioista on käyty keskustelua romaniyhteisön edustajien kanssa. Poliisi tulee myös jatkossa kehittämään toimintaa yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi.

Selvitys laajennettiin koko poliisin hallintoon

Poliisihallitus sai toukokuussa 2021 tietoonsa, että Helsingin poliisilaitoksella oli ollut 2010-luvun puolivälissä KURI1-niminen ennaltaestämis- ja tiedonkeruuprojekti, joka oli saadun tiedon mukaan kohdentunut erityisesti romaniväestöön. Poliisihallitus otti kyseisen projektin lainmukaisuuden oma-aloitteisen laillisuusvalvontaselvityksen kohteeksi ja antoi asiassa ratkaisunsa 3.6.2021.

Poliisihallituksen ratkaisuun liittyen, Yhdenvertaisuusvaltuutettu antoi sisäministeriölle ja Poliisihallitukselle 21.12.2021 kannanoton asian jatkokäsittelemiseksi. Kannanoton johdosta Poliisihallitus aloitti keväällä 2022 KURI1-operaation tarkemman jatkoselvittämisen. Samassa yhdessä selvitettiin lisäksi valtakunnallisesti myös mahdollisten muiden vastaavien projektien olemassa oloa.

Ratkaisuasiakirjat on mahdollista tilata Poliisihallituksen kirjaamosta.

Poliisi

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Marko Kyllönen

Tänään niin kuin joka päivä nykyään, oli uutisissa kuinka lapsia ja nuoria ryöstetään joka paikassa ihan vaatteet päältä.
Poliisi ”foppa” selitti ”emme tiedä mistä se johtuu, luulemme että johtuu koronasta ja siitä että ilmoituskynnys on madaltunut”
Kuinka tyhmiä poliisit on, tai kuinka tyhminä ne pitää muita ihmisiä?
Siis meillä on flunssa joka pistää mamut ryöstelemään? Voi elämän kevät miten tyhmiä ihmisiä maa päällään kantaa.

John Quiman

Mamuloisten huono käytön on samanlaista muuallakin pitkin Eurooppaa ja kuvio on ollut, että kun niitä alkaa olla paljon ja aikaa kuluu, sitten aloitellaan tämän tyyppiset ryöstörötöstelyt. Kuvio toteutui jo ennen koronavouhotusta muualla, joten ei se koronavouhkaus liity asiaan.

Toni Lajos

Kyöstin lapikkaat kiiltää, eipä Miranda pukukaan kovin ryppyiseltä vaikuta, hyvin pyyhkii must…lla, eläkettä odotellessa.

Ilkka

Ainoa etnisyys ennen somaleiden tuloa joka valmistui kansakoulusta eläkkeelle. ( Latinalainen nimi Rattus Hagertus, ) viittaa siimahäntäisten lajistoon, mutta on myöskin viiteitä siitä että ryhmällä olisi atavistista sukujuurta Intiassa. Takavuosien suosittu laulu heidän vertaisryhmässään, oli haikella äänellä esitetty PINkooditonna kuljeskelen nyt, liekö rotumme syytä tää ?

John Quiman

Mustalaiset ovat ihan oma ryhmänsä ja enimmäkseen aika harmiton joukko. Voi niihin tutustuakin ja jutustella ihan hyvässä hengessä, kunhan jutustelee tasavertaisena.

Ovat aina eläneet suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolella, mutta kovin näppärästi oppivat käyttämään sossua rahan hankkimiseen, kun kerran sellaista tarjottiin. Monet kävivät koulua siten, että vain ruokatunti maittoi. Ruotsiinkin menivät monet, koska siellä oli sossua helpompi naruttaa ja tukia tuli paremmin.

Eräs yrittäjä kertoi, miten oli ruokiksella mennyt ravinteliin ja seisoi jonossa saadakseen lounasta. Edessä oli manne, jolla oli iso tukku rahaa. Yrittäjä totesi, että onpa reilusti tuohta. Manne katsoi häntä silmiin ja totesi, että sinä olet kuule sellainen kaveri, että olet päivät töissä, et sinä ehdi rahaa tekemään.

Mustalaisista löytyykin tarinoita varmaan loputtomasti.

On nykyisin jonkin verran mustalaisia, jotka ovat opiskelleet jonkin verran ja ovat töissä. He eivät tapaa pitää kulkurin elämää elävistä mustalaisista. Ensimmäisen sellaisen, joka tykkäsi, että töissä pitää olla ja hankkia elantonsa, tapasin muuten 70-luvulla Ruotsissa.

Ilkka

Mieleen tulee montakin vitsiä hagerteista, mutta laitetaan tähän se mahdollisesti viimeisin. Kaksi hagertia tapasi kadulla toisensa josta seurasi keskustelu. ” Hai Allan mitä kuuluu ? ” Toinen vastasi, ” Hai ei paljo mitään, mut kuule mie oonkii impotentti.” Johon toinen vastasi, ” No onneks olkoon, ajatella mite vähäl lukemisel sie siihe pääsit.”

Ilkka Manttari

Eikö ole johdonmukaista että väestönosaan joka keskimääräistä useammin syyllistyy rikkomuksiin myös kohdistetaan enemmän valvontaa. Jos kyseinen ryhmä jotenkin erottuu pukeutumisellaan ta ihonväriltään eikö se helpota työtä. Käsittääkseni ainakin Yhdysvalloissa on jopa ammattimaisia profiloijia. Ilmeisesti tämä ei sovi Poliisihallitukselle joka siten toivottaa tervetulleeksi mahdollisesti myös turhan työn. Siis mikään todennäköisyys ei saa asiaan vaikuttaa. Ei ihme että poliisilla on aina rahat vähissä.

John Quiman

Monet kauppiaat ovat ottaneet käytännöksi, että kun myymälään pamahtaa ovesta seurue, alkaa tehovalvonta. Tätä ei tehdä siksi, että ovat mustilaisia, vaan siksi, että on käytännössä havaittu paljon hävikkiä seurueiden vierailujen aikana. Itsesuojeluvaisto ei toimii näin ilman syytä, sillä jos ei ole syytä, on parempaakin tekemistä myymälässä.

Ruotsin poliisi sai ohjeet valvoa, että ei tule laittomia ulkomaalaisia Tanskasta Juutinrauman sillan kautta junissa. Ohjeisiin kuului, että ei saa kysyä papereita tietyn näköisiltä, vaan pitää kysyä satunnaisesti kaikennäköisiltä. Siten hukkasivat aikaansa kysellen papereita ruotsalaisilta ja tanskalaisilta pellavapäiltä ja vain osalta oikeasti ukomaalaisen näköisiltä. Järkikin sanoo kelle vaan, että laittomasti maahan pyrkivä on todennäköisimmin, liki varmasti, juurikin varsin ulkomaalaisen näköinen, ei pohjoismaalaisen näköinen tai saksalaisen näköinen. Kuitenkin suvakkilassa on väärin kysyä tummemmilta papereita ensisijaisesti, koska se on heidän mielestään ennakkoluuloihin perustuvaa ja loukkaavaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Ilkka

Ei kelpaa USA:n malli meille, sillä olemmehan ihmisoikeuksen edelläkävijä, kunnianhimoinen sellainen. Ja USA:n poliisi on tullut kuuluisaksi sitä että he kuvitteellisesti ja syytösten mukaan aiheuttavat mustille fentanyyliepeleille hapettoman tilan, vaikka eivät edes koskisi näihin. Viittaan tietyyn tapaukseen, mikä nousi otsikoihin ja oikeutti BLM kapinan mikä tulkittiin kuitenkin rauhalliseksi mielenilmaukseksi, johon jälleen kerran valkoiset rasistit ottivat osaa valtaamalla Capitol kukkulan ja vaaransivat USA:n orastavan mutta hauraan demokratian. Miljardien vahingot mitä aiheutui tumman väestön toimesta, ei johtanut syytteisiin, mutta liikkuminen ” rasismin ” hengessä toi muutamalle parinkymmenen vuoden vankilatuomion. On siis väärin jos menee valkoisen hipiän kanssa ovesta sisään, mutta se ei ole väärin että menee tumman hipiän kanssa ikkunasta sisään sorkkaraudan kanssa vie kaiken mikä käsiin saadaan, ja julistaa olevansa hyvällä asialla Isoisän kokemien vääryyksien johdosta.

John Quiman

Poliisilla on varmaan ollut ihan hyviin syihin perustuvat toimintatavat. Nyt suvakkilan polirutkit haluavat leikata poliisilta siivet, jotta poliisin työ kävisi hankalammaksi.

Uusimmat uutiset