Eurooppa Muu maailma Politiikka

Puolan pääministeri: Puolustamme Suomea ja Ruotsia, jos niitä vastaan hyökätään Nato-jäsenyyden aikana

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki. Kuva: Flickr.

Mateusz Morawiecki lisää, että Puola on ”valmis rakentamaan” lisää pysyviä Naton tukikohtia.

 

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi torstaina, että Varsova puolustaa Suomea ja Ruotsia, jos niitä vastaan hyökätään niiden liittymisprosessin aikana sotilasliitto Natoon.

”Haluan tehdä selväksi, että jos Suomeen ja Ruotsiin hyökätään niiden liittymisprosessin aikana, Puola tulee niiden avuksi”, hän sanoi puhuessaan Varsovassa ajatushautomon johtamassa Strategic Ark -konferenssissa.

Päättäessään yli puoli vuosisataa kestäneen sotilaallisen puolueettomuuden nämä kaksi maata jättivät keskiviikkona virallisesti hakemuksensa liittyä sotilasliittoon vastauksena Venäjän käymään hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.

Natoon liittymiselle ei ole virallista aikataulua, mutta uusien maiden on suoritettava useita vaiheita. Liittyvien maiden on osallistuttava virallisiin liittymisneuvotteluihin sotilasliiton päämajassa Brysselissä ja toimitettava ”sitoutumisjulistukset”.

Vaikka Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on vihjannut, että Suomen ja Ruotsin hakemuksia voitaisiin ”nopeuttaa”. Analyytikot sanovat, että prosessi voi silti kestää useita kuukausia.

Puola olisi valmis rakentamaan uusia Nato-tukikohtia

Turkki on myös luvannut estää näiden kahden Pohjoismaan liittymishakemukset, sillä se on syyttänyt Suomea ja Ruotsia kurdiryhmien tukemisesta, joita Ankara pitää terroristijärjestöinä. Kaikkien Naton jäsenten on hyväksyttävä ehdokasmaa yksimielisesti, ennen kuin se voi liittyä liittoon.

Britannia on myös luvannut antaa sotilaallista apua Suomelle ja Ruotsille, jos ne joutuvat hyökkäyksen kohteeksi jäsenyyteen siirtymisen aikana. Britannian pääministeri Boris Johnson allekirjoitti viime viikolla kahdenväliset turvallisuussopimukset näiden kahden maan kanssa.

Konferenssissa Morawiecki vaati myös pysyvien Naton tukikohtien perustamista liittouman itäiselle sivustalle ja sanoi: ”Puola on valmis rakentamaan tällaisia tukikohtia”.

Puolan pääministeri myös haukkui Venäjää ”terroristeiksi” ja kehotti länsimaita jatkamaan Moskovan ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin eristämistä.

 

Lähde: Politico

39 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
ike

Noin yleisesti. Moniin kommentteihin on aika vaikea vastata koska monissa on osa totuutta. Ei siis voi vain peukuttaa. Puolalla on toinen, eikä niin helppo, historia. Kyllä se sieltä näkyy. Voisiko siitä ottaa oppia. Kovin filosofiseksi en nyt halua mennä, menisi niin yli mutta ajatelkaa vähän lähtökohtia.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Galina Manttari
Juha

Luulenpa ettei Puolan ja Venäjän välit ihan äkkiä parane kun tämå Smolenskin lento-onnettomuus on tuoreessa muistissa. Puolan salaliittoteoreetikot syyttävät Venäjää onnettomuudesta. Puolan valtiojohto oli Katyn teurastuksen muistotapahtumassa ja koki saman kohtalon.

Ryssäviha on niin syvässä dnassa näillä rajavaltioilla kun historia on katkera. Suomellakin samoin, mutta ei tunteiden takia tarvitsisi luopua itsemääräämisoikeudesta ja luovuttaa päätäntävaltaa pois Suomesta.

http://ylewatch.blogspot.com/2022/05/kuinka-poliittinen-johtomme-huorasi.html

ike

Ei Suomi ole luovuttamassa mitään päätäntävaltaa liittymällä Natoon. Nato on itsenäisten maiden puolustusliitto.

Juha

”Kontrolloi lampaiden mieliä niin hallitset koko laumaa”
Henry Kissinger

Sauli lähti rapakon taaksee saamaan lisäohjeistusta

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Juha
Kata

https://www.instagram.com/reel/CdvwSF4jVUg/?igshid=MDJmNzVkMjY=

Lisäohjeita tuolta hahahhahahaaaa voi kiesus mikä ohjenuora onkaan Joe…ja yhä muzzle naamalla..jossakin paikassa ei aina.Ja simmutkin Joella tuli ”pestyä”,omg 😀 !

ike

😂

ike

Diplomatia ja keskusteu, puhumattakaan ohjeista, ei tarkoita sitä että ne aina otetaan vastaan, puhumattakaan että niitä noudatettaisiin. Keskustelu noin yleensäkin parantaa yhteisymmärrystä, paitsi vihervasemmiston mielestä. He kun ovat aina oikeassa, ehdoitta.

juu

Edelleen se on täysin yhdentekevää mitä yksittäisen maan päämies lupailee.
Jos Suomeen hyökättäisiin, niin nato ei puutu siihen mitenkään ilman kaikkien natomaiden hyväksyntää.
On hyvin vaarallista että ihmisille ja jopa poliitikoille annetaan väärä kuva asioista.
Enkä tosiaan ole natoa vastaan tai venäjän puolella, vaan kannatan ainoastaan totuutta.

Turvatakuut

Äläs ny… Olishan se komeeta kun puolalaiset marssis itärajalle ja puolustais meitä suomalaisia että me voitais elää ihan normaalia elämää. Ja samalla ne korjais kaiken mikä meiltä pommitetaan tuusan nuuskaks.

Kyllä tuollaisesta jo kannattaa maksaa se lähes 8 miljardia vuodessa.

Natoon

Ai näinkö se meneekin? Jännä juttu miten sitten kuitenkin Natoon kuulumatonta Ukrainaa autetaan ihan spontaanisti mm. aseavulla, mutta teidän logiikan mukaan Naton jäsenmaata ei autettaisi mitenkään. Teidän totuus tuntuu olevan aika suhteellinen käsite.

juu

Joo kyllähän menin varmaan kaikkien maiden jämäaseita saataisiin, sehän varmaan paljon lohduttaisi.
Ja en tiedä keitä se ”teidän” tarkoittaa? Ilmeisesti kaikkia sinun kanssa eri mieltä olevia.
Suomi ei kuitenkaan ole naton jäsen, eikä tule olemaan vielä vuosiin.
Yksikään maa maailmassa ei aloita Suomen takia maailmansotaa.

Jortonki

Onko teillä edes kaalisoppaa siellä leningradissa ja putingradissa? Syö sitten sitä äläkä kirjoittele vieraitten maitten lehtiin.

juu

Syökää te siellä ameriikoissa sitten burgereita.
Jos omalla päällään ajattelu on putinismia niin sitten kai olen putinisti.
En kyllä koskaan ole putinia kannattanut, enkä ole koskaan venäjällä käynytkään.

juu

Jos nyt saatte jotain mielihyvää putinisti ym nimittelystä niin antaa palaa vaan..
Kunhan tää hallitus meidät sotaan vie niin minä olen kuitenkin ensimmäisenä aseen kanssa venäläisiä vastassa.
Missäs sinä sillon olet? Todennäköisesti matkalla johkin toiseen maahan.

Pekka

Suomen hallitus toimi loistavan ovelasti. Nyt on ilmaiset turvatakuutukset jo USA:lta, Englannilta ja Puolalta. Akuutti tarve liittyä NATO:on on siten poistunut. Säästyy iso raha.
On varmasti oletettavaa, että noiden em. maiden lupauksiin sisältyy jonkinlainen aikaraja, jonka jälkeen tukea ei enää tipu. Onkohan siitä ollut mainintaa valtamediassa? On kohtuullisen olennaninen asia.

erityisasiantuntematon.

Sotilaallinen yllätys voiko Suomi olla jo ydinasevaltio ei Naton tai Suomen vaan sen Veellä alkavan. Pitäisin sitä jopa todennäkisenä he ovat hääränneet vuosikymmeniä sotilaskohteiden ja lentokenttien ympärillä ostelleet myös kiinteistöjä ydinmiinoittaminen on helppoa salkku diplomaatiauton takakonttiin ja loppu on kuin perunasäkin vieminen kellariin Suomesta voi viedä autonosturin sitä kenenkään huomaamatta viranomaisten vastaus on kaikkeen on varauduttu mutta tähän ei pysty Neukkula kun romahti siellä oli määrää en muista ydinaseita sisältäviä salkkuja joista osa katosi tyypilliseen tapaan ei ydinase vaadi tonnien painoista rakettia joka voi räjähtää alustallensa käy vaikka tykin ammukseen maa saadaan haltuun pienillä vahingoilla toisin kuin Ukrainan tapauksessa Ruotsin rannikolla ovat myös hääränneet vuosikymmeniä todennäkäistä on että ydinmiinoitettu samoin kuin Suomen syväväylät.kun paukkuu voidaan vielä valehdella ettei tiedetä asiasta mitään.

John Quiman

juu kirjoittaa virhellistä ”totuutta”. Jos Nato-maahan hyökätään, päätää kukin Nato-maa omalta kohdaltaan miten auttaa hyökkäyksen kohteeksi joutunutta. Ei lainkaan kuten esitit, joten kiinnostuksesi totuuteen on vahvasti kyseenalaista.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by John Quiman
Tyrsky

”Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi torstaina, että Varsova puolustaa Suomea ja Ruotsia, jos niitä vastaan hyökätään niiden liittymisprosessin aikana sotilasliitto Natoon.”
Noin se menee. Sen sijaan otsikko oli väärin.
Muuta kivaa:
Niinistö vierailee vanhuksentalossa. Isäntä toivotti vieraan tervetulleeksi teleprompterin välityksellä.

Hh1488

Puola on valmis puolustamaan suomea, vaikka suomen valtio on jatkuvasti mollannut puolaa ja puolan politiikkaa. Aika jalo teko puolustaa rottaa

Pekka

Hyvä pointti.

juha II

Varsinainen kullanmuru.

Puola on vihasta ja raivosta sekaisin oleva vesikauhuinen koira silmät nurinpäin päässä Venäjää vastaan. Se jo tärisee innosta lähtöokuopissaan hyökätä Venäjälle eräänlaisina ”rauhanturvaajina” puolustamaan Ukrainaa.

Puolalla ja Venällä / Neuvostoliitolla / Venäjällä on jo monisatavuotinen vihanpito keskenään unohtamatta WWII:n tapahtumia Neuvostoliiton taholta. Kuitenkin Puolassa ja kuten Baltian maissakin ollaan autaan sulkeutuneita sille historialliselle tosi asialle, että Länsiliittoutuneet antoivat suuresta sydämmestään nuo maat N-liitolle ja Stalinille, joka tiesi mitä niiden kanssa tehdään.
Lisäksi urhea6t puolalaiset lentäjät ja sotilaat, jotka taistelivat Ison-Britannian puolesta jopa rohkeammin kuin arvon pubien normi asiakaskunta. WWII loputtua nyk. Boris sedän valtakunta hylkäsi kylmästi ja kyynisesti puolalaiset karkottaen heidät maastaan flirttailun takia Neuvostoliittoa kohtaan. Ja mininkäpä nuo pakkoluovutetut laitettiin kuin kommunistiseen Puolaan, jossa ei ollut luvassa soittokuntaa eikä arvomitalli sadetta vaan ”onnekkaimmille” keskitysleiripaikka ja lyhyimmän tikun vetäneille niskalaiukaus!

Puolalla on nyt lisäksi kuten Liettuallakin alue -unelmia Venäjän ja Ukrainan aluielta aivan kuten oli muuan Adolf-sedälläkin aikoijna, jolloin nykyiset ihmisoikeusrikkomukset ja sotarikokset olivat vielä Hyi, hyi -juttuja.

Joten kun Boris-setä kävi vispaamassa Salen kättä riuskasti. Sen tuoma lämpö ja turva saattaa ”haihtua kuin pieru saharaan”!

Ja ,kun polskit lupasivat olla läsnä fyysisesti, missä suomalaisten NATO veri valuu. Tietää se vastavuoroisesti ”kkohteliaisuus käyntiä” sotahullussa Puolassa, jossa varmistin on ollut pois päältä jo helmikuusta lähtien

Natoon

Koeta nyt Kremlin Tiltu edes hieman uusiutua, kun huusit jo yli 80 vuotta sitten, että Suomen hallitus on ulkomaisten imperialistien ja kapitalistien hallitus. Suomi on pankkiherrojen ja suurpohattojen luvattu maa. Työväen nylkyrit ovat aina Suomessa rikastuneet. Sosialistien johtajat ovat porvarillisen hallituksen taantumuksen valiokoiria.

Pekka

Ja miten NATO sitten tuossa auttaa?

Puolueeton

Kremlissä ei ole enää Tiltua. Nyt sieltä kuuluu
”Nykypäivän hauraassa maailmassa vankan, moraalisen, eettisen ja arvopohjaisen tuen merkitys kasvaa merkittävästi. Itse asiassa arvot ovat jokaisen kansan kulttuurisen ja historiallisen kehityksen tuote ja ainutlaatuinen tuote. Kansojen keskinäinen kietoutuminen epäilemättä rikastuttaa, avoimuus laajentaa näköaloja ja mahdollistaa oman perinteen ymmärtämisen eri tavalla. Mutta tämän prosessin on oltava orgaanista eikä koskaan nopeaa.” sanoi Putin puheessaan viime vuonna.

marko

Millä tuo j..ku ketään puolustaa?:D

SinimustaFani

Ei tule mitään Natoa. Turkki esti sen ja hyvä niin.

Juha

Natopellet ovat löysässä hirressä.. ei päästykkään natoon ja ryssä tuo rautaa rajalle. Nopeesti se aita nyt huutaa natopelkurit

https://www.concentus.com/wp-content/uploads/2016/08/JackNicholson.jpg

Ei se auta

Jortonki

Nato tekee valinnan; Suomi&Ruotsi, tai Turkki… kumpi kuuluu North Atlantic Treatyyn paremmin. Hmmm.

Pekka

Geopolitiikka ei taida nyt olla ihan hanskassa?

gameover

”Konferenssissa Morawiecki vaati myös pysyvien Naton tukikohtien perustamista liittouman itäiselle sivustalle” Onneksi ei sentään siis suomeen.

ville vallaton

Morawiecki puhuu suuremmalla suulla kuin on rahkeita. Puolan johtaja on presidentti Duda ja hänen mielipiteellään on merkitystä! Tuntuu Suomella nyt olevan puolustajia kun olemme kaulaamme myöten ”lentohiekassa”!

Puolueeton

Kierojahan puolustusta lupaavat sanat ovat. Jos itse ärsyttävät Venäjää ja joutuvat operaation kohteeksi, Suomea tullaan vaatimaan mukaan.
Puolustuksen tuki lisää tuhoa eikä auta. Ukrainalle kävi juuri niin, sotiminen jatkuu ja uhrit vain lisääntyvät. Sotimista ei olisi syntynyt, jos tukijat eivät olisi siihen yllyttäneet.
Nyt yllytetään suomalaisia ja typerät poliitikot toimivat vaarallisella tavalla. Venäjä ei Suomeen hyökkäisi tarpeettomasti, mutta turvallisuutensa heikennyttyä tekee sen todennäköisesti.

Runtiti-pou

Miksi kaikki puoluettomiksi itseään kutsuvat valehtelevat Venäjän pussiin (esim. tässä Ukrainan ärsytystoimista)?

Puolueeton

Ukrainassa oli aseellinen vallankumous 2014, jonka seurauksena syntyi sisällisota, joka oli yksi syy Venäjän invaasioon. Vallankumouksissa on aina mukana ulkopuolisia akitaattoreita ärsyttämässä.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Pekka Viherä
Natoon

Fakta on se, että ryssät valloittivat Krimin 2014 ilman, että Ukraina teki liikekannallepanoa ja sen jälkeen ryssät agitoivat ja aseistivat separatistit tekemään vallankumoústa Itä-Ukrainassa ja valtaamaan aseellisesti hallintorakennuksia.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Natoon
Jortonki

Kun niille maksetaan ruplissa. Ne on valehtelutyöläisiä, ehkä jopa iskurityöläisiä.

Natoon

Sotiminen jatkuu ja hyökkääjän uhrit lisääntyvät. 85 sotapäivän kuluessa jo 9 ryssien kenraalia kaatunut ja ryssien pääesikunnan päällikö makaa sairaalassa havoittuneena. Puolustajalla on velvollisuus puolustaa omaa maataan. Ryssillä ei ole mitään oikeuksia Ukrainan rajojen sisäpuolella! Ryssät hyökkäsivät Ukrainaan ilman, että Ukraina teki edes liikekannallepanoa, joten tukijoiden yllytys on tuttua putinistien harhakuvitelmia. Mitä suomalaisia nyt on yllytetty? Nämä harhat ovat täysin linjassa ryssien harhojen kanssa, että viholliset ympäröivät heitä ja sillä pyhitetään raakalaismaiset sotarikokset ja kansanmurhat ja näin on tehty viimeiset sata vuotta.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Natoon
Tuumailija

Eikös Tsekin pressa ja Unkarin myös luvanneet jättää kieltävän äänen? Siinä olisi kolme natomaata, jotka estävät niin suomen kuin ruotsin matkan pohjoisatlantin puolustusliittoon.
Sekin ihmetyttää, että moni sanoo ettei nato ole sama kuin usa, miksi sitten nisse ja ruotsin pääkanisteri menevät keskustelemaan usaan lapsia koskettelevan ja nuuhkivan bidénin kanssa asiasta jos hänellä kerran ei ole vaikutusvaltaa asiaan, ennempi stoltenbergin kanssa neuvottelisivat jos kyse on nato asiasta. Kuitenkin natomaat ovat joutuneet siirtymään monessa asiassa ”amerikkalaiseen” nato standardiin.

Viimeksi muokattu 2 vuotta sitten by Tuumailija
ville vallaton

Olet oikeassa sillä muiden Nato-maiden valmiutta hyväksyä Suomi ei ole vielä testattu! Puolan viha venäläisiä kohtaan on syvällä ja siksi ulkomailla koulunsa käynyt ja pankkimaailmassa vaikuttanut ”juutinraumalainen” Morawiecki kuuluu samaan ryhmään kuin esim. Viron Ilves jota ei kukaan asioita tietävä voi pitää muuna kuin USA:n agenttina! Shakasvili ja useimmat näistä ”nuorista” kyvyistä ovat USA:ssa CIA:n valikoimia suorittamaan ”oranssin vallankaappauksen” ns. kotimaissaan! Suomessa on myös ”Swabin nuoret johtajat” tekemässä Suomen historian suurinta munausta!