Kotimaa Maahanmuutto Politiikka

Pysyvän oleskeluluvan edellytyksiä tiukennetaan

Itärajalta Suomeen pyrkivät Lähi-idän laittomat siirtolaiset on Venäjä varustanut matkaan polkupyörillä ja sähköpotkulaudoilla. Kuvakaappaus: X.

Sisäministeriö on asettanut hankkeen, jonka tavoitteena on valmistella hallitusohjelman mukaiset tiukennukset pysyvän oleskeluluvan edellytyksiin. Hallituksen esitys eduskunnalle annetaan kevätistuntokaudella 2025.

Hallitusohjelman tavoitteena on kannustaa maahan muuttaneita suomalaisen yhteiskunnan sääntöjen noudattamiseen, työntekoon ja kielen opiskeluun. Pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä on onnistunut kotoutuminen.

Tavoitteena on, että pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä olevaa asumisaikaa pidennetään kuuteen vuoteen. Tällä hetkellä asumisaikaedellytys on neljä vuotta.

Jatkossa pysyvän luvan edellytyksenä olisi myös suomen tai ruotsin kielen taito, joka todennettaisiin kielikokeella. Lisäksi edellytetään kahden vuoden työhistoriaa ilman muuta kuin hyvin lyhytaikaista turvautumista työttömyysturvaan tai toimeentulotukeen, ja nuhteettomuusedellytystä tiukennetaan.

Lisäksi hakijan henkilöllisyys on pystyttävä varmistamaan. Hakijalta edellytetään aktiivisuutta oman henkilöllisyytensä selvittämisessä.

Hallitusohjelman mukaisesti kuuden vuoden asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa, mikäli hakija täyttää tietyt edellytykset. Pysyvä oleskelulupa voidaan myöntää jo neljän vuoden asumisen jälkeen, jos hakijalla on vähintään 40.000 euron vuositulot tai Suomessa suoritettu tai tunnustettu ylempi korkeakoulututkinto ja kahden vuoden työhistoria ilman muuta kuin hyvin lyhytaikaista turvautumista toimeentulotukeen tai työttömyystukeen.

Kuuden vuoden asumisaikaedellytyksestä voidaan poiketa myös, mikäli hakijalla on kielitestillä todettu erityisen hyvä suomen tai ruotsin kielen taito ja kolmen vuoden työhistoria. Hakija ei saa olla turvautunut toimeentulotukeen tai työttömyystukeen muuten kuin hyvin lyhytaikaisesti.

Lisätietoja:

Harri Sivula, neuvotteleva virkamies, etunimi.sukunimi@gov.fi
Pekka Lindroos, erityisasiantuntija, etunimi.sukunimi@gov.fi

Poistumisturvallisuuselvitys, valtioneuvoston asetuksen valmistelu

Sisäministeriö

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Ruoste Iskee

Tuskimpa tulee tapahtumaan ikinä muutosta, siitä pitää eu huolena ja varsinkin persut jotka antaa vaikka potkut oman puolueen edustajalla joka on eu vastainen, sen saa tuntea Hakkarainen kohdallaan, erotetaan eu virasta ja persut tulee erottamaan puolueestaan. Persut eikä muutkaan hallituksesta tajua, että jos ei eu:sta erota, ei voida edes uneksia siitä että matuvyöry Suomeen alkaisi tyrehtymään. Montako biljoonaa euroa pitää Suomen maksaa Eu syöpään että persujen ja muiden haittaaedustajien silmät aukeaisi, tuskin aukeaa sillä noille oman lompakon täyttyminen on se tärkein asia. Minä muuten äänestin sinimustaa sillä ainoa puolue joka ei nuole eu:n syöpätolppaa.

Kauko Aalto

Nyt tulleille, ei ole ainoallekaan myönnetty turvapaikkaa, mutta tilanne saattaa muuttua, (Yle-uutiset) kun aletaan käsitellä jemeniläisten (onko näihin turvaa hakeviin jo ehtinyt Huthi terroristeja, Suomellahan on menossa ”kerää kaikki kortit” terroristien elättämisessä, ei pidä unohtaa myöskään kansanmurhiin osallistuneita), ja syyrialaisten vaatimuksia päästä syöttökaukalolle. Totta on tietenkin, että jo hylsyt saaneet aloittavat vuosikausia kestävän valitusruljanssin, joka päätyy kansalaisuuteen, jos tämän toteutuminen koetaan uhatuksi, niin riittävän vakavan rikoksen tekeminen takaa, ettei hakijaa karkoteta maasta, muutama vuosi täysihoitoa lusimassa, niin sosiaalit pyörivät taas normaalisti ja paikka yhteiskunnassamme on turvattu. Summa summarum, mikään ei tule muuttumaan, ennen kuin muslimit ovat kalunneet tämän valtion luilleen.

R K

2025? Miten olis välittömästi?

Ilkka

Liian nopeaa. Se voisi toiseuttaa tai muistuttaa etnistä profilointia. Ja sitä paitsi, pitäähän tulijoille antaa mahdollisuus mennä avioon suvakin kanssa niin saa pysyvän oleskeluluvan.

Marko Kristian

Oisko nyt ihan ensimmäinen tehtävä se, että kun esimerkiksi somalit tulee vuosikymmenestä toiseen Suomeen kauheaa vainoa ja sotaa pakoon, ja sitten kun saa oleskeluluvan niin se kauhea vaino ja sota loppuukin ja siellä kotona voi aina lomailla puolet vuodesta suomalaisen veronmaksajan piikkiin.
Voisiko nyt vaan perua sen ilmiselvästi turhan oleskeluluvan ja mahdollisesti myönnetyn turvapaikankin, ja maahantulokielto siihen vielä viranomaisille valehtelusta.