Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos

Ruotsin poliisi­ylijohtaja: Rikollisjengit kasvavat 1 000 uudella jäsenellä vuodessa ja tilanne vain pahenee

Kuvakaappaus SBS Datelinen youtube-videolta.

Ruotsin poliisi­ylijohtaja Anders Thornberg varoitti, että viranomaisilla ei yksinkertaisesti ole resursseja torjua nopeasti kasvavaa jengisodan uhkaa koko maassa.

Ruotsissa yli 1 000 henkilöä liittyy vuosittain rikollisjengeihin, eikä rekrytointivauhti näytä hidastuvan, varoitti Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg tiistaina.

Ruotsin poliisiylijohtaja paljasti aiemmin Aftonbladet-sanomalehdelle, että nykyisin jengiväkivaltaan osallistuu arviolta yli 30 000 ihmistä, ja uusia värvättyjä tulee joka päivä kolme.

”Väkivallan pääkaupunki on suuri ja siihen osallistuvien ihmisten määrä pelottava”, Thornberg sanoi viitaten Tukholmaan, jossa tällä hetkellä kymmenen eri jengiä käy reviirisotaa. ”Joka päivä kolme uutta ihmistä liittyy rikolliseen ympäristöön, usein lapsia ja nuoria”, hän lisäsi.

Ruotsin poliisiylijohtaja valitteli, että poliisilla ei ole riittävästi resursseja jengisodan lisääntymisen torjumiseksi. Hän väitti, että viranomaiset käyvät tällä hetkellä tappiollista taistelua.

”Poliisilla ei ole aikaa tutkia rikoksia, henkilökunnasta ja erityisesti riittävän kokeneesta henkilökunnasta on puutetta. Tilanne tarkoittaa myös sitä, että muita rikoksia ei ehditä tutkia”, hän sanoi lehdelle.

”Niin kauan kuin joka päivä tulee kolme uutta värvättyä jengiläistä, emmekä onnistu pysäyttämään rekrytointia verkostoihin, se tulee jatkumaan”, hän varoitti.

Ruotsin viranomaiset ”tekevät voitavansa” ongelman ratkaisemiseksi, mutta jengitoiminnan dramaattinen kasvu viime vuosina on johtanut siihen, että poliisi kutsuu yhä useammin jengejä ”syrjäytymisvyöhykkeiksi” tai ”rinnakkaisyhteiskunniksi”, jotka tunnetaan lainsuojattomina kieltoalueina (no-go zones), joilla työllisyys on vähäistä ja rikollisuus runsasta.

Viime joulun jälkeen poliisi on takavarikoinut pelkästään Tukholmassa 100 pistoolia, 31 automaattikivääriä, 66 sytytintä, 10 käsikranaattia ja 79 kiloa dynamiittia, kertoo kansallisen operatiivisen osaston (NOA) apulaisjohtaja Hampus Nygårds.

Thornberg kehotti lisäämään poliisien rekrytointia ja lisärahoitusta, jotta suuntaus saataisiin katkaistua, sekä lisäämään yhteistyötä paikallisten joukkojen välillä eri puolilla maata.

Viranomaisilla on kuitenkin töitä tehtävänä, sillä viime vuonna ampumamurhia tehtiin ennätysmäärä. Koko maassa ilmoitettiin yhteensä 388 ampumavälikohtausta, joissa kuoli 61 ihmistä. Lisäksi kirjattiin 90 pommi-iskua.

Tuliaseilla tehtyjen murhien määrä on 2,5 kertaa suurempi kuin Euroopassa keskimäärin.

Vaikka viranomaiset pyrkivät yhteisesti olemaan myöntämättä sitä, Ruotsin jengikulttuuri on kasvanut voimakkaasti massamaahanmuuton seurauksena. Hallituksen tietojen mukaan lähes 5 000 jengin jäsentä Ruotsissa on joko ensimmäisen tai toisen sukupolven maahanmuuttajia.

Entinen pääministeri Magdalena Andersson valitteli maassa nykyisin vallitsevaa kulttuurista kahtiajakoa ennen kuin menetti vallan viime syksynä. Hän kertoi silloin toimittajille: ”Ruotsissa on nyt rinnakkaisia yhteiskuntia. Elämme samassa maassa, mutta täysin erilaisissa todellisuuksissa.”

Hänen seuraajansa, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson, varoitti tammikuussa, että hallituksen olisi ryhdyttävä radikaaleihin toimiin ongelman ratkaisemiseksi, mitä se ei ole toistaiseksi tehnyt.

Vuodenvaihteessa sattuneiden lukuisiin kuolonuhreihin johtaneiden julkisuuteen nousseiden jengikonfliktien jälkeen Kristersson nimitti jengiläisiä ”aikamme kotimaisiksi terroristeiksi” ja varoitti, että nykyinen tilanne on ”täysin hallitsematon”.

”Tämä rikollisuus ei lopu itsestään. Nämä ihmiset on vangittava, ja ne, jotka eivät ole Ruotsin kansalaisia, on karkotettava pois maasta”, hän lisäsi.

Lähde: Remix

Lue lisää aiheesta:

Ruotsin poliisiylijohtaja: ”Emme tiedä, miksi Ruotsissa on niin paljon rikollisjengejä”

Ruotsi: Poliisin voimavarat kasvavat – rikosten selvitysprosentti ei

Ruotsi: 30 000 mukana jengiväkivallassa

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jack Continent

Ruotsi liene yksi maa globaalin intifaadan alkamispisteistä .. Ranskassa ja Saksassa on oma ”jengi-ilmiönsä” (joskin Saksassa se on korotettu asteelle Heimo-ilmiö) ja Englanti on kurottamassa sitä myös. Ei ole sama laki kirja kaikilla.

John Quiman

Helsinkiin rakennettiin vähän lyksikkäämpiä tornitaloja Kalasatamaan. Kaupunki tarjosi sieltä asuntoja ”maahanmuuttajille”.

https://twitter.com/Kommentaari2/status/1653627657647431680?s=20

Nyt siellä on sitten sen näköistä. Onnellisia ne, jotka ovat ostaneet osakkeita niistä taloista.

Ilkka

Ongelmaan on helppo ratkaisu, kaikki mehmetit ja ukulelet ulos maasta saman tien. Jos ei lähde niin pannaan lähtemään. Sitä varten on armeija.

John Quiman

Tuossa on toimivaa suoraviivaisuutta.

Ilkka

Joskus yksinkertainen on kaunista.

John Quiman

Yksinkertainen on kauneinta ja toimivinta. Monimutkaisuus tapaa olla sekavaa ja toimimatonta.

Ilkka

Yksinkertaisuus on aina hyväksi asesuunnittelussa mutta ei tietokilpailuissa.

John Quiman

Kuulemma menestyvän bisneksen salaisuus on kolminkertainen perintä, kaksinkertainen kirjanpito ja yksinkertainen tilintarkastaja.

John Quiman

Tauti mitä ei hoideta tapaa mennä pahemmaksi. Tähän tautiin olisi lääkkeet, mutta ei ole haluja käyttää toimivia lääkkeitä.

Toni Lajos

Jengiin kuuluvat poistettava maasta perheineen, huumekaupalla sekä muilla kepulikonsteilla haalittu omaisuus takavarikoitava, vankiloissa köllöttelevät ja hillomunkkeja popsivat kiireesti pois maasta, poliiseille kovat piippuun, siinä alkuun keinoja joilla murjaanien rellestys loppuu, ainakin vähenee. Meillähän ei ko. omgelmaa ole, ainakaan jos uskominen mediaa, ja viranomaisia?