Eurooppa Maahanmuutto Politiikka Rikos Uutiset

Ruotsi: 30 000 mukana jengiväkivallassa

Kuvakaappaus Milan Jaffin Youtube videolta

Ruotsissa on poikkeuksellisen paljon räjähdeiskuja sekä ampuma-aseväkivaltaa, myöntää poliisijohtaja Anders Thornberg Ruotsin Radion haastattelussa. Tekijänä ovat Ruotsin rikollisjengien ja järjestäytyneen rikollisuuden jäsenet. Useimmilla on ulkomaalainen tausta.

”Ruotsi pistää silmään aseväkivallan ja räjähdysiskujen kohdalla”, sanoo Thornberg.

Hänen mukaansa noin 30 000 yksilöä on jollain tasolla mukana rikollisjengien väkivallassa. Määrä on suurempi, kuin Ruotsin poliisin henkilöstö (noin 22 000 henkeä) tai puolustusvoimien henkilöstö (noin 29 000 henkeä).

Thornbergin mukaan jengiväkivaltaan osallisten määrä pakottaa Ruotsin poliisin priorisoimaan tehtävänsä.

”Kun meillä on 30 000 yksilöä ampumassa ja räjäyttelemässä, jotka ovat mukana niissä, meidän täytyy priorisoida henkeä ja terveyttä uhkaavat rikokset vähäisempien rikosten edelle”, summaa poliisijohtaja Thornberg.

Hän arvioi kolmen uuden rikollisen liittyvän mukaan mainittujen 30 000 joukkoon joka päivä, ja rikollisen toiminnan hyödyn olevan Ruotsissa 10-15 miljardia euroa.

Thornbergin mukaan poliiseja ei ole riittävästi.

Hän ei ota kantaa aiempaan uutiseen, jossa Ruotsin poliisin arvioitiin kohdistavan 3,7 miljardin määrärahansa väärin, ja palkkaavan henkilöstöä tietämättä tarvetta.

”Meitä ei ole tarpeeksi monta”, pohtii poliisijohtaja Anders Thornberg.

Ruotsin rikollisjengien jäsenmäärät ovat tuntemattomia. Mukana on myös runsaasti nuoria ja lapsia.

Ruotsin poliisi ja sosiaaliviranomaiset aikovat kartoittaa jengeissä mukana olevat nuoret sekä lapset, ja tutkia näitten määrää eri puolilla Ruotsia, tiedottaa Ruotsin oikeusministeriö.

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (Maltillinen Kokoomus) antaa viranomaisille tehtäväksi rakentaa toimintatavat rikollisjengien palveluksessa olevien nuorten ja lasten kohtaamisesta.

Lähde SVT

Ruotsin poliisiylijohtaja: ”Emme tiedä, miksi Ruotsissa on niin paljon rikollisjengejä”

Ruotsi: Poliisin voimavarat kasvavat- rikosten selvitysprosentti ei

3 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Oikeauskoisille kehittyy oma armeija.

Toni Lajos

Tässäkin asiassa nuoleskelija poliisipomo haluaa näyttää kuinka hyvin ovat tilanteen tasalla, todellisuudessa jengeihin kuuluu tuplasti enemmän…vähintään, joka päivä ainakin kolme uutta murjaania liittyy joukkoon ja poistuminen ei ole yhtä rivakkaa, näin kansakoulupohjalta voipi päätellä jengien yhä pulskistuvan ja voivan hyvin, kiitos suvakkien ja median hyssyttelyn.

Marko Kyllönen

Hyssyttelyä on myös poliisin puolelta, niin Suomessa kuin Ruotsissa.
Ruotsissa poliisit otti ”järeät keinot” käyttöön aiemmin estääkseen jengisotien jatkumisen, ja kutsuivat jengijohtajat pizzalle. Täydellä mahalla oli sitten kiva lähteä taas ammuskelemaan ja räjäyttelemään.