Kotimaa Politiikka Rikos

Suomi päivitti arviotaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä

Kuvituskuva. Kuva: Kansalainen.

Epäviralliseen kansainväliseen rahanvälitykseen sisältyy erittäin merkittävä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski. Lisäksi riski on merkittävä virtuaalivaluutan tarjoajilla, pankeilla ja maksupalvelujen tarjoajilla, arvioivat kansalliset rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen viranomaiset ja muut keskeiset toimijat.

Valtiovarainministeriö ja sisäministeriö ovat päivittäneet osittain rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarviota, jonka ne laativat vuonna 2021.

Tietojenvaihtoon liittyy edelleen puutteita viranomaisten välillä, yksityisen sektorin kanssa ja ilmoitusvelvollisten kesken. Tämä on merkittävä riski eri sektoreilla.

Määrällisesti eniten yksittäisiä merkittäviä rahanpesun riskejä liittyy virtuaalivaluutan tarjoajiin. Ala kehittyy jatkuvasti, joten viranomaisten ymmärrys eri trendeistä korostuu estämistyössä.

Viranomaiset ovat kehittäneet terrorismin rahoittamisen tunnistamista monin keinoin, mutta niiden olisi edelleen erikoistuttava terrorismirikosten tutkintaan ja syyttämiseen. Lisäksi pitäisi kehittää ilmoitusvelvollisten riskienhallintaa.

Tarkastelussa Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset

Ministeriöt tarkastelevat riskiarviossa yhtenä ilmiönä Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Suomessa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen näkökulmasta. Keskeiseksi riskiksi nousi pakotteiden kiertäminen erilaisin menetelmin.

Muut riskiarviossa tarkasteltavat ilmiöt ovat etäasiointi ja korruptio. Etäasioinnissa merkittävimmäksi riskiksi arvioitiin tietoverkkoavusteiset rikokset. Korruption riskeissä nousivat esiin haasteet korruption tunnistamisessa erityisesti poliittisessa päätöksenteossa.

Toimintasuunnitelmaan päivitys

Valtiovarainministeriö ja sisäministeriö ovat päivittäneet myös riskiarvion toimintasuunnitelmaa tälle ja ensi vuodelle.

Toimintasuunnitelman strategisina painopisteinä on

  • lisätä yleistä tietoisuutta rahanpesusta ja terrorismin rahoittamisesta
  • kehittää tietojenvaihtoa, kansallista lainsäädäntöä ja tilastointia
  • toteuttaa riskiarvion esiin nostamien merkittävimpien yksittäisten riskien pienentämistoimia
  • kehittää rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisen valvonnan ja riskien hallinnan digitalisointia.

Toimintasuunnitelmaan on ensimmäistä kertaa nostettu rekisteröimättömät hawala-toimijat. Näihin epävirallisiin kansainvälisiin rahanvälittäjiin liittyy merkittävä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski.

Valtioneuvosto hyväksyi periaatepäätöksen

Valtioneuvosto hyväksyi torstaina 8. helmikuuta periaatepäätöksen riskiarvion osittaispäivityksestä ja toimintasuunnitelmasta. Riskiarvio ja toimintasuunnitelma muodostavat kokonaisuuden, joka kuvastaa Suomen kansallista ymmärrystä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä ja niiden hallintakeinoista.

Lisätietoja:

Suunnittelija Mia Pietarinen, valtiovarainministeriö, mia.pietarinen(at)gov.fi, p. 02955 30529
Erityisasiantuntija Monna Airiainen, sisäministeriö, monna.airiainen(at)gov.fi, puh. 02954 88360

Kansallinen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiarvio 2023 (julkaisuarkisto Valto)
Tietoa rahanpesusta ja terrorismin rahoittamisesta (rahanpesu.fi)
Valtioneuvoston periaatepäätös VM/2024/27

Sisäministeriö, valtiovarainministeriö

2 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
John Quiman

Rahanpesun ja muun vastaavan estämiseksi onkin ryhdytty toimiin ja tehty tavallisen ihmisen pankkitilin avaaminen vaikeaksi ja tililtään, jos haluaa vähän pientä summaa enemmän rahaa, pitää selitellä miksi ottaa, ja jos tilille tulee vähäistä isompi summa, kysellään jo mistä se tuli. Näinhän nämä rahanpesu- ja muut rahoihin liittyvät ongelmat torjutaan. Isot tekijät riehuvat vapaasti ja valtiovalta kurittaa pikkukaloja.

Peter Kreisler

”Suomi päivitti arviotaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskeistä” ja samalla maahan otettiin kontrolloimattomasti henkilöitä, jotka voivat olla terroristeja, ainakin aikaisemmin tulleissa pakolaisissa on löytynyt sotarikollisia ja terroristeja.
Kyllä on taas johdonmukaisuus hakusessa.