Kotimaa Politiikka Rikos

Tampereen kaupungin kirjastopalvelujohtaja: ”Rikosilmoitus oli odotettavissa”

Kuva: Sinimusta Liike

Sinimusta Liike teki eilen rikosilmoituksen vaalipaneelia varten varaamansa Tampereen pääkirjasto Metson tilan eväämisen vuoksi. Kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas perusteli päätöstä muun muassa avoimista lähteistä saamillaan epäilyillä, että tilaisuuden sisältö olisi ristiriidassa kaupungin arvojen ja eettisten ja strategisten toimintaperiaatteiden kanssa. Salmenkangas vastasi Kansalaiselle ettei pysty kommentoimaan asiaa.

Sinimusta Liike teki tilavarauksen marraskuun lopussa 2022 tarkoituksenaan järjestää yleisölle avoin vaalipaneeli 7.1.2023, johon puolue lähetti kutsut kaikille rekisteröidyille puolueille. Salmenkangas kieltäytyi vuokraamasta tilaa puolueelle.

Kansalainen tavoitti Salmenkankaan puhelimitse

Kansalainen: – Saimme tiedotteen, että Sinimusta Liike on tehnyt teistä rikosilmoituksen koska olette evänneet lain vastaisesti puolueen tilavarauksen Tampereen pääkirjastosta. Miten kommentoitte tätä?

Niina Salmenkangas: – Ahaa, ai semmonen on tehty. En tiennyt tämmöisestä mediatiedotteesta enkä rikosilmoituksesta mitään. Ihan ekaa kertaa nyt kuulen tästä. Joo…mutta melkein tämän arvasin ja oli tämä odotettavissa. Nyt en kuule pysty kommentoimaan tähän mitenkään, mun pitää ensin tutustua tähän asiaan tarkemmin.

Kansalainen: – Voitteko vielä kommentoida sitä, millä perusteilla tilavarauksesta on kieltäydytty?

Niina Salmenkangas: – Perustelut on jo toimitettu kirjallisena SML:lle. En lähde mitenkään muuten tässä enää perustelemaan. Kaikki perustelut on toimitettu heille kirjallisena. En pysty nyt tässä vaiheessa valitettavasti kommentoimaan enempää.

Sinimustan Liikkeen sihteeri Terhi Kiemungin mukaan Salmenkangas syyllistyi laittomuuksiin

– Kaupungin kirjaston johtajan luulisi tuntevan lakia sen verran, että kaupungin on kohdeltava puoluelain 10§ mukaan kaikkia puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen, ihmettelee Kiemunki.

Salmenkangas pyysi ennen tilavarausta Kiemunkia kertomaan, miten tilaisuudessamme toteutuisivat Tampereen kaupungin neljä eettistä toimintaperiaatetta, jotka ovat 1. toimimme avoimesti ja läpinäkyvästi, 2. edistämme toiminnassamme oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta, 3. käyttäydymme kunnioittavasti ja pidämme huolta toisistamme ja 4. noudatamme hyvän hallinnon ja johtamisen periaatteita.

-Me olimme järjestämässä vaalipaneelia, johon oli kutsut lähetetty kaikille rekisteröidyille puolueille ja pyydetty heitä nimeämään panelisti mukaan keskusteluun. Toivotimme tervetulleiksi myös heidän tukijoukkonsa. Mielestäni nuo toimintaperiaatteet toteutuivat täydellisesti, Kiemunki sanoo.

Seuraavaksi Salmenkangas tivasi sähköpostitse, pystyttäisiinkö vaalipaneeli järjestämään siten, että kirjaston asiakkaiden tai henkilökunnan turvallisuus varmistettaisiin. Lisäksi hän kertoi saaneensa avoimista lähteistä tietoja, joiden perusteella jää epäily, että tilaisuuden sisältö olisi ristiriidassa kaupungin arvojen ja eettisten ja strategisten toimintaperiaatteiden kanssa.

– Vastasin hänelle, että Sinimusta Liike on laillinen oikeusministeriön rekisteriin hyväksymä puolue, jolla ei ole mitään syytä olla noudattamatta kyseisiä toimintaperiaatteita tai vaarantaa kenenkään turvallisuutta. Tarjouduin jopa hankkimaan paikalle pyydetyn määrän kortillisia järjestyksenvalvojia jos hän katsoo sen tarpeelliseksi, Kiemunki kertoo, ja ihmettelee miten Salmenkankaan mainitsemat ”avoimet lähteet” pystyvät määrittelemään Sinimustan Liikkeen tilaisuuden sisällön olevan ristiriidassa kaupungin arvojen ja toimintaperiaatteiden kanssa.

Salmenkangas kieltäytyi myös toimittamasta kirjallista päätöstä valitusohjeineen, koska katsoi että kyseessä on kaupungin tilojen käyttöön liittyvien periaatteiden noudattaminen.

Salmenkankaan sähköpostissa on mm. lainaus: ”Kaikkinaisen rotusyrjinnän poistamista koskevan yleissopimuksen (1969) tarkoituksena on ehkäistä rodun, ihonvärin, syntyperän taikka kansallisen tai etnisen alkuperän perusteella tapahtuvaa syrjintää. Valtioiden tulee kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä ehkäisemään rasismia sekä kriminalisoida rotusyrjintä ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Tampereen kaupungin tiloja ja alueita käytetä esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta rikkoviin tilaisuuksiin, tai väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun.”

-Aivan käsittämätön ennakkoasenne tuollaisessa asemassa olevalla henkilöllä. Me olimme järjestämässä vaalipaneelia, jonka osallistujilta tai muilta kutsutuilta ei olla vaadittu mitään tiettyä rotua, ihonväriä, syntyperää tai etnistä alkuperää. Vaalipaneeli ei myöskään ollut tarkoitettu väkivaltaisen toiminnan harjoittamiseen tai suunnitteluun, Kiemunki puuskahtaa ja toteaa, että Salmenkangas rikkoo tässä itse puoluelain lisäksi kaikkia neljää kaupungin toimintaperiaatetta.

– Me emme hyväksy tällaista, vaan tulemme tekemään tästä esimerkin mielivaltaisen syrjinnän seurauksista. Katsomme, että tilavaraus estämällä pyritään myös estämään vaalivaikuttaminen.

Kansalainen uutisoi aiheesta aiemmin.

37 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Minä vaan kysyn...

Onko tämä niitä matupatjoja?

Kantaa Ottavainen

Täysin ihmisluonnon vastainen tuo vuoden 1969 sopimus. Ei tulisi yllätyksenä jos sopimus olisi j/u/u/t/a/l/a/i/s/t/e/n junailema.
https://youtu.be/fUFN-OFPJUo

Ilkka

Eikö se jos asianosainen sanoo että hän tiesi odottaa rikosilmoituksen tekoa menettelystään, ole sama kuin myöntäisi olevansa hyvin tietoinen lainrikkomuksesta ? Jos hän ei tietoisesti ole haitannut rekisteröidyn puolueen toimintaa lain vastaisesti, miten hän osasi odottaa asiaan liittyvää valitusta. En minä ainakaan osaisi sanoa muuta kuin että olen yllättynyt, sillä en koe toimineeni väärin.

Näistä jutuista pitää AINA tehdä valitus, tilanne alkaa olemaan jo sillä rajalla että lakia rikotaan jatkuvasti ja asiaa selitellään milloin milläkin verukkeella, toivoen että oikeuksia saa venytellä miten haluaa.

Jäitä hattuun

Tahallinen lainrikkominen tämäntyyppisissä asioissa on ihan tietoinen strategia näillä vihervassareilla.

Tarkoituksena on ottaa henkinen yliote. Näytetään siis kaikille muille – ja etenkin poliittisille vastustajille – että me ollaan täällä se joka määrää, ja me tehdään mitä me halutaan, eivätkä meitä mitkään säännötkään pidättele.

Tällä pyritään vastapuolen henkiseen nujertamiseen sekä vastaavasti oman porukan innostamiseen yhä rohkeampiin tempauksiin, kun hekin huomaavat että tällä tavalla tosiaan voi toimia, ja se jopa tuottaa ihan hyviä tuloksiakin…

Anomaster

Heidän käsissään valta muuttuu mielivallaksi.

Runtiti-pou

1992 etsin natsimarsseja, mutta en löytänyt mistään. Kirjaston työntekijä ilmoitti, että hänellä on ja lainasi kasetillisen, jonka kopioin. Nettiä ei vielä ollut minulla

juu

Ja eiliseen uutiseen liittyen, meillä on hallitus joka muka ajaa esimerkiksi eläiten hyvinvointia, mikä on erittäin hyvä.
Mutta nyt kun kyse onkin islamista ja natosta, niin heille oikein hyvin sopii eläinten kiduttaminen ja rituaalimurhaaminen.
Meinasin kysyä onko nää vasemmistolaiset ihan täysijärkisiä? Mut turha sitä kysyä koska eihän ne ole.

Kikka Mokkeli

Huumemyönteinen
vajakki-vihervasemmisto ja matupatjathan ovat sallimassa tämän eläinten kiduttamisen ja rituaalimurhaamisen, ikävä kyllä.

mokutustakybällä
Peter Kreisler

Politisoitunut puna-viher kirjasto rikkoo lakia ja kieltäytyy palvelemasta toisinajattelijoiden aseman saaneita Sini mustia. Politisoitunut puna-viher poliisi tutkii rikoksesta tehtyä ilmoitusta. Mikähän mahtaisi olla ”tutkinnan” tulos.

C. Ansel

Samainen taho luultavasti levittäisi punaisen maton vaikkapa sateenkaarifasisteille.

juu

Ën kannata oikeestaan mitään poliittista liikettä tai puoluetta nykyään, koska aina niihin saa pettyä kuitenkin.
Mutta kirjastossa olin töissä lähemmäs 20-vuotta, enkä enää vois kuvitella siellä työskenteleväni.
Vuonna 1992 kun menin kirjastoon töihin, niin se oli rauhallinen työpaikka.
jossakin about 2005 kaikki muuttui, somalit riehui kirjastossa joka ainoa päivä ja ilta, tappelua paikkojen ja tietokoneiden hajottamista, mutta sitten menikin siihen ettei me enää saatu edes puuttua siihen, koska ne ”oli juuri niitä joita piti houkutella kirjaston käyttäjiksi” kuten johto sanoi
Oikeat kirjaston kävijät sitten hävisikin, enkä ihmettele.
Mulle ne tuli jopa kotimatkalla töistä kotiin uhkailemaan turpaanvedolla, eivät vaan kai tieneet etten ole mikään ihan normaali kirjastosetä. Turpaan tuli sitten että tukka lähti, mutta siitä se työntekeminen muuttu vielä pahemmaksi.

nokialainen nuoriso-ohjaaja

Viranomaisten selkäsaunaoikeus pitää palauttaa Suomen lakiin eikä tumput suorana odottaa ajautumista anarkian kautta valmiuslakia vaativiin poikkeusoloihin.

ike

Voisikohan tuota aselakia vähän höllentää. Sen voisi tehdä niin että höllentäminen koskee vain kantasuomalaisia, älkääkä sanoko että niin valikoivasti ei voi tehdä. Kyllä voi. Eletään sellaisia aikoja. Se parantaisi tilannetta jo siten että vaikka asetta ei välttämättä hankkisi monikaan niin riski siihen että jos joku näkee pahoinpitelytapauksen niin väliinmeno olisi pienemmän kynnyksen takana. Voisi siinä jokunen henki ja sairaalapäiväkin säästyä.

Ilkka

Olen aina sanonut ja sanon yhäkin, että kannatan vapaata aseenkanto-oikeutta, mutta en mille tahansa epelille kuten muualta tulleet. Menköön kotimaihinsa jos ei laki miellytä, sillä niissä maissa luikkuja tuntuu olevan kaikissa huusholleisssa. Jos katsoo netistä jotain arabitaustaisten juhlintaa, siellä huidellaan AK:t kourassa ja roiskitaan mihin sattuu. Niistä kulttuureista kun tullaan sivistyksen pariin, pysyy asenne samana. Se asenne muuttuisi kun kantaväestölle annetaan suuremmat oikeudet. YK:n ihmisoikeusjulistus ei tunne mitään artiklaa, jossa tämä kiellettäisiin. Mikä tahansa maan laki voidaan tarvittaessa muuttaa olemaan kantaväestöä suojeleva.

Lieväasteinen

Tällainen on meno kirjastoissa nykypäiväna:

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000009360699.html

”Vallilan kirjasto pyytää kyltillä narkomaaneja huomioimaan muut kävijät”

juu

Ei muuten yllätä yhtään.

Anomaster

Maailma muuttuu kohti suvakkilan paratiisia.

Jäitä hattuun

Kyllä. Kuuluisa sotastrategian ohje toteaa: ”jos yrität puolustaa kaikkea, et puolusta mitään”.

Aivan vastaava juttu pätee täällä siviilipuolellakin. Jos periaatteeksi otetaan, että kaikkea pitää suvaita ja kaikki pitää hyväksyä, ollaan hyvin nopeasti tilanteessa, jossa vahvimmat ja röyhkeimmät ovat ottaneet määräysvallan itselleen – ja sen jälkeen ei olekaan enää mikään muu sallittua kuin toimiminen täsmälleen heidän antamiensa määräysten mukaan.

Ilkka

Google valvoo ettei kukaan vaikuta vaaleihin, SML vakuuttaa valvovansa ettei heidän politiikkansa ole valvonnan aihe. Salmenkangas valvoo ettei saa vaikuttaa mihinkään, ja oikeus katsoo lopulta että salmenkankaan toiminta oli arveluttavaa, mutta se ei vaikuttanut vaaleihin. Ja google vahvistaa asian. Punavihreässä leirissä puhkeaa taivaisiin yltävä riemuhuuto, sillä he ovat voineet vaikuttaa vaalituloksiin ja vannovat että demokratia toteutui.

ike

😂

GLGL

Kirjastopalvelujohtaja Salmenkangas: ”Nyt en kuule pysty kommentoimaan tähän mitenkään,”
Tätä on inklusiivinen johtajuus vuonna 2023. Tällä Suomi nousuun!
Hyvä järkisuomalainen; äänestyspäivän aamuna, älä avaa televisiota. Mene järven rantaan. Haista ilmaa. Kuule luonnon kuiske. Mene vaaliuurnille ja lopeta yhdessä muiden kanssa tämä hulluus.

Puolueeton

Hyvä tapa puolustautua on tehdä rikosilmoitus. Sittenhän asiaa pitäisi käsitellä lakien mukaisesti. Mielenkiintoista nähdä lopputulos, sehän kuvaa Suomen virkamiestan toimia.
Jos kirjastonhoitaja todetaan toimineen lakien vastaisesti, kaupunki poistakoon tällaisen henkilön virastaan. No sitäkin päätöstä saa odottaa mielenkiinnosta suomalaisten toimintatapoihin..

Jäitä hattuun

Niin, aika paljon pystyy päättelemään siitä, miten poliisi reagoi tähän rikosilmoitukseen:

– Ruvetaanko juttua tutkimaan?

– Tuleeko vain ilmoitus, että ”asia ei anna aihetta toimenpiteisiin”?

– Siirretäänkö tapaus suoraan Ö-mappiin, eikä siitä ilmoiteta yhtään mitään?

Näitä kahta viimeisintä tapaahan poliisi käyttää silloin, kun juttu ei ole heidän kannaltaan poliittisesti mieluinen. Jopa henkirikoksia on jätetty tutkimatta tällaisen syyn takia.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Jäitä hattuun
Anomaster

Todennäköisesti mitään seurauksia ei tule, eikä poliisi löydä mitään rikosta.

Toisaalta kyseessä on puolue, joka osallistuu vaaleihin ja sillä on kiistämätön oikeus saada kirjastosta tila käyttöön. Vaan suvakkilassa oikeudet eivät ole tae oikeuksien toteutumisesta.

Sitä saa mitä tilaa

Jos näen kadulla matun aikuisen suomalaisen kimpussa, niin voin kysyä uhrilta onko hän suvakki. Ja mikäli vastaa myöntävästi, niin sitten en puutu enempää, vaan jatkan matkaani.

Heikki Salama

KIRJASTOT | Niina Salmenkangas aloitti maanantaina Tampereen kirjastopalvelujohtajana. Työhuone pääkirjasto Metson yläkerrassa pysyy samana, mutta ovikyltistä poistui kirjainyhdistelmä vs. eli viransijainen. Kirjaston rooli on turvata avoin tiedonkulku, edistää demokratiaa ja sananvapautta sekä tarjota tilaisuus yhteiskunnalliseen vuoropuheluun.
Otin vain tuon lyhyen kirjoitelman, mutta tämä mestaritar on kyllä oikea suurvalehtelija.

Ilkka

Tasainen valehtelu on nykyään demokratiaa.

Anomaster

Suvakkilassa suvakkien sopivaa demokratiaa suojellaan estämällä demokratia.

Joku tolkku

Vihervassarit esiintyvät muita parempina ihmisinä kaiken oletetun hyvän nimissä. Totuudesta ei tarvitse välittää vaan siitä, että toimet palvelevat omia etuja

Anomaster

He tietävät paremmin, joten heillä on oikeus päättää mitä huvittaa.

jep

Tampereen yliopistokin on tulipunainen.
Lenin ja Stalin kohtasivat ensi kertaa Tampereella, ei sattumaa.

Ilkka

Kumpikaan ei onneksi käynyt Tampereen yliopistoa, silloin olisi miehetkin synnyttäneet jo 1918.

Jussiboy

Kyllä Ilkka on hassu mies mutta hassuna on hyvä olla, ei tarvitse huolehtia mistään ja voi päästää suustaan mitä sattuu.

Ilkka

Noudatan seuraavaa ohjetta. ” Mies tulee räkänokasta, mutta tulee se tyhjän naurajastakin ja hänellä on hauskempi elämä.”

Olet niin liikuttavan yksioikoinen, että heitä nyt aluksi vaikka kärrynpyörä taaksepäin ja kinkkaa korttelin ympäri muoviämpäri päässä. Sitten katsot peiliin ja toistat kolme kertaa, tämä oli hauskempaa kuin itsemurhaluukussa kyhjöttäminen vailla huumorintajua. Jos hyvin käy, kinkkaamme molemmat samalla kadulla, tai jos sinua vastaan tulee joku takaperin kärrynpyörää heittäen, niin moikataan.

Pitäisihän sinun nyt jo tietää miten vapauttavaa on olla hullu. Siihen kannattaa pyrkiä, koska yleensä hullut ovat myöskin poikkeusellisen lahjakkaita. sen sijaan vähemmän kahelit on tosikkoja ja elämä sen mukaista harmaata paarustamista. Hopi hopi,ämpäri päähän ja kadulle ei sinä mitään menetä. Maineesta ei kannata välittää jos sitä ei ole alunperinkään. Ja usko tai älä, NAISET tykkää hauskoista miehistä koska he ovat hauskoja joka asiassa, siinäkin…

Jussiboy

Jaahas, millä kokemuksella noin väität? Olet jäänyt elämään menneisyydessä ja pahimpia kin taistolaisaikoina yliopiston edustajiston suurin ryhmä oli kokoomus. Ja toiseksi, oletko opiskellut Tampereen yliopistossa? Hyvin on vasemmistolla asiat, kun yliopistossa opiskelee kymmeniä tuhansia tulipunaista opiskelijoita.

ike

Ei aina tarvitse opiskella kyseisessä yliopistossa voidakseen arvioida missä siellä mennään, tietoa voi saada muutakin kautta. Ei edes trvitse osata vaikka mäkihyppyä voidakseen arvostella kyseisen lajin suorituksia, sama pätee moneen muuhunkin asiaan.

Uusimmat uutiset