Kotimaa Politiikka Uutiset

Tampereen pääkirjasto Metso kieltäytyy vahvistamasta Sinimustan Liikkeen tilavarausta

Sinimustalla Liikkeellä on ollut aikomus järjestää Tampereen pääkirjasto Metsossa paneelikeskustelu, johon yhdistys on kutsunut keskustelijoiksi Ylen ”Suomineidot” -dokumentista aktiivisesti sosiaalisessa mediassa keskustelleita henkilöitä.

Ylen neliosainen dokumenttisarja nostatti laajan julkisen keskustelun kansallismielisyydestä. Yle on saanut palautetta ja vaatimuksia poistaa sarja ohjelmistostaan, koska kaikkia ei miellyttänyt tapa, jolla dokumentti kuvasi kansallismielisyyttä.

Koska useimmat sarjaa paheksuvat ihmiset tai heidän viiteryhmänsä ovat peräänkuuluttaneet avointa keskustelua ja vuoropuhelua, Sinimusta Liike halusi järjestää 23.4.2022 tilaisuuden sellaiseen, ja varasi tilan Metsosta.

Kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas ilmoitti 7.4. että yhdistys ei saa vuokrata tilaa kirjastosta.

”Tampereen kaupungin tilojen yleisissä varaus- ja käyttöehdoissa todetaan, että varattavassa tilassa järjestettävän tilaisuuden sisältö tai luonne ei voi olla ristiriidassa Suomen lain kanssa tai hyvän tavan vastainen. Tiloja ei vuokrata rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan eikä vaalikaranteenin aikana yksittäisten puolueiden yleisötilaisuuksiin.

Tampereen kaupunki pyrkii edistämään yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan, estämään syrjintää kaikissa muodoissaan ja puuttumaan havaittuun tai ilmoitettuun syrjintään. Sivistyspalveluiden tiloja ei vuokrata ihmisoikeuksia loukkaaviin, syrjintää edistäviin tai vihapuhetta esittäviin tilaisuuksiin. Kaupungin tiloja ei myöskään vuokrata YK:n rotusyrjinnän vastaista sopimusta (37/1970) rikkoviin tilaisuuksiin ja ettei tiloja vuokrata väkivaltaa tuottavaa toimintaa tai sen suunnittelua harjoittaville yhteisöille.

Kansallinen väkivaltaisen radikalisoitumisen ja ekstremismin ennalta ehkäisyn toimenpideohjelmassa 2019–2023 (SM 2020:1) todetaan, että julkisella rahoituksella ylläpidettyjä tiloja ei käytetä toimintaan, jonka tavoitteena on edistää vastakkainasettelua eri väestöryhmien kesken sekä yllyttää vihaan ja väkivaltaan. Viranomaisilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta, ja väkivaltaisten ekstremististen ryhmien toiminta on yhdenvertaisuuden vastaista.”

Sinimusta Liike on pyytänyt perusteluita väitteelle, että tilaisuuden sisältö tai luonne tulisi olemaan ristiriidassa Suomen lain kanssa tai hyvän tavan vastainen. Tilaisuuteen on kutsuttu keskustelijoiksi hyvin laajalla skaalalla ihmisiä, joilla on hyvin erilainen tausta tai viiteryhmä, ja tilaisuus on avoin aivan kaikille. Näin ollen tilaisuus ei ole millään mittarilla rasistista tai ihmisryhmiä syrjivää toimintaa, vaan nimenomaan päinvastoin.

”Tämän tilaisuuden tavoite on nimenomaan avoimen ja asiallisen vuoropuhelun tarjoaminen kasvotusten ihmisille, jotka käyvät kärjistynyttä keskustelua sosiaalisessa mediassa. Sellainen keskustelu on mielestämme omiaan ruokkimaan ennakkoluuloja ja edistämään vastakkainasettelua eri väestöryhmien kesken sekä jopa yllyttämään vihaan ja väkivaltaan.” Sinimusta Liike vastaa kirjaston päätökseen.

Sinimustan Liikkeen säännöt ja ohjelma ovat oikeusministeriön laillisesti hyväksymät, ja yhdistyksen mielestä on loukkaavaa väittää sitä väkivaltaiseksi ja ekstremistiseksi ryhmäksi.

Myös Helsingin kaupunginkirjasto käyttäytyi syrjivästi Sinimustaa Liikettä kohtaan

Sinimustan Liikkeen lukupiiriltä evättiin 19.3. tila, jonka yhdistys oli varannut lukupiiriä varten. Sinimusta Liike ei perääntynyt, vaan piti lukupiirinsä Oodin yleisissä tiloissa. Helsingin kirjasto Oodin johtajan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun menettelystä on tehty kantelu oikeuskanslerille.

Kansalainen uutisoi aiheesta:

Keskuskirjasto Oodi perui tilan – Sinimusta Liike ei perääntynyt

Sinimusta Liike kanteli oikeuskanslerille Helsingin kirjasto Oodin johtajan ja yhdenvertaisuusvaltuutetun menettelystä

 

Sinimusta Liike on puoluehanke, jonka tarkoituksena on osallistua seuraaviin eduskuntavaaleihin rekisteröityneenä puolueena, jolla on oma, kansallista olemassaoloa ja itsemääräämisoikeutta palveleva vaaliohjelma.

Ohjelmansa mukaan:

Sinimusta Liike (SML) on radikaali, traditionalistinen ja suomenmielinen puolue, jonka toiminta pohjautuu ihanteelle itsenäisestä, elinvoimaisesta ja riippumattomasta Suomesta, joka on luotu palvelemaan ja puolustamaan suomalaisen kansan kulttuuria, elinympäristöä ja elämäntapaa. Puolue perustaa maailmankatsomuksensa kansallisvaltion periaatteelle, jonka mukaan Suomi on suomalaisten kotimaa ja se pysyy suomalaisten kotimaana vain silloin, jos sitä asuttaa tulevaisuudessakin suomalainen kansa. Politiikka, jota ajamme, on radikaalia ja etnofuturistista. Haluamme päästä modernin yhteiskunnan sekä globalismin arvojamme, yhteisöämme ja maatamme tuhoavasta ikeestä. Haluamme luoda tilalle uuden ja paremman tulevaisuuden yhteiskunnan unohtamatta juuriamme tai sitä, että yhteiskuntamme elinehdot ovat sukupolvien työn tulosta. Haluamme elinvoimaisen ja kestävän yhteiskunnan, joka on sekä vihreä että korkeateknologinen ja joka myös turvaa suomalaisen kansan olemassaolon pitkälle tulevaisuuteen. ”

Voit allekirjoittaa kannattajakortin täällä.

10 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Eka Kettunen

No jo on kirjastopalvelujohtajalla kootut selitykset, hän muodostaa asioista aivan omia näkemyksiä ja sitten pitää niitä lainvastaisina, jo on aikoihin eletty.

Oikeusministeriö on hyväksynyt Sinimustanliikkeen hakemuksen puolueeksi, tällöin viranomaiset ovat tarkistaneet sen noudattavan kaikin tavoin Suomen lakia.

Voi perustellusti todeta oikeusministeriöllä ja kirjastopalvelujohtajalla olevan täysin vastakkaiset näkemykset asioista. Toivottavasti tämän asian käsittely päätyy oikeuden käsiteltäväksi ja saadaan kirjastojen harrastamat laittomuudet loppumaan.

Tuumailija

Mistä kohtaa löytyy syrjintää edistävä, ihmisoikeuksia loukkaava, vihapuhe ja väkivaltaisuus SML:n puolueohjelmasta.
Se että kannattaa ja haluaa säilyttää suomalaista kulttuuria poliittisin keinoin ei täytä mitään em. kohdista. Ainoa radikaali koko ohjelmassa on vain se sana ja se tarkoittaa kontekstissaan sitä että ovat kaikkea vallalla olevaa ja mädättävää hömppää vastaan sekä tuovat perinteisiä, toimivia arvoja enemmän esille.
No muutama sivuaskel on sattunut näillekkin, mutta se on politiikkaa ja sitä tehdessä saattaa hieman nappaskenkä lipsua.

Tietysti punaisille ja punavihreille on uhkaavaa, jos aletaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä ja punnitsemaan ideologian kantavuutta, avoin rehellinen debatti ilman tunteiden ja mutun mukaan sotkemista on mahdoton konsepti näille.

juu

Tuosta liikkeestä en tiedä juuri mitään, mutta : ”Tiloja ei vuokrata rasistiseen tai ihmisryhmiä syrjivään toimintaan”
Olen varma etteivät kieltäytyisi vuokraamasta vaikka feministeille ”turvalliseksi” tilaksi että paikalla pääsisi vain naisia.
Tai sama ”etnistettyjen” kanssa että paikalle pääsisi vain etnistettyjä…

murre riepunen

Tampereen päättäjien tie johtakoon uuteen ja uljaaseen ” tekosaareen ” alue aidattava, ellei kaikki toopet mahdu, saaren tekoa jatkettava kunnes Tampere on päässyt eroon syöpäläisistä.

otto suni

Tampereen valtaus 1918 oli liikaa Tampereen punaisille ja siksi kaikki oikeat mielipiteet on estettävä. Sinimustat ovat ilmeisesti pahinta mitä myös Tampereen kokkarit tietää!
Uudelleen valtaus tulisi suorittaa pikaisesti!
otto s.

Rudi

Kokkarit liittyi punaiseen rintamaan Tampereella jo vuosikymmeniä sitten. Yhdessä tämä ”aseveliakseli” on sitä hallinnut ja ottivat vielä vihreätkin siihen mukaan joilla myös junantuomien yliopisto-opiskelijoiden vuoksi vahva kannatus. Eipä tarvi ihmetellä ettei sinimustille tilaa löydy, punavihreitä koko kylä kun täynnä.

Ilmari

Aseveliakseli on yhdessä hoitanut hyvin Tampereen asioita. Se on muun muassa rajoittanut kommunistien vaikutusvaltaa.

Rudi

Tuo kommunistien pitäminen marginaalissa on minunkin mielestäni hyvä asia. Se oli oleellista varsinkin 90-luvulle saakka. Mutta ote alkanut lipsumaan kun koalitiot kasvaneet. Eihän siellä komukoita enää ole mutta muu vihervasemmisto kasvattanut sen sijaan liiaksi valtaansa kokoomuksen tuella.

juu

Sai muuten paljon arvostelua että Tampereen ratikan väriksi valittiin punainen, monien mielestä se ei oikein sopinut historian takia.

Rudi

Omasta mielestäni se punainen sopi kuin nenu nuppiin. Koko maa saa edelleen nauttia siitä punavärjäyksestä jota Tampereella opiskelleet toimittajasukupolvet ovat suoltaneet. Jossain vaiheessa vielä HS:n toimittajakoulu koitti laittaa hanttiin tuottamalla omia toimittajia, mutta kaikkipa tietää miten siinäkin lopulta kävi.