Kotimaa Politiikka

Työryhmä ehdottaa lainsäädäntöuudistuksia, jotka vahvistavat Suomen edellytyksiä osallistua kansainväliseen toimintaan

Kuva: Ulkoministeriö.

Ulkoministeriön asettama työryhmä ehdottaa kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain muuttamista siten, että lain soveltamisala kattaisi kansainvälisen avun lisäksi myös Suomen kansallisesta tarpeesta, ilman ulkopuolista pyyntöä tapahtuvan Suomen viranomaisen toiminnan itsenäisesti tai toista Suomen viranomaista tukien Suomen alueen ulkopuolella kansainvälisen oikeuden rajoitukset huomioiden (muu kansainvälinen toiminta). Lisäksi selvennettäisiin, että lakia voitaisiin soveltaa myös Suomen keskeisimpien kumppanien kanssa tapahtuvaan yhteistoimintaan, kerrotaan Ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa.

Tavoitteena on vahvistaa edellytyksiä osallistua laajemmin kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen, yhteistoimintaan sekä toisen viranomaisen tukemiseen ulkomailla.

Laissa säädetyistä kiireellisistä päätöksentekomenettelyistä työryhmä ehdottaa poistettavaksi maantieteellisen rajauksen. Sotilaallisia voimakeinoja koskevan kiireellisyysmenettelyn rajauksia ehdotetaan samalla muutettavaksi vähemmän tilannekohtaisiksi kuitenkin niin, että kiireellinen päätöksentekomenettely koskisi edelleen erittäin poikkeuksellisia tilanteita.

Ehdotetut muutokset eivät vaikuta laissa säädettyyn ylimpien valtioelinten toimivaltaan.

Mietintö sisältää myös tarpeelliset muutokset ulkoministeriön, puolustusministeriön ja sisä-ministeriön toimialakohtaiseen lainsäädäntöön.

Lain tarkistustyö aloitettiin lokakuussa 2021 Afganistanin evakuointioperaation seurauksena. Tilanteessa tunnistettiin tarve mahdollistaa Suomen viranomaisen toimiminen Suomen alueen ulkopuolella itsenäisesti tai toista Suomen viranomaista tukien ilman ulkopuolista pyyntöä. Lisäksi havaittiin, että tilanteita, joissa on tarve päättää kiireellisyysmenettelyssä sotilaallisista voimakeinoista, tulisi arvioida uudelleen. Työn edetessä turvallisuustilanne on edelleen merkittävästi muuttunut, minkä vuoksi mietinnössä on laajemmin otettu huomioon toimintaympäristöön liittyvät ajankohtaiset ja ennakoitavissa olevat haasteet.

Mietinnön valmistelleeseen työryhmään kuuluivat tasavallan presidentin kanslian, valtioneuvoston kanslian, ulkoministeriön, oikeusministeriön, puolustusministeriön ja sisäministeriön edustajat.

Kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevaa lainsäädäntöä voitaisiin soveltaa myös tilanteessa, jossa Suomi olisi Naton jäsen. Nato-jäsenyydestä johtuvia mahdollisia muita tarkennustarpeita lainsäädäntöön arvioidaan erikseen.

Työryhmän mietintöön voi antaa lausunnon Lausuntopalvelu.fi:ssä 8.7. 2022 asti.

Lisätietoja

Oikeuspäällikkö Kaija Suvanto, UM, puh. +358 295 351 159, kaija.suvanto@formin.fi
Lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström, PLM, puh +358 295 140600, hanna.nordström@gov.fi
Lainsäädäntöneuvos Tapio Puurunen, SM, + 358 295488254, tapio.puurunen@govsec.fi

Ulkoministeriö

5 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Tuostakin ”lemmenlaulusta ei ota pirukaan selvää!

Mutta sen tiedän, että jälleen tavoitteena on kaventaa kansalaisen vapauksia ja oikeuksia uusilla ”kansainvälisillä sopimuksilla”, joilla perustellaan suomalaisten demokraattisia oikeuksia polkemiseen.

NATO jutussa eivät kansainväliset lait, jotka sitovat Suomea ja Ahvenanmaan demilidarisointia eivät ole perustave paperin väärtejä!

Jee jee Jegros

Kuinkas teidän oikeudet venäjällä? Lopeta jo näillä uskottavuuden hakeminen kremlin propagandalle… Otit kuitenkin tuon kannaltasi suuren vääryyden eli mahdollisuuden ahvenanmaan puolustuksen paranramisen, ihan itku tuli sinulle, voi että. Venäjä ei ole lopettanut vieläkään toistamaailman sotaa.

Lieväasteinen

Selkokielellä tuo taitaa tarkoittaa, että Suomi sitoutuu luopumaan suvereniteetistaan vielä enemmän.

Sensuroimaton Totuus

Se tarkoittaa juurikin sitä.

ike

Aikamoista potaskaa. No tuli tuollainen ajatus mieleen. Luin joskus kirjan jossa Oli yhteiakunnan yläluokka joka oli sitoutunut siihen että he saavat tehdä päätöksiä, jos ne eivät miellytä kaikkia jokaisella kansalaisella on nappi jonka avulla asianomistajan pään ympärillä oleva räjähdyspanoksen voi laukaista ja siitä byrokraatista ei enää ole kovin suurta huolta. No mielestäni mielikuvitus on paras kaveri sille mihin asiat voivat johtaa. En todellakanan halua alkaa tappamaan ketään. Voisihan tuota ajatusta vähän kehittää. Joku vastuu myös päättäjillä pitäisi ola jos kaikki ie mene kuinkuvaila´laan. Ei ole oikein että hallitus tekee kaikkea vaan niin että mitään seuraamuksia ei tule. No voitaisiihan tuo tehdä kansalliskyselyiden mukaan. Nuo ihmiset jotka tätä peliä pelaavat pitäisi paljon helpommin laittaa valtakunnanoikeuteen. No en tiedä toistakaan ideaa, no sisällissota, se tosin edellyttäisi että ihmiset ymmärtäisivä miten hetä älytetään.

Uusimmat uutiset