Kotimaa Maahanmuutto Muu maailma Politiikka

Ulkoministeriö: Somalian tuore ympäristöministeri uskoo maansa nuoreen sukupolveen

Kuvituskuva. Kuva: Wikimedia Commons (CC0 1.0) / AMISOM Public Information.

Tiedote 3.2.2023 13.28 | Ulkoministeriö

Somalian ensimmäinen ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija Mohamed Almakhzoumi vieraili Suomessa tällä viikolla ministeri Maria Ohisalon kutsumana.

Somalian humanitaarinen tilanne jatkuu vakavana ja humanitaarisen avun tarpeessa on noin 8 miljoonaa ihmistä, joka on puolet Somalian väestöstä. Viisi edellistä sadekautta ovat epäonnistuneet. Aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä on myös kasvanut. 1,8 milj. alle 5-vuotiaan lapsen arvioidaan kärsivän akuutista aliravitsemuksesta elokuun 2022 ja heinäkuun 2023 välillä. Noin 1,3 miljoona ihmistä, joista 80 % on naisia ja lapsia, on jättänyt kotinsa kuivuuden vuoksi. Pitkittyneestä kuivuudesta johtuvan ruokaturvattomuuden lisäksi Somalia kärsii jatkuvasta aseellisesta konfliktista.

”Maamme presidentti Hassan Sheikh Mohamud tekee aidosti töitä sen eteen, että terroristijärjestö al-Shabaab saadaan kitkettyä pois Somaliasta. Al-Shabaabin joukkoja on onnistuttu ajamaan pois jo usealta alueelta Somaliassa. Teemme myös läheistä yhteistyötä naapurimaiden hallitusten, kuten Kenian, Etiopian ja Djiboutin kanssa terrorismin kitkemiseksi”, Almakhzoumi sanoo.

Ruoan hinta on noussut Somaliassa ja maan sisäisten pakolaisten määrä on jatkuvassa kasvussa ilmastonmuutoksesta johtuvien luonnonkatastrofien vuoksi. Suurena haasteena on muassa hiekkadyynien leviäminen kaupunkialueille, jolloin viljelysmaat tuhoutuvat. Somalian ympäristöministeriö on laatinut pitkän aikavälin strategian, jonka fokuksena on ympäristöystävälliset ratkaisut, luotettavat sääpalvelu- ja varoitusjärjestelmät ja kasviston ekologisen tehokkuuden lisääminen.

”Tarvitsemme kansainvälisen yhteisön tukea taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Ulkomailla asuneet nuoret somalit haluavat palata kotimaahansa ja kehittää maastamme paremman”, Almakhzoumi korostaa.

Almakhzoumi opiskeli ja asui vuosia Lontoossa ja on toiminut Somalian Pakistanin ja Irakin -suurlähettiläinä. Lopulta tie vei takaisin hänen rakastamaansa Somaliaan.

”Rakastan haasteita ja haluan jättää pysyvän jalanjäljen Somaliaan. Somaleilla on paljon toivoa maansa suhteen”, Makzhoumi päättää.

Somalia on ollut Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaa 1980-luvulta lähtien. Suomen kahdenvälinen yhteistyö Somaliassa painottuu vuosina 2021–2024 valtionrakennukseen sekä naisten seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin. Suomen tuki Somalialle vuosina 2021–2024 on 54 miljoonaa euroa. Suomi osallistuu myös sotilaskoulutusoperaatio EUTM Somaliaan ja kriisinhallintaoperaatio EUCAP Somaliaan. Operaatioissa palvelee yhteensä 28 suomalaista asiantuntijaa.

Teksti: Anna Palmén

Ulkoministeriö

33 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Anomaster

Eikö noille ole kukaan kertonut, että ruokaa voi kasvattaa vaikka hiekka-aavikolla, kun kasvattaa esim. vedessä. Vettä altaaseen ja siihen kasvit kellumaan. Vesi ei karkaa, kun se on peitetty. Hyvin puhdasta ruokaa ja hyvin kasvaakin.

Voisivat myös hakea oppia Israelista, jossa hyvinkin kuivassa maassa kasvatetaan sitä ja tätä kastelusysteemillä, jossa vesiletku menee kaikien kasvien tyvien vierestä ja siinä on pieniä reikiä kunkin kasvin kohdalla, jotta kukin kasvi saisi vettä juuri siihen kohtaan, missä se kasvaa. Ei kulu paljon vettä ja hyvin kasvaa.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Asa

Aivan totta, Egyptissäkin kasvatetaan perunaa hiekka aavikolla. Sitä kastellaan ravinteita sisältävällä vedellä.

Anomaster

Tuo olikin minulle uusi ja mielenkiintoinen tieto. Suomessa ja varmaan muuallakin on kasvatettu perunoita siten, että niiden juuret ovat ilmassa, pimeässä tosin ja niihin suihkutellaan vettä, jossa on ravinteita. En tunne tarkoin tuota systeemiä, mutta ihan mielenkiintoinen.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Somalian ” tuore ” ympäristöministeri kävi tapaamme meidän ” nahistunutta ” ympäristöministeriä, ja tuloksena oli ettei mitään tulosta tullut, mutta rahaa taas ollaan vailla jos oikein arvaan.

Erkka

Tämä jakaa meidä rahoja maailmalle. Ajattele jos tuosta olisi tullut presidentti…. ja voihan siitä tulla vieläkin. Sitten ne rahahanat vasta aukeaa.

Letunviuhake

Ihan sama mihinkä uskovat, mutta minä Suomen kansalaisena en usko, että heistä on mitään muuta kuin haittaa Suomen rajojen sisäpuolella! Joten rakentakoot oman pa. kamaansa ensiksi kuntoon ja katsotaan sitten onko täällä pohjolassa tarvetta rakettitieteelle tai aivokirurgialle!!

Ilkka Forsten

Somalia itsenäistyi 1961, siitä on nyt 62 vuotta. Likimain samassa vuosimäärässä suomi kävi kolme sotaa, sisällis-sodan, talvisodan ja jatkosodan, mutta nousi teollistuneeksi maaksi ja kansan osaamista arvostetaan ympäri maailman. Elitaso sekä hyvinvointi sai varsinaisen alkusysäyksen sodan jälkeisinä vuosina. Jos yhä väitetään ettei etnisyyksien välillä ole eroja, tai ettei älykkyysosamäärä ole mikään todellinen mittari vaan länsimaisten ihmisten keksimä kriteeri, jolla suljetaan ulkopuolelle kehitysmaat. Niin pakko tähän on sanoa että kommunistien valheet on otettu liian todesta ja uskottu faktoiksi. 62 vuotta olisi ollut mahdollista rakentaa mitä tahansa, mutta mitä on saatu aikaan, Klaanisodat, klaanisodat, klaanisodat ja merirosvous aadeninlahdella, sekä työn pakoileminen ja juoksu eurooppaan muiden elätettäväksi.

Letunviuhake

Listaltasi unohtui raiskaukset, raiskaukset ja raiskaukset!

Letunviuhake

Joukkoraiskaukset!

Ilkka Forsten

Nekin vielä..

Jussiboy

Listalta unohtui letunviuhake, letunviuhake, letunviuhake ja joukkoletunviuhake.

Anomaster

Tarkoitatko suvakkien siiderivalasarmeijaa?

Ilkka Forsten

Ne on laissa kielletty, kielletty, kielletty. Mutta kun nyt tuli puheeksi, niin kiitos lisäyksestä.

vesku

tärkein, mitä Suomi voisi tehdä,,,KEHITYS-KOMISSAARI,URPILAINEN voisi mennä seurueineen paikan päälle Mogadishuun, ja näyttäisi kädestä pitäen, miten kortonki pujotetaan Muriaanin Aisan juureen,,,,vähenisi väki,,,ne kun kiertävät 4-6 savi-majaa päivässä,,,,,,,

stetsonlogi

Hyvin on kehitysyhteistyö kyllä toiminut. Suomi on kovasti kehittynyt Somalian kaltaiseksi ja kehitykselle ei loppua ole näkyvissä. Joten paratiisimaiset olot ovat jo ihan nurkan takana

Lieväasteinen

Siis parasiittimaiset oliot, niitä kai tarkoitit. 🙂

stetsonlogi

Ajattelin puhtaasti vihervasemmiston näkökulmasta ja se tarkoitaa heille paratiisia kun Suomessa väki vaihtuu sekä samalla hipiän värikin.

Sari Saarela

”Tarvitsemme kansainvälisen yhteisön tukea taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Ulkomailla asuneet nuoret somalit haluavat palata kotimaahansa ja kehittää maastamme paremman”, Almakhzoumi korostaa.”
Loistava idea! Somaliliitto: nyt toimiin!!!

Ilkka Forsten

Husu ei voi palata kahdesta syystä jotka hän on ilmoittanut julkisesti. A) Hän ei poistu suomesta ennen kuin kaikki somalit on palkattu töihin, hyvällä palkalla, ja B) hän pelkää leijonia, joten paluu on mahdoton. Hän voi kyllä vierailla kotimaassaan monta kuukautta joka vuosi, josta päättelemme että sinä aikana leijonat ovat talvihorroksessa, ja somalit paiskivat töitä 24 / 7 / 356.

Anomaster

Husulta voisi peruuttaa kansalaisuuden, kun hän on lomalla Somaliassa. Uskoisin hänen olevan kansalainen, koska on poliitikkojen mallimamu, jonka puheissa tosin ei ole edes heidän mielestään mitään tolkkua.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Ilkka Forsten

Huomasiko kukaan kirjoitukseni lopussa ollutta vitsiä. Päivien lukumäärä / vuosi ei ole 356 vaan 365. Ajattelin että on oikeus ja kohtuus antaa somaleille 9 päivää lomaa kun ovat niin ahkeria husun ollessa matkoilla.

Anomaster

Täällä näkyy monesti, että kirjainmerkit menevät väärinpäin, kuten ävärinpäin. 365 ja 356 täyttää tuon virheen kriteerit, joten tuskin kukaan on siihen kiinnittänyt huomiota.

Ilkka Forsten

Lukihieriöt ovat nykyään yleispiä kuin iemmin..

Eka Kettunen

Osa kehitysyhteistyön määrärahoista tulisi suunnata myös tasapuolisuuden nimissä transsukupuolisten oikeuksien parantamiseen Somaliassa. Tästä aiheesta keskustelemaan olisi hyvä lähettää joku ministeri pitkälle vastavierailulle Somaliaan jakamaan tuoretta tietoa kuinka helppoa sukupuolen vaihtelu on ja kuinka sen voi kokoomuksen ansiosta tehdä vuoden välein.

Eka Kettunen

Ehdotan ratkaisuksi maahanmuuttoa Somaliaan päin, sillä virallisen totuuden mukaan maahanmuuton on todettu aina parantavan taloutta ja korjaavan huoltosuhdetta. Mitä enemmän maahanmuuttoa Somaliaan, sen parempi, tässä Suomi voisi näyttää hyvää esimerkkiä auttamalla vaikkapa ilmaisia menolippuja jakamalla.

Ilkka Forsten

Ei onnistu, sotaa käyvä epävakaa maa ja kuolemanuhka päällä yhtä mittaa. Palautus olisi YK:n ihmisoikeuksien vastaista, sillä itukommunistit ovat tunnustaneet tulijoiden motiivit oikeiksi, ja niiden arvosteleminen on rasismia sanoo Orpo. Sanna Marin on muuten nyt väläyttänyt mahdollisuutta muodostaa yhden puolueen vähemmistöhallitus, koska elämme hyvin poikkeksellista aikaa, ja sota ukrainassa on jo viikon kuluttua meidän rajoillamme. Rakastakaamme nyt demareita, he haluavat neljän vuoden poikkeustilan voidakseen pysyä saneluvallassa. Hän ei nimittäin ole kertonut miten se yhden puoluen hallitus valitaan, mutta otaksun että mitätöimällä ensivaalien tulos ja julistamalla demarit suursuosikiksi.

Eetu

”Somalian ensimmäinen ympäristö- ja ilmastoministeri Khadija Mohamed Almakhzoumi vieraili Suomessa tällä viikolla ministeri Maria Ohisalon kutsumana.”

Ohari: ”Koukkaaski, Moha, taas täällä meillä hakemassa rahaa, ja tuo elättejä tullessas.”

”Tarvitsemme kansainvälisen yhteisön tukea taistelussa ilmastonmuutosta vastaan. Ulkomailla asuneet nuoret somalit haluavat palata kotimaahansa ja kehittää maastamme paremman”, Almakhzoumi korostaa.”

Hyvin on taikasanat opeteltu, noilla kun pöljiltä irtoaa rahaa. Ja ulkomailla asuvat nuoret somalit eivät halua palata kotimaahansa, vaikka maksettaisiin. Ja miksi palaisivatkaan: Ilmainen elatus harhaisissa länsimaissa ja vielä vapaa rötöstelyoikeus alennetuin tai kokonaan puuttuvin rangaistuksin.

Allahu akbar.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Eetu
juu

Me siis vaihdetaan joka vuosi kymmeniä jos ei satoja miljoonia euroja somaleihin joista tulee meille miljardien kulut joka vuosi.
Kauppa se on joka kannattaa, mutta kummallas se ÄO olikaan vähän heikko?

murre riepunen

Hyvästi 54 miljoonaa, plus tietenkin ne sadat miljoonat jotka ovat lypsäneet meiltä aivottomilta kaalinpäiltä. Täällä rellestävät veronmaksajien piikkiin lopun elämänsä ( joka toivottavasti on lyhyt ), siihenkin uppoaa varovaisesti arvioiden satoja miljoonia lisää, joten melkolailla kallista lörppähuulta maamme ylläpitää.

yliastuja

Miten translaki vaikuttaa urheiluun? OK:n asiantuntija vastaa (iltalehti.fi)
Urheilukilpailujen ”kenttätasolla” tuo translain kääntöpuoli saattaa vielä aiheuttaa jopa käsirysyä taksilain tapaan. Oikeusjuttuja nyt kuitenkin.

Naispuoliset l a k i a k t i i v i t ja sateenkaarifasistit taitavatkin osoittautua
naispuolisten l a j i a k t i i v i e n vihamiehiksi(!).

(linkin lehdeltä on tainnut mennä pupu pöksyyn kun noinkin mehevää aihetta ei voi sinne kommentoida)

Piikkilampaat

Jos maa ei osaa muuta kun tapella ja naida niin oma on vika jos maansa on höyryävä viemäri maan päällä.

Kikka Mokkeli

Paljokohan tämäkin
Matusalon kutsuma ja täysin turha Suomeen vierailu tuli maksamaan suomalaisille veronmaksajille? Kuitit esiin!

Ilkka Forsten

Tapelkaa vähemmän ja opetelkaa tekemään töitä, muuta ei tarvita. Ongelma ei ole meidän se on kokonaan omaa syytänne.