Kotimaa Muu maailma

Väitöstutkimus paljastaa totaalisen karkotuksen Inkeristä ja rajaseudulta

Viimeisen inkeriläisryhmän siirto Suomeen. Inkeriläiset siirretään laivaan Paltiskin satamassa. Kuva: Sot.virk. Sundström, valokuvaaja

Inkerinsuomalainen kulttuuri tuhottiin 1930-luvulla täysin, muun muassa suomen kielen käyttö kiellettiin 1937 ja venäjän kielestä tuli pakollista kouluissa.

– Voidaan puhua Inkerin ja rajaseudun suomalaisten etnisestä puhdistuksesta, eli suomalaiset karkotettiin kansallisuuden takia, sanoo väitöskirjatutkija Anni Reuter Helsingin yliopistosta.

Reuterin käyttämä tutkimusaineisto on ainutlaatuinen. Muissa maissa ei ole löydetty näin paljon tavallisten ihmisten kirjoittamia kirjeitä karkotuspaikoista Stalinin terrorin sävyttämältä 1930-luvulta: Reuter perehtyi tutkimuksessaan aikalaisten 170 kirjeeseen ja myöhemmin kerättyihin haastatteluihin.

– Osa kirjeistä on inkerinsuomalaisen isoisäni FT Juhani Jääskeläisen arkistosta. Nyt kirjeitä on koossa jo 200 kappaletta. Lisäksi mukana on karkotettujen haastatteluja, Reuter kertoo.

Inkeriläisiä karkotettiin suuri määrä vuosina 1930-1945: yhteenlaskettuna jopa 130 000 henkeä. Luku sisältää muitakin suomalaissyntyisiä inkerinsuomalaisten lisäksi kuten inkerikkoja. Inkerinsuomalaisia arvioitiin vuonna 1926 olevan 115 000 henkeä.

– Kaikki karkotukset eivät ole edes mukana laskuissa vaan ainoastaan suurimmat.

Unohdettuja karkotuksia, joillakin jopa kolme karkotuskertaa

Väitöstutkija kutsuukin osaa inkerinsuomalaisten karkotuksia unohdetuiksi karkotuksiksi. Haastatellut kertoivat niistä, mutta karkotettujen lukumääriä ei ole edes arvioitu.

Vuonna 1947 Inkeri tyhjennettiin sinne palanneista suomalaisista. Vuonna 1948 Viroon ja vuonna 1950 Karjalan rajaseudulle siirtyneet inkerinsuomalaiset karkotettiin.

– Jotkut karkotettiin jopa kolme kertaa. Erityisesti inkeriläisnaiset joutuivat useiden karkotusten kohteeksi, kun he yrittivät palata karkotuksesta ja muuttaa Inkeriin, Reuter kertoo.

Inkerinsuomalaisista tuli epäluotettavia, toisen luokan kansalaisia, jotka saivat asua vain toisen luokan alueilla kaupunkien ja laajan rajaseudun ulkopuolella. Paot olivat yleisiä, mutta niin sen jälkeen uudelleen karkotuskin.

Miehet usein karkotuksen lisäksi vangittiin. Osa teloitettiin Stalinin terrorissa vuosina 1937 ja 1938. Monet terrorista selvinneistä miehistä joutuivat sodan aikana niin sanottuun työarmeijaan. Sen olot vastasivat vankileirejä.

Suuri hajaannus surkeisiin oloihin

Inkerinsuomalaiset karkotettiin hyvin laajalle alueelle hajaannukseen eri puolille Neuvostoliittoa. Heitä siirrettiin Siperiaan, Kuolan niemimaalle Muurmanskiin, Kazakstaniin ja muualle Keski-Aasiaan ja Sahalinin saarille Japanin kupeeseen. Karkotuspaikkoja oli myös lähempänä Inkeriä kuten Äänisellä ja Keski-Venäjällä.

Perheenjäsenet saatettiin lähettää asumaan eri paikkoihin. Kirje nuorelta inkeriläispojalta 13. huhtikuuta 1935 kuvastaa lasten heitteillejättöä, kun perheet hajotettiin: ” Kaikki on pantu pakkotöihin. Nyt isä ja äitikin vietiin toisaalle eikä täällä ole enää tuttaviakaan ja toiset lapset ovat jo melkein kaikki kuolleet nälkään ja puutteeseen ja asuntonamme on vain kylmä, vanha hevostalli.”

Toisen maailmansodan aikana suomalaiset pakkoevakuoitiin Inkeristä Siperiaan aina Jäämeren rannoille asti arktisiin oloihin. Karkotusmatka Inkeristä Siperiaan ja muualle kesti jopa yli kuukauden junilla ja laivoilla. Moni kuoli jo matkalla.

Inkerinsuomalaiset joutuivat kaukaisille seuduille kalastusprikaateihin, maatalouskolhooseihin, metsätöihin ja kaivoksille.

– Elinolot olivat aluksi surkeat. Edes asuintaloja ei ollut usein valmiina. Jotkut suomalaiset joutuivat rakentamaan käsin alkeellisia majoja, maakuoppia ja jurttia suojakseen. Nälkä vaivasi. Jakuutit ja muut paikalliset karkotuspaikoissa auttoivat suomalaisia usein hengenvaarallisissa oloissa, Reuter kertoo.

Karkotuksessakin juhlittiin

Hiljainen vastarinta oli yleistä. Karkureita piiloteltiin inkeriläiskylissä 30-luvulla. Moni ei liittynyt kolhoosiin ja kommunistiseen puolueeseen.

– Eniten ehkä yllätti, että karkotuksessakin tanssittiin ja juhlittiin häitä, juhannusta ja salaa neuvostovallan kieltämää joulua. Suomalaiset halusivat ylläpitää omaa kieltä ja kulttuuria ainakin 1930-luvulle asti ennen pahimpia vainoja.

Tutkimus herättää kysymyksen neuvostovallan toimien historiallisesta jatkuvuudesta nyky-Venäjällä.

– Tällä hetkellä rajaseudun ukrainalaisia pakkosiirretään sisä-Venäjälle. Samalla ukrainalaista kulttuuria tuhotaan, Reuter muistuttaa.

Anni Reuter väittelee Vainojen uhrien muistopäivänä 27. tammikuuta inkerinsuomalaisten joukkokarkotuksista Neuvostoliitossa Stalinin aikana.

 

VTM Anni Reuter väittelee 27.1.2023 kello 10 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Inkerinsuomalaisten karkotus, hajaannus ja vastarinta Stalinin ajan Neuvostoliitossa aikalaiskirjeiden ja muistitiedon valossa” (Deportations, Diaspora and Resistance during Stalin’s Time in the Letters and Oral Histories of Ingrian Finns). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Helsingin yliopisto, Unioninkatu 33, juhlasali (303).

Vastaväittäjinä ovat professori, VTT Suvi Salmenniemi, Turun yliopisto ja VTM, tutkija Anni Reuter, Helsingin yliopisto, ja kustoksena on Ilkka Arminen.

Väitöskirja julkaistaan sarjassa Valtiotieteellisen tiedekunnan julkaisuja 230.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa Heldassa.

28 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Runtiti-pou

Eikös ns. demokratiassa asiasta voinut kuitenkin keskustella?

Tepa

Feministiakka on ajan hermolla, ajoitus osui täydellisesti nappiin. Nyt kannattaa etsiä N-liiton aikaisia vääryyksiä, saa helposti tohtorinhatun, päässe ehkä ennätysajassa akateemikoksikin.Sofi Oksanen on näitä samanlaisia. Jotenkin nyt on päässeet natsi-Saksan vääryydet ja USA:n ihmishävitys Vietnamissa jäämään taka-alalle.

Anomaster

Neuvostoliiton aikaisia vääryyksiä onkin tutkittu ja puitu aika vähän. Saksan tapahtumia on jaksettu jankuttaa vuosikymmeniä ja elokuviakin tehty aiheesta loputtoman paljon. USA:n toimet Vietnamissa ovat hyvin tiedossa.

Neuvostoliiton hirmuhalintoa ja ihmisten tuhoamista ja vankileirejä ei ole tutkittu, eikä esitelty lähellekään niin paljon. Olisi aika Venäjällä ja myös venäjämielisten parissa paneutua venäläisen hallinnon todellisuuteen sen sijaan, että pelkästään aina alkaisivat kiljua, että mut kun USA. On kai heille arka paikka, niin arka, että eivät kestä tarkastella asiaa rehellisesti, vaan haluavat aina työntää sen maton alle.

Jos karjalaiset olisivat saaneet elää rauhassa ja olisivat lisääntyneet samaan tahtiin suomalisten kanssa, heitä olisi lähemmäs pari miljoonaa. Nyt heitä on ehkä satatuhatta jäljellä. Ja tämä on vain yksi esimerkki venäläisestä hallinnosta.

Tässä artikkelissa on kyse venäläisestä toiminnasta, joten Saksan ja USA:n touhut saa jättää sivuun. Eihän Saksankaan natsiajan toimista kertovissa artikeleissa ole porukkaa huutamassa, että mut kun Venäjä.

Venäjämielisille on kai raskasta, että suomettuneisuuden aika lakkasi, koska silloin ei venäläisten tekemisiä sopinut käsitellä rehellisesti.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
Runtiti-pou

Eikä Saksassa edes taoahtunut mitään väitteiden kaltaista. On jankutettu olemattomista tapahtumista. Idän botit eivät haluaisi muistella juupajokelaisvaltionsa suorittamaa suomalaisten kansanmurhaa. Pikemminkin piiritystä, jota ei koskaan ollut. Ja taaas kuolleita sieluja, joita ei koskaan ollut. PS kuinkahan monta ”nälkään” kuolleista Leningradissa oli inkerinsuomalaisia, joille ei annettu ruokaa

Peke

Olen kyllä eri mieltä, jokainen tietää Stalinin ajan vainoista, sehän tapatti miljoonia omia kansalaisiaankin. Ei näitä tietysti tiedä jos on lukenut vain kampaamossa naistenlehtiä, niinkuin eräaskin Sanna.

Anomaster

On tietoa Stalinista, mutta niitä ei ole puitu samalla tavalla kuin Saksan tapahtumia, joita on jopa liioiteltu, ehkä runsaastikin, koska voittajan totuus yleensä tekee silleen. Onko missään kielletty neuvostotunnuksia, sirppiä ja vasaraa, tai saako joku poliitiikko mielenpahoituskohtauksen ja joutuu sairaalaan, kun joku kulkee nauvostolipun kanssa ikkun alta?

juha II

Etnisen ryhmän ETSINYYS säilyy parhaiten, mitä enemmän sitä LYÖDÄÄN ja VAINOTAAN!

Lännen RAPPIO valtiot juhlivat nk. ”monikulttuurisuutta”, jossa pääset KOTIMAISEKSI TERRORISTIKSI kuten Ameerikoissa MAGA siiven Republikaanit. Saatika sitten Euroopassa ja etenkin pohjoismaissa zoomaten Ruotsiin ja Suomeen. Joissa NORMI-KANSALLISMIELISYYS on jo liki ”RIKOS IH;MISYYTTÄ VASTAAN” ja ”toiseuden” palvonta saavuttaa liki kultin tunnusmerkit. Jossa KAIKKI piirteet, jotka vain liittyvät kotimaahan ovat vain ”sangollinen tuhkaa” ja primitiivisemmistä ”kulttureista” tulleiden enemmän tai vähemmän alkukantaiset tavat ovat TIMANTTIA sekä erittäin suurta ymmärtämystä saavuttavaa etenkin Rikoslaissa ja maain korkeimman hallinnon taholta tulevaa TUNNUSTA. Niin taloudellisesti kuin nostamalla nämä ”vieraslajit” oman kansan yläpupolelle, joiden yhä kapenevilla HARTEILLA koko MIELETTÖMYYDEN sekamelska LEPÄÄ yhtä tyytyväisenä kuten ”TYÖPERÄISENÄ MAAHANMUUTTONA” markkinoidut RIKOLLISET ja MURHAAJAT!!!

ike

Aika kuluu. Euroopan demarit havittelevat Sanna Marinia (sd) EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi, kertoo Maaseudun Tulevaisuus (MT). Oletteko valmis, vai vielälkö löytyy vatsrintaa. En tiedä onko hän vain instrumentti mutta uskoni salaliittoteorioihin koki juuri sadan prosentin nousun.

Onnea Suomi! OTA 1, MAKSA 3

Tästä on jo puhuttu aiemmin: Nousevat kurjet kaulassa kokematon pikavippityttö nuoleskellut jo pidemmän aikaa tällaista EU-jobia ja olemattomilla ”neuvottelutaidoilla” ja Suomelle ihan p askasta ja kalliista EU-sopimusten vastaisesta yhteisvelkasopimuksesta palautuu Suomeen vain kolmasosa. Silkkaa Isänmaan petturuutta ja tuhoamista ja piilokorruptiota

Anomaster

Helposti juoksutettava ja uskollinen palvelija on tietysti mieleen eliitille, joten ei kun töihin. Näkyy olevan eduksi tuo naiseus ja nuoruus. Jos olisi kauniskin, olisi sekin meriittiä.

Kansan suosion tuntuu saavan Marinin tuossa edellä mainituilla avuilla käyttämällä mediaa hyväksi ja Marinia kansikuvatyttönä. Varmaan vähän samaa kuin missien saama suosio vaaleissa. On ihmisten mielestä uskottava, koska eihön noin ihana tyyppi voi olla petollinen typerys.

Ei kai Marin itse ole tietoisesti petollinen, mutta hän on petollisten sinisilmäinen juoksutyttö.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Anomaster
ike

Tässä pieni lisäys. Eiköhän tuo veronlisäysten tie ole jo käyty loppuun. Kaikki poliitikot ulos jotka edes harkitsevat tuota. Ilmoittautukaa ennen vaaleja.

juu

Aika monet jutut täällä lukeneena, niin nyt ”kansalainen-lehtikin” on kieltänyt sananvapauden.
Ymmärrän oikeen hyvin asiattoman tekstin julkaisematta jättämisen, mutta siitä ei nyt ole kyse.
Onnea vaan valitsemallanne tiellä, tosin meillä on semmosta jo media täynnä, että en odottas mitään suurmenestystä..

Narsisti ministeri..?

PIKAVIPPITYTÖN LUPAUS JOULUKUUSSA VAI TÄYTTÄÄKÖ VALEHTELIJAN KRITEERIT :

Pääministeri (joulukuussa 2022): ”Hallitus pysyy kasassa, mutta ”tämä oli viimeinen kerta”

– Olemme myös käyneet läpi hallituksen jatkotyöskentelyä, ja on yhdessä todettu, että mikäli enää kerrankin vastaava tilanne tulee, niin että hallituksen pelisäännöistä ei pidetä kiinni, hallituksen esityksistä ei pidetä kiinni, niitä eduskunnassa yhdessä opposition kanssa lähdetään muuttamaan tai kaatamaan, niin silloin tätä hallitusta ei enää ole, pääministeri totesi.

– Tämä oli VIIMEINEN kerta, ja sitten mikäli hallituspuolue tällä tavalla toimii, niin siinä samalla valitaan se, että tämän hallituksen tie tässä kokoonpanossa tuli päätökseen.”

Ilkka Forsten

Marin loisti taas valehtelemalla. Hän julisti silloin aiemmin naama mutrussa että seuraava kerta kun joku hallituspuolueista lipsuu, se on menoa ja hallitus kaadetaan. Nyt kun taas ” lipsuttiin ” se ei olekaan syy kaataa hallitusta. Asia oli kuulemma päivän selvää, sillä ” eihän kaikki voi olla samaa mieltä translain sisällöstä.” Mutta onneksi hänelle on jo junailtu paikka EU:n valtakunnan bunkkerista. Nyt saa valehdella mitä tahansa, suojatyöpaikka on taattu. Kysyn kuitenkin, ketkä äänestivät marinin pääministeriksi, ei ketkään, eikä kukaan saa nytkään äänestää tuleeko hänestä joku tyhjäntoimittaja komissaari euroopan demareille.

Doc

A. dolf Lavrov louskuttaa leukoja, että länsimaat, Suomi mukaan lukien, olivat russo-vihamielisiä n. atsimaita. Miten tuollainen vanha gubbe viitsii enää tuossa iässä pokkana valehdella ja suoltaa tuubaa ja basaa kameroiden edessä koko maailmalle. Tekee itsestään idiootin ja munaa kyllä itsensä. Tosin valehtelu, uhkailu ja korruptio on tuolle kehitysmaalle ollut tyypillistä ja maan tapa jo vuosisatojen ajan.

Vodka tuhonnut näiden russojen aivot ja järjenjuoksun. Putlerillakin näköjään sama delirium -sairaus ja ikä vaan pahentaa tilannetta. Sekopää jo nyt.

Ilsku

Miksi ei sensuroitu vaikka ihmisiä solvataan nimeltä? Valikoivaa on tämä teidänkin sananvapaus. Muutenkin ala-arvoinen kirjoitus, kijoittaja luultavasti itse kännissä.

Anomaster

Sinulla on ilmeisesti vaikeuksia sananvapauden kanssa. Sananvapaus tarkoittaa sitä, että saa sanoa mitä ajattelee sellaisella tavalla kuin haluaa. Täällä on jossain määrin tukahdutettu sitä, koska jotkin sanat ovat pannassa, mutta ne voi kiertää.

Piikkilampaat

Ryssä on menettänyt kaiken oikeutenssa ihmisinä sillä mitä ovat tehneet Ukrainassa. Muuta sinä venäjälle nuolemaan jeesustasi, putinia.

Runtiti-pou

Miksi Putinia nimitetään vihjailevasti Hitlerin kaltaisella nimityksellä, vaikka Hitler oli historian paras hahmo ja Putin huonoimpia?

Observer

Koska nimittelijät uskopvat voittajan kirjoittamaan historiaan. Tai neuvostosellaiseen, joka on vielä huomattavasti absurdimpi.

Tsar Putain (ranskaa) on passeli nimi napolensyndroomaiselle despootille.

Piikkilampaat

Ryssän lähettiläät kehuu stalinia ja nykyistä putinia.
Joka putinisti ja ryssä pitäisi liimata jonnekin korpimaan tulivuoreen kiinni.

Ilsku

Ja tämäkin julkaistiin, vaikka tässä yllytetään ihmisryhmää vastaan. Kumma tämä teidänkin arvopohja johon aina nojataan.

Anomaster

Joillakin on tuollainen tapa ilmaista itseään. Mitä sitten?

Piikkilampaat

Millä sinä kuvaat valtiota joka on terroristi valtio joka murhaa raakimmilla tavoilla siviileitä ja raiskaa kuten myös ryöstää kaiken minkä irti saa? Tuo joukko ei ole mikään ihmisryhmä.

Juha

Kommunismi on ihmiskunnan syöpä. Siitä seuraa tuhoa, kaaosta ja kuolemaa.

Peter Kreisler

Niin on ja nyt kommunistista valtioliittoa rakennetaan Eurooppaan, jotain olisi pitänyt oppia Neuvostoliiton esimerkistä.

Tase

Kommunismi oli vikaan mennyt tuhoisa ihmiskokeilu komissaareineen. Nyt ne komissaarit jatkaa Brysselissä ihan samaa rataa. Venäjällähän muuten kommunistinen puolue on nykyään pieni oppositiopuolue.

Anomaster

Kommunismin ikeessä on kuollut pitkälti yli satamiljoonaa ihmistä ja vielä jaksavat monet haikailla sen perään. Haikailijat ovat samanlaisia vallanhimoisia, jotka ovat valmiit päästämään hengiltä kaikki vastustajat heti, kun vain pääsevät siihen asemaan, että voivat.

Uusimmat uutiset