Kulttuuri Muu maailma

Bradley Cooperin nenäproteesin käyttämistä Leonard Bernsteinin roolissa pidetään antisemitistisenä

Bradley Cooper ja Leonard Bernstein. Kuvituskuva.

Kun Netflix julkaisi ensimmäiset kuvat Bradley Cooperin tulevasta Leonard Bernsteinista kertovasta elämäkertaelokuvasta ”Maestro”, useimmat fanit olivat yhdestä asiasta samaa mieltä.

Bradley Cooper näytti täysin tunnistamattomalta, etenkin yhdessä kuvassa “ikonisen juutalaisen” kapellimestarin iäkkäänä versiona.

Mutta kuten vihaisten sosiaalisen median käyttäjien sankka joukko huomautti maanantaina, osa Cooperin muodonmuutoksesta sisälsi nenäproteesin, mitä monet pitivät antisemitistisenä – varsinkin kun Cooper ei ole juutalainen.

Ei ole mitään syytä uskoa, että päätös käyttää tekonenää on tarkoituksellisesti antisemitistinen teko”, kirjoitti James Hirsh, juutalaisista urheilijoista kertovan Menschwarmers-podcastin toinen juontaja, Canadian Jewish Newsissa. ”Cooper on oletettavasti kiinnostunut tutkimaan ihailemansa suuren säveltäjän elämää. Tuotannossa on mukana useita juutalaisia. Ja proteesi auttaa kiistämättä yhdennäköisyyden saavuttamisessa.”

Mutta tämä on Cooperin kolmas kerta, kun hän esittää historiallista hahmoa valkokankaalla”, Hirsh lisäsi.” ”American Sniperin Chris Kylen tai Licorice Pizzan Jon Petersin näyttelemisessä ei käytetty proteeseja. Hän ei käyttänyt niitä näytellessään Elefanttimiestä Broadwaylla.”

Hirsh ei ollut suinkaan ainoa, joka haukkui tekonenää.

Vaikka näyttelijät usein muokkaavat kehoaan näyttelemällä historiallisia henkilöitä, Hollywoodissa on jo vuosia keskusteltu siitä, kuinka moni ei-juutalainen näyttelee juutalaisia hahmoja – ja missä mittakaavassa se pitäisi sallia.

”Jewface”-keskustelu sai kuitenkin viime vuonna uutta pontta erityisesti sen jälkeen, kun ei-juutalainen näyttelijä Kathryn Hahn esitti avoimesti juutalaista komedian uranuurtajaa Joan Riversiä tv-sarjassa, josta lopulta luovuttiin. Koomikko Sarah Silverman nousi otsikoihin haukkumalla valintaa ja korosti podcast-jaksossaan: ”Juuri nyt (juutalaisten) edustajilla on vitun paljon väliä”.

Bernsteinin elämäkertaelokuvaa koskeva keskustelu on ollut erityisen jännittynyt vuodesta 2018 lähtien. Tuolloin Cooper ja Steven Spielberg – jonka oli aluksi määrä ohjata ”Maestro”, ennen kuin siitä tuli Cooperin ohjaama jatko-osa vuoden 2016 hittielokuvalleen ”A Star Is Born” -uudelleenfilmatisoinnille – voittivat Jake Gyllenhaalin ja Cary Fukunagan näyttelijä-ohjaajatiimin ja saivat musiikkioikeudet Bernsteinin kuolinpesältä.

Kun Gyllenhaal – joka Spielbergin tavoin on juutalainen – puhui Bernstein-kilpailusta haastattelussaan viime vuonna, hän mainitsi Bernsteinin juutalaisuuden myöntäessään tappionsa.

On syytä olla ylpeä siitä, että pistää päänsä likoon ja toivoo pääsevänsä kertomaan tarinoita, joita rakastaa ja jotka ovat olleet sydämessä pitkään. Tämä tarina ja ajatus esittää yhtä Yhdysvaltojen merkittävimmistä juutalaisista taiteilijoista ja hänen kamppailuaan identiteettinsä kanssa oli sydämessäni 20 vuotta. Mutta joskus nämä asiat eivät onnistu”, hän kertoi Deadlinelle.

Jotkut fanit nostivat uudelleen esiin mahdollisuuden Gyllenhaalin esittämästä Bernsteinista Cooperin kuvauspaikalla otettujen kuvien yhteydessä.

Maestro-elokuvan kuvaukset alkoivat tässä kuussa. Carey Mulligan näyttelee Bernsteinin vaimoa Felicia Montealegrea. Elokuva julkaistaan todennäköisesti vuonna 2023.

 

Lähde: Jewish Telegraphic Agency

42 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
RealSakari

Bernstein oli myös biseksualisti.Jos Cooper ei ole eikö tämä ole homofobiaa tms.?

juha II

Leikataan sitten kaikilta j..talaisilta nenä irti!!!

Timppis

Jätetään tekonenä pois ja laitetaan sitten tatti otsaan niin kaikki on tyytyväisiä.

Jupi

Mistä tää kohu? Eihän rotuja ole edes olemassa

Ilkka Forsten

Juuri siksi että se yksi rotu on olemassa, ovat itse niin sanoneet. Muita ei kuulemma ole. Tulkintana erikoinen mutta ei suinkaan odottamaton, sillä kipapäät ovat joka tavalla luoneet ympärilleen mielikuvia oikeutuksesta rotuunsa nojaten.

kasimir

Pitäisi tolkun ihmistenkin alkaa jo ymmärtämään, että näissä tapauksissa, aivan kuten kulttuurisen omimisenkin suhteen, ongelma on se että valkoinen (tai hetero) tekee sen. Nuo ”liberaalit” vihaavat valkoisia ja heteroja yli kaiken. Vassarit, jotka ovat umpirasisteja, yrittävät kaikin tavoin päästä vain hyökkäämään valkoisia vastaan ja saada nämä ”nalkkiin” ja canceloiduksi mitä älyttömimmillä syillä. Toinen pointti on se, että valkoisen kristityn heteromiehen kustannuksella kuka tahansa pääsee hyvesignaloimaan omaa hyvyyttään koska he ovat alinta mahdollista kastia. Näin mitätön nenäproteesi-gate ei edes menisi läpi mustan näyttelijän kohdalla. Bradley on siis ns varma valinta.

kasimir

Ei tässä yritetä puolustaa vähemmistöjä – kuten nyt tässä j..talaisia – vaan nuo vähemmistöt ovat pelkkä keppihevonen joita jalosti ”puolustamalla” voidaan käydä valkoisten kimppuun. On ihan turhaa pelata tätä peliä ja yrittää osoittaa vassareiden kaksoisstandardeja tai lähteä muutenkaan tuohon kelkkaan mukaan, koska tässä pelissä ei ole mitään johdonmukaisuutta tai sääntöjä. Jos Bradley EI OLISI käyttänyt nenäproteesia, niin sekin olisi käännetty häntä vastaan – että kuinka on härskiä, ettei edes viitsitty maskeerata Bradleyta juden näköiseksi tmv. Jos Bradley on nyt päätetty heittää bussin alle, niin ei siinä auta mikään. Kaikkein pahinta on alkaa pyytämään anteeksi ja tehdä pirkkapekkapeteliukset. Nöyristelevänä et saa tukea sitten edes konsujen/tolkkujen puolelta.

kasimir

Ei tässä yritetä puolustaa vähemmistöjä – kuten nyt tässä judeja – vaan nuo vähemmistöt ovat pelkkä keppihevonen joita jalosti ”puolustamalla” voidaan käydä valkoisten kimppuun. On ihan turhaa pelata tätä peliä ja yrittää osoittaa vassareiden kaksoisstandardeja tai lähteä muutenkaan tuohon kelkkaan mukaan, koska tässä pelissä ei ole mitään johdonmukaisuutta tai sääntöjä. Jos Bradley EI OLISI käyttänyt nenäproteesia, niin sekin olisi käännetty häntä vastaan – että kuinka on härskiä, ettei edes viitsitty maskeerata Bradleyta juden näköiseksi tmv. Jos Bradley on nyt päätetty heittää bussin alle, niin ei siinä auta mikään. Kaikkein pahinta on alkaa pyytämään anteeksi ja tehdä pirkkapekkapeteliukset. Nöyristelevänä et saa tukea sitten edes konsujen/tolkkujen puolelta.

Ilkka Forsten

Voiko enää jakomielisempää tilannetta olla. Kipapäätä esittävä näyttelijä joutuu kipapäisten arvostelun kohteeksi, kun kipapäinen ohjaaja haluaa että näyttelijä muistuttaa aitoa kipapäätä käyttämällä tekonenää.. Tämä maailma on todella sairas.

Kohta alkaa valitus ettei saa olla liian pitkä kyr******ä koska siinä saattaa asssosiaatiot mennä kohti Afrikkaa. Rastatukkahan onkin jo haram, koska ei saa omia toisten kulttuuria.. Sitten on vuorossa tilanne jossa ei saa näytellä muslimia, sillä pitkä kaapu olisi taas kulttuurillisesti toisten maille juoksemista, ja samaan aikaan muslimit haluaa että kaikilla olisi kaapu…

Joskus tuntuu siltä ettei tässä maailmassa kyetä enää muuhun kuin marmattamiseen, ja äänestämään täysin tyhjäpäisiä tomppeleita aina Presidentiksi asti. Sanna Marin kuulemma sopisi hyvin presidentiksi. Hän ei ymmärrä mitään vastuusta eikä politiikasta, mutta on niin kaunis… Mahtava peruste eikö vaan ?

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
ike

Ei saa omia toista kulttuuria. Koko ihmiskunnan kehitys on ollut toisista kulttuureista oppimista, pieni sivallus myös meidän lappiin. Miten yhteiskunnasta on tullut noin itsekästä. Tiedämme että eihän se noin mene. Katsokaa vaikka Disneytä. Kuka on ”varastanut” eniten, ehkä vähän muokkaamalla, usein edes siihen ei ole vaivauduttu. Miten tästä loukkaantumisesta on tullut uusi kansantauti, jopa maaailman mittakaavassa. Minulle, joskus kolmekymmentä vuotta sitten kun vielä olin työelämässä, annettiin lempinimi Mela. Se sointui kai aika hyvin tuon sukunimeni kanssa yksiin. Ei ollut mielessä mikään riita vaan ajattelin että mainos kannattaa aina. Antaja oli hyvä ystäväni, ja on edelleen.

Ilkka Forsten

Eräs tunnettu henkilö on sanonut, että mikä tahansa asia jossa sinut huomioidaan tai mainitaan, on itse asiassa hyvä juttu. Sehän tarkoittaa sitä että tuolloin olet herättänyt huomiota, ja ajatuksesikin noteerataan.

Kata

Asiaa kirjoitat kuten Forstenkin.
Minulle tätini mies antoi lempinimen(olin 6v.) joka pysyi koko koulu-ja työelämäni mukana.Nyt ihmettelen välillä whatsappissa että joo niin sehän olen mie… mutta ei minua loukannut se nimi vaikka olikin vanhanajan miehen nimi.Sain kirjeetkin sillä etunimellä 😀 Silloin vielä kun kirjoitettiin kirjeitä ja kortteja.

Tämä cancelointi-itkupotkuraivari-woke-omimiiisiiisissomista-porukka on jostain saanut jonkun viruksen ja se ei ole monkeypoksi tai korona vaan ainavihainenaivovuotokuume.
Erittäin toksista porukkaa.

ike

Olet oikeassa. Olet oikeassa. Ei sinua kukaan järkevä iihimen epäile. Olet oikeassa.

Kata

😀 Kiitos kiitos kiitos…

Ilkka Forsten

Eppäillä tuota soppii, soppii soppii, aina epäillä soppii mutta tankki se on kuitenkin..

ike

Terve ihminen eppäilee aina kaikkea 😊.

Kata

Näinpä,Tuntemattomasta on aina löytynyt sopivia kohtia.

Kata

No jää väliin tuokin leffa.Ei jaksa tuota pashawokeilua.

Antioksennus

Muutenko oisit katsonut? Mutta just ton takia nyt jää väliin. Voi harmi varmaan odotit elokuvaa innolla. Mullakin jäänyt hirmu monta aina just tasa-arvon ja muiden puuteiden takia en katsonut esim. Se leffa jossa on vissiin cowboy hattu päässä kai kaprio tai joku muu siloposki en edes tiedä siitä muuta ihan varmuuden vuoksi kun ei tiedä jos vaikka woke… Muuten olisi ollut ihan pakko katsoa,

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Antioksennus
Antioksennus

Itseasiassa varmuuden vuoksi jätän kaikki homo leffat katsomatta koska voi olla woke, ja keeneri elokuviakaan en katso koska voi olla rasismi, eddie murphyä ei lasketa keeneriksi, eikä samuelia jos sillä ei ole pääosa… Ja neuvostoliittolaiset reaaliaikaiset dokumentit kolhoosin elämästä jätän kanssa väliin koska voi olla toksista etuoikeutetusta niissä liikaa.. Oikeastaan keeneri elokuvia on vaan ne joissa on vain keenereitä ja kaikilla on lippalakki tai hamehousut(ainakaan en muita tiedä olevan)

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Antioksennus
Kata

Jauzaa jauzaa..en edes tiennyt koko pashasta…joten pidä nyt vaan ihan kiinni omista intohimoistasi milloin nyt sitten mihinkin.Amen.

Antioksennus

En voi, koska voke muuten katsoisin joka päivä. Kuten aloittajallakin elämä pilalla kun ei voi katsoa j..talaisesta muusikosta kertovaa taatusti mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa elokuvaa joka tyydyttää varmasti paatuneimmankin scififanirokkijäbän elokuvaillan… Haluaisin niin kovasti katsoa muttei voi 🙁

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Antioksennus
Antikaikki

LOL

Eka Kettunen

Kappas vaan, nenän muoto on muka uskonnollinen erityispiirre, melkoista hulluutta.

Tuumailija

Eikö tässä nyt ammu kipapää omaan jalkaansa ja syyllisty itsensä antisemitistämiseen? Skitsoa touhua.
Kohta ADL julistaa suuret nenät antisemitistiseksi, jos joku muu kuin valitun kansan jäsen niitä omaa, pitää mennä plastiikkakirurgille kärsän muokkaukseen, tulilinjalla ovat Celine Dion, Barbara Sreisand etc.

Ilkka Forsten

Ja Dustin Hofmann..Ai niin, hän onkin jo valmiiksi kipapää.

Hh1488

Eli helppo tietää kuka on kippaapää, halla-aho on selvä kippaapää nenänmuodosta päättellen

oleskeluvisionääri

Tuo uhkaa johtaa siihen, että lopulta jokaisen näyttelijän pitäisi olla samaa kansallisuutta kuin roolihenkilö.
Toisaalta monissa uusissa TV-sarjoissa ja elokuvissa on tummaihoisia henkilöitä sellaisissa historiallisissa rooleissa jotka eivät vastaa todellisuutta.

Jokaisella ajalla on omat mielettömyytensä ja meillä on esimerkiksi nuo yllämainitut

Tuumailija

Ja jos ei ole, niin tehdään ”parannettu” versio. Aikoinaan leppoisa ”oi ihana toukokuu” sarja uudelleenlämmitettiin, jotta saatiin n..keripoika vävyksi entisen rillipäisen, valkoisen kirjanoppineen tilalle.

Ilkka Forsten

Dunkirk elokuvasta nousi häly kun siinä ei ollut riittävästi Intialaisia sotilaita.. Ei ollut, koska niitä ei tosielämässäkään ollut silloin paikalla kun elokuvan esittämät tapahtumat olivat totta. Uutta tuntematonta kuvattaessa femakot nosti metelin kahdesta asiasta. Ei ollut kuulemma tarpeeksi kuvattu naisia rintamalla. Niin ei ollutkaan, mutta ei ollut todellisuudessakaan. Ei siellä etulinjan kuopassa kykkinyt ketään saparopäistä perttaani kourassa. Toisena aiheena oli se että ” kiroiltiin liikaa..”

Isäni oli veteraani, ja ei suuremmin ottanut kantaa tämänpäivän joutaviin kitinöihin, mutta siihen hän kuitenkin kommentoi sanomalla että kunpa tietäisivät mitä siellä oikeasti puhuttiin. Se elokuvan muutama kirosana on yhtä tyhjän kanssa. Puheet oli niin siivottomia ettei kukaan puhuisi sellaista siviilissä, eikä huumoria haettaisi niin makaabereista asioista.

Tämä nykyinen lässytys johtuu vain siitä ettei ole koskaan jouduttu kohtaamaan asioita mitkä on todella vaikeita, ja joista ei edes selviäisi olemalla niin naiivi. Isällä oli aina tapana sanoa, ettei ole kovin älykästä mieltää edellisten sukupolvien elämää jollakin tavalla helpommaksi, koska heidän sitkeydellään on saatu aikaan se tuntuva helpotus nykyisille sukupolville. Kun joutuu rintamalle, ja tietää jo mennessään että tämä saattaa olla polku jota ei omin jaloin enää kävellä takaisin, ei uhraa aikaansa sellaisten juttujen miettimiseen millä ei ole mitään merkitystä. Rintamalla on kaikesta ikuinen puute, poislukien aseet, niitä riittää kaikille siitä ei tarvitse huolta kantaa. Mikä tahansa muu tarpeellinen on välillä loppu, mutta sota ei pääty siihen. Jos hienohelmoilta loppuu kosmetiikkaliikkeestä tietyn värinen kynsilakka, siitä ei kannattaisi meteliä pitää, eikä kuvitella että jokainen sana tai ajatus joka poikkeaa omasta näkökulmasta, on väärin. Tosipaikassa opitaan näkemään kuka on kuka, ja kenellä on jotain annettavaa yhteiseen ponnistukseen. Yleensä ne tyhjästä mankuvat yksilöt ovat surkeinta ryhmää, joskin heidänkin on vaan seurattava muiden mukana. Siviilissä he sitten ottavat itselleen oikeuden määritellä toisten mielipiteet vääriksi, koska ei ole enää pelkoa siitä että henkriepu menetetään.

ike

Meni niin oikein nuo ajatuksesi että en nyt oikein löydä edes mitään sanottavaa siihen. Ajattelin joitakin hymiöitä mutta ei sellaisia ole vielä keksitty.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kata

Ei voi muuta sanoa kuin justiinsa näin!

ike

No jos historiasta puhutaan. Mielttömin elokuva on (Meidän eli YLE:n rahoilla tehty) Musta Mannerheim. Siitä nuoret saavat aaivan vääriä vaikutteita, etenkin Keniassa. Sama koskee tuota elokuvien jälkiäänitystä eli duppausta. Jos esim. televisiossa tulee aina omalla kielellä sarjoja ja elokuvia dubattuna niin saattaa ihan todella tulla ajatus että me olemme kaikkein parhaimpia ja kaiken keskiössä ja muut kansat eivät ole mitään.Kuitenkin esim. Kenian ja Yhdysvaltojen välillä, väitän, on aika isoja laadullisia eroja. Minulle on aivan sama että esittääkö jossakin sarjassa päähenkilöä musta vai valkoinen vai ET, kuitenkin historiallisissa asioissa olisin vähän vaativampi.Ehkä tuota YLE:n budjettia täytyisi vähän tarkastella.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Galina Manttari
Kukaan ei välitä

No kyllä taas kiristää es***kaa. Normaali ihminen ei olisi edes huomannut tuota. Varsinkin kun tuo Bernstain on suurimmalle osalle musiikinystävistäkin täysin tuntematon henkilö. Vivaldi, Mozart, Bach ja Wagner ovat paljo tunnetumpia suurelle yleisölle.

Mutta että aina pitä jostain keksiä jotain että saa pönkitettyä omaatuntoa ja lakkaa potemasta häpeää.

Ilkka Forsten

Wagner on Saksassa kielletty, koska taidemaalari piti häntä nerona ja musiikkia hienona. Näin järjetön maailma meillä on edessä joka päivä. Jostain syystä ei koskaan tapahdu sitä että kiellettäisiin kommunistien laulut, koska Stalin piti niistä. Tai Pohjois-Korean hoilaamiset, vaikka sekin on maa jossa kansa elää täysin pimennossa kehityksestä, ja maata johtaa puttepossun näköinen vinosilmä. Ai niin, muistathan että Pohjois-Korea ilmoitti paheksuvansa Suomen natojäsenyyttä, kyllä on nyt syytä pelkoon.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten
Kata

 Der Ring des Nibelungen….minulle paras ooppera…suorastaan huikean huimaava.Ois kiva Valkyriana ratsastella….hahahahah…musiikki on niin kerrassaan loistavaa.Ja tarina.
Oispa joskus päässyt Bayreuthin musiikkijuhlille….

ike

Tuo klassinen musiikki on vähän kummallinen asia, koska rakastan sitä. En voi ajataelle sitä miten jotkut avarusolennot sitä ajattelisivat, no voin. Otan yksinkertaisen esimerkin. No tämä täysin hypoteetisenä esimerkkinä. ”Joku” noista olennoista sanoi että te komunikoitte hitaasti, se on myös ongelma. Otetaan esimerkiskis vaikka sana ”joulu”. Se on selvä mitä se teille merkitsee. Jos te voisite kommunikoida kuten me., joulu merkitsisi kaikkien siihen liittyvien tuntaiden ja tuntemuksien siirtymistä samalla, heti. Voisiko olla hyvä jos voisitte siirtää kaikki pettymyksenne ja tunteenne heti ilman välikäsiä koska joku tuntee saman kuin sinä.
En nyt tiedä miten tuo tulkataan. Kiiitos kuitenkin.

Kata

No hienosti asian kerroit…ja nyt tuli tippa silmään kun lapsenlapsi siirtyy yläasteelle ja ne tunteet häntäkin kohtan jos vois siirtää heti…
No kyllä hän tietää.

Oopperamusiikki on upeaa ja koskettavaa…Nabuccon Orjien Kuoro…huhuh…

Pikkuusen eroa jaffojen räppiin…

Runtiti-pou

Mun suosikki on Parsifal. Sitäkäänen tosin jaksa kuunnella ihan kokonaan kun kännissä vain

Hh1488

Johtuu siitä että kommari voitti ja on edelleen vallassa. Kommareillahan tunnetusti on niitä sukupolvet ylittäviä rangaistuksia Ja niitähän tässä maailmassa nyt juuri käytetään.

Hh1488

Onko se Saksassa kielletty luulin, että vain israelis ss. Kyllä on sekopäistä touhua

Ilkka Forsten

Kyllä se on saksassa kaput.. Samoin kuin kaikki mitä edes jollakin asteikolla voidaan liittää kyseiseen aikakauteen tai sen rehabilitointiin. Numerot 88 ja 14 ovat out, käsivarsi ei saa nousta ylös tervehdittäessä, Taisteluni kirjaa ei saa lukea, sen pohdinta mitäs jos saksa olisi voittanut sodan, ei saa miettiä eikä julkisesti esittää.H – risti nyt on tietysti pannassa, jopa niin ettei edes museoiduissa koneissa saa olla sitä tunnusta vaikka se sinne kuuluisi autenttisuuden takia. Jos tehdään sotaan liittyvä elokuva, siinä ei saa olla näkyvillä SS tunnuksia kauluslaatoissa, niiden on oltava pelkästään mustat. Marssilauluja ei saa soittaa siltä ajalta, puna-armeijan sotarikoksia ei saa tuoda julki jne jne… Se mitä SAA tehdä, on äänestää Angela Merkeliä made in east germany, ja nähdä että miljoonat hottentotit ovat rikkaus ja voimavara.

Kuulostaako hiukan vainoharhaiselta No takuulla koska se on sitä.