Kotimaa Kulttuuri Maahanmuutto Tiede ja teknologia

Julkisuudessa islamia kommentoinut professori Jaakko Hämeen-Anttila on kuollut

Malmön moskeija, Ruotsi 2014. Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY 2.0) / News Øresund - Johan Wessman.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen joulukuun 18. päivänä. Viimeisinä vuosinaan Hämeen-Anttila toimi Edinburghin yliopiston arabialaisen ja islamilaisen kulttuurin professorina. Sitä ennen hän oli arabian kielen ja kirjallisuuden professorina Helsingin yliopistossa. Hän oli kuollessaan 60-vuotias.

Suomessa professori Hämeen-Anttila tuli tunnetuksi mediakommentaattorina, joka kommentoi usein islamin uskoa 2000-luvun alkuvuosien islamistisen terroriaallon ollessa kiivaimmillaan. Hämeen Anttila tulkitsi islamin usein suhteellisen maltilliseksi uskonnoksi. Esimerkiksi nykyinen eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho otti hänet ajoittain esille kritisoidessaan naivia suhtautumista islamiin.

Oulussa syntyneellä Hämeen-Anttilalla on suuri kirjallinen tuotanto, joka sisältää käännösten lisäksi kymmeniä tietokirjoja. Hänen käännöstöihinsä kuuluu mm. Koraanin sekä Tuhannen ja yhden yön tarinoiden kääntäminen. Ensimmäinen Hämeen-Anttilan julkaisema tietokirja oli vuonna 2004 ilmestynyt ja valtion tiedonjulkistamispalkinnon voittanut Islamin käsikirja.

Islamin lisäksi Jaakko Hämeen-Anttila oli julkisuudessa esillä myös kritisoidessaan Sipilän hallituksen aikaisia leikkauksia yliopistojen rahoitukseen, joiden hän ilmoitti helpottaneen päätöstään siirtyä Edinburghiin. Erityisesti hän oli huolissaan nuorten tutkijoiden asemasta.

Helsingin Sanomat

Halla-ahon Scripta-blogi

1 Kommentti
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
S. “seant” A

Ihmeen paljon tapahtuu nykyään näitä äkkikuolemia julkimoille, kuinka paljon taviksille, mistähän moinen johtuu. Ainakaan nämä sydänkohtaukset ei johdu koronasta, sillä Uk:ssa on seurattu ennen rokotusta koronaan sairastuneita, Hengitys elimessä on muutoksia, mutta sydän. verisuonissa ja maksassa ei ole mitään muutoksia.