Muu maailma Politiikka

Kiina käskyttää japanilaista alusta poistumaan Japanin hallussa olevien saarten läheisyydestä

Japanin merivoimien alukset JS Ise (DDH-182), JS Haruyuki (DD-128) ja JS Abukuma. Kuva: Wikimedia Commons / Public domain.

Kiinan rannikkovartiosto antoi hiljattain määräyksen, jossa japanilaisen kalastusaluksen ja useiden partioalusten käskettiin poistua Japanin hallinnassa olevia pieniä saaria ympäröiviltä vesiltä Itä-Kiinan merellä.

Välikohtaus korostaa näiden kahden kansakunnan välisiä jatkuvia jännitteitä.

Kiina väittää olevansa suvereeni näiden saarten suhteen eikä tunnusta Japanin väitettä asumattomasta saariketjusta, joka tunnetaan japaniksi nimellä Senkaku ja kiinaksi nimellä Diaoyu. Myös Taiwan vaatii näitä saaria ja kutsuu niitä nimellä Diaoyutai, mutta se on tehnyt Japanin kanssa sopimuksia kalastajiensa pääsystä saarille eikä osallistu aktiivisesti kiistaan.

Rannikkovartioston tiedottaja Gan Yu totesi, että alukset olivat ”tulleet laittomasti” näille vesille, mikä johti rannikkovartioston vastatoimiin. ”Kehotamme Japania lopettamaan välittömästi kaiken laittoman toiminnan näillä vesillä ja varmistamaan, että vastaavia tapauksia ei enää tapahdu”, lausunnossa sanottiin. Lausunnossa ei kuitenkaan täsmennetty, noudattivatko alukset käskyä.

Kiinan vaatimus näiden saarten suvereniteetista on osa sen laajempia aluevaatimuksia Tyynenmeren alueella, jotka koskevat Itä-Kiinan meren, Taiwanin ja koko Etelä-Kiinan meren vedenalaisia luonnonvaroja. Nämä vaatimukset perustuvat usein historiallisiin ennakkotapauksiin. Taiwan, joka oli aiemmin Japanin siirtomaa, erosi Manner-Kiinasta vuonna 1949 Kiinan sisällissodan aikana.

Taiwanin ja Okinawan välissä sijaitsevat saaret ovat noin 205 meripeninkulman päässä Kiinan rannikosta. Toisen maailmansodan jälkeen niitä hallinnoi Yhdysvallat ennen kuin ne palautettiin Japanin suvereniteettiin vuonna 1972.

Lähde: Big News Network

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Vappu Simanen

      Geopoöitics as usual. Tässä(kin) vedetään meneillään olevan maailmansodan jälkeisiä uusia rajoja.

John Quiman

Länsimaiden hyväuskoisuus ja bisnesten ahneus johti tähän, että Kiinan kommunistinen puolue on saanut varoja alkaa pullistella.

John Quiman

Kiina vaatii pitkin Etelä-Kiinan merta paljon vesialueita ja saaria itselleen, jopa yli tuhannen kilometrin päässä Kiinasta. Historiallisiin perusteisiin löytävät aina syitä. Esim. tähän tapaan: jonkun kiinalaisen serkku aikoi käydä alueella kuusisataa vuotta sitten.

Esim. Taiwan on kuulunut Japanille kauemmin kuin Kiinalle. Kiinalle se on kuulunut kaiken kaikkiaan alle kaksikymmentä vuotta historiansa aikana. Japanille suunnilleen puoli vuosisataa. Muutoin se on ollut omillaan, siis itsenäinen. Silti Kiina väittää, että Taiwan on kuulunut aina Kiinalle.

Taiwanilla arvostetaan japanilaisia ja japanilainen kulttuuri on siellä selvästi näkyvissä. Sikäläiset pitävät japanilaisesta kulttuurista, eivätkä halua kuulua Kiinaan. Reippaat sata vuotta sitten kiinalaiset liittivät sen keisarikuntaansa ja se ehti kuulua muutaman vuoden Kiinaan. Sittemmin sitä hallitsi Japani. Taiwanilaisilla on ikävät muistot kiinalaisten hallintoajasta, mutta positiiviset muistot japanilaisista.

Kääpä

Kiina ajaa samoilla aivoilla kun venäjä. Miksi ei kinukeille ole mitään pakotteita laitettu? Taitaa olla pahempi asia kääntää enää mihinkään parempaan kun kaikki sähkölaitteet on kiina roskaa täynnä. Kiina upottaa koko maapallon krääsään lopulta eikä kukaan tee mitään estääkseen.